Diumenge, 28 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 12:19 
Zelenski ordena l'evacuació obligatòria de la regió de Donetsk

El govern d'Ucraïna ha ordenat l'evacuació dels habitants de les zones de Donetsk no controlades per Rússia, que en els darrers dies han patit durs atacs militars. "S'ha pres una decisió governamental sobre l'evacuació obligatòria de la regió de Donetsk. Confiïn en mi. Quan abans ho facin, menys gent tindrà temps de matar l'exèrcit rus", ha afirmat el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en un discurs emès aquest dissabte a través del canal presidencial Telegram. "Encara hi ha centenars de milers de persones i desenes de milers de nens a la zona, molts dels quals es neguen a anar-se'n", ha reconegut Zelenski, que ha garantit als habitants del Donetsk assistència completa "tant logística com econòmica" per a la fugida.

 11:36 
Restringeixen durant 15 dies l'accés motoritzat al Pedraforca

El Parc Natural del Cadí Moixeró iniciarà aquest dilluns 1 d'agost una prova pilot per limitar l'accés motoritzat al mirador de Gresolet, la principal via d'accés per pujar al cim del Pedraforca. Durant l'estiu és l'època en què el Pedraforca rep més visitants i, per això, la restricció es farà durant quinze dies de set del matí a les cinc de la tarda -amb una hora d'aturada al migdia- per intentar reduir l'impacte de la gran afluència de vehicles a la zona. Durant aquests dies s'establirà un servei d'autobús que farà el trajecte entre Gósol, Saldes i el mirador de Gresolet. Un estudi elaborat per la UdL constata que el cim de la muntanya pot absorbir uns 130 turistes al dia i que en èpoques estivals puntuals se supera aquesta xifra.

 11:22 
La policia basca també investiga 12 casos de punxades a dones en discoteques

La policia basca està investigant una dotzena de punxades a dones, registrades totes en recintes festius i locals d'oci nocturn, tot i que de moment no s'han trobat restes de cap substància tòxica. D'aquesta manera, l'Ertzaintza no aprecia que la intencionalitat estigui relacionada amb la comissió d'un delicte contra la llibertat sexual.

 11:10 
Feijóo promet que si governa legislarà perquè el castellà "no sigui una llengua estrangera a Catalunya"

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha promès que si governa legislarà perquè el castellà "no sigui una llengua estrangera a Catalunya". "Direm als jutges que segueixin aplicant la Constitució, l'Estatut i les sentències del TC. No els deixarem sols i no acceptarem que l'espanyol sigui una llengua estrangera a Catalunya", ha afirmat Feijóo en una entrevista dominical a 'El Mundo'. "Amb aquest marc, i en l'exercici de les competències exclusives de l'Estat, si és necessari, legislarem i, amb jutges que apliquin la legislació i sentències en cas d'incompliment, actuarem", ha continuat el líder del PP, que també ha criticat el protagonisme de l'independentisme en la política espanyola: "És contrari a la Constitució i a la convivència".

 18:16 
Els Bombers treballen en un incendi a la Font de la Pólvora

Els Bombers treballen durant la tarda d'aquest dissabte en un incendi de vegetació a la Font de la Pólvora, a Girona. El cos ha rebut l'alerta a les 16.59 hores i en 25 minuts el foc ha quedat totalment envoltat per les línies d'aigua. Al lloc s'hi mantenen nou dotacions terrestres mentre que els dos helicòpters que s'havien mobilitzat ja s'han retirat.
 

 17:58 
Gazprom talla el subministrament de gas a Letònia

L'empresa gasística russa Gazprom ha anunciat aquest dissabte que talla el subministrament que feia a Letònia per "una violació de les condicions establertes per a la retirada de gas". La república bàltica s'havia negat a pagar en rubles el gas provinent de Rússia, tal com havia establert el Kremlin a totes les compres fetes a empreses russes, i Gazprom ha decidit tallar el flux de gas cap a Letònia com a represàlia. El govern rus va establir l'obligatorietat de cobrar en rubles com a resposta a les sancions internacionals per la invasió d'Ucraïna.

 12:19 
Verge fa una crida a "la calma" davant l'augment de punxades a l'oci nocturn

La consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, ha demanat "mantenir la calma" i posar en pràctica el que ha qualificat de "cura col·lectiva" davant l'augment de punxades a discoteques de Catalunya. A través de Twitter, la consellera ha informat que la Generalitat ha actualitzat els protocols sanitaris per a atendre les víctimes i ha intensificat la vigilància policial. Alhora, ha demanat responsabilitat a l'hora d'informar sobre els fets, preservant la llibertat sexual i no contribuint a crear "un clima de terror sexual", fugint de missatges informatius alarmants, morbosos i que responsabilitzen a les víctimes. Verge també ha recordat que en els casos de punxades que s'han denunciat, "no s'han produït agressions sexuals" i ha explicat que, en cas de notar una punxada, les afectades han de demanar ajuda a les amistats o als espais habilitats i evitar anar a casa directament, passant abans per un hospital.

 11:49 
Borràs qüestiona ara l'informe de la CCMA sobre el cas Dalmases

La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, ha reaccionat a l'informe de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) a través de Twitter. En el document del servei públic, es ratifica que el seu cap de premsa, Francesc de Dalmases, va intimidar una periodista del FAQS, després de l'entrevista a Borràs el 9 de juliol. Així i tot, la presidenta suspesa ha dit que continua negant els fets, perquè ella "hi era" i el testimoni que apareix en l'informe, una treballadora de la productora del programa, no i, segons ella, aquesta persona es basa en "el que algú diu que va sentir". Amb tot, Borràs es pregunta: "Per què no han incorporat a l'informe de la CCMA els testimonis que SÍ que hi eren?".
   

 10:49 
Illa demana uns pressupostos que tinguin el màxim suport possible: "Si poguessin ser del 80, del 80%"

El primer secretari del PSC i líder de l'oposició, Salvador Illa, ha reclamat al Govern que dissenyi un projecte de pressupostos per a 2023 que generi el màxim suport possible, com quan socialistes, ERC, Junts i comuns van pactar la proposició de llei en defensa del català a l'escola: "Si pogués ser del 80%, del 80%, sense exclusions de ningú. Què dona fortalesa a l'acord de català? El 80% de suport". En una entrevista a Europa Press, Illa ha explicat que, després d'un primer contacte amb el conseller d'Economia, Jaume Giró, li ha ofert la disponibilitat del seu grup per a parlar, la qual cosa no equival a oferir "cap xec en blanc".

 

 10:13 
Rússia suspèn el subministrament de gas a Letònia

El productor de gas rus Gazprom ha informat aquest dissabte que deixa de subministrar gas a Letònia perquè ha considerat que el país ha violat les condicions per a l'extracció de gas, sense donar-ne més detalls. Rússia ja va tallar el subministrament de gas a Polònia, Bulgària, Finlàndia, Països Baixos i Dinamarca, que es van negar a pagar el servei obrint un compte en un banc rus per pagar amb rubles, tal com exigia el president, Vladímir Putin. 

 21:58 
Catalana Occidente compra el grup funerari Mémora per 387,5 milions d'euros

Catalana Occidente ha assolit un acord aquest divendres per comprar el grup Mémora a l'inversor global Ontario Teacher's Pension Plan Board i a l'equip de direcció de la funerària per 387,5 milions d'euros. Segons l'asseguradora, el valor estimat de la companyia que ha adquirit és de 600 milions. La compra està condicionada a l'aprovació de les autoritats reguladores tant a Espanya com a Portugal, on també opera el grup funerari. D'aquesta manera, Catalana Occidente augmenta la presència al sector dels enterraments i les incineracions a l'Estat i entra al mercat portuguès. Mémora ostenta la propietat o la gestió de 139 tanatoris, 39 crematoris i 18 cementiris. Dona feina a unes 1.500 persones i gestiona uns 50.000 serveis anuals.

 19:42 

Girona aprova la municipalització de l'aigua

El ple de Girona ha aprovat inicialment la municipalització de l'aigua. La proposta, dividida en diferents punts, ha rebut els vots a favor de l'equip de govern de JxCat i ERC, el grup del PSC i el regidor no adscrit. Guanyem s'ha abstingut i la regidora de Cs hi ha votat en contra. La gestió dels serveis d'abastament, distribució i sanejament passarà a ser directa a través d'una empresa pública supramunicipal, que es dirà Cicle de l'Aigua del Ter SA. El regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, ha afirmat que amb el canvi en la gestió s'obre una "nova etapa" per "revertir una situació d'incompliments" que s'ha anat acumulant durant els darrers 30 anys" d'incompliments per part del soci privat que havia gestionat el servei a través de l'empresa mixta Agissa.

 19:28 
Només el 25% dels vehicles previstos han sortit de l'Àrea Metropolitana de Barcelona a les set de la tarda

118.293 vehicles, el 25% dels previstos, han abandonat l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) fins a les set de la tarda d'aquest divendres, segons ha explicat el Servei Català de Trànsit (SCT). La via que ha presentat un major volum de circulació, amb retencions al llarg de la tarda, ha estat l'AP-7. Si bé, Trànsit ha informat que l'operació s'està desenvolupant sense complicacions considerables. Altres vies on el volum de trànsit s'ha deixat notar han estat la C-17, la C-33, la C-60 i les rondes de la capital catalana.

 18:55 

 18:32 
Un jutjat de Barcelona admet investigar l'espionatge a l'ANC amb Pegasus

El jutjat d'instrucció 23 de Barcelona va admetre a tràmit dimarts la querella de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) pel "Catalangate", segons informa aquest divendres l'entitat en un comunicat. Inicialment, es va presentar al jutjat d'instrucció 32, que no la va acceptar, però sí que ho ha fet el 23. L'ANC denuncia que es va espiar il·legalment als seus expresidents, Elisenda Paluzie i Jordi Sànchez, amb el programa Pegasus de l'empresa israeliana NSO, entre el 2017 i el 2020. L'entitat assegura que l'objectiu de la querella és "obrir diligències judicials per esbrinar qui hi ha al darrere d'aquests fets delictius".

 18:21 

El dèficit català va ser de 1.108 milions al maig, més del triple que fa un any

El dèficit català es va situar al maig en 1.108 milions d'euros, que equival al 0,45% del PIB, segons les dades fetes públiques pel Ministeri d'Hisenda i Funció Pública aquest divendres. En comparació amb el mateix mes de l'exercici anterior, la xifra suposa un augment de 827 milions més (+294%). La ràtio entre dèficit i PIB ha pujat tres dècimes de maig a maig. El resultat s'explica per l'augment de despeses (3,1%) dels governs autonòmics, mentre que els ingressos creixen menys (2,2%).

 18:07 
El Liceu tanca la temporada amb 265.000 espectadors i una ocupació del 80%

El Liceu tanca la temporada 2021/2022 amb 265.000 espectadors en 226 funcions, assolint xifres similars a les d’abans de la pandèmia i més del doble respecte la temporada passada. L’ocupació global aconseguida, informa el Liceu, ronda el 80%, i alguns títols han tingut ocupacions entorn del 95% o superiors. També ha remarcat que tanca un any més en equilibri econòmic, amb un pressupost de 46,6 milions d’euros.

 16:52 

Els casos confirmats de verola del mico a Catalunya pugen a 1.406

Els casos confirmats de verola del mico a Catalunya pugen a 1.406, dels 1.983 sospitosos. La majoria dels casos confirmats són homes amb edats compreses entre els 20 i els 60 anys que van iniciar la simptomatologia entre el 5 de maig i el 27 de juliol. Gairebé tots els casos han presentat febre, fatiga, inflamació dels ganglis i erupcions a la pell. Fins al moment, les complicacions greus, que s’han descrit són la proctitis -una inflamació del recte que pot causar diarrea- i afectacions oculars, que en ocasions han requerit hospitalització però que ja estan donats d'alta.

 16:41 

La Fiscalia manté la petició de 2 anys de presó per a Madí i altres acusats en el judici per frau vinculat a Triacom

La fiscalia manté la petició d'una pena de dos anys de presó per a l'exdirigent de Convergència Democràtica (CDC) i empresari David Madí i dos acusats més en el judici per presumpte frau fiscal vinculat a la productora audiovisual Triacom. Pel fiscal, les defenses dels empresaris tenen un problema en aquesta causa: Oriol Carbó, administrador de Triacom -al voltant de la qual giraria el presumpte entramat de factures falses-, ha reconegut els fets. Per a aquest acusat, el fiscal demana una pena de 8 mesos. També rebaixa a 12 mesos la petició per a Juan Manuel Parra, que va confessar que va facturar treballs a Triacom que en realitat havia prestat a Convergència.

 16:39 
Els Bombers treballen amb 10 dotacions en un incendi a Sant Gregori

Els Bombers treballen des de prop de les 15 hores d'aquest divendres en un incendi de vegetació a Sant Gregori, al Gironès. 10 dotacions del cos estan destinades a intentar aturar el foc, que no implica cap perill pels masos propers. L'avís s'ha rebut a les 14.41 hores i per ara només s'ha cremat sotabosc i matoll.

 16:28 
El PP i Cs recorren la llei del català a l'escola al Tribunal Constitucional

El Partit Popular i Ciutadans han presentat aquest divendres al Tribunal Constitucional (TC) un recurs d'inconstitucionalitat contra diversos articles de la llei del Govern sobre el català a l'educació. A parer seu, el decret llei vulnera la Constitució perquè omet qualsevol referència al castellà com a llengua vehicular a l'escola catalana. Ambdós partits ja havien anunciat el mes de maig que recorrerien conjuntament la nova llei. En concret, el recurs afecta els articles que fixen els criteris d'elaboració, aprovació, validació i revisió dels projectes lingüístics, així com a l'aprenentatge de llengües no oficials a l'ensenyament no universitari.

 16:18 

L'aeroport del Prat superarà els 3.500 vols el primer cap de setmana d'operació sortida d'agost


L'aeroport del Prat suma 3.508 vols programats entre el 29 de juliol i l'1 d'agost, coincidint amb el primer cap de setmana d'operació sortida de les vacances d'estiu. Segons dades publicades aquest divendres per Aena, la xifra encara es troba per sota els volums previs a l'esclat de la pandèmia, quan durant el mateix període de 2019 es van registrar 4.019 operacions. Els dies de més activitat seran el divendres 29 i el diumenge 31 de juliol, amb 903 i 913 vols, respectivament. Pel que fa al dissabte 30 de juliol, l'aeroport té programada la sortida i arribada de 794 avions, mentre que el dilluns 1 d'agost n'espera 898. Quant a la destinació, un 72% corresponen a vols internacionals, mentre que el 28% restants són nacionals.

 14:56 

Els sindicats desconvoquen la vaga a Repsol després d'arribar a un preacord per millores salarials

Els sindicats STR, CCOO i UGT han desconvocat la vaga prevista a Repsol per als pròxims 13, 14 i 15 d'agost després d'haver arribat a un preacord amb l'empresa "perquè els salaris dels treballadors recuperin el poder adquisitiu perdut des de l'any 2020", ha apuntat STR en un comunicat. Entre el 15 i el 17 de juliol, ja van fer un primer torn d'aturades. Els sindicats entenen que ha estat precisament aquesta mobilització la que ha fet que Repsol "hagi fet una oferta a l'alça, molt superior a les que havia anat plantejant durant dos anys de negociacions", ha explicat Jordi Margalef, secretari de comunicació d'STR. El preacord preveu l'actualització dels salaris en relació a l'IPC fins el 2024, amb una part vinculada als resultats de l'empresa.

 14:46 
Confisquen a Molins de Rei 138 kg de marihuana i haixix en destinació a França

Els Mossos d'Esquadra han confiscat 85 quilograms de marihuana i 53 d'haixix al magatzem d'una empresa de transports de Molins de Rei, llestos per a ser enviats a França. El cos policial català ha explicat que la droga va trobar la droga el 7 de juliol després de rebre un avís de l'empresa propietària del magatzem, que va informar que tenien "un palet sospitós" que desprenia "una forta olor a marihuana".

 13:44 

STOP JJOO lamenta que Govern "segueixi destinant recursos públics" per impulsar una candidatura olímpica

STOP JJOO critica que el Govern segueixi destinant recursos públics, ara en una candidatura olímpica catalana, presentada aquest dijous a Barcelona. La plataforma lamenta "l'obstinació" d'ERC i Junts en un projecte "que només respon als interessos de lobbys i patronals, que condemna a seguir depenent d'un model esgotat i injust per a la gent del Pirineu i que és només una menjadora de recursos públics". STOP JJOO exigeix que el Govern convoqui la consulta que va suspendre i que es paralitzin els tràmits de la candidatura fins que els veïns del Pirineu no puguin decidir. A la vegada, emplaça a "avançar en una altra direcció" i plantejar "amb urgència" solucions encaminades a revertir "la greu crisi climàtica, econòmica i social".

 13:40 
Najat Driouech, després dels insults racistes a la concentració de suport a Borràs: "Res ho justifica, tampoc la discrepància ideològica"

La diputada d'ERC Najat Driouech, que dijous va rebre insults racistes a la porta del Parlament on es manifestaven defensors de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, ha publicat una carta oberta de condemna i de resposta després de l'episodi. Els insults, que van ser condemnats per companys de partit i també dirigents de Junts, van fer que la diputada es mantingués callada dijous, però aquest divendres ha volgut "trencar el silenci". "No ho faig per mi. És per nosaltres", diu a la carta. Driouech denuncia que "cap atac racista pot tenir cabuda ni justificació". "Res ho justifica, tampoc la discrepància ideològica, que és el cas d'aquest dijous al Parlament", afegeix.

 13:26 
Demòcrates obre un "procés de reflexió intern" sobre si continua fent costat al Govern

Demòcrates de Catalunya, després dels acords de la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol, ha decidit obrir un "procés de reflexió intern" sobre si continua donant suport a l'executiu català. Demòcrates té una diputada que està integrada dins del grup de Junts, partit que forma part del Govern al costat d'ERC. Acatar per escrit la submissió a la Constitució espanyola, en l'àmbit d'una taula que hauria de negociar la independència, però en la qual ni tan sols se'n parla, ja no deixa espai per cap mena de dubte. A més, les picabaralles contínues entre partits independentistes, fan molt difícil que es pugui reconduir la situació cap a la unitat tan necessària", reflexiona Demòcrates.
 

 13:22 

 13:15 

 13:07 

 12:43 

 12:24 

 12:08 

Ryanair preveu una afectació "mínima" durant els pròxims cinc mesos de vaga


Ryanair preveu una afectació "mínima" en l'operativa dels pròxims cinc mesos a l'Estat, després que els sindicats USO i Sitcpla hagin convocat els tripulants de cabina de l'aerolínia a perllongar les aturades. Segons fonts de la companyia, les últimes jornades de vaga han tingut un suport "escàs", així com una afectació mínima en els vols. Dels 3.000 vols diaris que opera, Ryanair assegura que menys de l'1% s'han vist perjudicats per les aturades. La nova convocatòria d'USO i Sitcpla arriba després que Ryanair hagi tancat un acord amb el comitè de CCOO, amb condicions que s'aplicarien anticipadament als afiliats dels sindicats.

 12:04 

Una trentena de taxis de l'àrea de Barcelona portaran desfibril·ladors i conductors formats per atendre emergències

La idea és que els conductors puguin donar una primera atenció en emergències, en què el temps és clau. Es tracta d'una prova pilot d'un projecte impulsat per la Fundació Barcelona Salut i SOS Taxi, que també ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, la Creu Roja i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). La prova comença amb 30 taxis "cardioprotegits", amb l'objectiu d'arribar als 50. Els taxis estaran geolocalitzats pel SEM, que els podrà activar si són el vehicle més proper a una emergència.

 11:56 
CCOO denuncia les empreses adjudicatàries dels serveis de neteja de Barcelona i anuncia mobilitzacions

Comissions Obreres (CCOO) ha denunciat aquest dimecres que les empreses adjudicatàries dels serveis de neteja viària, recollida de residus i activitats de medi ambient de Barcelona (CLD-Sorigué, FCC, Prezero i Urbaser) "han incomplert" l’acord que va permetre desconvocar la vaga prevista pel passat 24 d’abril. L’acord recollia el pagament del 6% en concepte d’increments salarials corresponents a l’any 2021, però les nòmines corresponents al mes de juliol s'haurien ingressat sense els endarreriments acordats, segons afirma el sindicat. Per això, han anunciat que estan preparant una "estratègia de mobilització" que, de moment, no han concretat.

 11:42 
Mor una dona a la platja Terramar de Sitges

Una dona de 67 anys i nacionalitat espanyola ha mort aquest dijous a la nit a la platja Terramar de Sitges. El telèfon d'emergències ha rebut un avís a les 21:46 hores advertint que una dona havia estat trobada inconscient dins l'aigua. Uns banyistes l'han tret fins a la sorra, on s'han desplaçat tres unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que han confirmat la seva mort. La platja de Terramar disposa de servei de vigilància, però en el moment del succés els socorristes ja havien acabat el torn. Protecció Civil ha recordat la importància d'extremar les precaucions a la platja i escollir, preferiblement, aquelles que estiguin vigilades.

 11:39 

El preu de les exportacions de productes industrials augmenta un 21,8% al juny, la pujada més alta de la sèrie

El preu de les exportacions de productes industrials continua la tendència a l'alça, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La taxa anual de l'Índex de Preus d'Exportació (IPRIX) ha arribat al 21,8% al juny, dues dècimes per sobre de la xifra registrada al maig, i esdevé la més alta des de l'inici de la sèrie, el gener de 2006. Aquest increment s'explica per l'augment dels preus dels bens d'equips, especialment per la diferència dels vehicles a motor; així com per l'augment dels productes de consum, com l'oli i les carns processades. En canvi, l'energia influeix negativament, amb una caiguda de prop de set punts, fins al 135,9%.

 11:35 
L'ANC veu la taula de diàleg com una "rendició" i crida a defensar la independència a la Diada

L'Assembla Nacional Catalana (ANC) ha considerat una "rendició" la participació de la Generalitat a la taula de diàleg amb el govern espanyol, ja que segons l'entitat no ha tractat l'autodeterminació i el referèndum ni tampoc l'amnistia, i han cridat a participar i defensar la independència a la manifestació que organitzaran per la Diada. "És només una pantomima per aconseguir les engrunes autonomistes que està disposat a atorgar el govern espanyol", han assegurat en un comunicat d'aquest divendres. Per a l'ANC, l'objectiu d'aquesta taula i "l'únic que pretén Pedro Sánchez és blanquejar la repressió contra Catalunya i els independentistes, a nivell nacional i internacional".

 

 11:11 

El PIB espanyol repunta un 1,1% el segon trimestre per l'impuls del consum

El producte interior brut (PIB) espanyol va créixer un 1,1% el segon trimestre, que ha estat marcat per xifres d'inflació rècord en més de trenta anys, segons ha avançat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La taxa és nou dècimes més altes que la del primer trimestre (0,2%), un increment que s'explica principalment per l'impuls del consum intern –que va contribuir a l'increment del PIB en 3,6 punts- i de la demanda externa, és a dir, el turisme i les vendes a l'exterior, que va constribuir en 2,6 punts. Pel que fa a la variació interanual, el creixement del PIB espanyol durant el segon trimestre va ser del 6,3%, una xifra similar a la del primer trimestre de l'any.

 10:11 

 08:44 
Els tripulants de cabina d'EasyJet arriben a un acord amb la companyia i desconvoquen la vaga del cap de setmana

EasyJet ha arribat a un acord amb el sindicat USO, pel qual s'ha desconvocat la vaga dels dies 29, 30 i 31 de juliol, després de setmanes de negociacions. Segons ha informat l'organització en defensa dels treballadors, la companyia ha acceptat una pujada del salari base del 22% en tres anys que "suposa un important acostament als companys d'Europa". Un 74,6% dels tripulants de cabina assistents a les assemblees que s'han fet aquest dijous han ratificat el pacte. A banda de l'increment salarial, també s'ha aconseguit un canvi de durada del període d'activitat dels contractes fixos discontinus que passarà a ser de nou mesos d'activitat i tres mesos d'inactivitat. Anteriorment, els treballadors estaven en actiu vuit mesos i deixaven de treballar quatre més.
 

 08:29 

 08:07 
Algèria desbloqueja les operacions bancàries amb l'Estat

L'Associació Professional de Bancs i Entitats Financeres (Abef) d'Algèria ha anunciat el desbloqueig de les operacions bancàries amb l'Estat. En un comunicat enviat als directors generals de bancs i institucions financeres algerianes, l'Abef ha detallat el següent: "Després de l'avaluació del sistema descrit en aquesta carta i en consulta amb els agents de comerç exterior afectats, les mesures de precaució esmentades ja no són necessàries". El desbloqueig de les operacions bancàries permetrà reprendre les relacions comercials entre ambdós països gràcies a la mediació de la Unió Europea, que va avisar a Alger d'estar preparada a "fer front a qualsevol mena de mesura coercitiva" que prengués contra un dels seus estats membre. La decisió arriba 50 dies després de la congelació de les domiciliacions bancàries des d'Algèria amb el comerç exterior espanyol que el país magrebí va anunciar el passat 9 de juny, seguit de la decisió de suspendre el seu tractat d'amistat amb Espanya pel seu "injustificable" gir sobre el Sàhara Occidental.

 07:55 

 07:15 
Les portades

Laura Borràs monopolitza el recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 22:07 
Reagrupament demana a Junts que surti del Govern i aixequi la suspensió de la DUI

El corrent sobiranista Reagrupament ha reclamat aquest dijous a Junts que abandoni el Govern "autonomista actual" i aixequi la suspensió de la Declaració Unilateral d'Independència. El grup ha demanat a Junts que "trenqui ja" el pacte amb ERC i obligui els republicans a "convocar noves eleccions" o bé a pactar amb PSC i comuns per continuar governant. "Si Junts vol liderar el camí cap a la independència cal que faci un esforç i un sacrifici pel país i deixi ja aquest Govern autonòmic". Alhora, Reagrupament ha donat suport a la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, després de la "farsa perpetrada" a la mesa de la cambra catalana, on els diputats del PSC, ERC i CUP han acordat apartar-la del càrrec.

 19:30 

 19:30 

 18:57 
Junts no proposarà cap nom per substituir Borràs a la mesa del Parlament

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat aquesta tarda en una declaració enregistrada a la seu del partit que no proposaran cap nom per substituir Laura Borràs a la mesa del Parlament. "No es pot demanar que es desjudicialitzi la política catalana i al mateix temps fer el que s’ha fet avui que és suspendre la presidenta Borràs abans que sigui jutjada. Junts per això comparteix  perfectament la decisió de la presidenta Borràs de no dimitir del seu càrrec i per això Junts no proposarà cap persona per substituir-la", ha indicat Turull.
 

 18:47 
Aragonès avala la suspensió de Borràs: "No és un cas de repressió, sinó de presumpta corrupció"

Pere Aragonès ha defensat la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament. Segons ha explicat el president de la Generalitat, la decisió acordada per la mesa, amb el suport del PSC, ERC i la CUP, és correcta perquè "no estem davant un cas de repressió política sinó de presumpta corrupció".

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació