Diumenge, 28 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 18:41 
Puigdemont titlla de "cinisme monumental" la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament

Carles Puigdemont s'oposa a la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament. Segons l'expresident de la Generalitat i actual líder del Consell per la República, justificar la decisió de la mesa de la cambra "amb l’excusa de protegir el procés d’independència, és d’un cinisme monumental". A més, Puigdemont creu que la taula de diàleg vol "enterrar l'independentisme" i ha advertit que "les ferides del partidisme només ajuden l’adversari".
 

 18:02 
Seat perd 97 milions per l'impacte del pla de suspensió de plantilla fins el 2026

Seat ha tancat el primer trimestre de l'any amb unes pèrdues operatives de 97 milions d'euros per l'impacte del pla de suspensió de plantilla fins al 2026, que ha obligat a aprovisionar 244 milions d'euros per l'operació, segons indiquen fonts de l'automobilística. Sense comptar aquesta despesa, l'empresa hauria registrat uns guanys de 147 milions d'euros, que es contraposen a les pèrdues del primer semestre de l'any anterior (-26 MEUR). Entre gener i juny, "es manté la tendència positiva iniciada el primer trimestre de l'any gràcies a l'optimització de la gestió dels ingressos", indica el grup. El volum de negoci va disminuir 5.377 milions d'euros, un 4,9% menys que el primer semestre del 2021.

 17:47 
Els Estats Units entren en recessió tècnica

Els Estats Units han entrat en recessió tècnica després que el seu producte interior brut (PIB) hagi caigut un 0,2% el segon trimestre, segons dades publicades pel departament de comerç aquest dijous. La situació respon en bona part a les conseqüències derivades de la guerra d'Ucraïna i a l'increment de la inflació. Tradicionalment, es considera que una economia entra en recessió quan acumula dos trimestres seguits de caiguda del PIB, com ha succeït als Estats Units. El primer trimestre de l'any, el PIB estatunidenc va caure un 0,4% intertrimestral. Tot i això, l'oficina d'estadística del país, l'òrgan encarregat de declarar la recessió de forma oficial, encara no s'ha pronunciat.

 17:11 

La banca avisa que el nou impost serà «perjudicial» i afectarà les decisions de crèdit i risc de les entitats

El sector bancari ha criticat la decisió del govern espanyol de gravar els beneficis extraordinaris de les entitats financeres, tot afirmant que "el nou impostos als bancs serà perjudicial per l'economia i la inversió". En un comunicat, l'Associació Espanyola de Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi (CECA) han assegurat que la mesura "no aconseguirà l'objectiu de combatre la inflació" i, a més, entorpirà la recuperació econòmica. "Una mesura d'aquest tipus afecta les decisions de crèdit i risc de les entitats, i també la seva capacitat competitiva al mercat únic europeu", han avisat.

 16:59 

 16:52 
ERC considera que la mesa ha estat "coherent i responsable" amb la suspensió de Borràs: "La tolerància amb les sospites de corrupció ens debiliten"

La secretària general d'adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha dit que la situació d'aquest dijous al Parlament no és "volguda" ni "buscada". "Hem posat el bé comú per sobre de qualsevol interès personal: la situació d'avui s'hauria pogut evitar", ha dit, i ha lamentat que les accions d'aquest migdia allunya el Parlament de la ciutadania. "Avui la mesa ha actuat amb coherència, responsabilitat i preservant la institucio, aplicant el reglament del Parlament", ha dit Vilalta, que ha comparegut acompanyada de diversos membres del grup parlamentari d'ERC. "En el projecte que defensem no hi cap la corrupció, la tolerància amb les sospites de corrupció ens debiliten", ha afirmat.

 14:46 

 14:44 
El TSJC presenta al TC qüestió d'inconstitucionalitat contra el decret i la llei sobre el català a l'escola

La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TJSC ha acordat plantejar davant del Tribunal Constitucional una qüestió d'inconstitucionalitat contra el decret sobre els projectes lingüístics dels centres educatius i la llei sobre el català a l'escola. La sala considera que la nova normativa impulsada pel Govern infringeix diversos articles de la Constitució i xoca també amb l'Estatut. Entre d'altres, defensa que les dues normatives introdueixen un model que "trenca" amb la paritat de les llengües oficials, que xoca amb la interpretació que el mateix TC va fer sobre la llengua en la sentència de l'Estatut i que s'afecten drets fonamentals. L'auto s'emmarca en la causa pel 25% de castellà a les aules.

 14:03 

 13:37 
El TSJC rebutja que la Intersindical, UGT i entitats catalanistes es personin en la causa del 25% de castellà a l'escola

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat la personació de quatre entitats més en l'incident d'execució de la sentència del 25% de castellà a les aules. En concret, i amb el suport de l'Advocacia de l'Estat, ha desestimat les peticions de la Intersindical-CSC, l'Associació d'Estudiants en Defensa de l'Educació, la Fundació Catalunya Fons per a la Defensa dels Drets dels Catalans i UGT. Segons el tribunal, l'obligació de fer el 25% de castellà no va en detriment de l'ús del català. El tribunal ja va excloure al juny Òmnium, Plataforma per la Llengua i la FNEC i va acceptar Hablamos Español i l'AEB. Dos dels cinc magistrats han presentat un vot particular contrari, al·legant que l'obligació de fer un 25% de castellà sí que afecta l'ús del català. A més, recorden que el dret a la tutela judicial efectiva s'ha d'interpretar de forma extensiva.

 13:10 

Universitats demana tranquil·litat perquè els canvis a les PAU seran "progressius" i s'hauran de debatre i consensuar

La secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Cristina Gelpí, ha fet una crida a la tranquil·litat després que el Ministeri d'Educació fes pública ahir la proposta d'un nou model de selectivitat. Gelpí ha dit que es tracta d'un esborrany, que ara es podrà debatre i sobre el que es podran fer suggeriments. A més, ha insistit que segons el calendari plantejat, els canvis seran "progressius" i el nou model no s'aplicaria definitivament fins al curs 2026-2027. "Les PAU del curs vinent no canvien", ha dit. Sí ha expressat la sorpresa pel fet que el document es fes públic aquest dimecres, ja que "no s'ha consensuat ni negociat". La proposta del Ministeri contempla menys exàmens i una prova de maduresa.

 13:01 

 12:35 
Torra demana a Junts una "reflexió" sobre la continuïtat al Govern en cas que Borràs sigui suspesa

L’expresident de la Generalitat Quim Torra ha demanat a Junts una "reflexió" sobre la continuïtat el Govern en cas que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, acabi suspesa pels contractes a la Institució de les Lletres Catalanes. "Si Junts creu que Borràs no ha de ser suspesa, la decisió es claríssima", ha dit Torra als passadissos del Parlament. L'expresident ha volgut refermar el seu suport a Borràs, que ha definit com a persona "íntegra i decent", i ha dit que si avui la suspenen també sortiran junts del Parlament, com quan ell va ser inhabilitat. L’expresident ha recordat l’acte de l’Ateneu de fa unes setmanes, per donar suport a la presidenta del Parlament, i ha ressaltat la trajectòria de Borràs. “Només tenim una reputació i em sap greu que se li pengi l’etiqueta de corrupta. No ens hem aferrat mai a la cadira i hem treballat per aquest país”, ha dit. Si Borràs acaba suspesa, el moviment independentista “quedarà molt tocat”, i ha lamentat que la taula de diàleg no abordi el dret d’autodeterminació. “Hem de recuperar la iniciativa, que la gent empenyi”, ha reclamat.

 12:32 

 12:02 
Borràs agraeix les mostres de suport

Borràs i l’expresident Quim Torra han saludat els manifestants, alguns d’ells emocionats per haver pogut abraçar-la. De membres del Govern de Junts, el vicepresident Jordi Puigneró i la consellera Gemma Geis són a les portes del Parlament.

 11:42 
Polèmica a la manifestació en suport de Borràs

Més queixes de manifestants contra la premsa, a qui acusen de ser "venuda". "Abans estaven en contra d’ERC, ara només van contra Junts", assegura una de les més abrandades. Persones properes a Borràs s’hi acosten per evitar que la discussió pugi de to.  La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha sortit de la cambra per saludar el centenar de manifestants que hi ha aplegats a la Ciutadella. Crits de "Laura, Laura" i "presidenta, presidenta". El grup parlamentari de Junts també l’ha acompanyat.

 11:28 
Poc més d’un centenar de persones donen suport a Borràs al Parlament

Poc més d’un centenar de persones s’han concentrat a les portes del Parlament per donar suport a Laura Borràs davant la imminent suspensió com a presidenta del Parlament. Demanen la dimissió d Aragonès i acusen tothom de "traïdor". Alguns dels manifestants han increpat periodistes per, diuen, "anar en contra de Junts". Els manifestant, visiblement indignats, criden consignes a favor de Puigdemont i de Laura Borràs, acusen els mitjans de mentir i demanen dimissions.
 

 11:03 

 11:10 
La defensa de Borràs presenta un altre recurs per recusar el magistrat instructor del TSJC

La defensa de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha presentat aquest dijous al matí un recurs de queixa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la resolució que va rebutjar la recusació del magistrat instructor, Carlos Ramos. En un últim intent d'apartar-lo de la causa, els advocats de Borràs han presentat el recurs quan ja s'ha dictat l'obertura de judici oral per suposades irregularitats a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i el mateix dia que la mesa del Parlament ha de debatre sobre la suspensió de Borràs com a diputada. Segons l'escrit dels advocats de la presidenta, avançat per El Nacional i al qual ha tingut accés NacióDigital, l'instructor no pot rebutjar la seva pròpia recusació dos cops sense consultar-ho amb la resta de parts.

 11:02 

 10:08 
Centenars d'iraquians assalten el parlament de Bagdad contra el nomenament del nou primer ministre

Centenars d'iraquians han assaltat aquest dimecres l'anomenada zona verda de Bagdad, el punt on es troba el parlament i les diferents ambaixades. En les imatges difoses per la premsa internacional es pot observar com els manifestants ballaven dins la cambra, cantaven i es feien fotos estirats sobre les taules. Els assaltants són seguidors del clergue Muqtada al-Sadr, líder de la força política que va aconseguir més vots en les eleccions del passat mes d'octubre però que no ha pogut formar govern per falta d'entesa amb la resta de partits. Davant la paràlisi política, el Comitè de Coordinació del país nomenar Mohammed al-Sudani com a nou primer ministre, un polític a qui els seguidors d'Al-Sadr acusen de mantenir afinitats amb l'Iran.

 08:55 

 08:49 
Tallada l'AP-7 a Sant Cugat del Vallès per un accident que provoca 8 kilòmetres de retencions

L'AP-7 es troba tallada momentàniament a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) per un accident que ha tingut lloc abans de les 8.00 hores, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). La incidència s'ha produït en sentit Tarragona i provoca fins a vuit kilòmetres de retencions entre els kilòmetres 151 i 159.

 08:17 

 08:02 
El Banc Sabadell guanya 393 milions d'euros al primer semestre, un 78,1% més que fa un any

El grup Banc Sabadell ha guanyat 393 milions d'euros al primer semestre de l'any, un 78,1% més que als sis primers mesos del 2021, quan l'entitat catalana va acumular un benefici net atribuït de 220 milions. Segons el balanç de resultats enviat aquest dijous a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el banc ha vist créixer tant la concessió d'hipoteques, que ha escalat un 19% al darrer trimestre, com la de crèdits al consum, que ha augmentat un 17%. Pel que fa a la seva filial britànica, TSB, ha conclòs el mes de juny amb una contribució positiva als comptes del grup de 54 milions d'euros, davant dels 39 milions del juny del 2021.

 07:57 

 07:11 
Les portades 

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 20:42 
La Reserva Federal dels EUA apuja un 0,75% el preu del diner, l'increment més alt en 28 anys

La Reserva Federal dels Estats Units ha decidit aquest dimecres apujar un 0,75% el preu del diner, que se situa, ara, en una forquilla d'entre el 2,25 i el 2,5%, segons ha anunciat l'entitat monetària a través del seu web. És l'increment més alt en 28 anys. D'aquesta manera, el consell de govern de la Fed executa el quart augment de tipus en el que va d'any en l'intent de contenir una inflació que està a nivells de fa 40 anys, després del 0,25% del març passat -en el que va suposar un canvi de tendència després de quatre anys i la fi de l'anomenat diner gratuït-, el 0,50% del maig i el 0,75% del juny. La Fed afirma que els indicadors recents de despesa i producció "s'han suavitzat", per bé que la creació d'ocupació ha estat "robusta" i la taxa d'atur es manté "baixa".

 19:32 
La CUP critica «l'estratègia perdedora» de l'independentisme a la taula de diàleg

La CUP ha criticat "l'estratègia perdedora" de l'independentisme a la taula de diàleg, on s'ha pactat "posar fi a la judicialització de la política", fer reformes "dins l'ordenament vigent" i protegir el català a l'escola i impulsar-lo al Senat i l'Eurocambra. En una piulada, el diputat de la CUP-NCG Carles Riera ha criticat que la taula de diàleg ha passat "de l'autodeterminació i l'amnistia a no sabem quina desjudicialització i a que el govern espanyol respecti les lleis que aprovi el Parlament en matèria lingüística". "Una estratègia perdedora per a un moviment independentista que vol i pot guanyar", ho ha reblat. D'altra banda, la diputada anticapitalista Eulàlia Reguant també ha criticat els acords: "De l'autodeterminació a l'amnistia s'ha passat a la Constitució".

 19:34 

Cultura celebra «l’èxit absolut» de la mostra dedicada a Gaudí a París que ha rebut més de 550.000 visitants

El Departament de Cultura ha celebrat “l’èxit absolut” de l’exposició dedicada a Antoni Gaudí al Museu d’Orsay, que ha rebut 551.852 visitants. Coproduïda pel MNAC, ha aplegat una mitjana diària de 6.597 visitants. “És la segona millor assistència diària del museu i la quarta millor assistència global”, ha remarcat Cultura. El Museu d’Orsay va inaugurar l’exposició el passat mes d’abril i inclou unes 200 obres que van de la fotografia al mobiliari, passant per dibuixos d’arquitectura i maquetes, que permeten entendre la investigació sobre el volum i l’organització espacial en Gaudí. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va participar en la inauguració.

 18:30 

 17:54 
Junts insta Aragonès a explicar al Parlament "l'orientació" de la taula de diàleg perquè s'està allunyant dels objectius "originaris"

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha instat aquest dimecres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a explicar "l'orientació" de la taula de diàleg al Parlament perquè s'està allunyant dels "objectiu originaris". "Constatem novament que la taula està agafant una deriva que s'està apartant de les raons per les quals es va constituir", ha ressaltat Rius, que ha certiticat que no s'ha parlat ni d'autodeterminació ni d'amnistia. "Sembla que només es parla de temes sectorials", ha indicat.
 

 17:51 
El govern espanyol proposa una selectivitat amb menys exàmens i amb un exercici de maduresa de l'alumne

El Ministeri d'Educació ha presentat aquest dijous a les comunitats autònomes una proposta oberta per fer una selectivitat amb menys exàmens i amb un exercici general de maduresa de l'alumnat. La proposta, també enviada a les universitats, s'ha de debatre i preveu una fase transitòria fins al curs 2025-2026. En la fase de transició, els alumnes hauran de fer tres exàmens: Història de la Filosofia, Història d'Espanya i d'una matèria específica obligatòria segons la modalitat de batxillerat. També una prova general de maduresa, que girarà entorn a l'àmbit lingüístic. Cada exercici tindria un pes del 25%.

 17:31 
Foment considera «competència deslleial» bonificar al 100% només els títols de transport de Renfe

La patronal subratlla, per exemple, que el sector del transport per autobús "pateix de manera significativa" l'augment del combustible, i ara "de rebot" afronta aquesta "competència deslleial" per la bonificació del 100%. Alhora, l'entitat opina que la mesura també suposa una "discriminació territorial" ja que hi haurà ciutadans que "gaudiran" de la gratuïtat a Renfe per davant d'altres indrets on l'única alternativa de transport públic és el bus. Alhora, la patronal subratlla que aquest tipus de transport és "molt preuat" per a la població amb dificultats físiques, perquè pot oferir desplaçaments "pràcticament de porta a porta".

 17:16 

 16:35 

David Madí nega factures falses a una productora audiovisual i haver evadit impostos

L'exdirigent de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i empresari, David Madí ha defensat el funcionament de les societats que va crear quan va abandonar la política, com Nubul Consulting, en el judici per presumpte frau fiscal vinculat a la productora Triacom, que ha començat aquest dimecres a Barcelona. Madí està acusat juntament amb l'administrador de Triacom, Josep Oriol Carbó, i altres empresaris per fets que es remunten al 2011. Es tracta d'una peça separada a la del cas 3%, que investiga l'Audiència Nacional. Madí ha assegurat que va pagar "fins a l'últim cèntim" dels impostos corresponents i que Hisenda no va qüestionar les factures de les seves empreses quan les va inspeccionar. Per la seva banda, Carbó ha ratificat que va defraudar per evadir impostos.

 16:38 
Desconvocada la comissió de Cultura al Parlament en no poder-se aplicar la participació telemàtica de Lluís Puig

La Comissió de Cultura del Parlament prevista per aquest dimecres a la tarda s'ha desconvocat en no poder-se aplicar la participació telemàtica del diputat de Junts Lluís Puig. La Mesa va acordar dimarts –amb els vots de Junts i la CUP, l'abstenció d'ERC i els vots en contra del PSC- permetre celebrar les comissions de forma híbrida, tot i l'informe en contra dels lletrats. La presidenta de la comissió de Cultura, la diputada de la CUP Dolors Sabater, volia aplicar l'acord en aquesta sessió, però encara no havia estat notificat formalment. Tampoc hi havia la logística per garantir-ho. Paral·lelament, el PSC ha presentat una petició a la Mesa perquè reconsideri l'acord sobre celebrar comissions en format semipresencial. Davant aquesta situació, Sabater ha reunit la Mesa i portaveus de la comissió. Els independentistes han acceptat desconvocar la sessió, a l'espera que "es dirimeixin les circumstàncies que facin que la participació de Puig sigui possible".

 14:49 

 14:26 
Barcelona detecta 17 obres que s'han saltat l'obligació de destinar el 30% dels pisos nous a habitatge assequible

L'Ajuntament de Barcelona ha detectat 17 obres que s'han saltat l'obligació de destinar el 30% de pisos nous a habitatge assequible. Segons ha explicat aquest dimecres la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, el consistori ha descobert 17 emplaçaments on s'han fet obres que han incomplert la normativa vigent des de desembre de 2018, que preveu la reserva obligatòria per a promocions de nova construcció o de reforma integral de més de 600 m2 de sostre. Sanz ha assenyalat que en aquests 17 casos han observat una "voluntat d'estafa" i d'evitar el compliment del 30% amb un cert "modus operandi". La tinenta d'alcaldia ha lamentat aquestes pràctiques i ha advertit que s'incoaran sancions d'entre 90.000 i 900.000 euros per obra.

 13:46 

 13:28 
El magistrat del TC Alfredo Montoya, del sector conservador, renuncia per motius de salut

El magistrat del Tribunal Constitucional (TC) Alfreo Montoya, membre del sector conservador, ha presentat per escrit aquest dimecres la seva renúncia per motius de salut. Montoya, de 85 anys, va patir un ictus a finals d'agost del 2021. El president del TC, Pedro González-Trevijano ha acceptat la petició i el seu cessament es publicarà els pròxims dies al BOE. Amb la seva baixa, el TC es queda amb onze magistrats, quatre dels quals tenen el mandat caducat des del 12 de juny. Mentre no es renovin aquesta quatre càrrecs, i malgrat la baixa de Montoya, el TC continuarà amb una majoria conservadora de sis magistrats conservadors per cinc de progressistes.

 13:23 

 13:22 

 12:16 
El tren de mercaderies de FGC accidentat a Sant Boi superava la velocitat permesa, segons la caixa negra

El director general de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), Pere Calvet, ha comparegut aquest dimecres al Parlament per explicar part de l'informe que analitza l'accident mortal ocorregut el maig a Sant Boi de Llobregat. Segons ha exposat, la caixa negra ha mostrat que el tren de mercaderies superava la velocitat permesa abans de xocar contra el de passatgers. "Anava a més de 30 km/h", ha puntualitzat Calvet. El director també ha especificat que no consten trucades al centre de control després que l'aparell fes una frenada automàtica per excés de velocitat.

 12:23 

 11:52 
Rosalía rep dues nominacions als MTV Video Music Awards 2022 per «La fama» i «Saoko»

La cantant Rosalía ha rebut dues nominacions als MTV Video Music Awards 2022. Per "La fama" en la categoria de millor col·laboració, juntament a The Weekend, i per "Saoko" en la de millor edició, pel seu videoclip. Ambdues cançons formen part del seu darrer disc "Motomami". MTV ja ha premiat anteriorment a Rosalía: el 2019 va guanyar el premi MTV Europe Music Awards (EMA) a la millor col·laboració de l'any per "Con Altura", el seu single amb J Balvin; i el 2021, amb la seva col·laboració musical amb Billie Eilish, "Lo vas a olvidar", amb què va rebre el premi MTV al millor vídeo llatí de l'any. La gala d'entrega de premis serà el 28 d’agost.

 11:42 
La Cambra de Comerç redueix al 4% la previsió de creixement del PIB català per 2022

La Cambra de Comerç de Barcelona ha reduït fins al 4% el creixement previst del producte interior brut (PIB) per 2022, vuit dècimes menys que en les últimes estimacions de l'abril. També ha rebaixat un punt percentual les expectatives de creixement per 2023, al 2,6%. Ho han explicat aquest dimecres la presidenta de l'entitat, Mònica Roca, i el cap de Gabinet d'Estudis Econòmics, Joan Ramon Rovira. L'anunci arriba l'endemà que el Govern espanyol hagi mantingut la seva previsió de creixement per tota Espanya en el 4,3% per aquest any, però hagi retallat vuit dècimes la seva estimació per 2023, que ara situa en un 2,7%. Rovira ha afegit que aquesta situació anirà acompanyada d'un fre en l'augment de la inflació, que "no compensa, però contrasta".

 11:20 

Els Mossos reforcen la lluita contra el tràfic d'éssers humans i creen un grup específic per acompanyar les víctimes

Els Mossos d'Esquadra intensifiquen la lluita contra el tràfic d'éssers humans, una realitat "creixent", segons el cos policial. Concretament, s'incrementa en onze efectius la Unitat Central de Tràfic d'Éssers Humans i es crea un grup format per cinc persones per tractar específicament amb les víctimes, acompanyar-les en els processos de denúncia i assessorar-les. Entre el 2016 i el 2022, s'han atès 51 víctimes de tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral i sexual. Actualment, hi ha nou investigacions obertes: quatre per explotació sexual, tres per explotació laboral i dos més per dur a terme activitats delictives.

 11:21 

 10:59 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació