Dilluns, 29 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 12:38 

Espanya registra un deute del 117,7% del PIB el primer trimestre, el quart més elevat de la UE

Es tracta del quart registre més elevat de la Unió Europea, segons les dades publicades aquest dijous per l'Eurostat. Només presenten resultats majors Grècia, amb un 189,3%; Itàlia, amb un 152,6%, i Portugal, amb un 127%. La mitja de l'eurozona s'ha situat en el 95,6% del PIB. El deute més reduït s'ha registrat a Estònia, amb un 17,6% del PIB, seguit de Luxemburg (22,3%) i Bulgària (22,9%). Pel que fa al dèficit públic, a Espanya s'ha situat en el 4,4% del PIB, per sobre la mitjana de la zona euro, del 2,3%. En aquest cas, el registre més elevat ha sigut el de Malta, amb un dèficit del 8%, seguit d'Hongria, amb un 6,9%.

 12:19 

 12:06 
Els Pets, Roba Estesa i Lildami actuaran en l'acte d'Òmnium per la Diada de Barcelona

El Passeig Lluís Companys de Barcelona albergarà concerts d'Els Pets, Roba Estesa i Lildami, en el marc de l'acte d'Òmnium Cultural per la Diada de l'onze de setembre. L'entitat ha comunicat aquest dijous que la "Festa per la Llibertat" els acollirà a partir de les 18:30 hores, després de la manifestació independentista d'ANC, a la que assistirà el seu president, Xavier Antich. La festa retorna després de la pandèmia, en la que serà la seva vintena edició.

 11:53 
Els sindicats clamen contra l'«absència» de la Generalitat per combatre la inflació

Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT,  han acusat el Govern de ser "absent" davant les dificultats que està provocant la inflació disparada a la ciutadania. Les organitzacions sindicals han lamentat la manca d'acció de l'executiu i han reclamat un bo social de 150 euros per les factures energètiques que complementi l'estatal, així com la gratuïtat del transport públic que depèn de la Generalitat i l'ampliació dels beneficiaris de la renda garantida de ciutadania. "On és el Govern en aquesta crisi?", s'ha preguntat el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, en una roda de premsa amb el seu homòleg d'UGT, Camil Ros, que pot ser el preludi de manifestacions sindicals després de vacances.

 11:49 

 11:25 
Desmantellen a Castellar del Vallès el primer laboratori d'haixix a gran escala de l'estat

La Guàrdia Civil, en una operació conjunta amb la Policia Nacional, han desmantellat el primer laboratori de l'estat dedicat a processar i tractar haixix a gran escala, a la població de Castellar del Vallès. Els agents han detingut a 13 persones. En un comunicat emès aquest dijous, han explicat que la investigació es va iniciar el gener d'aquest any, quan van detectar l'existència d'una nau sospitosa on, presumptament, es duien a terme activitats relacionades amb el tràfic de drogues.

 09:25 
Rússia reactiva el subministrament de gas a Europa a través del Nord Stream I

Rússia ha reactivat aquest dijous el subministrament de gas a Europa a través del gasoducte Nord Stream I. Segons ha confirmat l'operador de la infraestructura, el flux s'ha reprès entre les sis i les set del matí (hora de Moscou). El Nord Stream I, que transporta gas de Rússia a Alemanya passant per la costa bàltica del país, ha estat 10 dies aturat per tasques de manteniment i Europa temia que Gazprom allargués la parada tècnica. Malgrat que el gas torna a arribar a Europa per aquesta infraestructura, el president de l'agència federal de xarxes alemanya, Klaus Müller, ha apuntat que només està arribant un 30% de la capacitat màxima del gasoducte.

 09:21 
El vicepresident Puigneró aplaudeix la decisió del Mobile: «Des del Govern sempre hem apostat pel congrés»

Noves reaccions al voltant de l'acord amb el Mobile perquè Barcelona sigui la seva seu permanent, almenys, fins al 2030. El vicepresident Jordi Puigneró ha aplaudit el pacte entre les administracions i la GSMA i ha assegurat que des del Govern de la Generalitat sempre han apostat pel congrés de telefonia mòbil. "El Mobile no ha perillat abans de la pandèmia ni ara", ha insistit el vicepresident del Govern.
 

 09:05 

 09:13 
Colau celebra el pacte amb el Mobile: «Sempre hem treballat junts i això ha donat els seus fruits»

L'alcaldessa Ada Colau ha valorat de manera molt positiva el pacte entre la GSMA, entitat organitzadora del congrés de telefonia, el MWC i l'Ajuntament de Barcelona preveu que la cimera mundial de la tecnologia tingui "estabilitat i manteniment" a la capital catalana més enllà del 2030. "No només el Mobile tria Barcelona, sinó que Barcelona tria el Mobile" ha explicat Colau en una intervenció a El Món a RAC1. Ha aplaudit les gestions elaborades per la Fira de Barcelona, qui ha liderat les converses "amb molta discreció". L'alcaldessa ha assegurat que "no va patir perquè el Mobile" marxés de la ciutat.


 

 09:05 

 08:55 
Aragonès considera "inacceptables" les pressions del diputat Dalmases a una periodista

"M'incomoda que es puguin passar per alt pressions que són inacceptables a un periodista". Així s'ha pronunciat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, sobre la conducta intimidatòria del diputat de Junts Francesc de Dalmases amb una treballadora de l'equip del FAQS al programa del 9 de juliol. "Em va causar bastant estupor", ha assegurat. Aragonès també ha dit que "no toleraria" un comportament semblant per part d'un membre del seu equip i ha subratllat que cal defensar la llibertat de premsa i que els dirigents polítics han d'estar disposats a atendre "preguntes incòmodes".

 08:40 
Aragonès, sobre la taula de diàleg: "És el moment de l'amnistia"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat en una entrevista a Ràdio Estel que "és el moment de l'amnistia". A l'espera de concretar quin dia de la setmana que ve es reuneix la taula de diàleg amb el govern espanyol, Aragonès ha assegurat que es produiran "acords parcials, petits" en l'àmbit de la desjudicialització, clau per afrontar la negociació del conflicte "en igualtat de condicions". El president ha tornat a "allargar la mà" a Junts perquè s'assegui a la taula.

 08:46 

 08:37 
Aragonès: "No hi ha risc d'interrupció del subministrament de gas"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat en una entrevista a Ràdio Estel que "no hi ha risc d'interrupció del subministrament de gas" a Catalunya. Ha insistit que l'abastament està garantit, però que una altra cosa és el preu, que es decideix en el mercat internacional energètic. A més, ha assegurat que s'hauria de "matisar" l'ajust general del 15% que s'ha plantejat a escala europea perquè suposaria una pèrdua de competitivitat de la indústria catalana.

 07:41 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:03 

 20:59 
Controlat l'incendi del Pont de Vilomara, que ha cremat 1.750 hectàrees

El cos dels Bombers ha donat per controlat poc després de dos quarts de nou de la nit l'incendi del Pont de Vilomara i Rocafort (Bages), que des de diumenge ha cremat 1.750 hectàrees de superfície forestal i una cinquantena de cases, una vintena de les quals totalment calcinades. Al llarg del dia no s'han detectat represes importants i a última hora del vespre un helicòpter ha sobrevolat la zona i ha confirmat que tot el perímetre estava sense represes. Els Bombers, però, mantenen un dispositiu a la zona revisant i remullant punts calents. Cal recordar que els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi de la intencionalitat en l'origen del foc i que creuen que l'autor o autors coneixien bé la zona.

 20:26 

 20:07 

 17:18 
El Parlament avala el decret que regularà les VTC

El Parlament ha avalat aquest dimecres el decret llei dels VTC del Govern que regularà les condicions en què aquests vehicles podran prestar servei a Catalunya a partir del 30 de setembre. El PSC-Units, ERC, Junts, CUP i els Comuns han votat favorablement, mentre que Vox, Cs i PP han votat en contra. La regulació prohibeix que els conductors dels VTC circulin pel carrer a la recerca de clients i obliga a fer que transcorrin un mínim de 15 minuts entre la contractació i el servei. Tot, després de la concentració de protesta d'ahir, que va finalitzar a la Plaça Sant Jaume.

 17:08 

 

Rússia assegura que els seus objectius militars van més enllà del Donbass: «El procés continua»

El ministre d'Exteriors rus, Serguéi Lavrov, ha assegurat que els objectius militars de Rússia a Ucraïna ara van més enllà del Donbass i comprenen altres regions, com les províncies de Jerson i Zaporiyia, a la part del sud i el centre del país. "Els objectius geogràfics es mouran encara més si Occident entrega míssils de llarg abast a Ucraïna", ha assegurat. El ministre també ha recordat que Putin va anunciar que l'objectiu de l'ofensiva és "desnazificar i desmilitaritzar Ucraïna" i eliminar amenaces pel territori rus. "Una missió que continua", ha recordat el diplomàtic. Fins ara, el Kremlin defensava que era una operació militar limitada a la defensa del Donbass.

 17:08 

 

Rússia assegura que els seus objectius militars van més enllà del Donbass: «El procés continua»

El ministre d'Exteriors rus, Serguéi Lavrov, ha assegurat que els objectius militars de Rússia a Ucraïna ara van més enllà del Donbass i comprenen altres regions, com les províncies de Jerson i Zaporiyia, a la part del sud i el centre del país. "Els objectius geogràfics es mouran encara més si Occident entrega míssils de llarg abast a Ucraïna", ha assegurat. El ministre també ha recordat que Putin va anunciar que l'objectiu de l'ofensiva és "desnazificar i desmilitaritzar Ucraïna" i eliminar amenaces pel territori rus. "Una missió que continua", ha recordat el diplomàtic. Fins ara, el Kremlin defensava que era una operació militar limitada a la defensa del Donbass.

 16:57 

 16:48 

 16:23 
Ciutadans proposa una declaració institucional per condemnar la conducta de Dalmases contra una periodista

Ciutadans ha proposat a la resta de grups parlamentaris que subscriguin una declaració institucional al Parlament per condemnar el comportament intimidatori del diputat de Junts Francesc de Dalmases a una periodista de l'equip del FAQS. El grup taronja proposa un text per condemnar "sense embuts" uns fets que buscaven "cohibir l'autonomia de criteri dels professionals de la informació" i proclamar que la llibertat de premsa "és un dels pilars de la democràcia" que no es pot posar en perill.

 15:28 

 14:27 

 14:17 
Desarticulada una organització especialitzada en la venda de cocaïna al detall al barri de Sant Roc de Badalona

Els Mossos han desmantellat una organització especialitzada en la venda de cocaïna al detall que actuava principalment al barri de Sant Roc de Badalona. Aquest va ser el resultat d'un operatiu simultani a Badalona, Sant Adrià de Besòs, Barcelona, el Vendrell i Calafell l'11 de juliol. Els investigadors van fer 27 entrades i escorcolls en domicilis i despatxos professionals, 20 a Badalona, dos a Sant Adrià de Besòs, dos al Vendrell, un a Calafell i dos a Barcelona. Van detenir 46 persones, 29 dels quals homes i 14 dones. El punt de venda de droga, al barri de Sant Roc de Badalona, estava operatiu les 24 hores del dia i podia arribar als 15.000 euros diaris de guany per la venda de droga.

 13:27 

 13:57 

 13:27 

 13:26 

 13:20 

La UE proposa reduir un 15% el consum de gas fins al març de 2023 davant els talls de Rússia

La mesura és voluntària i s'implementaria des de l'1 d'agost de 2022 fins el 31 de març de 2023 al conjunt de països de la Unió Europea, amb l'objectiu de fer front a possibles talls per part de Rússia. En un comunicat emès aquest dimecres, la Comissió Europea ha indicat que "tots els consumidors poden i han de prendre mesures per estalviar", tot subratllant la necessitat d'accelerar la diversificació de les fonts d'energia, l'aposta per compres conjuntes i l'impuls de les renovables. L'executiu manté la possibilitat de fer que la mesura sigui obligatòria si s'observa un "risc substancial d'escassetat de gas" o bé "una demanda de gas "excepcionalment elevada".

 13:20 

La UE proposa reduir un 15% el consum de gas fins al març de 2023 davant els talls de Rússia

La mesura és voluntària i s'implementaria des de l'1 d'agost de 2022 fins el 31 de març de 2023 al conjunt de països de la Unió Europea, amb l'objectiu de fer front a possibles talls per part de Rússia. En un comunicat emès aquest dimecres, la Comissió Europea ha indicat que "tots els consumidors poden i han de prendre mesures per estalviar", tot subratllant la necessitat d'accelerar la diversificació de les fonts d'energia, l'aposta per compres conjuntes i l'impuls de les renovables. L'executiu manté la possibilitat de fer que la mesura sigui obligatòria si s'observa un "risc substancial d'escassetat de gas" o bé "una demanda de gas "excepcionalment elevada".

 12:58 
Barcelona, seu permanent del Mobile World Congress i la Mobile World Capital

El Mobile World Congress té molta vida a Barcelona. La signatura del contracte entre la GSMA, entitat organitzadora del congrés de telefonia, el MWC i l'AJuntament de Barcelona preveu que la cimera mundial de la tecnologia es mantingui a la capital catalana més enllà del 2030. Així ho ha anunciat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, aquest dimecres en una roda de premsa des de la Fira de Barcelona. El passat 27 de juny es va fer públic que el MWC es mantenia a Barcelona fins al 2030 després de molts mesos d'incerteses, ja que el contracte que hi havia vigent fins ara tenia data de finalització el 2024. Ara, però, amb la firma del nou contracte, Barcelona es converteix en la seu permanent del Mobile World Congress i la Mobile World Capital. Informa Irene Montagut.

 12:15 

 12:08 

 12:04 
Barcelona vigilarà 82 espais públics per evitar la proliferació de mosquits

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha establert 82 zones de vigilància en espais públics de la ciutat amb elements de risc on potencialment poden proliferar els mosquits i on poden representar un problema, amb l’objectiu principal d’eliminar punts de cria i evitar la seva proliferació. Així doncs, des d’abril a novembre s’intensifica la vigilància i prevenció en aquests espais i s’intervé on se’n detecta activitat. Per l’any 2022 s’han establert 82 zones de vigilància a la ciutat en les quals es fa un seguiment continuat durant aquest període i s’actua de manera primerenca.

 11:48 

 11:39 

 11:21 

 11:01 

 10:46 
El Comitè d'Empresa de l'ACN, sobre el cas Dalmases: "Rebutgem rotundament qualsevol tipus d'intimidació i intent de coacció a qualsevol periodista"

El Comitè d'Empresa de l'Agència Catalana de Notícies (ACN) s'ha pronunciat aquest dimecres al matí sobre el cas Dalmases, després que dimarts al vespre NacióDigital publiqués la denúncia de periodistes de mitjans públics sobre pressions del diputat Francesc de Dalmases, de Junts, entre els quals un de l'ACN. "Rebutgem rotundament qualsevol tipus d'intimidació i intent de coacció a qualsevol periodista", han escrit en una piulada on han titllat les actituds del diputat com a "intolerables i inadmissibles" en una democràcia.
 

 10:32 
La setena jornada de vaga a Ryanair arrenca amb quatre cancel·lacions i dotze retards a l'aeroport del Prat

La setena jornada de vaga dels tripulants de cabina de la companyia de baix cost irlandesa Ryanair ha arrencat amb quatre cancel·lacions i dotze retards a l'aeroport del Prat, que de moment és el més afectat per l'aturada. En concret, s'han suspès els vols de primera hora d'anada i de tornada de Milà i de Brussel·les. Els sindicats fan una crida a les administracions perquè intervinguin en el conflicte i obliguin Ryanair a complir la llei estatal i s'assegui a negociar el convenci col·lectiu. Els treballadors estan convocats a anar a la vaga també demà i el 25,26, 27 i 28 de juliol.

 09:06 
Borràs arrenca el ple del Parlament clarificant que manté la delegació de vot de Lluís Puig

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha arrencat el ple del Parlament clarificant que manté la delegació de vot de Lluís Puig, diputat de Junts exiliat a Brussel·les. Així ho ha assenyalat després que Nacho Martín Blanco, diputat de Ciutadans, li reclamés saber si Puig era un dels diputats amb delegació de vot activada. En l'anterior ple, Borràs ja va comptar verbalment el seu sufragi entre crítiques de l'oposició.

 08:26 
Luis Garicano renuncia a l'acta de diputat del Parlament Europeu per fer de professor a la Universitat de Columbia

El líder de la delegació de Cs al Parlament Europeu, Luis Garicano, renuncia a l'acta de diputat per anar a fer de professor a la Universitat de Columbia de Nova York. Així ho ha anunciat la formació liberal a través d'un comunicat. "Des de Cs felicitem el nostre company per aquesta fita professional, una evidència més que el projecte liberal espanyol està format per persones amb talent i una trajectòria reconeguda i exemplar fora de la política", afegeix la formació liderada per Inés Arrimadas. Cs també destaca la "gran empremta" que deixa Garicano al partit i a l'eurocambra. "Serà un honor seguir comptant amb la seva col·laboració com a membre de la societat civil afiliat al partit", conclouen.

 08:19 

 07:14 

 07:13 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació