Dilluns, 29 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 16:36 

 11:20 
Congrés de Junts: la ponència municipal i la sectorial es tanquen durant la jornada del matí, i continua el debat sobre la política i l'organitzativa

La jornada matinal del congrés de Junts ha servit per tancar definitivament dues ponències. Es tracta de la municipal i la sectorial, que eren les que menys esmenes tenien plantejades per part de la militància. El debat continuarà a la tarda amb la ponència política -on s'hi debat el full de ruta nacional i la continuïtat dins del Govern- i l'organitzativa, la que més feina està donant als redactors dels textos. Informa Oriol March des de L'Hospitalet de Llobregat.

 12:12 
Xavier Pellicer defensa que els delictes de què s'acusa Borràs "s'emmarquen dins la corrupció"

El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha considerat que els delictes de prevaricació i falsedat documental pels quals s'investiga la presidenta del Parlament, Laura Borràs, "s'emmarquen dins la corrupció". Per a ell, "no hi ha dubte", però, així i tot, no ha desvelat què farà el seu partit si es decideix aplicar l'article 25.4 del reglament del Parlament i fer fora a Borràs. "Quan arriba al moment s'haurà de veure la seva aplicació", ha dit a l'Hemicicle de Catalunya Ràdio. Pellicer ha explicat que, per a la CUP, "l'important és posar les propostes col·lectives per davant dels interessos individuals, no pot haver-hi ni una ombra de corrupció en l'independentisme", ha sentenciat, però alhora també ha dit que "hem de ser conscients de la persecució de l'Estat cap al moviment independenista". Amb tot, el diputat cupaire ha emplaçat ERC i Junts a què facin una proposta per sortir d'aquest escenari. 

 11:20 

 11:03 

 10:33 

 10:33 
Borràs sosté que la repressió és una "estructura de l'Estat" i demana "prestigiar el Parlament" davant les peticions de presó de la Fiscalia contra ella

"La repressió és una estructura de l'Estat, i creieu-me: sé del que us parlo. He viscut un moment especialment dur. Us vull agrair les mostres de suport", ha apuntat Laura Borràs en l'obertura del congrés de Junts, en referència a l'escrit de Fiscalia, que li demana sis anys de presó i 21 d'inhabilitació pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La presidenta del Parlament ha apuntat que la manca d'empatia i "d'empara" en els moments de "màxima dificultat" és la "més gran mostra d'inhumanitat en la dimensió personal i d'indiferència en el terreny institucional". "Per això us puc donar les gràcies. Les mostres d'empatia em demostren que Junts no és ni inhumà ni indiferent davant les injustícies. Prestigiar el Parlament és defensar-lo davant d'un Estat que ens vol agenollats i atemorits", ha indicat. Informa Oriol March des de L'Hospitalet de Llobregat.

 10:28 
Albiach demana a ERC que "faci seva" la reforma de la sedició com ha fet Sánchez

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat a ERC que "faci seva" la proposta per a reformar en el Codi Penal el delicte de sedició, com ha assegurat que ha fet el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. En una entrevista a Europa Press, Albiach ha celebrat el compromís de Sánchez per tirar endavant la reforma i ha sostingut que amb els republicans podria aprovar-se. "El més important és no quedar-nos de braços plegats i anar caminant en la desjudicialització", ha dit la líder dels comuns, que ha afegit que aquesta via no només serviria per als qui ja han estat condemnats per la sentència del 1-O, sinó també per a persones involucrades que puguin tenir acusacions de sedició.

 21:33 
El jutge denega l'entrega a la família del cos de l'expresident d'Angola i ordena proves complementàries a l'autòpsia

El titular del jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona ha desestimat entregar a la família el cadàver de l'expresident d'Angola Eduardo Dos Santos, mort el 8 de juliol a Barcelona, i ha ordenat proves complementàries a l'autòpsia, atenent el criteri del Ministeri Fiscal. L'anàlisi provisional del cos ha determinat que la mort ha estat natural, però atès que hi havia una denúncia prèvia per possibles amenaces, el magistrat ha considerat que cal practicar proves complementàries. Aquestes proves, segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, encara no s'han practicat i poden donar lloc a altres posteriors. El magistrat considera que prima la investigació sobre el dret a l'entrega del cadàver a la família directa.

 21:18 

 20:31 

 19:54 

 19:43 
Vuit vols de Ryanair i sis d'Easyjet cancel·lats al Prat per la nova jornada de vaga dels tripulants de cabina

Els tripulants de cabina de Ryanair i Easyjet tornen a coincidir en una jornada de vaga a l'Estat, que fins a les set de la tarda ha causat la cancel·lació de vuit vols de la companyia irlandesa i de sis més de la suïssa a l'aeroport del Prat, segons han informat fonts sindicals. Concretament, a Ryanair no s'operaran els vols d'anada i tornada entre Barcelona i Bordeus, Milà Bèrgam, Roma Fiumicino i Palma. A tot l'Estat, la companyia ha anul·lat vint-i-dos vols. El sindicat USO, a més, ha denunciat que l'empresa irlandesa ha acomiadat vuit persones durant els quatre dies de vaga. A Easyet, ha calgut suspendre dos vols d'anada i dos tornada de Barcelona a París i un en cada sentit de Barcelona a Ginebra.

 17:35 
Detenen un lladre als Jardinets de Gràcia després de robar un rellotge de 50.000 euros a un turista

Agents dels Mossos d’Esquadra van detenir aquest dijous a la tarda un lladre als Jardinets de Gràcia després que hagués robat un rellotge valorat en 50.000 euros a un turista d’una estrebada. El rellotge es va recuperar amb la corretja trencada i va ser retornat al seu propietari. Aquesta detenció s’inclou en les 12 que van fer els Mossos i la Guàrdia Urbana entre dimecres i dijous en el marc del Pla Tremall, el dispositiu policial centrat a detenir delinqüents reincidents. Els 12 detinguts, acusats de delictes de furt, falsedat documental i estafa o de tenir un requeriment pendent amb la justícia, acumulaven 106 antecedents policials. En aquesta ocasió, el Pla Tremall es va desplegar als districtes de Les Corts, Ciutat Vella i l’Eixample.

 16:02 

 15:21 

 14:39 
Els Bombers treballen amb 17 dotacions en un incendi a Rupià

Els Bombers treballen amb 17 dotacions -de les quals tres aèries- en un incendi agrícola a Rupià (Baix Empordà), del qual s'ha rebut l'avís a les 13.45 hores. En concret, el foc es troba al quilòmetre 2 de la GI-642. Davant l'onada de calor, el Govern ha activat el Pla Alfa 3 en 275 municipis de 20 comarques pel risc d'incendi.

 13:36 

 12:53 
El govern espanyol licita la redacció del projecte del quart carril de l'AP-7 entre Sant Celoni i Montornès del Vallès

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ha licitat un contracte de serveis per a la redacció del projecte d'ampliació de l'AP-7 amb un quart carril entre Sant Celoni i Montornès del Vallès. Està previst que l'anunci es publiqui pròximament al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). L'actuació té com a objectiu incrementar la capacitat de l'autopista AP-7 en uns 22 quilòmetres amb un cost d'uns 115 milions d'euros. El projecte arribarà després que el passat 31 d'agost finalitzés la concessió de l'autopista AP-7 Tarragona - La Jonquera, que va suposar alliberar de peatges 258 quilometres d'aquesta via d'alta capacitat a Catalunya.

 11:27 
Junts vol que el Parlament doni suport al referèndum d'autodeterminació d'Escòcia per al 2023

Junts ha presentat una moció perquè el Parlament doni suport al referèndum d'autodeterminació d'Escòcia previst per al 2023. Així mateix, el text registrat, que es votarà al ple del Parlament de la setmana que ve, constata que en el cas escocès, a diferència del català, no es produeix "persecució i repressió". Per la seva banda, ERC ha presentat una altra moció que també parla de "repressió" contra l'independentisme català i demana al Parlament que avanci en la tramitació d'una llei d'amnistia. Els republicans també aposten per articular "una estratègia antirepressiva el màxim unitària i consensuada possible".

 11:06 
Detenen a un dels implicats en l'assassinat del periodista d'investigació Peter R. de Vries a Sant Feliu de Llobregat

La Policia Nacional ha detingut a Sant Feliu de Llobregat un dels tres implicats en l'assassinat del periodista neerlandès Peter R. de Vries, tirotejat a Amsterdam avui fa un any. Era conegut per investigar crims sense resoldre. Es va dissenyar un operatiu internacional per detenir els implicats, ja que van escapar-se. Dos d'ells van ser arrestats als Països Baixos i a Curaçao, però el tercer va fugir a Espanya, on es va establir a Sant Feliu. Finalment, el dispositiu ha culminat amb la detenció del tercer implicat.
 

 10:45 
Illa veu en la reunió Sánchez-Aragonès una "bona notícia" independentment del resultat que en surti

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, considera que la reunió d'aquest divendres entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, és una "bona notícia" independentment del resultat que en surti. "Per resoldre els conflictes l'únic camí vàlid és el diàleg", ha dit en una entrevista a Els Matins de TV3. Illa ha qualificat la reunió de "significativa, important i necessària" i ha confiat que tingui "tota la continuïtat que sigui possible". Tot i així, preguntat pels possibles resultats, ha dit que s'ha de ser "molt realistes" i que resoldre el conflicte "no serà ni fàcil ni ràpid". Preguntat per quins passos es podrien fer per la desjudicialització del conflicte, Illa ha posat com a exemple evitar portar qüestions al Tribunal Constitucional (TC) quan hi ha desacords. I és que, segons el líder dels socialistes catalans, "les qüestions polítiques s'han d'abordar políticament".

 09:04 
Boye diu que els àudios de Villarejo demostren la "fallada sistèmica generalitzada" requerida per l'advocat del TJUE

L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha afirmat que els àudios de l'excomissari José Manuel Villarejo per l'anomenada 'operació Catalunya' "demostren la fallada sistèmica generalitzada" del sistema de que parla l'advocat del Tribunal Superior de Justícia de la UE (TJUE). "Si això no és suficient deu estar molt a pop de ser-ho", ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio. Així, ha afirmat que si hi hagués una quarta euroordre acreditarien aquesta fallada. Per a Boye, l'informe del TJUE és "poc tècnic i poc rigorós" i s'ha mostrat tranquil a l'espera del que decideixi el tribunal. Ha afirmat també que hi ha un "clar risc" de no tenir un judici just i ha descartat que es puguin reactivar les euroordres abans de la fi del procediment.

 08:30 
Interrompuda la circulació de l'R15 per un tren de mercaderies avariat entre Marçà i Falset

La circulació a l'R15 es troba interrompuda per un tren de mercaderies avariat entre Marçà i Falset. Protecció Civil ha posat en prealerta el pla Ferrocat. S'està oferint servei alternatiu per carretera entre Mora la Nova i Marçà-Falset.

 08:18 
Només un carril obert i quatre quilòmetres de cua a l'AP-7 a Altafulla

Matí complicat, de nou, a una de les principals artèries del país: l'AP-7. A hores d'ara, es registren cues de fins a quatre quilòmetres a l'altura d'Altafulla, on només hi ha un carril obert. A la C-55 i C-58 hi ha tres quilòmetres de retencions per un incendi que ha cremat 500 m² de vegetació a Castellbell i el Vilar. Els Bombers hi treballen amb quatre dotacions.

 07:44 

 07:11 

 07:10 
Les portades 

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:10 

 22:32 

 21:43 
Acció conjunta del Sindicat de Llogateres, la PAH i Raval Rebel a un hotel de Blackstone per denunciar pujades de lloguer "abusives" i exigir lloguers socials

Tres entitats de defensa de l'habitatge han ocupat aquest dijous a la tarda el Ramblas Hotel de Barcelona, "propietat del fons voltor Blackstone", per denunciar les "pujades de lloguer abusives" i exigir lloguers socials. El Sindicat de Llogateres, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i Raval Rebel han estat els protagonistes de l'acció i d'una de similar que s'ha dut a terme a la mateixa hora a l'hotel Axel Atocha de Madrid, també propietat de Blackstone. Les tres entitats han exigit al "propietari amb més habitatges i hotels de l'estat espanyol" una negociació col·lectiva amb l'objectiu de renovar contractes de lloguer i oferir lloguers socials a les famílies més vulnerables. La protesta s'ha celebrat a l'interior i exterior dels hotels, on activistes dels tres col·lectius han explicat les persones que s'hi hostatgen "com Blackstone abusa dels seus llogaters de manera sistemàtica i no respecta les mesures antidesnonaments".

 21:30 
Barcelona activa l'alerta el Pla d'Actuació Municipal per a Risc d'Incendis Forestals

L'Ajuntament de Barcelona ha activat aquest dijous l'alerta del Pla d'Actuació Municipal per a Risc d'Incendis Forestals, després que la Generalitat hagi instaurat el Nivell 3 del Pla Alfa al Barcelonès. Tots els parcs de Bombers de la capital catalana es mantindran en alerta davant la possibilitat "alta" que es pugui produir un incendi en zona forestal. A més, s'augmenten els recursos destinats a Collserola. El consistori demana "màxima precaució i col·laboració" a la ciutadania i recorda la prohibició de fer treballs forestals ni cap actuació que pugui generar guspires a menys de 500 metres de la massa forestal vigent des del 15 de març.

 21:21 

 21:02 

 20:54 
Òmnium calcula que hi ha més de 4.200 persones "represaliades per defensar el dret a l'autodeterminació"

Òmnium Cultural calcula que hi ha més de 4.200 persones "represaliades per defensar el dret a l'autodeterminació", en el que anomena una "actualització del mapa de la repressió". El president de l'entitat, Xavier Antich, ha subratllat que davant d'aquestes xifres hi ha "l'obligació" de "transformar la repressió de l'Estat en més compromís cívic, en més lluita democràtica i en més empoderament social". Antich ho ha dit durant l'acte de presentació de 'L'Antirepressiva', l'espai digital de documentació i denúncia de la "repressió de l'Estat espanyol contra el moviment independentista", que s'ha celebrat a l'antiga presó Model de Barcelona.

 20:02 
Sis vols cancel·lats al Prat per la vaga dels tripulants de cabina de Ryanair

La nova jornada de vaga d'aquest dijous entre els tripulants de cabina de Ryanair ha comportat fins a les set de la tarda la cancel·lació de 6 vols de la companyia a l'aeroport del Prat, segons han informat fonts sindicals. Es tracta de 3 vols amb destí Palma, Roma i Jerez, així com els 3 trajectes inversos, amb arribada a Barcelona. En total, l'aerolínia ha deixat d'operar 9 vols, 1 en cada sentit entre Palma i Madrid i 1 només d'anada entre Rabat i Màlaga. Pel que fa als retards, el Prat n'acumula 16 de sortida i 22 d'arribada. D'altra banda, a Girona no s'ha registrat cap vol anul·lat, però hi ha hagut retards en 2 sortides i en 5 arribades.

 19:53 
El Govern estrena el format "La portaveu respon" amb respostes sobre la reunió de presidents i els Jocs Olímpics d'Hivern

Aquest dijous s'ha estrenat el format La portaveu respon, uns vídeos de dos minuts en què Patrícia Plaja rep preguntes de la ciutadania i s'encarrega de respondre-les. En el primer episodi hi ha qüestions relacionades, entre d'altres, amb la reunió que mantindran Pedro Sánchez i Pere Aragonès aquest divendres a la Moncloa o bé amb els Jocs Olímpics d'Hivern. Es pot consultar sencer aquí.

 19:58 
Govern espanyol anuncia un reial decret llei amb 450 MEUR en ajudes al transport per carretera

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha anunciat aquest dijous l'aprovació via reial decret llei amb un paquet d'ajudes de 450 milions d'euros i mesures legislatives de suport al sector del transport de mercaderies per carretera. Segons ha explicat en roda de premsa després de la reunió celebrada amb el Comitè Nacional de Transport per Carretera, el decret arribarà al Consell de Ministres abans del dos d'agost i compta amb el suport de les entitats professionals de transportistes i camioners. D'altra banda, Sánchez s'ha donat les pròximes "setmanes" per detallar l'aplicació de la gratuïtat a les Rodalies i els trens de mitja distància anunciada aquesta setmana pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés.

 19:50 

 17:04 

 16:23 
Noves restriccions del Govern davant l'onada de calor

El Departament d'Interior restringeix des d'aquest divendres i fins dimarts vinent l'accés a nou massissos i parcs naturals per l'alt risc d'incendi. La mesura s'ha adoptat després que la Direcció General d'Agents Rurals ha elevat el Pla Alfa de nivell 3 per a 275 municipis de 20 comarques i preveu l'accés restringit a nou massissos: Montgrí, cap de Creus, l'Albera, les Gavarres, Montsec d'Ares, Montsec de Rúbies, Baronia de Rialp, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l'Obac. En els municipis que es troben en aquest nivell del Pla Alfa queden suspeses les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva i les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural, si no es poden traslladar a algun nucli.

 15:55 

 15:52 
Els Bombers treballen amb 16 dotacions en un incendi a Valls

Els Bombers treballen amb 16 dotacions, quatre d'elles aèries, en un incendi a Valls. L'avís s'ha rebut a les 14 hores d'aquest dijous i el foc, prop d'algunes cases, es desenvolupa al voltant del Torrent del Sant Pou i el barri de les Comarques. L'Ajuntament del municipi ha demanat no apropar-se a la zona afectada.

 15:21 

 14:22 
Caiguda de Twitter a nivell mundial

Twitter ha patit una caiguda a nivell mundial des d'aproximadament les 14 hores d'aquest divendres i ni permet actualitzat el timeline ni permet entrar al compte des de l'ordinador. La web downdetector registra més de 27.000 avisos d'usuaris de tot el món en referència al fet que l'aplicació no està funcionant. Precisament aquesta incidència en el servei es produeix la mateixa setmana que els actuals propietaris de l'aplicació demandaran Elon Musk per fer-se enrere en la compra que pretenia. El servei s'està recuperant parcialment en aquests moments.

Altres notícies que et poden interessar





 13:57 
La nova Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas, critica el sistema de justícia penal i veu la presó un "reducte del passat"

La jurista i professora universitària Esther Giménez-Salinas ha pres possessió aquest dijous del càrrec del Síndic de Greuges al Parlament i en el seu discurs inaugural ha carregat contra l’actual sistema de justícia penal, que ha titllat d'obsolet i antiquat, i ha qualificat la presó com "un reducte del passat". Giménez-Salinas ha insistit que la societat necessita models penals menys repressors i apostar per mesures penitenciàries com els tractaments en llibertat, els centres de dia i el control telemàtic del condemnat. La nova Síndica ha celebrat el fet de ser la primera dona a ocupar el càrrec i ha promès que intentarà transmetre una mirada femenina a les institucions. Salinas pren el relleu de Rafael Ribó després de 18 anys al càrrec.
 

 13:44 
Els taxistes es concentren davant la CNMC per exigir el cessament de la seva presidenta pel cas Uber

Els taxistes s'han manifestat aquest dijous per exigir el cessament de la presidenta de la Comissió Nacional de Mercat i Competència (CNMC), Cani Fernández, qui va ser l'advocada d'Uber quan el sindicat Élite Taxi va portar la plataforma al TJUE l'any 2017. El sector s'ha concentrat a les 11 h davant la seu de l'organisme, després que una investigació periodística revelés que Uber considerava la CNMC com a "principal aliada" per implantar-se a l'Estat espanyol. El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, ha insistit que el motiu pel qual demanen el seu cessament és el seu vincle amb Uber. "Les agències de competència no poden anar contra els consumidors i afavorir els monopolis. És una institució viciada per la seva presidenta", ha denunciat.

 13:39 

 12:43 

 12:16 
Podem diu que la decisió de l'advocat de la UE sobre l'extradició de Lluís Puig "és una mala notícia"

El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha assegurat aquest dijous que la decisió de l'Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre l'extradició de l'exconseller Lluís Puig és una "mala notícia". Al seu entendre "tot el que no ajudi a desjudicialitzar el conflicte polític a Catalunya no és una bona notícia". "Nosaltres pensem que el conflicte polític a Catalunya es resoldrà, si es pot resoldre, mitjançant el diàleg i les solucions democràtiques, i tot el que contribueixi a seguir judicialitzant un conflicte polític ens sembla una mala notícia", ha dit en declaracions al pati del Congrés dels Diputats.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació