Dimarts, 23 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 13:17 
Meridiana Resisteix adverteix d'una "barra lliure" contra protestes pacífiques

El col.lectiu Meridiana Resisteix ha intervingut en els parlaments de la concentració contra la reforma del codi penal que ha convocat l'ANC amb motiu del dia de la Constitució espanyola. Un membre del col·lectiu ha assegurat a la plaça de Sant Jaume que la reforma del codi penal serà "barra lliure" per criminalitzar protestes pacífiques en el futur. Informa Joan Serra

 13:10 

 13:06 
Jordi Pesarrodona (ANC) qualifica el Govern de "col.laboracionista" amb l'Estat

En el torn de parlaments que culminen la manifestació de l'ANC contra la reforma del codi penal, Jordi Pesarrodona (ANC) qualifica el Govern de "col.laboracionista" amb l'Estat. Pesarrodona ha afirmat que s'està intentant canviar el codi penal per "empresonar" els qui participen en les mobilitzacions independentistes. Informa Joan Serra

 12:56 

 12:50 
Xiulets contra ERC a la manifestació de l'ANC

S'han escoltat xiulets contra ERC a la manifestació de l'ANC en protesta per la reforma del codi penal. Els xiults s'han produït quan Albano Dante Fachin ha citat els republicans en el primer dels parlaments que s'han fet a la plaça de Sant Jaume, on culminarà la concentració de l'Assemblea que ha aplegat alguns milers de participants."Amb el PSOE del GAL no es pacta". ha afirmat Albano Dante Fachin, qui ha criticat l'estratègia política que ha permès reformar el codi penal. Informa Joan Serra

 12:50 
Feijóo adverteix que la política de pactes de Sánchez és una "amenaça a la Constitució"

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha advertit que els acords del govern de Pedro Sánchez amb els "partits anticonstitucionalistes", en referència a les formacions independentistes, són una "amenaça latent" a la Constitució. El líder conservador ha fet aquestes declaracions abans del'acte institucional del 6-D. Segons Feijóo, quan s'obrin les urnes a les eleccions generals, el PP serà qui oferirà als ciutadans la continuïtat de la Constitució i garantirà que segueixi vigent el 2024, perquè "l'amenaça dels partits anticonstitucionalistes és real" com es pot veure "en decisions del govern que estan esquivant la Constitució i que omplen de recels i preocupacions els ciutadans espanyols".

 12:38 
El Govern dobla el pressupost destinat a la intervenció de fosses de la Guerra Civil

El Govern ha aprovat aquest dimarts doblar el pressupost destinat a intervenir fosses de la Guerra Civil. A partir d'ara s'hi abocaran 4,5 milions d'euros. Amb l'increment pressupostari, les primeres intervencions del pla de fosses per a 2023 preveu excavacions a les fosses de Bovera (Garrigues) i a les del Berguedà.

 12:10 
Arrenca a Pla de Palau la manifestació de l'ANC

Arranca a Pla de Palau la manifestació convocada per l'ANC per protestar contra la reforma del codi penal elaborada pel govern espanyol. La concentració avança sota el lema "Cap pacte amb Espanya per empresonar-nos". La concentració culminarà davant del Palau de la Generalitat

 12:09 
Protagonistes habituals de les manifestacions independentistes se sumen a la concentració de l'ANC

Ambient festiu, amb protagonistes d'altres manifestacions, a la concentració de l'ANC contra la reforma del codi penal.

 11:48 
Dirigents de Junts com Josep Rull participen en la manifestació de l'ANC
 
Una nodrida representació de Junts participa en la manifestació convocada per l'ANC per protestar per la reforma del codi penal. Entre ells hi ha l'exconseller Josep Rull, empresonat per l'1-O. També hi ha estat present el regidor a l'Ajuntament de Barcelona Jordi Martí.

 11:45 
Borras assegura que es treballa per sumar suports independentistes a l'esmena de Junts sobre la reforma del codi penal
  
La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha explicat que s'està treballant perquè l'esmena presentada per Junts al Congrés dels Diputats sobre la reforma del codi penal pugui comptar amb el suport de les forces independentistes. Borràs ha fet aquestes declaracions en l'inici de la manifestació convocada per l'ANC contra la reforma dl codi penal. 

 11:38 
Els assistents a la manifestació de l'ANC cremen papers de la Constitució al crit d'"independència"

Abans de la manifestació convocada per l'ANC contra la reforma del codi penal s'han cremat papers amb imatges de la Constitució. Els manifestants ho han acompanyat amb crits d'independència. 
   

 11:33 

 09:59 

 09:57 

 09:55 
Illa demana seguir "l'esperit" de la Constitució i pensar més en "l'interès comú que en l'interès de part"

El primer secretari del PSC i cap de l'oposició, Salvador Illa, ha apel·lat a seguir amb "l'esperit de diàleg, de recerca d'acords i de respecte" que va suposar el "consens" de la Constitució ara fa més de 40 anys. En un vídeo amb motiu del dia de l'aniversari de la carta magna, Illa ha reclamat que "es pensi més en l'interès comú que en l'interès de part" en un moment que ha descrit de complex i difícil. També s'ha referit a la Constitució del 78 com un "marc de convivència de la societat espanyola" que, segons ha afegit, ha donat lloc a un "període de prosperitat i millora dels drets i llibertats". Ha conclòs el seu missatge afirmant que cap societat que no tingui un mínim de consens sobre les normes bàsiques de convivència pot prosperar i tirar endavant. 

 

 09:54 

 20:12 

 19:21 

 17:56 

 17:30 

 17:28 

 17:26 
Afectacions de més de 40 minuts a l'R1 de Rodalies per una incidència entre El Clot i Badalona

Afectacions que poden superar els 40 minuts a la línia R1 de Rodalies per una incidència tècnica que s'ha produït entre les parades de Badalona i Barcelona El Clot-Aragó.
 

 17:18 
Argimon, nou director de la infraestructura científica del centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall

L'exconseller de Salut Josep Maria Argimon ha estat nomenat director d'Infraestructures Científiques del Barcelonaßeta Brain Research Center (BBRC), el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, dedicat a la prevenció de la malaltia d'Alzheimer i a l'estudi de les funcions cognitives afectades en l'envelliment. Argimon liderarà un grup multidisciplinari que durà a terme estudis de recerca observacionals i assajos clínics i tindrà la responsabilitat d'assolir aliances estratègiques nacionals i internacionals amb altres centres, així com també identificar oportunitats i projectes que impulsin la investigació del BBRC.

 16:41 
El govern espanyol reduirà ajudes el 2023 per contenir la inflació

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, ha avançat aquest dilluns que l'executiu espanyol limitarà algunes ajudes el 2023 per contenir la inflació. Davant un enfocament més general del suport econòmic aquest any, Calviño ha dit que l'any que ve les ajudes aniran "enfocades als sectors més afectats per la crisi i els col·lectius més vulnerables", tal com demana Brussel·les. A l'arribada a la reunió de l'Eurogrup, la vicepresidenta econòmica del govern espanyol ha evitat donar detalls de quines ajudes es mantindran i quines no. De moment, l'única que ja s'ha decidit mantenir és la de la gratuïtat del transport públic perquè suposa un "ús eficient" dels recursos públics, ha dit Calviño. En una atenció a mitjans, la vicepresidenta econòmica del govern espanyol també ha celebrat que l'economia espanyola estigui "evitant els escenaris més negatius", amb un "bon ritme" de creixement i bones dades d'ocupació en mesos "difícils". Ara, ha dit Calviño, cal analitzar les ajudes que estan sent "eficaces" per decidir quines "prorrogar i quines han de finalitzar o limitar-se".

 15:26 

Reprenen les tasques per exhumar 118 víctimes de la Guerra Civil al Valle de los Caídos

L'organisme públic responsable dels béns de titularitat estatal, Patrimoni Nacional, ha reprès les tasques per exhumar les restes de 118 víctimes de la Guerra Civil del Valle de Cuelgamuros, antic Valle de los Caídos, un cop s'han aixecat les mesures cautelars que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va imposar el passat mes de juliol per diversos recursos interposats. Totes les exhumacions es fan a petició de les famílies. L'executiu espanyol sosté en una nota de premsa que les tasques permetran posar punt final al patiment que aquesta situació estava ocasionant als familiars de les víctimes, i reitera que el seu objectiu és situar les víctimes de la guerra i de la dictadura al centre de la seva actuació en matèria de memòria.

 14:37 
El govern espanyol defensa la llei del "només sí és sí" i demana "no perdre la perspectiva" 

La ministra portaveu, Isabel Rodríguez ha defensat la llei del "només sí és sí", que ha qualificat de "llei protectora", i ha reclamat, davant de les crítiques, "no perdre la perspectiva", destacant la finalitat del text, que és "protegir les víctimes". Rodríguez ha assegurat que l'executiu està pendent dels estudis dels òrgans de coordinació de la justícia per "unificar doctrina". La portaveu ha assenyalat la confiança en la "seguretat jurídica" dels projectes que sorgeixen dels ministeris gestionats pels socis de coalició. Informa Pep Martí

 14:04 
ERC demana continuar negociant "amb intensitat" els pressupostos per mantenir el calendari fixat

ERC ha demanat als grups parlamentaris continuar negociant "amb intensitat" els pressupostos. "Si som capaços d'arribar a acords els pròxims dies, fem-ho", ha dit la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, que ha remarcat que les reunions amb PSC, Junts i comuns "avancen a bon ritme". Vilalta no ha descartat que el Govern pugui aprovar aviat els comptes. Malgrat que dimarts i dijous és festiu, Vilalta ha explicat que hi haurà reunions durant la setmana. "És bo que es vagin aterrant propostes, tancant acords que permetin tenir com més aviat millor un pacte per aprovar el projecte de pressupostos, portar-lo al Parlament i tramitar-lo", ha valorat la dirigent republicana. Al seu torn, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha dit en una entrevista amb l'ACN que veu "molt difícil" arribar a un acord amb el Govern aquesta mateixa setmana.

 13:56 

 13:31 
Élite Taxi denuncia que hi ha hotels que pacten comissions amb taxistes per cobrar més del que és legal als turistes

Élite Taxi denuncia que hi ha hotels que pacten comissions il·legals amb taxistes per cobrar més del que és legal als turistes. En una concentració convocada a la porta de l'hotel Sixtytwo, el portaveu de l'associació, Tito Álvarez, ha denunciat que "molts hotels de renom" estan fent servir taxistes "per compensar els baixos sous dels treballadors amb comissions il·legals". De la mateixa manera, ha fet una crida al Gremi d'Hotels que "és responsable d'informar a tots els hotels de què és legal i què és il·legal". "Cuidem els visitants i deixem d'enganyar-los", ha assegurat. Els taxistes concentrats han demanat que totes les empreses intermediàries estiguin a la llei del taxi que se les pugui sancionar, de la mateixa manera que les grans plataformes. 

 13:29 
CCOO bloqueja les hores punta d’entrada i sortida de fruites i verdures a Mercabarna amb motiu de la vaga per reclamar millores al conveni laboral

El sindicat CCOO ha col·lapsat aquest dilluns les hores punta d’entrada i sortida de fruites i verdures amb motiu de la vaga convocada per reclamar millores al conveni laboral. Si bé la majoria de parades han obert amb plena normalitat, Comissions Obreres ha bloquejat l’entrada al recinte a primera hora coincidint amb l’arribada dels productors i també ha entorpit el trànsit intern al punt del migdia, quan els compradors volien retirar les comandes. El sindicat xifra el seguiment de l’aturada en un 90%, mentre els majoristes asseguren que ha estat del 5%. Els empresaris asseguren que no hi ha “absolutament cap problema” a l’hora de garantir l’abastiment de productes. CCOO preveu repetir la vaga i les manifestacions el pròxim dimecres.

 13:22 
Sevilla derrota l'Hospitalet i Madrid com a seu de l'Agència Espacial Espanyola

Tal i com es preveia, la ciutat de Sevilla serà la seu de l'Agència Espacial Espanyola, imposant-se així per davant d'un seguit de candidates aspirants, entre elles l'Hospitalet de Llobregat i Tres Cantos (Madrid). Ho ha anunciat la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, després del Consell de Ministres celebrat aquest dilluns. El govern espanyol també ha anunciat la designació de la ciutat d'A Corunya per acollir l'Agència d'Intel·ligència Artificial. La portaveu ha subratllat que totes dues decisions responen a la voluntat de l'executiu de descentralitzar les principies agències institucionals de l'estat. Informa Pep Martí

 13:24 

 13:15 

 12:02 
Junqueras, Forcadell, Romeva i Bassa demanen apartar Lesmes de la revisió dels indults

La defensa dels quatre ex-presos d'ERC, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa, ha demanat la recusació de Carlos Lesmes a la sala tercera del Tribunal Suprem, encarregada de la revisió dels indults. Els lletrats consideren que tenen "molts arguments" per defensar que el magistrat està "contaminat" i que "no hauria de participar d'aquesta decisió". En aquesta línia, argumenten "falta d'imparcialitat" i "d'aparença d'imparcialitat" i asseguren que té "interès directe" en la causa.

 11:55 
Sis entitats creen "Acord per la independència" per presentar-se a les eleccions al Parlament

Les entitats Anem per Feina, Donec Perficiam, NetInformació, Representants de Catalunya, Republicans Liberals per la Independència i Unitat per la Independència han creat "Acord per la independència" per presentar-se a unes futures eleccions al Parlament de Catalunya. Segons han explicat en un comunicat, plantegen una candidatura que "digui a terme el mandat de l'1-O" i proclami la independència. A més, demanen tornar a "empoderar" la gent i crear les condicions "indispensables" per fer efectiva la independència de Catalunya "de manera real i irreversible". També detallen que no es permetrà participar a cap partit polític en aquest espai.

 10:46 

 08:30 
Antich es desmarca de la manifestació de l'ANC: "Òmnium no contribuirà a la confrontació"

El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha confirmat que l'entitat no dona suport a la manifestació d'aquest dimarts de l'ANC contra la reforma del codi penal: "Òmnium no contribuirà a la confrontació entre el moviment independentista i a fer antipolítica". En una entrevista a La Vanguardia, també ha dit que veu amb "molta preocupació algunes derives que es desprenen" de la protesta i ha reivindicat eliminar la sedició, tot i que ha matisat que "no dona resposta als represaliats i tampoc a la necessitat d'afrontar la resolució democràtica del conflicte". En aquesta línia, ha exigit que el futur delicte de desordres públics ampliats "no criminalitzi el dret de protesta" i ha explicat que ha mantingut converses amb els partits per evitar-ho. Preguntat per la desjudicialització del conflicte, Antich ha censurat que les mesures impulsades "són tímides i contradictòries".

 07:57 
El PSC «veu molt difícil» tancar un acord de pressupostos amb el Govern durant aquesta setmana

El PSC veu "molt difícil" tancar un acord de pressupostos amb el Govern durant aquesta mateixa setmana. Així ho ha dit la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, que ha explicat que arribar a acordar els comptes durant aquests dies no és viable si es vol fer bé. De fet, ha advertit a l'executiu que si vol el seu suport no pot presentar-los "fins que tot estigui negociat i tancat". I els de Salvador Illa no tenen pressa. Un cop assumit que no hi haurà pressupostos vigents l'1 de gener i que s'entrarà en pròrroga tècnica, la portaveu del PSC creu que "ja no ve de 30, 40 o 45 dies" mentre hi hagi nous comptes aprovats durant el primer trimestre del 2023.

 07:26 
L'estany de Basturs registra un nivell d'aigua molt baix des de començament d'estiu a causa de la sequera

L'estany de Basturs, al Pallars Jussà, es troba a un nivell d'aigua gens habitual. Abans de l'estiu va caure de manera "bastant extrema" i des d'aleshores encara no s'ha recuperat tot i les pluges d'aquesta tardor. Xavi Mir, coordinador científic del Geoparc Orígens, ha explicat que Basturs tarda entre tres i quatre mesos en recuperar-se quan hi ha pluges i que quan hi ha sequeres extremes el nivell de l'aigua acaba caient. Mir ha comentat que caldria estudiar si és per la gran quantitat de pous d'extracció d'aigua subterrània associats a l'aqüífer o per causes naturals. No és una "baixada extrema" però sí "prolongada en el temps", ha afegit

 14:25 
El Barça, a punt de participar al SAGA 

El Barça està a punt de participar al SAGA contra els guanyadors del torneig d'exhibició de la Llop. Durant aquesta jornada hi haurà un convidat estrella...  

 11:17 
Podem esmenarà la reforma del codi penal per "blindar el dret a protesta"

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha avançat que Podem presentarà al Congrés una esmena a la proposició de llei que van presentar juntament amb el PSOE per reformar el codi penal, que inclou la derogació del delicte de sedició i modificar el de desordres públics agreujats, i ha explicat que aquesta vol "blindar el dret a protesta". En una entrevista d'Europa Press, Albiach no ha concretat en quin sentit anirà l'esmena, ja que ha assegurat que el grup encara està estudiant la millor manera de fer-la.
 

 11:17 

 11:58 
Tret de sortida al SAGA
 
 

 11:12 
La CUP presentarà ​una esmena a la totalitat dels pressupostos

La diputada de la CUP al Parlament, Dolors Sabater, ha avançat en una entrevista a L'Hemicicle de Catalunya Informació que el seu grup parlamentari presentarà una esmena a la totalitat dels pressupostos per al 2023. A més a més, Sabater ha anunciat que la CUP presentarà altres esmenes per reflectir "com haurien de ser els comptes des del nostre punt de vista". Segons ha explicat, tenen "propostes concretes que donarien resposta a les necessitats de la societat". En aquesta línia, Sabater ha denunciat que els pressupostos "no reverteixen les retallades en sanitat quan hi ha un col·lapse i tenim anuncis de vagues" i ha defensat que els números responen "al mateix model de sempre".
 

 09:17 
El PSC exigeix el Hard Rock i pressiona per l'ampliació del Prat en els pressupostos

El PSC vol un "compromís ferm" del Govern amb el Hard Rock en les negociacions pels pressupostos i veu "possible" incorporar l'ampliació del Prat a les converses. La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha dit en una entrevista a l'ACN que hi ha temes que són una "condició" per a ells i pels quals reclamaran "un compromís inequívoc". Aquestes peticions poden xocar amb les demandes dels Comuns, contraris a aquests projectes i amb qui el Govern també negocia els comptes. Amb tot, Romero ha recordat que el grup de Jéssica Albiach només suma vuit diputats: "El seu pes no pot ser el mateix que el nostre". 

 09:15 

 21:51 

 20:24 

Arrenca l'assaig clínic d'un medicament per millorar la funció cognitiva de persones amb la síndrome de Down

L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) ha posat en marxa l'assaig clínic d'un medicament per millorar la funció cognitiva de persones amb la síndrome de Down. L'assaig, en fase Ib, reclutarà 45 persones d'entre 18 i 35 anys i avaluarà preliminarment l'eficàcia d'un nou medicament que modula la hiperactivitat del receptor cannabinoide B1, un tipus d'hiperactivitat que presenten les persones amb síndrome de Down i que s'assimila a l'activitat elèctrica en el cervell quan les persones consumeixen cànnabis. El tractament es basa en un abordatge innovador a través d'una nova molècula desenvolupada per l'empresa francesa Aelis Farma, AF0217, que actua per contrarestar aquesta hiperactivitat.

 16:00 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació