Dilluns, 29 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 10:45 

 11:34 
Cs celebra l'opinió de l'advocat del TJUE: "Dona suport a Llarena perquè tinguem aquí Puigdemont al més aviat possible"

El portaveu de Cs al Congrés, Edmundo Bal, ha celebrat l'opinió expressada aquest dijous per l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) a les preguntes del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena sobre les euroordres contra polítics independentistes. "Avui és un dia per alegrar-se que l'advocat general del TJUE hagi donat suport al jutge Llarena perquè tinguem aquí a Puigdemont al més aviat possible i pugui ser jutjat pels seus greus delictes", ha dit en una intervenció al ple del Congrés. 

 11:18 
El Parlament ratifica la pròrroga del termini per concretar una sortida a les llicències per edat concedides

La Comissió d'Afers Institucionals (CAI) ha ratificat aquest dijous la nova pròrroga fins al 28 de juliol per concretar una sortida a les llicències per edat concedides pel Parlament, tal com va acordar la mesa dimarts passat. L'òrgan de govern de la cambra també va decidir traslladar una nova proposta al consell de personal, que representa els treballadors del Parlament. En la comissió, ERC, PSC i Junts han votat a favor de la nova data límit mentre que la CUP, comuns i Cs s'han abstingut. Al gener es va decidir eliminar les polèmiques llicències per edat i, des de llavors, cap treballador la pot sol·licitar però cal decidir què passa amb els que ja la tenien autoritzada. Un debat que fa mesos que s'arrossega sense arribar a un acord amb els treballadors

 10:59 

 09:47 
La jornada de vagues de Ryanair cancel·la quatre vols més a l'aeroport del Prat

Les protestes dels tripulants de la companyia de Ryanair han forçat la cancel·lació de quatre vols aquest dijous a l'aeroport del Prat, segons han informat fonts sindicals amb les dades corresponents a les nou del matí. Són dos vols d'anada i tornada a Palma i Roma. En total, l'aerolínia ha deixat d'operar set vols, quatre d'ells entre Palma, Madrid, Rabat i Màlaga. Així, el Prat n'acumula cinc de sortida i tres d'arribada. De moment, a Girona no s'ha notificat cap vol aturat ni retard.

 09:33 
Vilalta diu que Borràs "hauria de valorar fer un pas al costat"

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha dit que Laura Borràs "hauria de valorar fer un pas al costat". "No és només una diputada, és la presidenta del Parlament i té una enorme responsabilitat", ha dit en una entrevista a Aquí Catalunya, i ha demanat que "no arrossegui ni malmeti" la imatge del Parlament. La Fiscalia presentarà aquest dijous l'escrit d'acusació sobre Borràs i podria demanar penes de presó i inhabilitació per diversos delictes. La dirigent de Junts manté que és víctima d'una persecució política i ha descartat apartar-se del càrrec.

 09:29 
Iceta, sobre el cas Laura Borràs: "Si m'hagués passat a mi, ja hauria plegat"

"Si m'hagués passat a mi, ja hauria plegat". Aquest és el posicionament de Miquel Iceta sobre el cas de Laura Borràs. El ministre espanyol de Cultura i Esport creu que fraccionar contractes "de forma que sembla tan evident" per beneficiar amics "no té res a veure" amb ser o no independentista, malgrat que defensa respectar la presumpció d'innocència, recordant que també es demanava la renúncia de Núria Marín, de la qual es va arxivar la causa pel cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet aquesta mateixa setmana.

 08:32 

 07:18 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:03 

 22:27 
La vaga dels tripulants de cabina de Ryanair obliga a suspendre 6 vols al Prat i causa retards en 50 més

La nova jornada de vaga dels tripulants de cabina ha obligat a suspendre 6 vols a l'Aeroport del Prat durant aquest dimecres, segons han informat els sindicats amb dades corresponents a les set de la tarda. Es tracta de tres vols amb sortida des de Barcelona a Brussel·les, Milà Bèrgam i Roma Fiumicino i els respectius vols de tornada. A més, les aturades han causat 50 retards, concretament en 23 sortides i 27 arribades. A Girona no hi ha hagut cap cancel·lació, però sí retards a 3 sortides i 4 arribades. Durant la jornada d'ahir, la protesta va causar 9 cancel·lacions a Barcelona i desenes de retards entre el Prat i Girona. Per la seva banda, la companyia va xifrar en menys d'un 1% els vols afectats per la protesta.

 21:42 

 21:15 

 20:27 

 19:10 

 19:08 

 17:29 
Corea del Nord s'alinea amb Rússia i reconeix la independència de Donetsk i Lugansk

Les autoritats de Corea del Nord han reconegut aquest dimecres la independència de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, al Donbass, i s'alineen així amb Rússia, que va justificar la situació en aquests territoris com a argument per envair Ucraïna. Segons ha informat el governador de la República Popular de Donetsk, Denís Puixilin, aquesta decisió de Pyongyang no fa més que "enfortir" l'"estatus internacional" i la "condició d'estat" de l'autoproclamada república.

 16:33 

 16:34 
Lluís Puig demana participar telemàticament a la Comissió d'Afers Institucionals de dijous

El diputat de Junts Lluís Puig ha demanat formalment a la Mesa de la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) que la sessió prevista per a demà dijous a les 10 hores es faci en format híbrid (telemàtic i presencial). En l'escrit, al qual ha tingut accés l'ACN, el diputat s'empara amb els articles 4 i 5 del reglament de la cambra catalana i argumenta que s'ha de facilitar la seva participació i "garantir" els seus drets com a diputat. Aquesta petició de Puig arriba després de la polèmica de la setmana passada arran de la sentència del Tribunal Constitucional que ha anul·lat el vot delegat del diputat de Junts a l'exili.

 15:13 

 14:09 

 13:59 
Argimon creu que la quarta dosi per a la gent gran pot ara "esperar" perquè els contagis de Covid comencen a baixar

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assenyalat aquest dimecres que la quarta dosi de la vacuna de la covid-19 a les persones grans "potser pot esperar" perquè els contagis han començat a baixar, després que la Comissió de Salut Pública estatal aprovés aquest nou reforç del vaccí per a majors de 60 anys però sense posar-hi data. "El que és bo és que la vacunació es faci en el moment ascendent [de contagis]", ha afirmat en una visita d'obres a l'Hospital del Mar. Argimon ha confirmat que la setena onada ha arribat "al pic" i ha començat a baixar i que ara cal veure si aquest descens es manté. Sobre les vacunes contra la verola del mico, ha indicat que Catalunya n'ha sol·licitat unes 1.600, aproximadament el 30% de les de l'Estat.

 13:58 
El Campus Diagonal-Besòs de la UPC comptarà amb un nou edifici amb centres de recerca promogut per l'INCASÒL

El Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) comptarà amb un nou edifici amb centres de recerca promogut per l'INCASÒL. És el primer cop que el Govern, a través de l'INCASÒL, promou un equipament de recerca. Ho farà amb una inversió de més de 24 MEUR. En total seran 14.352 metres quadrats destinats principalment a la investigació en energia, sostenibilitat i enginyeria biomèdica. El nou edifici D, situat entre la rambla central del campus i el carrer d'Eduard Maristany, acollirà l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), així com grups de recerca de la mateixa UPC. Està previst que estigui enllestit el 2025.

 13:39 
Els comuns recorren l'arxiu de la causa contra Núria Marín pel cas del Consell Esportiu

El grup municipal de l'Hospitalet en Comú Podem, que actua com a acusació particular al cas del Consell Esportiu de la ciutat, ha anunciat aquest dimecres que recorrerà l'arxiu provisional de la causa contra l'alcaldessa i vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín. Defensen que la investigació policial "conté indicis suficients perquè la investigació segueixi el seu curs fins al complet esclariment dels fets" abans d'eximir ningú, i recorden que un dels acusats va admetre a Marín la falsificació d'una acta, segons el bolcat del seu mòbil, el qual també evidencia la proximitat amb els principals encausats. Els comuns també assenyalen que resta pendent una prova pericial encarregada a la Intervenció General de l'Estat relativa a possibles deficiències en el control de les subvencions de l'Ajuntament al Consell Esportiu. Igualment, reclamen que "la ciutadania mereix explicacions més enllà de decisions judicials sobre la responsabilitat criminal de l'alcaldessa".

 13:44 
Aragonès veu "parcials" i "insuficients" les mesures anunciades per Sánchez

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, veu "parcials" i "insuficients" les mesures anunciades per Pedro Sánchez en el marc del debat de política general al Congrés. Aragonès ha assenyalat que venen uns mesos complicats i ha recordat que la inflació en aquests moments és del 9,7% a Catalunya. Entre d'altres iniciatives, Sánchez va anunciar la gratuïtat dels abonaments de Renfe i els impostos a la banca o a les empreses energètiques. Aragonès creu que cal "mesures molt més estructurals" per a reduir el més aviat possible la inflació "disparada" i que ajudin "a qui més pateix".

 13:19 
Bildu reclama una reforma fiscal "justa" i una intervenció pública dels preus de l'electricitat i els carburants

Bildu valora positivament el paquet de mesures anunciat per Pedro Sánchez, però consideren que són insuficients i que cal anar més enllà per fer front a problemàtiques estructurals. "Són pedaços", ha advetit la diputada Mertxe Aizpurua, que ha reivindicat, com ho va fer aquest dimarts ERC, una reforma fiscal "justa" i una intervenció pública dels preus de l'electricitat i els carburants. També una revaloració del salari mínim conforme l'IPC. Informen Ferran Casas i Sara González

 13:12 
Bildu proclama que, "més d'hora que tard", Catalunya i Euskadi seguiran el camí d'Escòcia

Bildu considera que, "més d'hora que tard", Catalunya i Euskadi seguiran el camí d'Escòcia per exercir el dret a l'autodeterminació. "Més aviat que tard podrem construir una República basca, lliure i democràtica", ha proclamat la diputada Mertxe Aizpurua. La dirigent abertzale ha assegurat que això passarà perquè "no hi ha govern progressista sense la concurrència de les esquerres independentistes basques i catalanes" i ha recordat que hi ha més de 70 diputats al Congrés que defensen el dret a decidir. Informen Ferran Casas i Sara González

 13:12 
Aragonès reclama a Sánchez "passos concrets" més enllà de "compromisos genèrics" a la reunió d'aquest divendres

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "passos concrets" més enllà de "compromisos genèrics" a la reunió que tots dos mantindran divendres a Madrid. Aragonès ha explicat que en aquesta trobada reiterarà que el conflicte s'ha de resoldre amb diàleg i negociació, defensarà celebrar un referèndum i reclamarà "mesures concretes" per a revertir la repressió. Després que Sánchez hagi demanat a Junts al Congrés que s'incorpori a la taula de diàleg, el president del Govern ha dit que està "oberta" a tothom que vulgui sumar-s'hi. Aragonès ha fet aquestes declaracions en una atenció als mitjans després de reunir-se amb els jubilats de Macosa-Alstom afectats per l'amiant a l'Agència Catalana de Residus.

 13:07 
Bildu reclama a l'esquerra espanyola que "trenqui els lligams amb les hipoteques heretades de la dictadura"

"El model de la transició no és una herència, és una hipoteca, per als pobles i per als treballadors". Així ha carregat Bildu contra "el règim del 78" i la "democràcia d'escassa qualitat" que és l'Estat. La diputada Mertxe Aizpurua ha reclamat a l'esquerra espanyola que "trenqui els lligams amb les hipoteques heretades de la dictadura i obri una nova fase històrica" que passi pel reconeixement de la plurinacionalitat i pel respecte pel dret a decidir. La sortida al conflicte, ha assegurat, ha de partit del "diàleg, l'acord i una concepció profundament democràtica dels conflictes nacionals i les desigualtats socials i econòmiques". Informen Ferran Casas i Sara González
 

 12:38 
Sánchez assegura que l'avantprojecte de la nova llei de secrets s'aprovarà aquest juliol

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que aquest mes de juliol s'aprovarà l'avanprojecte de llei d'informació classificada, que ha de substituir la de secrets oficials del 1968 per "adaptar-la als estàndards internacionals". Reformar aquesta llei va ser un dels compromisos que va assumir Sánchez com a resposta a l'escàndol d'espionatge. Durant la seva intervenció, en resposta al PNB, ha defensat que està complint amb els acords signats durant la investidura amb el grup d'Aitor Esteban. Informen Ferran Casas i Sara González
 

 12:11 
El PNB retreu a Sánchez que no s'atreveixi a resoldre el conflicte amb Catalunya: "No es pot permetre prescindir de nosaltres"

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha carregat contra Sánchez per "no haver arriscat res" per resoldre els conflictes basc i català. El dirigent nacionalista ha argumentat que "no s'ha atrevit" a fer-ho i que, per molt que el president espanyol defensi que el seu govern és "incòmode" en realitat "no fa por" perquè no afronta el conflicte territorial. De fet, ha advertit que aquesta qüestió és clau per a la continuïtat de Sánchez a la Moncloa. "Qui no pot prescindir dels seus socis és vostè", li ha etzibat tot donant per esgotat l'argument que utilitza el govern segons el qual no hi ha alternativa a l'hora de reclamar el suport a la majoria de la investidura. "Si no cuida les relacions parlamentàries, amb qui pensa arribar a la Moncloa? Si ha de continuar amb nosaltres, què farà perquè li donem suport?", li ha deixat caure Esteban. Informen Ferran Casas i Sara González

 12:05 
El PNB acusa Sánchez de continuar governant com si tingués majoria absoluta i sense abordar el problema basc i català

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha carregat contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per continuar governant "com si tingués majoria absoluta". Segons el dirigent nacionalista basc, la resposta a la situació que dona Sánchez és "un paquet de mesures desestructurades" centrat en mirar només "la següent corba" i que porta al Congrés situant a "pressió" la majoria d'investidura per aprovar-lo. Esteban considera que Sánchez hauria d'haver pactat prèviament amb els grups uns objectius prèviament reflexionats. Esteban ha advertit que el seu grup no està en contra de l'impost temporal a la banca o a les elèctriques, però ha advertit que calen "garanties" perquè aqueta pujada no torni a repercutir en la ciutadania. Informen Ferran Casas i Sara González

 11:44 

 11:16 
Giró preveu que aquest any serà "més difícil" acordar els pressupostos pel "càlcul electoral" de cara a les municipals

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, preveu que aquest any serà "més difícil" acordar els pressupostos de la Generalitat que l'any passat. "Com que el 2023 hi ha eleccions municipals és probable que hi hagi algun càlcul electoral", ha afirmar en una entrevista a RAC1. La intenció del titular d'Economia és que el Parlament aprovi els nous comptes al desembre. I ha demanat la "responsabilitat" de tots els grups tenint en compte l'actual context econòmic amb la inflació disparada. Giró ha afirmat que la inflació "resta eficàcia" a les institucions i que si la Generalitat ha de prorrogar els pressupostos es partiria d'uns comptes amb "un 10% d'insuficiència".

 11:13 

 10:13 
Els Estats Units maten un dels líders d'Estat Islàmic en un atac amb drons a Síria

Els Estats Units han informat aquest dimarts que han matat un dels cinc caps d'Estat Islàmic, Maher Al-Agal, en un atac amb drons al nord de Síria. Segons ha detallat el govern nord-americà en un comunicat, l'operació també va deixar "seriosament ferit" un dels seus principals ajudants i no es van registrar baixes civils. Pel president dels Estats Units, Joe Biden, l'atac "esborra del mapa un terrorista clau i degrada de forma significativa el pla d'Estat Islàmic per conduir operacions a la regió". Segons el Pentàgon, Al-Agal era un dels principals responsables d'expandir la xarxa terrorista més enllà de l'Iraq i Síria.

 10:00 
La nova tongada de vagues a Ryanair provoca vuit cancel·lacions i una quinzena de retards més a l'aeroport del Prat

La jornada de manifestació dels tripulants de cabina ha obligat a suspendre sis vols a l'aeroport del Prat durant aquest dimecres, segons han informat els sindicats amb les dades corresponents a les nou del matí. Són tres vols d'anada i tornada des de Barcelona amb destí a Brussel·les, Milà i Roma. A més a més, les aturades han provocat 17 retards, en vuit sortides i nou arribades. Tot i les nou cancel·lacions i la desena de retards d'ahir, la companyia va xifrar en menys d'1% els vols afectats per la protesta.

 09:54 

 09:23 

 08:57 
La CEOE critica el govern espanyol per haver pres mesures "de manera unilateral" i "sense consulta prèvia"

La patronal espanyola CEOE ha criticat les mesures anunciades aquest dimarts pel govern espanyol i ha assegurat que s'han pres "de manera unilateral" i "sense consulta prèvia" amb les empreses. En un comunicat, la CEOE i la seva filial per a pimes, CEPYME, avisen que els nous impostos a les grans entitats financeres son una "barrera afegida" pels empresaris i autònoms. Així mateix, demanen que els "costos de la crisi" no recaiguin "només" sobre les empreses "en forma de mesures parcials o pujades d'impostos" i que s'assumeixin "entre tots". La patronal assegura que tot plegat "no suposa una solució real" a l'elevada inflació.

 08:29 
Barcelona commemorarà els 30 anys dels Jocs Olímpics del 92 amb un acte institucional

L'Ajuntament de Barcelona commemorarà els 30 anys dels Jocs Olímpics del 1992 amb un acte institucional al Saló de Cent del consistori el proper dijous 21 de juliol a la tarda, amb el qual es vol donar protagonisme als voluntaris que van participar en l'esdeveniment.
Ho ha anunciat l'alcaldessa, Ada Colau, en declaracions a Europa Press, a les quals ha avançat que l'acte comptarà amb "una presència destacada de voluntaris", a qui ha definit com un dels grans actius per la mobilització ciutadana, un esperit que veu vigent a la ciutat.

 07:48 

 07:33 
Operatiu policial en marxa a Barcelona contra una organització dedicada al tràfic de cocaïna i altres drogues

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han desplegat a primera hora del matí un operatiu policial contra una organització dedicada al tràfic de cocaïna i altres drogues sintètiques. Els dos cossos estan fent entrades als districtes de Gràcia, Horta-Guinardó i l'Eixample.

 07:24 
Les portades

El debat de política general al Congrés dels Diputats marca el recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:04 

 21:49 

 21:45 

 20:52 
La CUP acusa el Govern d'haver assumit l'"agenda del retrobament" de Sánchez i l'insta a seguir l'exemple d'Escòcia

La diputada de la CUP-NCG Laia Estrada ha acusat el Govern d'haver "fet seva l'agenda del retrobament" del president espanyol, Pedro Sánchez. Ho ha dit aquest dimarts en roda de premsa al Parlament, on ha criticat que la Generalitat no té "agenda pròpia per fer avançar el procés d'autodeterminació" i basa la seva estratègia en una taula de diàleg que "no serveix per resoldre el conflicte". Per a Estrada, la reunió que mantindran divendres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i Sánchez "no aborda les qüestions centrals: l'autodeterminació i l'amnistia". "No neguem la utilitat d'una taula de diàleg, sinó en el context i amb les característiques actuals", ha afegit.

 20:45 
Sánchez burxa en l'absència de Junts a la taula de diàleg i reclama al Govern que dialogui amb tots els partits catalans

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha conclòs la primera jornada del debat de política general al Congrés burxant en l'absència de Junts a la taula de diàleg. "Només està asseguda una de les parts", ha assegurat durant la rèplica al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, en la qual també ha reconegut la "valentia" d'ERC d'asseure-s'hi. Amb tot, ha emplaçat els republicans a arribar a "acords concrets plausibles" per avançar. També ha reclamat al Govern que dialogui "amb la part de Catalunya que no creu en les tesis independentistes", una petició directament relacionada amb la taula de partits catalans que reivindica reiteradament el PSC. â€‹Informen Ferran Casas, Oriol March i Sara González

 20:47 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar


​


​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació