Dilluns, 29 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 20:36 
Rufián avisa Sánchez que si no soluciona el conflicte amb Catalunya la dreta "li passarà per sobre"

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha emplaçat Pedro Sánchez a escollir si vol ser el president del que va solucionar el conflicte amb Catalunya o bé ser "un president socialista més". Segons el dirigent republicà, si el govern de coalició del PSOE i de Podem no dona solucions a la població de Catalunya i d'Euskadi, la dreta "li passarà per sobre". Solucions, ha dit, que s'han d'estendre tant a l'àmbit dels drets nacionals com dels drets socials. Informen Ferran Casas, Oriol March i Sara González

 20:29 
Sánchez carrega contra Rufián per exhibir bales al Congrés: "S'ha equivocat greument"

"S'ha equivocat greument". Així ha respost el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, després que hagi exhibit unes bales al faristol que ha atribuït a la policia marroquí a la tanca de Melilla. "Aquí van entrar bales portades pels colpistes", ha replicat visiblement molest Sánchez referint-se al 23-F. Sánchez també li ha retret a ERC que reclami que l'esquerra ha de ser "útil" i que, en canvi, no doni suport a la reforma laboral. "Apliqui's el conte i militi en la utilitat", li ha etzibat en una rèplica curta. Informen Ferran Casas i Sara González

 20:29 

 20:25 
Rufián reivindica que gràcies a la negociació d'ERC amb el govern espanyol es van concedir els indults

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha reivindicat que gràcies a la negociació d'ERC es van concedir els indults als líders independentistes empresonats per l'1-O. "Res en política és gratis i qui digui el contrari, menteix", ha afirmat. El dirigent republicà ha reivindicat la "utilitat" del vot d'ERC a l'hora d'aprovar lleis com la de l'eutanàsia o la lluita contra la violència masclista o bé per "retirar medalles a feixistes". Rufián ha assegurat que ell "sempre defensarà" la taula de diàleg. Informen Ferran Casas i Sara González

 20:14 
Rufián: "Ni el castellà està perseguit a Catalunya ni el català és patrimoni exclusiu de l'independentisme"

El discurs de Rufián també ha inclòs el conflicte amb la llengua a Catalunya. "Ni el castellà està perseguit a Catalunya ni el català és patrimoni exclusiu de l'independentisme", ha assegurat tot afegint que ell no té, precisament, cap problema a l'hora de parlar castellà. Rufián ha advertit que s'estarà fent un "flac favor" al català si no s'entén això i se la sotmet a "vassallatge" en comptes de protegir-la. Informen Ferran Casas i Sara González

 20:14 
La nova jornada de vaga de Ryanair acaba amb nou cancel·lacions i desenes de retards a Barcelona i Girona

La nova jornada de vaga de Ryanair ha acabat aquest dimarts amb nou cancel·lacions a l'aeroport de Barcelona-El Prat i desenes de retards a Barcelona i Girona. Segons un balanç difós pel sindicat USO, hi ha hagut retards en 26 vols que sortien de la capital catalana i en 29 que hi arribaven. També s'han anul·lat vols amb origen o destí a Menorca, Eivissa o Roma, entre d'altres. A Girona, on també hi ha una base de l'aerolínia irlandesa, s'hi han registrat quatre casos de retards, però cap cancel·lació. Els sindicats també han acusat Ryanair de dificultar del dret a vaga amb dos acomiadaments a Catalunya, reforçant en excés les guàrdies i els serveis mínims i portant treballadors d'altres països.

 20:07 
Rufián reclama a Sánchez que legisli "contra la contaminació mediàtica" per les "mentides" de la dreta als mitjans

"No és casual que la ciutadania estigui exposada cada dia a mentides que coincideixen amb l'agenda de la dreta i de la ultradreta", ha advertit el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que ha reclamat a Sánchez que legisli "contra la contaminació mediàtica" i les "mentides" i les "falsedats" que es reprodueixen als mitjans contra l'independentisme i contra Podem. "Els següents seran vostès", ha avisat. Informen Ferran Casas i Sara González

 20:00 
Rufián exhibeix davant Sánchez bales que atribueix a la policia marroquina a la tanca de Melilla  

"L’augment del 2% en defensa que li demana Estats Units és per protegir la gent o per acontentar l’OTAN? Ja li dic jo: per això segon". Així ha carregat el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, contra el compromís de Pedro Sánchez d’augmentar la despesa en defensa fins al 2% del PIB. El dirigent republicà també ha carregat contra la gestió de la tragèdia a la tanca de Melilla, i ha burxat en la contradicció que suposa acollir 130.000 refugiats ucraïnesos i, en canvi, considerar "menys greu" els morts a la frontera sud. En el cas de Melilla, ha exhibit bales que ha atribuït a la policia marroquina durant l'assalt que va acabar amb almenys 37 persones mortes. Ha assenyalat, a més, que l’argument de Sánchez de comptar amb el suport de l’OTAN davant de "qualsevol amenaça a la integritat territorial" també val per a un referèndum d'autodeterminació. Informen Ferran Casas i Sara González

 19:57 
Una treballadora de les Lletres Catalanes diu que va proposar canviar els contractes presumptament irregulars però Borràs ho va descartar

La responsable d'administració de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) va testificar davant de la jutge que va proposar a Laura Borràs, aleshores directora de la institució,  canviar el tipus de contractació al detectar presumptes irregulars en diversos contractes menors. La treballadora va veure que estaven "relacionats entre ells" i va avisar que podia haver-hi un "error en el procediment administratiu". Borràs ho va descartar i va continuar utilitzant contractes suposadament fraccionats. "Vaig veure la possibilitat de relacionar aquests contractes per a una mateixa feina, però la directora em va fer veure que eren feines diferents", va dir. La treballadora feia referència als contractes menors adjudicats al conegut de Borras, Isaías Herrero, per diversos serveis relacionats amb la pàgina web de la ILC. Tot això consta en el sumari del as, al qual ha tingut accés Europa Press. 

 19:57 
Rufián reclama un nou sistema fiscal "just" amb un impost a les grans fortunes i a les grans empreses

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha emplaçat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a treballar per un "sistema fiscal basat en la justícia" que fixi un impost a les grans empreses i a les grans fortunes. "La justícia no és temporal, és permanent", ha assegurat tot demanant un sistema fiscal basat en la redistribució. En els darrers 15 anys, ha mencionat, l’Estat ha recaptat per IRPF i per IVA un 30% més i, en canvi, un 40% menys per l’impost de societats. "Les dades canten. És urgent un nou sistema fiscal just que no sigui tan dur amb les rendes del treball i del consum i que no sigui tan lax amb els grans beneficis empresarials", ha afirmat. Informen Ferran Casas i Sara González

 19:55 
Rufián, a Sánchez: "Avui la gent és 3.000 euros més pobra fa que fa un any"

El líder d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha arrencat el seu discurs al debat de política general al Congrés denunciant els preus disparats dels aliments, la llum i els carburants. "Avui la gent és 3.000 euros més pobra fa que fa un any. Hi ha un 57% de la població que no menja tant", ha assegurat tot recordant que hi ha un 33% de pobresa juvenil i un 28% de pobresa infantil. "No és normal que avui menjar carn i peix fresc o fruita i verdura de temporada sigui infinitament més car que menjar-se un bollycao o patates fregides congelades", ha denunciat. Informen Ferran Casas i Sara González

 19:07 
Asens retreu a Sánchez l'augment de la despesa militar i les morts a la tanca de Melilla

El president del grup parlamentari d'Unides Podem, Jaume Asens, també ha estat crític amb Pedro Sánchez. Per dues qüestions: l'augment de la despesa militar i les morts a la tanca de Melilla. "La gent no necessita tancs. Augmentar la despesa militar no millorarà la seva vida", ha apuntat Asens, que ha demanat a Sánchez estar atent per veure quin és el llegat que vol deixar com a president d'un govern progressista.
 

 19:01 
Unides Podem reclama a Sánchez "anar més lluny que mai" amb el diàleg i reformar la sedició

Jaume Asens, cap de files d'Unides Podem al Congrés, ha reclamat aquest dimarts al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anar "més lluny que mai" amb el diàleg amb Catalunya i reformar el delicte de sedició. De cara a la reunió de presidents d'aquest divendres, Asens ha demanat "responsabilitat" i valentia tant a Sánchez com a Pere Aragonès.
 

 18:57 
Asens elogia la "valentia" de Sánchez i assegura que amb el PP a la Moncloa ja s'hauria tancat TV3

"En la seva última intervenció li vaig demanar valentia i recuperar la iniciativa política. Ho ha fet. Hi ha hagut un cop de timó, un gir progressista", ha arrencat Jaume Asens, president del grup parlamentari d'Unides Podem, que ha demanat "arribar més lluny que mai". D'aquesta manera, ha volgut agrair el to al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després del discurs en el debat de política general al Congrés dels Diputats. Asens ha volgut fer un exercici "distòpic" basat en el fet que la moció de censura contra Mariano Rajoy no hagués triomfat l'any 2018. Ha augurat que TV3 estaria tancada, que les clavegueres estarien en marxa i que a Catalunya tornarien les porres. Asens també ha apuntat que a Alberto Núñez Feijóo se li cau la "careta de moderat" i també la "careta de demòcrata", i ha reivindicat la figura de Pablo Iglesias.

 17:23 
La Comissió de Salut Pública assumeix que hi haurà quarta dosi de la vacuna contra la Covid per a majors de 60 anys però no concreta quan

La Comissió de Salut Pública ha assumit aquest dimarts que caldrà administrar una quarta dosi contra la covid-19 als majors de 60 anys -també a personal sanitari i sociosanitari-, tal com proposa la Ponència de Vacunes i tal com ahir mateix recomanava començar a fer "immediatament" l'eurocomissària de Salut, Stella Kyriakades. La Comissió no concreta, però, quan caldrà començar amb aquesta nova ronda de vaccins, i sotmet el moment a "l'evidència científica i la situació epidemiològica", sense concretar més. D'altra banda, l'ens que reuneix tècnics del Ministeri de Sanitat i de les comunitats autònomes ha recordat a la població la importància d'iniciar o completar, segons el cas, la pauta de vacunació recomanada per a cada edat.

 17:00 
Sánchez acusa el PP d'amagar-se darrere d'ETA per no condemnar la dictadura franquista i el cop d'estat del 1936

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, lamenta que el PP no faci propostes contra la inflació i ha acusat els populars de falsejar les dades d'atur, de creixement econòmic i d'inflació. El president ha dit que les dades d'atur del juny són els millors, només per sota dels de 2005 i 2021; també ha recordat que Espanya creix per sobre d'Itàlia, França i Alemanya i també ha assegurat que és fals que Espanya tingui la inflació més alta d'Europa. "El problema és que tenim l'oposició que més menteix d'Europa", ha afirmat. Sobre la memòria històrica, Sánchez ha recordat que la unitat dels partits va ser la que va acabar amb ETA, "i no utilitzar el dolor de les víctimes". "Qui ha utilitzat el dolor de les víctimes del terrorisme ha estat el PP; se situen darrere d'ETA per negar el deure moral de la dreta d'assumir que l'Estat ha d'exhumar els cossos de les víctimes de la dictadura franquista i condemnar el cop d'estat del 36", ha recordat.

 16:54 
Sánchez retreu al PP els pactes amb Vox

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha retret al PP la reforma laboral o les polítiques de retallades, així com els augments d'impostos o l'amnistia fiscal que va ser declarada inconstitucional pel TC. "Amb una pandèmia i una guerra, el govern ha protegit les classes mitjanes i treballadores i als col·lectius més vulnerables", ha dit Sánchez, i ha recordat que hi ha menys atur i ha augmentat el salari mínim, i també s'ha aprovat l'ingrés mínim vital que ha beneficiat famílies vulnerables i ha frenat l'increment de desigualtat. Sobre la política d'aliances, Sánchez ha recordat que el PP només pacta amb la ultradreta de Vox. "No han ajudat durant la pandèmia i la guerra, han trencat els governs autonòmics amb Ciutadans, han votat en contra dels acords socials i no és que no pactin amb ningú, sinó que voten en contra del que pacten els altres", ha dit. 

 16:57 

 16:42 
Sánchez estén la mà al PP per assolir acords per esquivar les diverses crisis que pateix Espanya

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha estès la mà al PP per assolir acords per esquivar les diverses crisis que ha patit Espanya els darrers anys. "Hem de plantejar solucions a nivell europeu i també a nivell nacional", ha dit el president espanyol, que ha reivindicat les mesures adoptades per part del govern espanyol per fer front a les crisis actuals. "Després de Lituània i Grècia, som el país que més mesures està prenent per aturar l'increment de preus", ha afirmat. Sánchez ha assegurat que el principal repte de l'economia espanyola és la inflació i ha recordat que s'ha proposat prolongar l'ajuda de 20 cèntims per litre de benzina, la congelació del preu del butà o la bonificació dels bitllets del transport ferroviari. "Quina serà la posició del PP? Aprovaran aquestes mesures? Estan d'acord a posar un impost a les energètiques i la banca?", ha preguntat a Sánchez als diputats del PP. "El risc és que vostès governin una resposta com la que van donar a la crisi financera de 2008", ha afegit.

 16:44 

 16:33 
Sánchez, al PP: "La memòria democràtica ha de recordar les víctimes del terrorisme però també, encara que els molesti, les víctimes de la dictadura"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha lamentat el to del discurs de Gamarra i del PP, que "no ha canviat mai". Sánchez ha tingut un record per Miguel Ángel Blanco i per les víctimes d'ETA, i ha defensat la llei de memòria democràtica que el PP vol derogar. "La memòria democràtica ha de recordar les víctimes del terrorisme, però també, encara que els molesti, les víctimes de la dictadura", ha afirmat. Sánchez ha negat les acusacions de manca de transparència i de rendiment de comptes, i ha recordat que el govern del PSOE i Podem no ha posat al capdavant del TC o de RTVE militants del PP, com van fer els populars, ni tampoc han bloquejat la renovació d'institucions com el CGPJ. "Compleixin la Constitució i permetin la renovació del CGPJ i del TC, perquè si no pensarem que l'interès que tenen és el mateix que el del Partit Republicà als Estats Units, el de revocar moltes conquestes que hem aconseguit", ha dit, en referència a la llei de l'avortament o la de l'eutanàsia. 
 

 16:26 
El PP demana a Sánchez pactar l'increment de despesa en defensa "amb caràcter plurianual"

La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha retret a Sánchez l'increment del preu de la llum i ha assegurat que el govern de PSOE i Podem pren decisions "des del sectarisme". "Vostè ens surt molt car a tots els espanyols", ha dit Gamarra al president del govern espanyol. La dirigent del PP també ha dit Europa viu el "major problema de seguretat" des de la Segona Guerra Mundial i ha assenyalat la desunió del govern de PSOE i Podem. Sobre l'increment de defensa, Gamarra ha demanat a Sánchez abordar-lo amb caràcter plurianual. "Volem blindar la seguretat dels espanyols", ha afirmat. La portaveu popular ha dit que el govern "Frankenstein" ja no dona més de si.

 16:19 
El PP diu a Sánchez que les seves polítiques "han fracassat" i que deixarà Espanya "pitjor de com la trobar"

La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha assegurat que Espanya és avui un país més desigual i ha dit que les polítiques socials de Sánchez han "fracassat". "Deixarà Espanya pitjor de com la va trobar", ha afirmat. Gamarra ha afirmat que el govern espanyol ha ajudat molt poc de manera directa el teixit productiu. "Nega la realitat per no buscar sortides al problema", ha dit Gamarra, que ha acusat Sánchez d'"improvisar" a l'hora de prendre mesures. La dirigent del PP ha retret a Sánchez la manca d'assumpció de responsabilitats, ha assegurat que "manipula" les dades per amagar "el fracàs de les seves polítiques" i li ha retret la "propaganda" i els "eslògans". "Darrere no hi ha res, les crisis els sobrepassen i no es deixen ajudar", ha reblat Gamarra. "Els proposem baixades d'impostos i contenció de la despesa improductiva, reducció de la burocràcia i una bona gestió dels fons europeus", ha apuntat.

 16:13 
El PP reclama a Sánchez rebaixar impostos i ajustar l'IRPF per fer front a la inflació

La portaveu del PP, Cuca Gamarra, recorda a Sánchez que la inflació no arrenca amb la guerra a Ucraïna, sinó que abans de la invasió ja hi havia hagut un increment de preus. "Estem pagant els seus errors de previsió i la seva manca de capacitat", ha dit Gamarra, que ha assegurat que el "caòtic govern" de PSOE i Podem explica les elevades xifres d'inflació. "Calen mesures i reformes i vostè no en té cap", ha afirmat Gamarra. La dirigent del PP ha criticat l'increment d'impostos i el "macrogovern" que han de pagar els ciutadans i ha exigit a Sánchez que plantegi mesures de reducció de la despesa "improductiva". "Hi ha famílies que han d'escollir entre menjar o canviar la rentadora", ha assegurat, i ha afirmat que quasi el 30% dels espanyols estan en risc de pobresa. "Per què no es deixa ajudar?", ha dit. Així, ha plantejat retallar l'impost als hidrocarburs, rebaixar l'IVA de l'electricitat i del gas, ajustar l'IRPF. "No pot mantenir els impostos com si no passés res", ha reblat la portaveu popular.

 16:09 
Gamarra, a Sánchez: "Quines noves cessions farà després de la reunió amb Aragonès?"

La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha retret a Sánchez els indults als presos independentistes i li ha recordat que va dir que portaria Puigdemont a Espanya i ara vol impulsar reformes del codi penal. "Amb quines noves cessions ens sorprendrà després de la reunió amb Aragonès?", ha preguntat Gamarra al president del govern espanyol, i ha assegurat que els independentistes volen aturar les causes judicials que els afecten. La dirigent del PP ha repassat les "anomalies" de la legislatura i ha criticat que s'hagi destituït la directora del CNI o el coronel Diego Pérez de los Cobos. "No oblidi que aviat els ciutadans el controlaran a vostè", ha dit la portaveu popular a Sánchez.

 16:03 
Cuca Gamarra arrenca la seva intervenció amb un minut de silenci per a Miguel Ángel Blanco i crítiques a Bildu

La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha començat la seva intervenció al debat de política general del Congrés fent un minut de silenci per Miguel Ángel Blanco, assassinat per ETA farà 25 anys. Gamarra ha carregat contra Bildu i els ha retret que no condemnin els atemptats de l'organització armada, que va ser derrotada per "la policia, la Guàrdia Civil i la societat espanyola". "Aquesta és la història de la nostra democràcia i la veritable memòria col·lectiva a què no hem de renunciar", ha dit, i ha criticat la llei de memòria democràtica del PSOE. "Defensem la necessitat de memòria, reparació i justícia", ha apuntat la portaveu. En aquest sentit, ha dit que Pedro Sánchez ha apostat per "pactes indignes" amb Bildu. "Derogarem la llei de memòria història i recuperarem l'esperit de la transició", ha deixat clar.

 15:35 

 14:57 
Junts "no es creu" el gir a l'esquerra ni la "pluja de milions" de Sánchez

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha afirmat que la seva formació "no es creu" el gir a l'esquerra de Pedro Sánchez en aquest debat de política general, perquè "qui seu amb Vox a les causes contra l'independentisme o aplaudeix l'actuació a Melilla no és algú d'esquerres". "Ens anuncien una pluja de milions a la que tots els governs espanyols ens tenen acostumats quan estan més dèbils, que sempre acaben en paper mullat i incompliments", ha dit. Nogueras ha avançat que la seva formació vol llegir "la lletra petita" de les mesures, sobretot en relació a la possible "vulneració de les competències de les comunitats autònomes".

 14:30 

 14:26 
El Parlament acorda alterar el calendari del debat de política general del setembre pel judici a Eulàlia Reguant

La junta de portaveus del Parlament ha acordat que el debat de política general del Parlament es farà dimarts 27 i divendres 30 de setembre. Serà el primer ple del Parlament després de les vacances d'estiu i donarà el tret de sortida al curs polític parlamentari. Els dies 28 i 29 no hi haurà sessió perquè coincideixen amb el judici contra la diputada de la CUP Eulàlia Reguant acusada d'un delicte de desobediència greu per no haver respost a Vox en el judici de l'1-O. Concretament el primer dia del debat de política general, el 27, hi haurà la intervenció del president de la Generalitat i de tots els grups parlamentaris. I divendres es votaran les propostes de resolució. Serà el segon debat de política general del president Pere Aragonès.

 13:51 
Rufián: "Tornen a ser garrepes. Algunes mesures sonen bé perquè són nostres, però no poden ser temporals"

"Tornen a ser garrepes". Aquesta és la valoració que ha fet el líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, de les mesures anunciades pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El dirigent republicà que algunes mesures "sonen bé" però que no poden ser "temporals". Sobre la gratuïtat dels abonaments de Rodalies, en concret, ha afirmat que la mesura "està bé" però que estaria "molt millor" si el govern espanyol complís amb les inversions en tren previstes als pressupostos generals de l'Estat. "A banda de grans titulars, cal afrontar els reptes reals per garantir la justícia social de forma permanent", ha assegurat. Rufián ha posat com a exemple que els impostos a la banca, les elèctriques i també a les grans fortunes i grans empreses no poden ser de caràcter temporal. Informen Ferran Casas, Oriol March i Sara González

 13:58 
El Suprem confirma l'indult parcial a Juana Rivas

El Tribunal Suprem ha decidit avalar l'indult parcial que el govern espanyol va donar a Juana Rivas el passat mes de novembre, la mare de Maracena (Granada) condemnada per desaparèixer un mes amb els seus dos fills per no entregar-los al seu pare, a qui acusava de mals tractes. Així, els jutges del contenciós-administratiu del Tribunal Suprem han rebutjat el recurs que el pare, Francesco Arcuri, va presentar contra la mesura de gràcia del consell de ministres que va deixar en la meitat la seva condemna de presó i va neutralitzar la retirada judicial de la pàtria potestat. 
 

 14:02 

 13:48 
El PP considera que Sánchez és "el problema" i l'acusen de "supèrbia" i de no fer autocrítica

El PP considera que és el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "el problema" dels ciutadans i l'han acusat de governar des de la "supèrbia" i de no fer autocrítica. "No té bona percepció de la realitat ni està disposat a assumir la responsabilitat i les propostes serioses necessàries per superar les dificultats", ha assegurat la representant del PP al Congrés Cuca Gamarra. Informen Ferran Casas, Oriol March i Sara González

 13:47 

 13:38 
Podem manifesta "satisfacció" amb els anuncis de Sánchez i dona per "reorientat el rumb" del govern espanyol

"Satisfacció". És la paraula que ha fet servir Podem per qualificar les mesures anunciades pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez. La ministra Ione Belarra ha donat per "reorientat el rumb" de l'executiu de coalició i ha considerat un "pas endavant" els anuncis fets per Sánchez. La vicepresidenta Yolanda Díaz, per la seva banda, també ha celebrat les mesures i ha apuntat que ara falta també un impost per a les grans corporacions que cotitzen en borsa. Informen Ferran Casas, Oriol March i Sara González

 13:35 

 13:17 
Sánchez defensa el "retrobament entre catalans" i la reducció de la "bretxa emocional" amb els independentistes

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reserva la part del discurs sobre el conflicte amb Catalunya per a l'intercanvi amb partits com ERC durant el debat al Congrés. En el seu discurs inicial, s'ha limitat a defensar el "retrobament entre els catalanes" i el compromís per "reduir la bretxa emocional" que s'ha obert amb els partidaris de la independència. "No hi ha tasca més noble que treballar per la convivència", ha assegurat. Informen Ferran Casas, Oriol March i Sara González

 13:05 
Sánchez acusa el PP de bloquejar la renovació del poder judicial per "revocar" drets i conquestes socials

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha acusat el PP de bloquejar la renovació del poder judicial amb la intenció de "revocar conquestes socials", com ara el dret a l'avortament i el dret a l'eutanàsia, lleis recorregudes als tribunals. "En un sospir es pot retrocedir un segle", ha dit Sánchez recordant la revocació del dret a l'avortament als Estats Units. També ha recordat que en els propers mesos espera aprovar la llei del només si és sí, la d'igualtat de tracte, la del dret a l'habitatge i la dels drets LGTBI. També ha reclamat suport per aprovar la llei de memòria democràtica i ha apuntat altres lleis que vindran: la del protecció de l'informant de casos de corrupció, la llei contra la trata, la llei contra la discriminació racial, la nova norma de secrets oficials i la de regulació dels lobbies. També ha manifestat la seva intenció d'avançar cap a l'abolició de la prostitució. Informen Ferran Casas, Oriol March i Sara González

 12:54 
El Govern demana "concrecions" sobre la reforma de la sedició i es manté en la demanda d'una amnistia

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha donat pocs detalls sobre la reunió de presidents que hi haurà divendres a Madrid entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez, però sí que ha concretat que Aragonès posarà sobre la taula la necessitat de garanties per al diàleg amb l'Estat, la desjudicialització del conflicte polític i l'agenda antirepressiva. Sobre el Catalangate, Plaja ha dit que no serà "el punt de l'ordre del dia" però ha donat per fet que se'n parlarà durant la reunió. Sobre la reforma de la sedició, la portaveu ha dit que la proposta de la Generalitat no ha canviat. "Volem exercir l'autodeterminació a través d'un referèndum i la fi de la repressió amb l'amnistia", ha recordat. Per ara, el govern espanyol no ha concretat aquesta proposta. "Si el govern espanyol té alguna proposta diferent la posarà sobre la taula i l'haurà de concretar, però no fem especulacions", ha dit Plaja.

 

 12:57 
Sánchez augmentarà en 100 euros mensuals les beques dels estudiants de més de 16 anys que tenen dificultats per pagar els estudis

Dins de la bateria de mesures anunciades pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també s'inclou un augment de 100 euros mensuals de les beques que reben els estudiants majors de 16 anys. Es tracta d'una mesura de la qual ha dit que se'n podran beneficiar un milió d'alumnes que tenen dificultats per pagar els seus estudis. "Ningú ha de deixar els estudis per problemes per pagar-los", ha assegurat Sánchez, que ha precisat que aquest complement es rebrà des del mes de setembre i fins a finals d'any. Una altra de les novetats que ha explicitat el president espanyol és que l'educació obligatòria inclourà una assignatura de llenguatge computacional i robòtica. Informen Ferran Casas, Oriol March i Sara González
 

 12:53 
El Govern, sobre el cas de Laura Borràs: separació de poders i respecte a les decision del Parlament

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, s'ha escudat en la separació de poders a l'hora d'abordar el cas de Laura Borràs i ha manifestat "respecte absolut" per les decisions que prengui el Parlament i la seva presidenta.

 12:46 
Sánchez fa bandera d'un impost a la banca i d'un impost a les elèctriques que suposaran 3.500 milions de recaptació anual

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet bandera del nou impost a la banca i de l'impost a les elèctriques, que ha confirmat que es començarà a aplicar al 2023 però amb repercussió ja sobre els beneficis d'aquest any. Sánchez ha assegurat que l'any que ve, gràcies a aquestes dues figures impositives, es recaptaran 3.500 milions d'euros. En matèria d'habitatge, ha confirmat la construcció de 12.000 habitatges a Madrid, un 60% de caràcter públic. "Em deixaré la pell en defensar la classe mitja treballadora", ha assegurat. També ha anunciat mesures per impulsar les renovables i s'ha posicionat en contra de les nuclears. Una altra de les novetats que ha explicitat el president espanyol és que l'educació obligatòria inclourà una assignatura de llenguatge computacional i robòtica. Informen Ferran Casas, Oriol March i Sara González

 12:52 

 12:39 
El Govern aprova l'aval per a l'organització del Gran Premi de Fórmula 1

El Govern ha aprovat l’autorització a prestar l’aval a Circuits de Catalunya, SL, i el contraaval davant l’entitat financera garant, per al contracte de promoció de cursa amb Formula One World Championship Limited (FOWC), per tal de garantir el pagament dels drets contractuals per a l’organització del Gran Premi de la Fórmula 1 dels anys 2023, 2024, 2025 i 2026. Aquest aval no genera cap nou contracte ni compromís respecte a l’acord signat l’any 2021 amb els organitzadors de la Fórmula 1, quan es va assegurar la celebració del gran premi al Circuit de Catalunya els propers quatre anys.

 12:40 
Sánchez anuncia que els abonaments de Rodalies seran gratuïts des de l'1 de setembre i fins a finals d'any

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que els abonaments de transports de Rodalies estaran "bonificats al 100%" entre l'1 de setembre i finals d'any, fet que implica la gratuïtat dels bitllets mensuals o de diversos viatges. Inicialment, ja havia anunciat que es bonificaria en un 50%. El president ha instat les autonomies a bonificar entre el 50% i el 60% els títols de transports públics sota la seva titularitat. Informen Ferran Casas, Oriol March i Sara González

 12:27 
Sánchez: "Haurem d'adoptar mesures d'estalvi energètic, com ara baixar la calefacció i incrementar el teletreball"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha advertit que, davant un eventual tall del subministrament del gas per part de Putin, l'estat espanyol haurà de respondre de forma conjunta amb la resta de països europeus encara que sigui menys dependent d'aquesta via energètica. De fet, ja ha advertit que s'hauran d'adoptar "mesures d'estalvi energètic", com ara baixar la calefacció, pujar l'aire condicionat i incrementar el teletreball per reduir els desplaçaments. Sánchez també ha advertit que "no participar en l'esforç bèl·lic" per defensar Ucraïna no lliuraria Espanya de les conseqüències de la guerra i, a més, l'aïllaria a l'hora de respondre a les conseqüències del conflicte. Informen Ferran Casas, Oriol March i Sara González

 12:28 
El Govern demana màxima precaució davant l'onada de calor "extrema" que afectarà Catalunya

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha advertit de l'episodi de calor "extrem" que viu Catalunya i que s'agreujarà en les properes hores. Durant tota aquesta setmana, es registraran temperatures molt altes i s'allargarà fins la setmana vinent. "Hi haurà dues pujades molt notables demà i entre divendres i dissabte, i això condicionarà el nostre dia a dia", ha dit la portaveu. S'arribarà a pics de 41 graus i es podria superar a l'interior. Al litoral, voltaran entre els 30 i els 35, i per això cal prendre mesures.

 12:32 
Rufián creu que la causa judicial contra Borràs "no té res a veure" amb l'independentisme

Gabriel Rufián creu que la causa judicial contra Laura Borràs "no té res a veure" amb l'independentisme i considera que la posició d'ERC no hauria de provocar una crisi de Govern amb Junts. El líder republicà a Madrid assegura que el cas de la presidenta del Parlament es basa en "un fraccionament d'una sèrie de contractes a un amic que, de fet, va resultar ser un narcotraficant".

 12:34 
La mesa ampliada del Parlament torna a prorrogar el termini per donar una sortida a les llicències per edat concedides

La mesa ampliada del Parlament ha acordat tornar a prorrogar el termini per acordar una sortida a la trentena de llicències per edat autoritzades pel Parlament. La nova data és el 28 de juliol. I és que aquest dilluns, 11 de juliol, es va esgotar sense acord l'última data que s'havia fixat. La mesa, reunida just abans de l'ampliada, ha acordat traslladar una nova proposta al consell de personal, que representa els treballadors del Parlament. La nova proposta arriba després que la presidenta de la cambra, Laura Borràs, aturés les dues noves figures acordades inicialment amb els treballadors i que tenien el vistiplau de la mesa: una excedència voluntària remunerada i una reducció de jornada.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació