Dilluns, 29 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 12:19 
Sánchez promet no aplicar "solucions falses, enganyoses o injustes" per combatre la inflació

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha advertit que l'alta inflació "no és un mal endèmic" de l'Estat, ja que afecta al 75% de les economies desenvolupades a causa de la guerra a Ucraïna i la pandèmia. Ha carregat contra els partits que, com el PP i Vox, culpen el govern de l'alça de preus. Sánchez ha demanat una diagnosi "honesta i realista" de la situació ha promès que no aplicarà "solucions falses, enganyoses o injustes" per combatre la inflació. Informen Ferran Casas, Oriol March i Sara González

 12:15 
El valor de l'euro cau fins a assolir la paritat amb el dòlar per primera vegada en 20 anys

El tipus de canvi entre l'euro i el dòlar ha assolit aquest dimarts la paritat per primera vegada en 20 anys. El 15 de juliol del 2002 va ser l'última data en què la cotització de la moneda comuna europea va superar a la del bitllet estatunidenc, segons dades del mercat. L'euro ha accentuat la seva caiguda enfront del dòlar en els últims mesos, a mesura que la política monetària de la Reserva Federal s'ha tornat més agressiva. Els tipus d'interès de la Reserva Federal ja són a l'1,75% i es preveuen nous augments.

 12:10 
Sánchez situa el combat contra la inflació com "el gran repte" del govern espanyol

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha situat el combat contra la inflació com "el gran repte" del seu executiu. Durant l'arrencada del seu discurs al debat de política general al Congrés, ha assenyalat que les "pertorbacions" provocades per la pandèmia primer i per la guerra a Ucraïna després ha derivat en un "empobriment" de la ciutadania. "El salari cada vegada arriba a menys, costa més arribar a finals de més i els ciutadans s'estan deixant la pell en poder tirar endavant les seves famílies i empreses", ha dit Sánchez, que ha promès centrar-se en diagnosticar tot allò que es fa "malament" i què pensa fer el seu govern per resoldre-ho. Informen Ferran Casas, Oriol March i Sara González

 12:04 
Feijóo és a l'hemicicle per escoltar Sánchez, tot i que no podrà intervenir

El líder del PP, Albert Núñez Feijóo, està present a l'hemicicle assegut just al costat de la portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra. El dirigent popular pot ser-hi perquè és senador, però no podrà intervenir perquè no és diputat de la cambra. Informen Ferran Casas, Oriol March i Sara González

 12:02 
Sánchez, ovacionat pel PSOE i per Podem a l'inici del debat de política general al Congrés

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha estat ovacionat per la bancada socialista i per Podem just abans d'encarar el debat de política general al Congrés, que feia set anys que no se celebrava. La darrera sessió d'aquestes característiques que es va celebrar a la cambra va ser al febrer del 2015, quan Mariano Rajoy era president i Sánchez cap de l'oposició. Informen Oriol March i Sara González

 11:58 
Salut declara 124 ingressats menys per Covid i un crític menys durant l’última setmana

Salut ha declarat 124 ingressats menys per Covid, el que suposa un total de 2.015 hospitalitzats. Aquestes són dades referents al període entre el 4 i el 10 de juliol. Hi ha una persona menys en estat crític, amb un global de 50, i 67 morts declarats la darrera setmana (64 majors de 60 anys). El nombre de defuncions de la setmana anterior, la del 27 de juny al 3 de juliol, ja puja a 123. La nova web, però, no proporciona l’acumulat de defuncions ni tampoc de casos. Pel que fa als positius diagnosticats per l’Atenció Primària, se n’informa de 34.447 més en una setmana, el que suposa 6.081 més que en el període anterior. Amb aquestes magnituds, la taxa de casos per 100.000 habitants arriba als 429.

 11:27 
L'advocacia de l'Estat denuncia "judicis propis i personals" en el recurs de Ciutadans contra els indults

L'advocacia general de l'Estat considera que el recurs de Ciutadans contra els indults als presos independentistes conté arguments que contraposen "judicis propis i personals" als que van servir per aprovar la mesura de gràcia, principalment el de "l'interès públic". Segons l'advocacia, que demana que no s'admeti a tràmit el recurs -segons ha avançat 'El nacional' i ha confirmat l'ACN-, Cs fa servir l'expressió 'raons polítiques' amb un ús "pejoratiu" i la fa equivaldre a 'utilitat pública', el concepte que recull la Llei de l'Indult. L'advocat de l'Estat "no comparteix" aquest ús i, a més, acusa Cs d'oblidar "tant la gènesi de l'indult" com "la història" de la mesura, que en altres ocasions ja ha tingut en compte les raons polítiques.

 10:56 

 10:20 
La nova tongada de vagues a Ryanair provoca vuit cancel·lacions i una quinzena de retards a l'aeroport del Prat

D'acord amb el sindicat USO, les primeres hores de manifestació dels tripulants de cabina de Ryanair d'aquest dimarts, s'han saldat amb l'anul·lació de dos vols entre Barcelona i Maó (Menorca), dos entre Barcelona i Eivissa i quatre itineraris més a Itàlia, a les ciutats de Roma i Milà.  A més a més, s'han retardat set vols que arribaven a la capital catalana i vuit més que en sortien. Així, l'aeroport del Prat és el que més endarreriments està notificant per l'aturada de l'aerolínia.

 08:55 

 07:47 

 07:26 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, marcat pel debat de l'estat de la nació.

 07:02 

 22:24 

 21:31 

 20:55 

 20:54 

 20:32 

 19:02 

 17:43 

 16:37 

 16:09 

 15:04 
Els Bombers treballen amb 20 dotacions en un incendi a Roses

Els Bombers treballen des de prop de les 14 hores d'aquest dilluns en un incendi de vegetació a Roses, a tocar del quilòmetre 2 de la carretera GI-610. El foc afecta uns camps i un magatzem industrial, malgrat que no hi ha cap persona ferida. En aquests moments, treballen sobre el terreny 15 dotacions terrestres i 5 mitjans aeris.

 14:23 

 14:00 
Europa demana administrar "immediatament" la quarta dosi als majors de 60 anys

L'eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, ha demanat aquest dilluns als estats membre començar a administrar "immediatament" la quarta dosi de la vacuna contra la Covid-19 als majors de 60 anys i als col·lectius més vulnerables. "No hi ha temps a perdre", ha remarcat Kyriakides, davant l'augment de contagis i hospitalitzacions. La recomanació ha estat publicada en un comunicat del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i l'Agència Europea del Medicament (EMA), en què també s'ha apuntat que "no hi ha evidències clares" que calgui la quarta dosi ni per la població general ni pels treballadors sanitaris i de residències, sempre en el cas que no siguin "d'alt risc".

 14:02 

 13:53 

 13:52 
El PSC recorda a Borràs que l'article del reglament que ara demana revocar el van introduir els independentistes

El PSC ha recordat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que l'article del reglament de la cambra que ara demana revocar el van introduir els independentistes. L'article permet suspendre els diputats als quals s'obri un judici oral per qüestions vinculades a la corrupció. "Un Parlament democràtic l'ha d'anul·lar", va afirmar. La portaveu del PSC, Èlia Tortolero, ha dit que aquest punt el va modificar Junts pel Sí, "on hi havia el partit de Borràs", i la CUP, "per fer més nets els possibles casos de corrupció a les institucions". Preguntada per si els socialistes donarien suport a una modificació, Tortolero ha dit que ara mateix no hi ha cap proposta a estudiar i ha qüestionat si tindria els suports suficients.

 12:54 
ERC trasllada el seu suport a Iglesias després dels àudios de Ferreras i Villarejo

ERC ha expressat públicament el seu suport a l'exlíder de Podem Pablo Iglesias després que s'hagin fet públics un àudios que recullen les complicitats entre el periodista Antonio García Ferreras i l'excomissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo sobre la publicació de l'informe PISA que feia referència al finançament del partit. "Són un nou exemple de la guerra bruta de les clavegueres de l'Estat contra la dissidència política", ha assegurat la secretària general adjunts d'ERC, Marta Vilalta, que ha lamentat que l'independentisme "sovint s'ha trobat sol" denunciant aquesta situació. Informa Sara González

 10:46 
Argimon descarta recuperar la mascareta en interiors

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha descartat recuperar la mascareta en interiors arran de la setena onada de la Covid. El llindar per reconsiderar aquesta decisió seria un increment fins a les 150 persones ingressades a l'UCI. "De moment no estem aquí", ha dit el conseller en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. Argimon sosté que ja s'està arribant al pic d'aquesta onada i les previsions indiquen que ara, durant uns dies, hi haurà una mena d'altiplà pel que fa a les dades. A dia d'avui, les persones ingressades a les cures intensives són 50 persones, una xifra que es manté estable des de fa unes setmanes. "La mortalitat s'incrementa perquè hi ha prop de 1.900 persones ingressades amb Covid a qui se'ls descompensa una malaltia prèvia i acaben morint", ha dit.

 10:44 

 10:44 

 09:17 
Almenys tres morts i dos ferits a un tiroteig en una festa als Estats Units

Tres persones han estat assassinades i dues més han resultat ferides de bala aquest diumenge a una festa a una casa de Downey, a Califòrnia, els Estats Units. El sergent Perry Miller, del departament de la policia de Downey, ha explicat a la cadena Fox 11 que han rebut una trucada a les 12:45, hora local, informant sobre els fets. De moment, els agents policials han obert una investigació per esclarir les causes del que ha succeït. No es descarten altres víctimes mortals o ferits.

 08:59 
Mor l'exministre de Cultura José Guirao als 63 anys

L'exministre de Cultura José Guirao ha mort als 63 anys, víctima d'un càncer. Nomenat ministre el juny del 2018, en substitució de Màxim Huerta, Guirao va completar amb la seva actuació al govern espanyol una llarga trajectòria dedicada a la cultura. Va ser director del Museu Reina Sofía (entre 1994 i 2001), així com de La Casa Encendida. Després de sortir de l'executiu espanyol, Guirao es va reincorporar a la Fundació Montemadrid. El març de 2021 se li havia diagnosticat la malaltia que ha acabat provocant la seva mort.

 08:34 
El preu de la llum per a clients de tarifa regulada s'encareix un 3% aquest dilluns i frega els 300 euros/MWh

Les mesures del govern espanyol per posar un topall al preu de l'energia continuen sense aconseguir el resultat esperat. El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista puja aquest dilluns un 3% respecte aquest diumenge, fins als 298,49 euros per megawatt hora (MWh), segons les dades provisionals de l'Operador del mercat ibèric d'energia (OMIE) recollits per Europa Press. El cost de l'electricitat frega en l'arrencada d'aquesta setmana els 300 euros/MWh.

 07:52 

 07:15 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, marcades per Uber i l'esperit d'Ermua

 07:02 

 22:40 

 21:52 

 19:49 

 18:21 

 16:01 

 15:48 
Felip VI, en l'homenatge a Miguel Ángel Blanco: "No podem permetre que hi hagi generacions que ignorin el que va passar"

Felip VI ha instat en l'homenatge a Miguel Ángel Blanco, el regidor del PP assassinat per ETA el 1980, a "perseverar perquè el viscut no caigui en l'oblit, perquè la unitat ens convoqui al voltant de la nostra història recent, perquè l'esperit d'Ermua ens recordi cada dia el valor de la pau, de la vida, de la llibertat i de la democràcia". "No podem permetre que hi hagi generacions que ignorin el que va passar", ha subratllat Felip VI, qui ha destacat que les víctimes "dignifiquen la nostra democràcia" i mereixen "permanent respecte i màxima consideració". 

 15:15 

 12:41 

 

 12:31 
La CUP veu "pràcticament impossible" pactar els pròxims pressupostos per les prioritats actuals del Govern

La portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha assegurat que és "pràcticament impossible" que la formació negociï els Pressupostos de la Generalitat del 2023 si el Govern manté intactes les seves prioritats actuals. En una entrevista a Europa Press, ha acusat l'executiu de respondre més als interessos de Foment i la patronal que a les necessitats de la gent. Reguant també ha criticat que l'executiu català no hagi complert amb les quatre transformacions que va plantejar el president, Pere Aragonès, en la seva investidura. "El Govern no fa polítiques trasnformadores, el Govern gestiona com si la Generalitat fos una gestoria", ha denunciat. A més a més, la cupaire ha subratllat que l'acord va ser d'investidura i "no de governabilitat, ni de Govern, ni de legislatura", alhora que ha afirmat que, si algú l'ha trencat, és el Govern, per no complir, al seu judici, amb les mesures pactades.

 09:47 

 09:36 
Yolanda Díaz: "Res trencarà el govern, no hi ha alternativa" 

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha admès aquest diumenge diferències amb el PSOE, però també ha defensat la unió de govern amb Podem. “Res el trencarà, no hi ha una alternativa de coalició progressista”, ha subratllat. Ho ha dit en una entrevista a El País, en què també ha apuntat que a l’executiu espanyol li falta “ànima” i, a vegades “mesures felices”. Díaz ha insistit en el fet que “no podem tardar nou mesos a treure el salari mínim, quan arriba ja no és feliç”. La vicepresidenta també ha parlat de la crisi, afirmant que tenen una posició “clara” de com s’ha d’abordar: no se'n pot sortir amb austeritat i ha demanat que no “la paguin els de sempre”. 

 22:49 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació