Dimarts, 30 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 10:53 

 09:50 

 09:01 

 07:17 

 07:16 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:03 

 19:45 
Diversos ferits en un tiroteig en un centre comercial de Copenhaguen

Diverses persones han resultat ferides aquest diumenge a la tarda en un tiroteig en un centre comercial de Copenhaguen, segons la policia danesa, que també ha informat d'una detenció. Els cossos de seguretat han acordonat la zona i han desplegat un important dispositiu al voltant de l'equipament, ubicat al sud de la capital de Dinamarca.

 15:33 
Sis vols amb retard a l'aeroport de Barcelona en el tercer dia de vaga d'Easyjet

Sis vols han patit retards aquest diumenge al matí a l'aeroport de Barcelona amb motiu del tercer dia de vaga dels tripulants de cabina d'Easyjet, segons ha informat el sindicat USO. Es tracta de tres vols de sortida i tres vols d'arribada al Prat. En total, l'aturada d'Easyjet ha provocat tres cancel·lacions i fins a 31 retards fins a les 13 hores als aeroports de Barcelona, Màlaga i Palma de Mallorca. "Estem a la meitat de la tercera jornada de vaga, que s'està duent a terme tot i uns serveis mínims abusius decretats per Transports i traduïts en un 100% per part d'Easyjet", ha comentat el secretari general d'USO a Easyjet, Miguel Galán.

 12:03 
 

 10:55 

 10:41 

 10:41 

 09:25 
Pedro Sánchez promet estabilitzar més de 67.000 sanitaris a tot l'Estat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat en una entrevista a El País que preveu fer fixos 67.300 professionals sanitaris a tot l'Estat, "de tots els nivells i de tot el conjunt de l'administració", ha precisat. L'estabilització d'una part d'aquest col·lectiu és, pel president, un "esforç", però també un "compromís" amb "la fi de la precarització laboral" dels treballadors públics. Hi haurà més detalls de la mesura el pròxim dimarts en el consell de ministres. D'altra banda, a l'entrevista, Sánchez també ha recomanat als empresaris augmentar els salaris i contenir beneficis per l'elevada taxa d'inflació a l'Estat, i sobre el debat de les morts a la frontera de Melilla, el president ha assegurat que no ha parlat amb Rabat des d'aleshores i ha insistit a demanar empatia per a les víctimes i per als policies espanyols i marroquins.
 

 18:36 
Arrenca el Canet Rock 2022

El públic del Canet Rock ha pogut tornar a ballar, cantar i saltar sense mascareta, distància ni test d'antígens aquest dissabte després de l'experiment mèdic de l'any passat. El tret de sortida l'ha donat a les 6 de la tarda el duet santandreuenc Ginestà, que ha repassat alguns dels hits del seu nou disc Suposo que l'amor és això. El grup encapçalat pels germans Júlia i Pau Serrasolsas ha arrencat la seva actuació amb la cançó Somnis i ha desgranat algun dels temes més ballables del seu tercer àlbum que gira al voltant de l'amor i les relacions en parella com Ulls d'avellana o L'últim ball. Les ganes de festa i de veure sortir el sol en les més de 12 hores que durarà el festival són palpables entre el joveníssim públic.

 17:51 
Organitzen una protesta contra la visita de les princeses Elionor i Sofia al Museu Dalí

L'ANC, Òmnium Cultural, els CDR i el Consell per la República han organitzat una mobilització aquest diumenge per protestar contra la visita de les princeses Elionor i Sofia al Museu Dalí, a Figueres. La convocatòria és a les 16.30 h davant de la torre Galatea del museu, amb lemes com #CatalunyaNoTéReiNiReina o #ProuMonarquia.

 16:44 
La Moncloa desmenteix Feijóo: la cimera de l'OTAN no s'ha celebrat a Madrid gràcies a Rajoy

La Moncloa ha desmentit als mitjans de comunicació que la cimera de l'OTAN d'aquesta setmana s'hagi celebrat a Madrid gràcies a un pacte que, suposadament, Mariano Rajoy va tancar quan era president d'Espanya, tal com assegurava l'ara president del PP, Alberto Núñez Feijóo. La Moncloa ha afirmat que va ser Sánchez qui el desembre del 2020 va enviar una carta al secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg convidant-lo a celebrar el 2022 una trobada, en format de cimera, per a commemorar el 40è aniversari de l'adhesió d'Espanya a l'Aliança. Fonts governamentals han assegurat que no els consta cap comunicació anterior d'aquesta mena, és més, han detallat que la decisió sobre el lloc en què se celebren les cimeres es pren l'any anterior a la celebració. "En aquest cas va ser a la cimera de Brussel·les de juny de 2021 quan es va prendre la decisió que fos a Espanya", ha conclòs la Moncloa. Rajoy va deixar de ser president d'Espanya el 2018.

 16:31 

 13:43 
Retards a una trentena de vols per les vagues de Ryanair i Easyjet

Una trentena de vols han sortit o arribat amb retard als aeroports de Barcelona i Girona aquest dissabte al matí per les vagues dels tripulants de cabina de Ryanair i Easyjet, segons ha informat el sindicat USO. No consta cap cancel·lació fins a les 13h.

 11:35 
Incendis de bales de palla a Sabadell i Riudellots de la Selva

Els Bombers de la Generalitat treballen aquest dissabte al matí en dos incendis de bales de palla a Sabadell i Riudellots de la Selva. Les dotacions terrestres vetllen que no s'estengui cap a altres indrets. No hi ha persones ferides.

 21:49 

 21:35 

 19:45 

 16:49 

 16:38 
Turull i Rovira es reuneixen a Ginebra

El secretari general de Junts, Jordi Turull, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, s'han reunit aquest divendres a Ginebra. Es tracta de la primera trobada entre tots dos des que el dirigent independentista va assumir el càrrec al partit. Segons ha informat Junts, la cita ha servit per abordar la situació política a Catalunya i també l'estat dels exiliats, entre els quals s'hi troba la mateixa Rovira. Informa Oriol March.
 

 16:02 

 14:20 

 14:02 
Els Bombers treballen amb 36 dotacions en un incendi a Castell d'Aro

Els Bombers treballen des de prop de les 13 hores en un incendi de vegetació a Castell d'Aro (Baix Empordà), a la zona de Can Manel. El foc ha començat al fons d'un barranc i s'hi treballa amb un total de 36 dotacions, 27 de terrestres i nou mitjans aeris. Per ara, no s'ha hagut d'evacuar cap persona. A la zona, amb urbanitzacions properes, bufa la marinada.
 

 13:58 

 13:35 

 13:04 

 12:58 

 12:52 

 12:34 

 12:17 
El jutge arxiva la causa contra Ada Colau per suposades irregularitats en subvencions públiques

El jutge ha arxivat la causa contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per suposades irregularitats en subvencions públiques atorgades, entre altres, a la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca (PAH) o l'Observatori DESC. L'instructor Ignacio Sánchez descarta que s'hagi comès cap delicte en les ajudes, tal com defensava l'Asociación para la Transparencia. Sánchez ha pres la decisió d'acord amb la Fiscalia i ha enterrat l'intent per allargar la causa contra Colau fins a les municipals. Pel jutge, “no ha existit conducta il·lícita alguna atribuïble" a l'alcaldessa, que "no va dictar resolució de cap mena" que pugui encaixar en un delicte de prevaricació en relació amb les subvencions, per la qual cosa decau tota la construcció inculpatòria".
 

 12:02 

 11:50 
Argimon demana al ministeri de Sanitat que es repensi vacunar els majors de 80 anys abans de la tardor

El Departament de Salut ha demanat al Ministeri de Sanitat que estudiï avançar la quarta dosi de la vacuna contra la Covid-19 als majors de 80 anys. Així ho ha explicat el conseller Josep Maria Argimon en una roda de premsa aquest divendres. Segons ha detallat el conseller, el que han demanat a la Comissió de Salut Pública és que revalori la possibilitat d'administrar la quarta dosi a aquest col·lectiu abans de la tardor per més protecció. 

 11:24 

 11:06 
La inflació a l'eurozona escala fins a xifres mai vistes: 8,6% el mes de juny

Els preus no donen treva a l'eurozona i la inflació escala fins a xifres mai vistes. En el mes de juny que tanca, la inflació interanual és del 8,6%,segons dades preliminars d'Eurostat, la inflació interanual és en el 8,6 interanual, unes xifres mai vistes en la història de l'eurozona. La dada perjudica l'objectiu del Banc Central Europeu (BCE) de no pertorbar el creixement i el deute del territori. I, tot plegat, a tres setmanes de l'augment de tipus del BCE. El pròxim 21 de juliol, el consell de govern del BCE es reuneix a Frankfurt per augmentar, per primera vegada en 11 anys, els tipus d'interès. En principi, s'ha anunciat un increment de 25 punts, però podria ser més.

 11:00 

 10:26 
Pedret (PSC) critica l'externalització de fronteres i demana una política migratòria "més humanitària"

El diputat del PSC i membre de la mesa del Parlament Ferran Pedret ha lamentat que la frontera sud de la Unió Europea sigui "la més mortífera del món" i considera que s'ha de "revisar" el procés d'externalització de les fronteres. En el debat polític de la UPEC, ha defensat que cal garantir el dret a sortir del propi país i tornar-hi i avançar cap a una política migratòria "més humanitària". "Sorprèn la poca sensibilitat de l'opinió pública i la diferència de tracte que es fa entre refugiats", ha assegurat en referència a l'acollida de refugiats ucraïnesos en contrast amb la tragèdia de Melilla. Informa Sara González

 10:07 
Albiach defensa que el govern espanyol limiti els preus dels productes bàsics

La presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha defensat durant el debat polític organitzat per la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC) que el govern espanyol, més enllà de les ajudes per pal·liar l'impacte econòmic de la guerra a Ucraïna, ha de "començar a limitar els preus" dels productes més bàsics. A més de l'impost a les elèctriques, ha defensat que s'ha d'aprovar un impost a les grans fortunes i una reforma fiscal ambiciosa. Informa Sara González.

 08:38 

 08:05 

 07:37 
Les portades

La cimera de l'OTAN monopolitza el recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:04 

 22:34 

 21:42 

 21:33 
La vaga dels tripulants de cabina de Ryanair obliga a suspendre vint vols des del Prat

La quarta jornada de vaga dels tripulants de cabina de Ryanair ha obligat a suspendre 20 vols amb sortida o arribada a l'Aeroport del Prat, segons dades d'un dels sindicats convocats, USO, fins a les vuit del vespre. Als vols del migdia a Billund, Cracòvia, Paris Beauvais, Brussel·les Charleroi, Nàpols i Màlaga, se n'hi han afegit un més a Màlaga, un a Londres, un a Roma i un a Palma, tots amb anada i tornada. A banda hi ha hagut retards en 24 vols amb sortida des de Barcelona i en 26 amb arribada. A Girona han estat 2 i 7 respectivament. Segons els sindicats, al conjunt de l'Estat s'han cancel·lat 54 vols. Fonts de Ryanair han assegurat que l'afectació arreu de l'Estat ha sigut "mínima", menor al 3% dels vols programats.

 21:26 

 21:10 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació