Dimarts, 30 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 20:40 

 19:37 
El TC rebutja dos recursos de Junqueras sobre el seu Habeas Corpus i sobre la paralització de la sentència

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat dos recursos presentats per Oriol Junqueras i el seu entorn en el marc de la condemna del Tribunal Suprem pel procés sobiranista. El primer fa referència a l'Habeas Corpus que el pare i la dona de Junqueras van presentar al jutjat de Manresa el gener del 2020 per demanar la posada en llibertat immediata del líder d'ERC, després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) hagués indicat que tenia immunitat com a eurodiputat. El segon fa referència a la decisió del Suprem de no paralitzar la sentència mentre Luxemburg resolia si, precisament, el president republicà tenia o no immunitat, qüestió plantejada pel mateix Suprem. El TC tomba el recurs però amb tres vots particulars.

 19:23 

 19:07 

 17:23 
Argimon encarrega una auditoria externa de contractes firmats en l'etapa d'Alba Vergés

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha demanat al Servei Català de la Salut que encarregui una auditori externa "immediata" en relació a incidències en la contractació executada pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) durant el 2019 i 2020, l'etapa final al Departament de la seva predecessora, Alba Vergés. Ho fa arran de l'informe publicat dimecres per la Sindicatura de Comptes que analitza l'activitat de l'empresa pública des del 2016 i que, entre d'altres, concreta en 1,55 milions el sobrecost injustificat cobrat per Ferrovial per l'encàrrec dels gestors Covid. Salut, en tot cas, especifica que el SEM ja va encarregar un informe propi en relació a aquest contracte per rescabalar l'excés, el qual, segons les al·legacions a l'informe, rebaixaria fins a 920.000 euros.

 17:21 
Cues de fins a 6 quilòmetres a l'entrada de Barcelona per un accident a la C-33 a Montcada i Reixac

Un accident a Montcada i Reixac ha bloquejat l'accés a Barcelona per la carretera C-33 durant la tarda d'aquest dijous. El Servei Català de Trànsit ha comunicat poc abans de dos quarts de cinc que dels tres carrils que hi ha en aquest sentit de la marxa, només un segueix tallat. Les cues, però, són de fins a sis quilòmetres, ja que anteriorment s'ha hagut d'aturar el trànsit totalment en direcció a Barcelona.
 

 17:20 
Tallada l'AP-7 en els dos sentits per un accident a Llinars del Vallès

Un accident entre dos camions ha obligat a tallar l'AP-7 a Llinars del Vallès. Un dels dos camions s'ha incendiat després del xoc i la via ja acumula cues de més de deu quilòmetres. Una hora abans, a Martorell, n'hi ha hagut un altre, amb cues que han arribat als vuit quilòmetres. L'incident, que ha provocat una enorme columna de fum negre, ha provocat provocat lesions en els dos conductors implicats.

 17:10 

 16:47 
Erdogan agraeix a Pedro Sánchez que sigui un "bon amic en temps difícils": "És un home d'estat"

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha agraït el president espanyol Pedro Sánchez que sigui "un bon amic en temps difícils". "És un home d'estat", ha dit durant la roda de premsa final de l'OTAN a Madrid. Així, ha celebrat especialment que Espanya no hagi retirat bateries de míssils del país "com altres". Preguntat per l'entrega de nou armament a Turquia, Erdogan espera que el portaavions que està construint amb Espanya estigui llest "aquest any". El president turc ha mantingut una reunió bilateral aquest dijous amb el president espanyol, Pedro Sánchez, als marges de la cimera de Madrid.

 15:36 

 14:46 

 14:40 

 14:20 
La Unió Europea allarga el roaming gratuït fins al 2032

Aquest divendres 1 de juliol entra en vigor la nova regulació d'itinerància de dades a la Unió Europea que permetrà continuar trucant i navegant de manera gratuïta entre els estats membres i tres associats, Islàndia, Noruega i Liechtenstein, fins al 2032. A més d'allargar la mesura deu anys, la nova regulació permetrà als usuaris mantenir les condicions d'ús contractades als seus països d'origen, el que pretén millorar la qualitat de la connexió. Amb aquesta mesura, els operadors hauran d'assegurar que els consumidors compten amb informació sobre els números de telèfon que poden generar costos addicionals i comunicar a través d'un missatge SMS quan es creui la frontera cap a un altre estat membre i canviïn les condicions.

 14:17 

 13:41 
Barcelona inaugura unes escales i un mirador a tocar de la façana mar de l'hotel W

Barcelona ha inaugurat aquest dijous unes escales i un mirador a tocar de la façana mar de l'Hotel W, a la Nova Bocana. Les escales connecten la Plaça Rosa dels Vents i el Nou Passeig del Trencaones amb la platja de Sant Sebastià i incorporen també una passarel·la que desemboca en un mirador amb vistes de 360° sobre aquest espai. Javier Casado, director general de l'empresa Nova Bocana -qui s'ha fet càrrec del projecte- ha explicat que des de fa anys es van adonar que havien de resoldre el punt de "discontinuïtat" que hi havia en el passeig marítim. La idea, ha explicat, va evolucionar fins al que és ara: una escala més integrada en l'espai, la continuació del passeig i un mirador.

 13:11 
El nou Pont del Petroli de Badalona tindrà una plataforma rodona amb un forat al mig per protegir-se dels temporals

El nou Pont del Petroli de Badalona tindrà forma rodona al final de l'estructura amb un forat al mig per facilitar que es pugui contemplar el fons marí. El model ha estat l'escollit amb el 65,54% dels vots recollits en un procés participatiu fet entre el 20 i el 27 de juny, i que ha de permetre recuperar aquest emblema de la ciutat malmès durant el pas del temporal Glòria, el gener de 2020. La forma circular del final li ha merescut el símil a un ovni o a un dònut, donat que s'hi preveu un espai buit al centre. El plantejament de l'estructura ha de reduir la pressió que hi pugui exercir l'impacte d'un futur temporal, facilitant el pas de l'aigua i la seva sortida. Es preveu invertir-hi 2,2 MEUR i que estigui acabat a principis del 2024.

 12:35 

 10:46 

 08:45 
Així es veu l'incendi de Baldomar a vista de dron

Quan es compleix una setmana des que els Bombers van donar per extingit l'incendi de Baldomar, a Artesa de Segre, a la Noguera, l'ACN ha sobrevolat amb dron la zona cremada per comprovar des de l'aire les conseqüències devastadores de les flames. Amb una afectació que sobrepassa les 2.700 hectàrees de massa forestal és el primer gran foc de la campanya d'estiu i a més a més va coincidir amb una onada de calor que va fer pujar els termòmetres fins a superar els 40 graus. L'incendi va cremar de forma irregular terrenys forestals de la serra de Sant Mamet però també va arribar fregar zones agrícoles de Baldomar, la Clua i Alòs de Balaguer. Des de l'aire, també es pot apreciar la feina dels pagesos amb camps llaurats per frenar les flames.
 

 08:18 

 07:22 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, marcades per l'IPC i la cimera de l'OTAN.

 07:21 
Exhaurides totes les entrades del CanetRock 2022

El CanetRock 2022 ha penjat el cartell de complet aquest dimecres a la nit, segons han informat els organitzadors de l'esdeveniment. La vuitena edició del festival se celebra aquest dissabte, dia 2 de juliol, al Pla d'en Sala de Canet de Mar (Maresme). El certamen ha tornat a exhaurir localitats de tal manera que a partir de les 6 de la tarda i fins a la sortida del sol, 25.000 persones assistiran als concerts d'Oques Grasses, Els Catarres, La Pegatina, Stay Homas, Ginestà, La Fúmiga, Miki Núñez, Suu, Marcel i Júlia, Balkan Paradise Orchestra, Buhos i Doctor Prats.

 07:16 

 07:02 

 22:27 
Detenen un home per temptativa d'homicidi a una àvia a Badia del Vallès

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimecres a la tarda un home com a presumpte autor d'un delicte d'homicidi, en grau de temptativa. Cap a tres quarts de sis de la tarda el cos policial català i la Policia Local de Badia del Vallès han rebut l'avís que un home havia agredit una dona d'edat avançada a la població. Els serveis mèdics desplaçats al lloc han traslladat la ferida, en estat molt greu, a un centre hospitalari. Els Mossos han detingut el presumpte agressor. Efectius de la Unitat d'Investigació de la comissaria de Cerdanyola del Vallès s'han fet càrrec de la investigació per esclarir les circumstàncies de l'agressió.

 22:24 
Condemnen a cadena perpètua Salah Abdeslam, l'únic supervivent de l'atemptat de Bataclan

La justícia francesa ha sentenciat aquest dimecres a cadena perpètua l'únic supervivent de l'atemptat de la sala parisenca Bataclan, Salah Abdeslam. Els comandos que van perpetrar aquell i altres atacs el 13 de novembre del 2015 van causar la mort de 130 persones i van deixar centenars de ferits. La reclusió perpètua irreductible va entrar en vigor a França el 1994, i fins ara s'ha aplicat poques vegades. El judici ha durat 10 mesos i els magistrats han considerat els atacs com un tot, fet pel qual han condemnat Abdeslam a la pena màxima del codi penal francès malgrat que no fos present a l'atac a la sala Bataclan. A banda d'Abdeslam s'ha condemnat a penes a partir de dos anys de presó a una vintena de persones més.

 21:50 

 21:07 

 20:28 

 19:54 
Catalunya denuncia que la seva participació en la implementació dels fons Next Generation ha estat "pràcticament nul·la"

Catalunya considera que la seva participació en la implementació dels fons Next Generation EU ha estat "pràcticament nul·la", malgrat el fort component regional promès pel govern espanyol. Segons un informe elaborat per la plataforma 'Regions for EU Recovery', format per 30 regions de deu estats membres, Catalunya defensa que no s'ha respectat el principi de subsidiarietat i observa "contradiccions" entre les polítiques regionals i els objectius de l'executiu central. El document, presentat aquest dimecres a Brussel·les per la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, també assenyala que els procediments dissenyats per l'Estat estan provocant que Catalunya rebi la meitat dels diners que li correspondrien atenent el seu PIB i població.

 18:53 
La Cambra aprova reduir de 14 a 2 les "cadires de plata" en mans de les grans empreses

El Ple de la Cambra de Comerç de Barcelona ha aprovat reduir de 14 a 2 la presència de les anomenades "cadires de plata" en l'organisme, les grans empreses que fan una aportació voluntària a l'entitat i, a canvi, sense ser elegides, disposen de vot en el Ple. Aquesta era una de les promeses fetes per la candidatura independentista Eines de País en les eleccions del 2019, candidatura que va obtenir una clara majoria en el Ple. Des de la Cambra s'ha insistit en què això no implica que les empreses deixin de col·laborar amb la corporació o que no siguin ben rebudes, sinó que simplement es qüestiona que tinguin vot al Ple sense haver passat per eleccions. Informa Pep Martí     

 18:32 

 18:18 

 18:00 

 17:02 

 15:54 

 15:37 

 14:15 

 12:45 
L'OTAN demana disculpes formals a Moncloa per haver posat l'escut d'una bandera espanyola al revés

L'OTAN ha demanat disculpes formals al govern espanyol per haver posat per "error" al revés l'escut a una de les banderes espanyoles de petites dimensions situada al davant del president espanyol, Pedro Sánchez, durant la intervenció d'inauguració de la cimera com a país amfitrió. El govern espanyol ha acceptat ja les disculpes tot recordant que és l'OTAN qui s'encarrega de l'organització i del protocol de la cimera. L'OTAN ha assegurat a través de Twitter que l'error s'ha corregit "immediatament", i ha demanat "sincerament disculpes" al govern espanyol, a qui "agraeix l'acollida excepcional de la cimera".

 12:20 
Un incendi a la Catalunya Nord crema almenys 1.100 hectàrees

Un incendi que crema des d'aquest dimarts a la Catalunya Nord ha afectat ja almenys 1.100 hectàrees. El foc crema entre Òpol i Salses des d'aquest dimarts al migdia i malgrat que no avança ni amenaça cases, encara no ha estat extingit. 300 persones han estat evacuades, la circulació per carretera i de trens va ser aturada provisionalment i fins a 500 bombers han arribat a treballar sobre el terreny afectat.
 

 12:17 

 12:01 
Instagram pateix problemes de funcionament

Instagram presenta durant aquest dimecres problemes de funcionament que afecten principalment a les stories. Molts usuaris expliquen a través d'altres xarxes socials que no poden realitzar aquest tipus de publicacions efímeres i d'altres parlen també de problemes en carregar l'aplicació. El portal downdetector ha registrat un increment d'usuaris que informen de problemes a Instagram 258 informes des de les 11.30 hores.

 11:12 

 10:59 
Sánchez diu que la cimera de l'OTAN envia un missatge "clar" a Putin: "No guanyaràs, Ucraïna i la pau prevaldran"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha celebrat aquest dimecres l'acord per a l'adhesió de Suècia i Finlàndia a l'OTAN en el marc d'una cimera "històrica" on –ha afirmat- els aliats envien un "missatge clar" a Putin: "No guanyaràs" i "Ucraïna i la pau prevaldran". Sánchez ha recordat que un dels eixos importants de discussió de la trobada de Madrid d'aquest dimecres i dijous té a veure amb el finançament de l'OTAN i el disseny de funcionament de l'aliança en els pròxims anys en el marc "d'un canvi d'equilibris internacionals que crea noves friccions". El president espanyol ha fet aquestes manifestacions en la seva primera participació en el fòrum de la cimera que donarà el vistiplau polític –el formal arribarà dimarts vinent- a l'entrada de Suècia i Finlàndia a l'OTAN.

 10:34 
Biden anuncia que els Estats Units augmentarà la seva presència militar a Europa: "L'OTAN és més necessària que mai"

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat que els Estats Units ampliarà la seva presència militar a Europa. "L'OTAN és més necessària que mai", ha dit aquest dimarts en una trobada amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, a la seva arribada a la cimera de Madrid. Washington enviarà reforços a Polònia, Regne Unit, Alemanya i Itàlia, a part dels dos destructors a Espanya ja anunciats dimarts. Biden ha defensat que d'aquesta manera l'OTAN podrà afrontar "les amenaces des de totes direccions". D'altra banda, el president ha celebrat que Suècia i Finlàndia abandonin la seva "neutralitat" i que puguin entrar aviat a l'aliança atlàntica ara que Turquia ha aixecat el seu vet. "Putin volia la finlandització d'Europa i el que tindrà serà l'otanització d'Europa", ha dit sobre les queixes del president rus abans d'envair Ucraïna per la proximitat de l'OTAN a les seves fronteres.

 10:39 
Boris Johnson creu que "si Putin fos dona, no hauria començat la guerra": "És l'exemple de masculinitat tòxica"

Declaracions sorprenents de Boris Johnson sobre la guerra a Ucraïna. El primer ministre britànic ha assegurat que "si Putin fos dona, no hauria començat una guerra tan masclista" i creu que l'actitud del president rus és un "exemple de masculinitat tòxica". En declaracions a la televisió pública alemanya abans de la cimera de l'OTAN, Johnson també ha lamentat que ara mateix no hi hagi un "acord possible" per posar fi al conflicte entre Rússia i Ucraïna.

 08:44 
Stoltenberg assegura a la seva arribada a la cimera de Madrid que s'adoptarà "una decisió històrica" per ampliar l'OTAN

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha assegurat a la seva arribada a la cimera de Madrid que l’OTAN adoptarà "una decisió històrica" per ampliar l'aliança cap a l'est ara que declararan Rússia com "l'amenaça directa més gran" a la seva seguretat. "Serà una cimera històrica i transformadora en un moment de canvis al món", ha reiterat Stoltenberg abans de la reunió dels màxims mandataris de l'OTAN, que preveuen donar el vistiplau polític a l'entrada de Suècia i Finlàndia a l'organització. Stoltenberg creu que el procés de ratificació als 30 estats membre serà "ràpid" però no s'ha atrevit a posar una data per a l'adhesió oficial dels dos països escandinaus.

 08:44 

 07:38 

 07:09 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, marcades per la cimera de l'OTAN.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar


​


​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació