Dimarts, 30 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 13:14 
ERC reclama a Junts que s'assegui a la taula de diàleg i "respecti" la negociació amb el govern espanyol

ERC ha defensat el que considera un "primer contacte" per reprendre la negociació del conflicte polític amb el govern espanyol i ha emplaçat Junts a seure a la taula de diàleg. De fet, la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha acusat Junts de "debilitar el moviment" perquè s'instal·len en la "crítica inútil" i els ha reclamat que respectin el procés de negociació que es va incloure en el pacte d'investidura. "Que deixin de criticar i de desgastar, no és lleial ni responsable per guanyar", ha assegurat la dirigent republicana, que ha assegurat que la seva formació "no renunciarà a cap oportunitat" d'avançar en la desjudicialització del conflicte. "Les crisis se solucionen a base d'intentar-ho", ha dit. Informa Sara González

 13:17 

 12:53 
El Suprem avisa que si no es renova el Consell General del Poder Judicial la situació serà "insostenible"

La sala de govern del Tribunal Suprem ha llançat una advertència: si no es renova de manera urgent el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que porta més de tres anys amb el mandat caducat, la situació serà "insostenible". El Suprem, en un escrit que ha traslladat al CGPJ perquè l'enviï al Congrés dels Diputats i al Senat, ha manifestat la seva "profunda preocupació" per la manca de renovació de l'òrgan de govern dels jutges, que va impossible fer nomenaments als òrgans jurisdiccionals. "L'increment de vacants que no poden ser cobertes limita la capacitat del Suprem per complir la funció de la Constitució", diu l'alt tribunal. Si això no es corregeix, avisa, suposarà "dificultats extraordinàries per al seu funcionament".

 11:47 

 11:29 

 11:19 
Els transportistes decideixen no reprendre a la vaga a partir del 30 de juny

Els transportistes han decidit finalment no tornar a la vaga a partir del 30 de juny. La consulta convocada per la Plataforma Nacional en Defensa del Transport entre les seves assemblees provincials ha obtingut com a resultat un 45% de vots en contra de reprendre les aturades, mentre que un 41% ha votat a favor i un 14% s'ha abstingut, segons una nota de premsa de la Plataforma. Els transportistes expliquen que la decisió és fruit del compromís del govern espanyol d'incloure'ls en el disseny de la normativa que impedirà la contractació de camioners a pèrdues. En tot cas, adverteixen que la decisió no s'ha d'entendre com un pas enrere i que no abaixaran la guàrdia davant els "abusos" al sector.

 11:07 

 22:27 
Rescat de matinada 

Els Bombers de la Generalitat han rescatat aquest diumenge de matinada una noia enmig del mar que no podia tornar nedant fins a la platja de l'Estació de Badalona (Barcelonès). La jove, de 22 anys, s'havia llançat a l'aigua amb uns amics per fer un bany nocturn fins que aquests, en la negra nit, la van perdre de vista.

Els fets van tenir lloc al voltant de les 4.30 h de la nit, l'hora a la qual els serveis d'emergència van ser alertats pels seus companys en veure que no aconseguien localitzar-la. En aquell moment, es van activar sis dotacions, inclosos els efectius del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) Subaquàtic, equipats amb una barca amb focus, i la col·laboració d'agents de Salvament Marítim. A les 6 h del matí, els equips de rescat aconseguien localitzar la noia aferrada a una boia, en bon estat de salut tot i que amb una lleugera hipotèrmia. 

 22:27 

 22:26 

 18:08 

 19:09 
Manifestació de rebuig pels "assassinats" de Melilla

Concentració a la plaça Idrissa Diallo de Barcelona aquesta tarda en protesta pels morts a la frontera de Melilla i contra el racisme institucional. Desenes de persones denuncien l'actuació policial que va reprimir l'entrada massiva d'immigrants dins del territori espanyol amb 37 víctimes mortals.
 
 

Imatge de la manifestació d'aquesta tarda a la plaça Idrissa Diallo


 

 15:14 
Puigneró, sobre els peatges i la rebaixa de les tarifes en el transport públic

El vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha apostat per implementar un "model just i europeu de pagament" per l'ús de les carreteres i autopistes catalans després d'experimentar-se un augment de retencions per la caiguda dels peatges. 

Per altra banda, el vicepresident també ha assenyalat "un punt d'irresponsabilitat" per part del president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, per haver anunciat unilateralment una rebaixa en les tarifes del transport públic en un 50% en el cas dels abonaments gestionats per l'Estat i del 30% en aquells gestionats per les CCAA o els ajuntaments. 

 13:50 
Els Bombers estabilitzen un incendi de vegetació agrícola a Montmagastre​ (Lleida)

El cos dels Bombers de la Generalitat ha donat per estabilitzat un incendi de vegetació agrícola a Montmagastre (Lleida), del qual havien rebut avís a les 12:32 hores d'aquest diumenge. Fins a la zona, s'hi han desplaçat 12 dotacions  dels Bombers, tres d'elles aèries, però ja se n'han retirat la meitat.

 12:31 
Forn creu que els partits independentistes "han tocat fons" i aposta per replantejar l'"estratègia" per assolir objectius

L'exconseller Joaquim Forn ha admès que ara "no hi ha la flama que hi havia des de l'any 2012 fins al 2017" i ha considerat que els partits independentistes "han tocat fons". Per això, aposta per replantejar "l'estratègia" de l'independentisme per assolir els seus objectius, alhora que també ha demanat reprensar la relació amb el PSOE i Podem. "No som aquí per negociar per negociar, som aquí perquè darrere hi ha un conflicte polític", ha afirmat sobre la taula de diàleg. D'altra banda, també ha dit que els indults "podien ser una solució" per als presos, però ha fet un balanç polític negatiu de la mesura de gràcia del govern espanyol. "Des del punt de vista polític els avenços són zero", ha dit en una entrevista al diari Ara publicada aquest diumenge.

 10:48 
Alícia Romero: "Ni mocions de confiança ni crisi de govern. El país no necessita més inestabilitat"

"Ni mocions de confiança ni crisi de govern". La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha advertit així a l'executiu de Pere Aragonès que "el país no necessita més inestabilitat". En una entrevista amb l'ACN, Romero ha avisat que "no és el millor moment" per a la qüestió de confiança que vol la CUP, i que seria "irresponsable" que Junts plantegi sortir del Govern com a conseqüència de l'avaluació de l'aliança amb ERC. La dirigent socialista els demana "altura de mires" i que "governin millor" del que ho han fet fins ara. De cara als pressupostos de la Generalitat del 2023, el PSC espera "una trucada sincera i honesta" per negociar-los. L'any passat s'hi van oferir sense condicions, però ara apunten que la situació "ha canviat".

 09:22 
Joe Biden anuncia que el G-7 ha acordat prohibir les importacions d'or de Rússia

El G-7 ha acordat prohibir les importacions d'or de Rússia amb l'objectiu de tallar una via d'ingressos molt rellevant per Moscou mentre s'allarga la guerra a Ucraïna. Ha estat el president dels Estats Units, Joe Biden, qui a través de Twitter ha informat que els set països són reunits als Alps Bavaresos. "Junts, els G-7, anunciarem que prohibirem la importació d'or rus, una exportació majoritària que genera desenes de milers de milions de dòlars per Rússia". Un alt càrrec anònim ha dit al New York Times que l'anunci oficial es farà aquest dimarts, i que la decisió presa ajudarà a aïllar, encara més, Rússia del sistema financer internacional. Els líders del G-7 són als Alps Bavaresos precisament per això, per acabar d'estrènyer les sancions al país de Vladímir Putin.

 09:02 
Alsina acusa els grups del Parlament que van aprovar la resolució sobre Palestina de "banalitzar" el terme apartheid

La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha acusat els grups del Parlament que van aprovar la resolució sobre Palestina (ERC, PSC, CUP i comuns) de "banalitzar" el terme "apartheid". La consellera ha considerat que la resolució "s'allunyava de les bones relacions que el Govern de Catalunya té amb Israel". Ho ha explicat en una entrevista a l'ACN una setmana després que el Parlament hagi reconegut públicament que el sistema que aplica Israel als "territoris ocupats" equival al "crim d'apartheid", una denúncia que ja va fer fa un any Human Rights Watch (HRW). El mateix dia de la resolució al Parlament, la consellera d'Acció Exterior va parlar per telèfon amb l'ambaixadora israeliana, una conversa on va evitar mencionar el Catalangate.

 22:17 
Una festa històrica
 
Ibai Llanos i els gairebé 200 streamers, cantants, influencers i celebrities esmicolen el rècord mundial de Twitch a Badalona: 3,2 milions de persones en directe... i sumant. Amb la música de Duki, Quevedo, Nicki Nicole o Rels B, el pavelló tremola a falta de dos combats.
 

El Pavelló Olímpic de Badalona salta d'emoció Foto: Victor Rodrigo

 21:48 

 21:47 

 20:02 

 20:02 

 20:02 

 20:01 

 18:54 
Els streamers envaeixen la ciutat

Desenes de milers col·lapsen el Pavelló Olímpic de Badalona en l'esdeveniment de boxa organitzat per Ibai Llanos. Amb més de 3 milions de visualitzacions en directe, el basc ha trencat tots els rècords mundials de la plataforma Twitch.

 

El pavelló Olímpic de Badalona, a gom a gom Foto: Victor Rodrigo

 18:13 
ERC defensa tenir una "llei trans" pròpia per situar Catalunya a "l'avantsala" de la defensa de drets

La vicepresidenta primera del Parlament de Catalunya, Alba Vergés, ha defensat la necessitat d'una "llei trans catalana". Ho ha fet en declaracions a la premsa aquest dissabte abans d'assistir a la manifestació de l'Orgull LGTBI de Barcelona. Vergés ha apostat per "continuar treballant" per tenir una norma pròpia que empari les persones transgènere per situar Catalunya "a l'avantsala" i "per davant de tots els drets". L'exconsellera ha assistit a la marxa de l'Orgull en representació d'ERC i ha reivindicat que Catalunya és "un país orgullosament divers". Per això, ha reclamat "més que mai" reivindicar "ser un país valent i orgullós" davant dels "discursos d'odi que acaben amb regressió de drets" com el de l'avortament als Estats Units o amb "la pitjor forma de morts", en referència a l'atac a un bar d'Oslo.

 17:08 
Incendi agrícola a les Garrigues

El foc, originat al terme municipal d'Arbeca, ja ha cremat una superfície de 5,46 hectàrees de camps i bales de palla, segons dades provisionals. D'aquestes, 5,4 són de conreus i 0,6 de matolls. A hores d'ara, deu dotacions de Bombers estan treballant sobre el terreny per controlar el foc.

 17:02 

 16:36 
Colau lamenta els morts en intentar creuar Melilla i ho titlla de "racisme institucional"

L'alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, ha lamentat aquest dissabte les morts dels migrants en l'intent de creuar la tanca de Melilla divendres a la matinada: "Em moro de vergonya davant de tant racisme institucional. Callar no és una opció". En un comunicat, ha traslladat el condol a les famílies i éssers estimats de totes les persones mortes "per una actuació repressiva que ha de ser investigada".
 

 16:34 
Sánchez recorda que les màfies que trafiquen amb persones són les "responsables" de les morts de migrants a Melilla

Barcelona - El president del govern espanyol, Pedro Sánchez ha insistit aquest dissabte que l’únic responsable de les morts en el salt massiu a la tanca de Melilla són les màfies que trafiquen amb éssers humans. En una compareixença després del consell de ministres extraordinari, Sánchez ha recordat que les autoritats marroquines van treballar “coordinadament” amb els cossos i forces de seguretat de l’Estat per contrarestar “l’assalt tant violent a Melilla”. Sánchez ha traslladat “reconeixement” i “solidaritat” als policies espanyols que “protegeixen les fronteres” i ha lamentat que fos un “assalt violent i organitzat” contra la integritat nacional del país.

Sobre l'avortament, ha recordat aquest dissabte que el PP manté un recurs d’inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional (TC) en la llei d’interrupció voluntària de l’embaràs. En una compareixença després del consell de ministres extraordinari, Sánchez ha apuntat que el “retrocés gravíssim” viscut als Estats Units d’Amèrica (EUA) on el Suprem ha derogat el dret a l’avortament “no és un debat aliè”. “Quan hi ha hagut un avançament en el reconeixement dels drets i llibertats de les dones el PP ho ha recorregut”, ha apuntat Sánchez. El president espanyol també ha advertit que el bloqueig en la renovació del CGPJ i el TC resta “legitimitat” a jutges que prenen decisions importants sobre els ciutadans.

 13:47 
Un accident a Sant Celoni ha deixat fins a 6 quilòmetres de cua en sentit Girona

Dissabte al matí de trànsit fluid a Catalunya i les principals retencions –força moderades- concentrades a l'AP-7 nord i a carreteres de la costa com la C-63 a Lloret de Mar, la GI-600 a Blanes, la C-60 a Argentona, la C-65 a Santa Cristina d'Aro, la C-32 al Vendrell i la C-31 a Calafell, segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT). Un accident a Sant Celoni ha deixat fins a 6 quilòmetres de cua a l'AP-7 en sentit Girona, tot i que la circulació ha millorat ràpidament amb la retirada dels vehicles accidentats. En paral·lel, la C-63 registra fins a 3 quilòmetres de congestió per accedir al centre de Lloret i hi ha 2,5 quilòmetres d'aturades a la C-14 a Vilaverd. Més de 390.000 vehicles van sortir de l'àrea metropolitana per Sant Joan.

 12:48 
Rússia confirma la mort de 80 combatents polonesos en un atac amb míssils a l'est d'Ucraïna

L'exèrcit rus ha informat de la mort d'almenys 80 combatents polonesos integrats en les tropes ucraïneses al front de l'est del país. L'atac ha ocorregut a la planta de zinc Megatexen, a la localitat de Kostiantinvka (Donetsk), i tots els morts han estat identificats per Rússia com a "mercenaris", segons ha fet saber el portaveu en cap de l'exèrcit rus, el general Igor Konashenkov. D'igual manera, el portaveu ha anunciat també la mort de 300 militars ucraïnesos en un atac amb míssils sobre la localitat de Mikolaiv. El total de combatents ucraïnesos morts en els bombardejos de les últimes 24 hores ascendiria a uns 780, segons les declaracions del portaveu, recollides per l'agència TASS. Ni el Govern polonès ni les autoritats ucraïneses s'han pronunciat ara per ara en relació a aquests anuncis.

 12:18 
Retards en una quinzena de vols per la segona jornada de vaga de Ryanair, que s'espera que vagi a més

La segona jornada de vaga dels treballadors de Ryanair ha provocat retards en més d'una quinzena de vols de diferents aeroports de l'Estat al llarg del matí i s'espera que la situació vagi a més. L'aeroport del Prat és un dels punts amb més incidència amb cinc vols retardats (tres de sortida i dos d'arribada), mentre que a Girona hi ha un vol d'arribada que aterrarà una hora més tard del previst i un de sortida que ho farà dues hores després de la programada. En paral·lel a les incidències, els sindicats USOC i SITCPLA han anunciat que demanaran mesures cautelaríssimes a l'Audiència Nacional per a la convocatòria del cap de setmana vinent amb l'objectiu de garantir el dret a vaga dels treballadors.
 

 12:06 
Els Agents Rurals ja han posat 19 denúncies relacionades amb la prevenció d'incendis des del 15 de juny

Des de l'inici de la campanya de prevenció d'incendis el passat 15 de juny, els Agents Rurals han fet 703 actuacions com el tancament d'accessos per nivell 3 del Pla Alfa, la detecció de vehicles en zones no permeses i acampades il·legals. Han posat un total de 19 denuncies i moltes d'elles estan relacionades amb l'encesa de focs de camp en espais naturals. I es que des del cos rural s'ha detectat que des de la fi de la pandèmia i amb el boom de l'autocaravaning s'ha posat de moda encendre fogueres per fer barbacoes en espais naturals. Una acció completament prohibida que havia quedat pràcticament "extingida" des de fa uns anys, segons explica l'agent major de fauna, Albert Marsellés.
 

Dos Agents Rurals comprovant les restes d'un foc de camp a la zona de l'Ermita del Puig de Meià. Foto: Oriol Bosch/ACN

 11:55 
Vilalta creu que la situació de l'executiu espanyol amb la Generalitat és "crítica" i demana negociar

La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha considerat que l'executiu espanyol sap que la situació amb la Generalitat "és molt crítica", i defensa el diàleg i la negociació com la millor via per a resoldre-la. Així ho ha dit en una entrevista al diari El Món, en la qual ha lamentat que "la repressió constant i els escàndols com el de Pegasus" no han ajudat a la negociació entre els governs de Pere Aragonès i Pedro Sánchez. D'aquesta manera, ha assegurat que, "o es fa tot el possible per a generar les condicions per a negociar i perquè el govern impulsi l'agenda antirepressiva" o la via del diàleg i la negociació, ha dit, no tindrà sortida. Vilalta també ha sentenciat que ERC no vol promeses ni paraules, sinó fets i compromisos per part de l'Estat.

 11:37 
Turull veu feble el govern espanyol i demana a ERC "sacsejar-lo i no sostenir-lo" perquè resolgui el conflicte català

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha afirmat que el govern de Pedro Sánchez està feble i ha demanat a ERC "sacsejar-lo i no sostenir-lo", com creu que estan fent els republicans. En una entrevista d'Europa Press, Turull ha defensat la necessitat de sacsejar l'executiu "per a veure si reaccionen" i treballen per a resoldre el conflicte català, perquè ha avisat que, si l'independentisme fa costat al govern de Sánchez, no farà res. Per a ell, si l'executiu té la certesa que, encara que estigui en una situació de feblesa, l'independentisme li garantirà l'estabilitat parlamentària, no reaccionarà davant la situació a Catalunya: "Si poden optar per la via fàcil, no optaran per la via complicada". En canvi, el dirigent de Junts ha argumentat que, si el govern creu que pot perdre els suports al Congrés, "ja es veurà si hi ha reacció o no, i si no hi ha reacció, ells estan avisats".

 10:57 
Albiach celebra que s'hagi concretat una trobada entre Sánchez i Aragonès: "Queda poc més d'un any de legislatura i és vital que Catalunya tingui conquestes per la gent"

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha celebrat que s'hagi concretat una trobada entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Pere Aragonès, i espera que sigui fructífera perquè "queda poc més d'un any de legislatura i és vital que Catalunya tingui conquestes per la gent, perquè és de justícia. En aquesta línia, ha expressat el seu suport a la postura d'ERC sobre la taula de diàleg perquè "és intel·ligent i estratègica i perquè l'única manera de solucionar els conflictes és el diàleg". Albiach, també en referència als republicans, ha demanat teixir aliances entre les forces de la investidura al Congrés dels Diputats per a posar-se "d'acord per a construir una alternativa al PP". En una entrevista a La Vanguardia, Albiach ha dit que ERC s'equivoca amb la seva actitud: "castigant el Govern castiga la ciutadania".

 09:48 
Alsina acusa Sánchez de reactivar el diàleg amb el Govern per la "pressió" del Consell d'Europa

La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha dit que la reunió d'aquesta setmana entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà és resultat de la "pressió" que el govern espanyol ha rebut per part del Consell d'Europa amb el seguiment de les recomanacions pel cas de l'1-O. "No és coincidència" que es reactivi el diàleg ara, ha avisat Alsina en una entrevista a l'ACN, en què també ha culpat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, del fracàs de la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern per "tacticismes electorals". La consellera ha anat més enllà i ha detallat que Sánchez "té por d'uns mals resultats a l'Aragó". 

 19:26 

 16:48 
Els 27 donen llum verda a l'entrada de Croàcia a la zona euro el 2023

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea han donat aquest divendres llum verda a l'entrada de Croàcia a la zona euro el 2023. Després que la Comissió Europea avalés l'entrada del país a l'eurozona a principis de juny, ara els 27 han ratificat aquesta valoració positiva. En les conclusions de la cimera, els líders europeus insten la Comissió Europea a presentar "ràpidament" les propostes legislatives necessàries per fer efectiva l'entrada. Després de la decisió dels 27, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha dit que l'entrada de Croàcia mostra la "força i resiliència" de l'eurozona.

 16:29 
Sánchez anuncia que la pròrroga del decret anticrisi s'allargarà fins al 31 de desembre

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que la pròrroga del decret de mesures anticrisi que prepara l'executiu s'allargarà fins al 31 de desembre. Ho ha comunicat aquest divendres en una roda de premsa a Brussel·les posterior a la celebració del Consell Europeu, que durant aquests dos últims dies ha reunit els líders de la Unió Europea. El nou decret inclourà mesures com una nova rebaixa de l'IVA de la llum –del 10% al 5%-, tot i que Sánchez no ha donat més detalls. "Sabem molt bé per a qui governem [...] i volem protegir als més vulnerables", s'ha limitat a indicar el president. El conjunt de mesures es donaran a conèixer aquest dissabte, després d'una reunió extraordinària del Consell de Ministres.

 16:06 
El Park Güell oferirà un 50% de descompte a les visites guiades en català

 El Park Güell ha anunciat aquest divendres que a partir d’aquest diumenge oferirà un descompte del 50% a les visites guiades en català. El descompte s’aplicarà únicament en les visites que es facin els diumenges fins a finals del mes d’agost. Amb la iniciativa, els jardins dissenyats per Antoni Gaudí volen “apropar la història, la simbologia, i els valors naturals i patrimonials de l’espai a la ciutadania”. Les visites tenen una durada aproximada d’una hora i permeten conèixer els espais emblemàtics del parc i l’entorn així com descobrir els secrets de l’arquitectura de Gaudí. Amb el descompte el preu de la visita guiada en català passa a ser de 6 euros, sense incloure l’entrada al recinte.

 11:19 
ERC, Junts, el PDECat i la CUP demanen a la mesa del Congrés que porti a la Fiscalia els àudios de Fernández Díaz

ERC, Junts, el PDECat, la CUP, Bildu i el BNG han registrat un escrit a la Mesa del Congrés en què demanen que porti a la fiscalia els àudios de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz sobre l'Operació Catalunya. Els sis partits argumenten que Fernández Díaz "va mentir" en la compareixença a la comissió d'investigació sobre l'ús partidista del Ministeri d'Interior a la cambra baixa. "Les gravacions mostren que l'exministre de l'Interior és responsable de la creació de l'operació parapolicial coneguda com a Operació Catalunya, raó per la qual es va reunir amb el senyor Villarejo i que, per tant, va mentir en la seva compareixença en seu parlamentària", argumenten a l'escrit.

 09:44 
Extingit un incendi en una fàbrica de mobles a Palafolls durant la revetlla de Sant Joan

Els Bombers han treballat durant la matinada d'aquesta revetlla de Sant Joan en l'incendi en una fàbrica de mobles a Palafolls. L'avís es va rebre a les 23.29 del dijous i 14 dotacions del cos es van desplaçar fins al lloc dels fets, on s'ha treballat durant tota la nit. Aquest divendres al matí s'ha donat per extingit el foc, que ha cremat tres naus d'un complex de 2.500 metres quadrats.

 08:42 
El PSC creu que el setembre seria "un bon moment" per tornar a convocar la taula de diàleg

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, considera que seria "un bon moment" reprendre la taula de diàleg de cara al setembre, amb l'inici de curs. En una entrevista a l'ACN, ha afegit que els socialistes sempre han apostat perquè els governs dialoguin i ho facin "amb sinceritat". I ha argumentat que darrerament hi ha hagut un "període complicat" per reunir aquest espai de negociació tenint en compte la crisi d'Ucraïna i les eleccions andaluses. D'altra banda, ha instat ERC a decidir "què vol fer" respecte a la reforma del delicte de sedició del Codi Penal. I ha dit que no s'està tramitant perquè hi ha dubtes "seriosos" que es pugui aprovar. "Sense ERC serà difícil que aquesta mesura tiri endavant", ha afegit.

 21:23 
Rescaten en estat crític un jove de 19 anys de la platja de Badalona

Un jove de 19 anys ha estat rescatat de l'aigua en estat crític a la platja dels Pescadors de Badalona aquest dijous al vespre, segons ha explicat a l'ACN el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). El cos d'emergències ha rebut l'avís de la incidència cap a dos quarts de nou i hi ha enviat quatre dotacions. Un cop ha estat rescatat, la víctima ha estat traslladada a l'Hospital Can Ruti. Els Mossos d'Esquadra també han actuat a l'indret.

 19:01 

 17:28 

 14:11 
El preu dels carburants es manté per sobre dels 2 euros el litre i torna a marcar rècords

El preu dels carburants es manté per sobre dels 2 euros el litre i marca, de nou registres rècord. Segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea, la gasolina ha pujat fins als 2,141 euros el litre, un 1,13% més que la setmana passada, quan va marcar 2,117. El dièsel s'ha situat en els 2,076 euros el litre, un 3,64% més que l'anterior setmana, quan va trencar la barrera dels dos euros. Els preus es calculen a partir de les dades de més d'11.400 estacions de servei del conjunt de l'Estat i se'ls hi ha d'aplicar el descompte de 20 cèntims el litre que va aprovar el govern espanyol per combatre l'escalada de preus dels combustibles. Ara bé, amb la tendència alcista de les darreres setmanes aquesta mesura ja ha quedat sense efecte.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació