Dimarts, 30 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 18:21 

 16:57 

 16:51 
Mónica Oltra deixa tots els seus càrrecs al País Valencià

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha anunciat que dimiteix i que deixa tots els càrrecs que ocupa actualment. Per tant, també deixarà de ser diputada. Oltra ha argumentat la decisió al·legant que no vol "comprometre el projecte de canvi" del pacte Botànic després que s'anunciés la seva imputació per la gestió del seu departament en el cas d'abús del seu exmarit a una menor tutelada. 

 16:35 
Els Bombers treballen amb 24 dotacions en un incendi a Sant Pere de Ribes

Nou incendi forestal a Catalunya. Els Bombers treballen en un foc a Can Pere de la Plana, al terme de Sant Pere de Ribes (Garraf) després d'un avís que s'ha donat minut després de les tres de la tarda d'aquest dimarts. Les flames, segons explica el cos, pugen muntanya amunt, en un lloc de difícil accés i amb males comunicacions de ràdio. Actualment hi treballen, amb els "màxims recursos disponibles", 19 dotacions terrestres i 5 d'aèries.
 

 16:01 
La CUP planteja la dimissió de Laura Vilagrà per la "nefasta gestió" del Jocs d'Hivern

El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha lamentat que el Govern continuï "encegat" amb els Jocs d'Hivern mentre "crema el territori". "Caldran moltes explicacions perquè els Jocs han estat un miratge per dilapidar diners públics amb una falta de transparència", ha dit Pellicer. "Laura Vilagrà s'hauria de plantejar seriosament la seva dimissió", ha afirmat, i ha demanat al Govern que deixi de fer el "ridícul" amb aquesta carpeta. Respecte l'anunci de la reunió de Vilagrà i el ministre Félix Bolaños, el diputat de la CUP ha posat en dubte el sentit de la trobada. "El govern espanyol i el PSOE es mofen dia a dia dels catalans, no respecten els acords i espia, persegueix i s'infiltra amb el Catalangate i no posa garanties de no repetició", ha reblat Pellicer, que ha lamentat que ERC confongui "país amb Govern i Govern amb partit". "Usen tot el que cal per salvar els mobles del PSOE a canvi de res", ha afegit.

 16:04 

 15:44 
La diputada d'ERC Montse Bassa és expulsada de la tribuna del Congrés per parlar en català

La diputada d'Esquerra Republicana per Catalunya (ERC) Montse Bassa no ha pogut acabar aquest dimarts al matí la seva intervenció des de la tribuna del Congrés dels Diputats, ja que ha estat expulsada per utilitzar el català. Segons ha denunciat la també diputada d'ERC Marta Rosique, els fets han ocorregut el mateix dia en què s'ha debatut la reforma del reglament del Congrés perquè es puguin utilitzar les llengües cooficials i reconegudes estatutàriament, és a dir, el català, el gallec i el basc. Un debat en què el PSOE s'ha posicionat en contra i deixa el partit de Pedro Sánchez contra les cordes, donada la derrota socialista de diumenge a Andalusia i la tensió que ja el separa dels seus socis de coalició i dels aliats parlamentaris.

 13:55 
Laura Borràs assumeix la negociació amb els treballadors del Parlament davant les divergències en les "interpretacions" de l'acord sobre les excedències remunerades

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, assumirà les negociacions amb el personal de la cambra catalana després que es constatessin "diferents interpretacions" sobre l'acord tancat la setmana passada sobre excedències remunerades. El pacte es va retirar de l'ordre del dia de la Comissió d'Afers Institucionals (CAI), que ho havia d'avalar, arran de la intervenció de Borràs i del debat obert a la mesa del Parlament. Fonts parlamentàries consultades per Europa Press han explicat aquest dimarts que s'ha acordat fixar l'11 de juliol com a data límit per tancar una entesa sobre aquestes condicions laborals.Poc després, fonts de la presidència del Parlament han aclarit que Borràs es limitarà a "explicar als responsables del consell de personal de la cambra els motius pels quals" l'acord per les excedències remunerades es va retirar de l'ordre del dia de la CAI.

 13:38 
Els preus del lloguer s'incrementen a tot Catalunya durant el primer trimestre de l'any

Els preus del lloguer s'han incrementat a tot Catalunya durant el primer trimestre del 2022, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. L'encariment del lloguer ha estat més significatiu a Barcelona, amb una pujada del 6,6% en comparació amb el mateix període de l'any passat, mentre que s'han reduït en un 15,1% els nous contractes, fins als 12.228. Amb tot, la renda mitjana mensual a la capital catalana s'ha situat en els 965,38 euros. Al conjunt de Catalunya la renda mitjana ha pujat un 3,5%, fins als 738,14 euros mensuals, i el nombre de contractes ha baixat un 10,9% durant el primer trimestre de l'any en comparació amb els tres primers mesos del 2021, fins als 38.513.

 13:07 

 13:07 
Esther Giménez-Salinas situa la justícia restaurativa com un dels eixos del seu mandat com a Síndica de Greuges

Esther Giménez-Salinas situa la justícia restaurativa com un dels eixos del seu mandat com a Síndica de Greuges, juntament amb la protecció a la infància o la revisió del sistema penitenciari. En una audiència davant de la comissió del Síndic del Parlament, Giménez-Salinas ha repassat la seva àmplia trajectòria en l'àmbit del dret i s'ha mostrat partidària d'un sistema més centrat en la víctima. També ha apuntat la necessitat d'una mirada feminista en un sistema judicial amb una cultura molt "masculina". La candidata -l'única que hi ha- ha obtingut el vot favorable de PSC, ERC i Junts, que són els grups que ja van pactar el seu nom i li garanteixen una majoria perquè el ple del Parlament l'esculli per al càrrec.

 12:37 

 10:56 
Tallada l'A-2 al Bruc en ambdós sentits de la marxa per l'incendi d'un vehicle

L'A-2, a l'alçada del Bruc, està tallada en ambdós sentits de la marxa aquest dimarts per l'incendi d'un vehicle. L'incident provoca retencions, de les quals el Servei Català de Trànsit encara no ha donat més detalls.

 

 09:44 
Mor un jove mallorquí que combatia a la guerra d'Ucraïna

Un jove, de 22 anys, nascut a Manacor (Mallorca) ha mort a la guerra d'Ucraïna. Fonts del ministeri d'Exteriors han confirmat a Europa Press que el jove va morir el passat dissabte. El ministeri va posar en coneixement dels fets a l'ambaixada, que és qui gestiona el cas i està en contacte permanent amb la família per informar-la sobre la repatriació del cos, que es produirà en els pròxims dies. El jove havia marxat a Ucraïna per participar en la guerra, però no ha transcendit si ha mort en combat.

 08:43 
Òmnium reclama 60 milions d’euros per a l’audiovisual del país i més contingut pel públic juvenil pel futur del català

Òmnium Cultural reclama una inversió immediata de 60 milions d’euros per a l’audiovisual català, així com l’obertura d’un canal multiplataforma pels joves i un nou Super3 a la Televisió de Catalunya. Aquesta és una de les propostes pel futur del català que l’entitat presentarà al Pacte Nacional per la Llengua, després de recollir la veu dels experts i més de 500 propostes de la ciutadania.

 08:21 

 08:00 

 07:39 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:02 

 22:34 

 21:56 
Bany de masses dels jugadors del futbol i el bàsquet masculí de Girona per celebrar el doblet d'ascensos "històric"

Girona s'ha bolcat aquest dilluns en la celebració del doblet d'ascensos "històric" a l'elit de la competició del Girona FC i el Bàsquet Girona. La tarda s'ha convertit en un veritable bany de masses per als jugadors, tècnics i directius dels clubs. La celebració ha arrancat amb una rua que ha començat a l'estadi de Montilivi, des d'on han sortit els futbolistes, i ha creuat la ciutat fins a Fontajau, on s'hi ha afegit els de l'equip de Marc Gasol. Plegats, han anat fins a una plaça del Vi plena a vessar on hi ha hagut la rebuda institucional i un dels moments més esperats: la sortida al balcó i els parlaments de protagonistes com el mateix Gasol, Míchel, Stuani o Sàbat. I la fi de festa amb concerts a Montilivi.

 21:47 

 20:43 

 20:30 

 20:28 

 20:01 

 19:40 

 19:36 

 19:11 
Els Bombers aconsegueixen estabilitzar l'incendi de Baldomar 

Els Bombers han aconseguit estabilitzar aquest dilluns l'incendi de Baldomar, a Artesa de Segre, que cremava des de dimecres i ha arrasat més de 2.700 hectàrees. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat la finalització del període de simultaneïtat d'incendis a Catalunya. Les previsions meteorològiques dels propers dies seran més favorables, amb menys temperatura, menys vent, més humitat i algunes pluges arreu del territori. El pla Infocat passarà en les properes hores d'emergència a alerta. En total s'han encès una cinquantena de focs en els darrers dies, que han cremat prop de 4.000 hectàrees. Elena reivindica la feina feta pels Bombers i Agents Rurals i insisteix en enfortir el sistema de seguretat i d'emergències. De tota manera, el conseller ha avisat que "avui no s'acaba res". "El risc continua i cal prudència i responsabilitat. És imprescindible", ha reblat.

 18:32 

 16:14 

 15:45 
Borrell acusa Rússia de "crims de guerra" per bloquejar els cereals d'Ucraïna

L'alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, ha acusat aquest dilluns Rússia de "crims de guerra" per bloquejar els cereals d'Ucraïna. "No es pot utilitzar la fam com a arma de guerra", ha dit Borrell. A l'arribada a la reunió de ministres d'Exteriors a Luxemburg, l'alt representant ha instat Rússia a deixar exportar els milions de tones de cereals que manté bloquejats al país. "La guerra tindrà conseqüències dramàtiques per al món", ha dit Borrell, que ha alertat del risc d'una "gran fam" que afectarà especialment l'Àfrica.

 14:21 

 13:50 

 13:35 
El PSC recorda la defensa que ha fet d'una "candidatura conjunta" pels Jocs d'Hivern i valora la feina "extraordinària" del COE

Després que hagi transcendit que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) descarta donar suport a una candidatura en solitari de Catalunya als Jocs Olímpics d'Hivern de 2030, el PSC ha optat per una reacció prudent a l'espera de les explicacions d'Alejandro Blanco, president de l'ens olímpic. En nom dels socialistes catalans, Jaume Collboni ha elogiat la "feina extraordinària" de Blanco en un "context políticament complicat". El cap de files del PSC a l'Ajuntament de Barcelona ha insistit que "no ha estat fàcil posar d'acord" el Govern de la Generalitat i l'executiu aragonès, sense situar el pes de la responsabilitat en Javier Lambán, president socialista de l'Aragó. Collboni ha recordat la feina del PSC per protegir el model d'una "candidatura conjunta", també des de les institucions que governa, i ha recordat que és el COE qui té l'última paraula sobre les propostes olímpiques, davant una eventual possibilitat que Catalunya hi opti el 2034. Informa Joan Serra Carné

Més informació, aquí:


 

 13:23 
La CUP demana al TC el retorn de l'acta de diputat de Pau Juvillà

La CUP ha presentat un escrit al Tribunal Constitucional per demanar que es retorni l'acta de diputat a Pau Juvillà. El Parlament va acordar retirar-li l'acta després que la Junta Electoral Central ho demanés arran de la condemna per desobediència de Juvillà. A l'escrit de mesures cautelars els serveis jurídics de la CUP sol·liciten la suspensió de l'acord del 3 de febrer de la secretaria general del Parlament pel qual es va donar les instruccions al serveis de la cambra de donar de baixa a Juvillà com a diputat. Segons argumenten, la retirada de l'acta no va ser precedida d'una decisió jurisdiccional.

 13:23 

 13:09 
Junts carrega contra Iceta pel fracàs de la candidatura als Jocs d'Hivern: "Ha mirat cap a una altra banda"

Josep Rius, portaveu de Junts, ha carregat aquest dilluns contra el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, pel fet de no haver-se posicionat a favor d'una candidatura exclusivament catalana als Jocs Olímpics d'Hivern. "Ha mirat cap a una altra banda", ha ressaltat Rius en la roda de premsa posterior a l'executiva del partit. El dirigent independentista també ha acusat el president de l'Aragó, Javier Lambán, per haver atiat "l'anticatalanisme" en la negociació de la candidatura conjunta. Informa Oriol March.
 

 13:05 
ERC acusa Iceta i Illa de deixar perdre "oportunitats" per a Catalunya per "fer el joc al xantatge de Lambán"

ERC considera que si es fa oficial que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) rebutja una candidatura de Catalunya als Jocs d'Hivern del 2030 el govern espanyol i, en concret, dirigents com el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, i el líder del PSC, Salvador Illa, hauran d'explicar "per què deixen perdre oportunitats" per a Catalunya i els Pirineus per "fer el joc" i cedir al "xantatge" del president aragonès, Javier Lambán. "Ho hauran d'explicar molt bé", ha insistit la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta. Informa Sara González

 12:55 
ERC emplaça els socialistes a defensar "un model diferent de país" al del PP per barrar el pas a la dreta

"Els resultats a Andalusia ens demostren que, quan no s'ofereix una alternativa a la dreta, guanyen les dretes", ha assegurat la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, que ha emplaçat els socialistes a defensar "un model diferent de país" al del PP. La dirigent republicana reclama al govern espanyol que sigui "valent" i defensi polítiques progressistes en comptes de comprar "els marcs mentals de la dreta". Informa Sara González

 12:51 
Tres familiars morts per un tiroteig en una casa de Madrid

Dues dones i un home, d'edat adulta i membres de la mateixa família, han mort a trets aquest dilluns al matí en un habitatge del número 205 del carrer Serrano de Madrid, tal com ha informat el servei d'emergències 112. Els serveis d'emergències, alertats per la policia, que investiga el succés, han trobat a les 10:20 hores els tres cossos amb ferides d'arma de foc i només han pogut confirmar la seva mort. El Grup V d'Homicidis s'encarrega de la investigació dels fets i a l'habitatge hi treballen agents de la Policia Científica recollint proves.
 

 12:47 

 11:55 
Ciuró porta a París el programa per impulsar la recerca de brigadistes internacionals desapareguts a Catalunya

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, s'ha reunit aquest dilluns a París amb l'associació Els Amics dels Combatents a l'Espanya Republicana per tal d'explicar-los el nou programa de memòria Alvah Bessie. Aquest programa està dedicat a la recerca dels brigadistes internacionals que van desaparèixer a Catalunya durant la Guerra Civil i de les seves famílies. L'objectiu de tot plegat és estimular la cerca de familiars dels brigadistes desapareguts, ja que són poques les sol·licituds de recerca de persones desaparegudes relacionades amb voluntaris internacionals. Ciuró s'ha reunit amb la secretària de l'entitat, Claire Rol-Tanguy. Durant la trobada, s'ha compromès a treballar per identificar els brigadistes que van desaparèixer a Catalunya.
 

 11:40 
Els comuns proposen crear una oficina "de compliment d'inversions" a Catalunya

La presidenta d'En Comí Podem al Parlament, Jéssica Albiach, i el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, han proposat crear una oficina "de compliment d'inversions a Catalunya, una iniciativa que presentaran aquest dimarts a Madrid en forma de proposta legislativa. Justament la setmana passada Foment va reclamar la creació d'una agència per controlar les inversions a Catalunya davant la "presa de pèl" de l'Estat. Els comuns han instat també el Govern a fer seva la creació d'aquesta oficina i a reivindicar-la a la propera reunió de la comissió bilateral amb l'Estat. Han demanat tant al president de la Generalitat, Pere Aragonès, com al líder del PSC, Salvador Illa, que subscriguin aquesta proposta que ja compta amb el suport de la vicepresidenta del govern espanyol Yolanda Díaz. 

 08:31 

 08:30 

 07:36 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, marcades per la victòria del PP a les eleccions andaluses.

 07:05 

 00:14 
Gustavo Petro aconsegueix una victòria històrica de l'esquerra a Colòmbia

El candidat del partit d'esquerres Pacte Històric, Gustavo Petro, ha guanyat les eleccions presidencials a Colòmia i es convertirà en el proper president del país. Amb el 97% escrutat, Petro s'ha imposat a l'empresari Rodolfo Hernández amb el 50,5% dels vots. Es tracta d'un resultat històric, perquè per primera vegada hi haurà un president d'esquerres al país. Petro vol un "gran acord nacional" i avançar cap a reformes "fonamentals". Així, algunes de les seves propostes passen per reforçar l'economia productiva, apujar els impostos als més rics i un nou pla de salut pública i fomentar l'entrada de la dona en política. De fet, la vicepresidenta serà Francia Márquez, la primera afroamericana en ocupar el segon càrrec més important de Colòmbia.

 20:25 
Macron perdria la majoria absoluta i l'extrema dreta milloraria resultats, segons els primers sondejos de les eleccions franceses

El president francès, Emmanuel Macron, perdria la majoria absoluta a l'assemblea nacional després de les eleccions legislatives, segons els primers sondejos. La coalició d'esquerres, liderada per Jean Luc Melenchon, seria el primer partit de l'oposició mentre l'extrema dreta de Marine Le Pen milloraria resultats i creixeria significativament. De fet, guanyaria a les quatre circumscripcions de la Catalunya Nord.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar


​


​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació