Dimarts, 30 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 16:07 
La CUP demanarà al TC que retorni l'escó a Pau Juvillà

La CUP ha celebrat que el Tribunal Constitucional (TC) hagi admès a tràmit el recurs d'empara de Pau Juvillà contra la retirada del seu escó de diputat. "No es pot normalitzar la ingerència constant del poder judicial al Parlament", ha remarcat el diputat Xavier Pellicer. En els propers tres dies -abans de divendres- la CUP demanarà al TC que es retorni l'escó a Juvillà de manera cautelar i de manera "immediata" El recurs que els anticapitalistes van interposar a l'alt tribunal ja incloïa una petició de mesures cautelars que ara els cupaires reiteraran al TC.

 15:59 
Activat un avís preventiu per partícules a la conurbació de Barcelona per una nova onada de pols africana

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules PM10 als 40 municipis de la Zona de Protecció Especial (ZPE) de la conurbació de Barcelona per una nova onada de pols africana. Aquest avís comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos, i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

 15:35 
El Parlament permetrà excedències voluntàries i reduccions de jornada als treballadors de més de 60 anys

La mesa del Parlament ha proposat aquest dimarts una modificació dels estatuts de règim i govern interior de la cambra per tal d'introduir dues noves figures a les quals es puguin acollir els treballadors de més de 60 anys. Es tracta d'una excedència voluntària o bé d'una reducció de jornada que haurà d'estar incentivada, segons han explicat fonts parlamentàries. La decisió –acordada amb la part social– s'ha pres a la reunió de la mesa ampliada, a la qual participen tots els grups parlamentaris, i es traslladarà a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) perquè la debati i l'aprovi. Per altra banda, la mesa també ha ajornat la decisió sobre què fer amb les persones que havien sol·licitat les llicències d'edat -ja eliminades-. El Consell de Personal ha sol·licitat prorrogar les negociacions fins a l'11 de juliol, ja que el termini per prendre una decisió vencia aquest divendres. La mesa ampliada els ha acceptat aquesta pròrroga i ho entén com a un gest de "bona voluntat de negociació".

 15:25 

 15:17 

 13:46 
El Govern creu que és "una vergonya" que sigui Andorra i no Espanya qui investigui Rajoy per l'Operació Catalunya

El Govern creu que és "una vergonya" que sigui la justícia d'Andorra qui investigui l'expresident espanyol Mariano Rajoy i l''Operació Catalunya'. Durant la roda de premsa d'aquest dimarts, posterior al Consell Executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha ofert "tota la col·laboració" de les autoritats catalanes, i ha afegit que espera que les espanyoles també ho facin. La portaveu ha apuntat que no hi ha "cap justificació" perquè fins ara no s'hagi investigat aquest cas. Plaja també ha celebrat que, almenys, "sigui una opció", si bé ha constatat que s'ha hagut de tornar a buscar la justícia fora de l'Estat.

 

 13:31 

 13:28 

 13:20 

 13:06 
El preu de la llum cau un 22,6% amb l'entrada en vigor del topall del gas, fins als 165,59 euros/MWh

El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista caurà el dimecres un 22,6% respecte a aquest dimarts, en el primer dia d'aplicació de la denominada "excepció ibèrica" per a topar el preu del gas natural per a la generació d'electricitat. En concret, el preu mitjà de la llum d'aquest dimecres serà de 165,59 euros/MWh, la qual cosa suposa 48 euros menys que el preu d'avui (214,05 euros/MWh) i el seu nivell més baix des del passat 29 de maig, segons les dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). El preu màxim de la llum pel 15 de juny es registrarà entre les 01:00 i les 02:00 hores, amb 194,07 euros/MWh, mentre que el mínim per a la jornada, de 144,17 euros/MWh, es registrarà entre les 16:00 i les 17:00 hores. 

 12:30 
Foment del Treball celebrarà eleccions el 18 de juliol

La patronal Foment del Treball celebrarà les eleccions per renovar la seva direcció el 18 de juliol, segons ha anunciat aquest dimarts el president de l'organització, Josep Sánchez Llibre, que ja va anunciar fa uns dies que es presentaria a la reelecció. Es tracta d'un "ajust" més que d'un avançament, ja que es preveia que es convocarien el mes de setembre. Fins a l'11 de juliol es podran presentar candidatures. Sánchez Llibre ha explicat que la causa per fer-les el juliol és l'horitzó d'"incertesa" de cara a la tardor, parlant d'un possible "huracà econòmic", amb un increment acusat de la inflació. El dirigent patronal ha explicat que ha rebut un ampli suport intern i ha destacat la "modernització, rejoveniment i feminització" de Foment els darrers tres anys i mig. Informa Pep Martí

 12:27 

 12:13 
Espanya: l'estat de la UE amb més intervencions de cocaïna, plantes de cànnabis, heroïna i amfetamines

Espanya és l'estat de la Unió Europea (UE) amb més confiscacions de cocaïna. El nombre d'intervencions d'aquesta droga a l'Estat suposa el 54,7% del total a la UE amb 35.240 operacions. Espanya també és el país on més plantes de cànnabis s'han confiscat amb gairebé un milió i mig, un 52% del total al bloc comunitari. En el cas de l'heroïna, Espanya també és el país de la UE amb més intervencions amb 6.769, i el mateix passa amb les amfetamines. Amb tot, els quilograms totals intervinguts a l'Estat d'aquestes drogues no representen la majoria de la UE. Segons l'informe de l'agència europea, gairebé el 30% dels adults de la UE diu haver consumit algun cop una droga il·legal.

 12:03 
Circulació normalitzada a l'AP-7 a Sant Cugat del Vallès sentit Tarragona

Aquest matí hi ha hagut talls i retencions a l'autopista AP-7 en sentit sud a l'altura de Sant Cugat del Vallès (Barcelona) per un incendi de vegetació a la mitjana de la via, que ha quedat extingit sobre les 11:00 hores. El Servei Català de Trànsit (SCT) ha explicat que l'incident ha causat retencions de fins a qutare quilòmetres en tots dos sentits de la marxa, ja que durant uns minuts el foc ha obligat a tallar l'autopista totalment. Aquest matí, a l'AP-7 també hi ha hagut un carril tallat a l'altura de Tarragona en sentit nord a causa de l'avaria d'un vehicle. El tall s'ha allargat des de les 9:10 fins a les 11:00 hores i ha deixat mig quilòmetre de retencions.

 11:55 
La Comissió Europea reclama "resultats" en la renovació del CGPJ

La vicepresidenta de la Comissió Europea (CE) i comissària de valors i transparència, Vera Jourová, ha instat l'estat espanyol a establir un "sistema estable" d'elecció dels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que "pugui sobreviure a futures eleccions". "M'agradaria veure resultats", ha dit Jourová aquest dimarts al matí en un esmorzar informatiu organitzat per Fòrum Europa a Madrid. La vicepresidenta de la CE ha explicat que amb la seva visita a Espanya pretén "entendre la situació" de la renovació del Poder Judicial a l'Estat, que continua bloquejada. Jourová ha defensat que la majoria de vocals "haurien de ser triats pels jutges".

 11:44 

 11:14 
Un incendi a la mitjana de l'AP-7 a l'altura de Sant Cugat provoca quatre quilòmetres de cua

Talls a l'autopista AP-7 en sentit sud a l'altura de Sant Cugat del Vallès (Barcelona) per un incendi de vegetació a la mitjana de la via, que ha quedat extingit sobre les 11:00 hores d'aquest dimarts. El Servei Català de Trànsit (SCT) ha explicat que l'incident ha causat retencions en tots dos sentits de la marxa, ja que durant uns minuts el foc ha obligat a tallar l'autopista totalment. A hores d'ara, ja no hi ha cap carril tallat, però encara hi ha cues de fins a quatre quilòmetres. Aquest matí, a l'AP-7 també hi ha hagut un carril tallat a l'altura de Tarragona en sentit nord a causa de l'avaria d'un vehicle. El tall s'ha allargat des de les 9:10 fins a les 11:00 hores i ha deixat mig quilòmetre de retencions.

 11:08 

 10:22 
El PSOE s'alia amb PP i Vox per protegir la inviolabilitat del rei

Els lletrats del Congrés dels Diputats han refermat la seva posició i han tornat a considerar que no és viable constitucionalment limitar la inviolabilitat del Rei. La posició ha quedat ratificada aquest dilluns en un informe d'ofici dels serveis jurídics de la Cambra Baixa i servirà aquest dimarts al PSOE per aliar-se amb PP i Vox per bloquejar la proposició del PNV que s'havia d'aprovar avui per modificar l'article previst en la Constitució amb un canvi en la Llei Orgànica del Poder Judicial. La prerrogativa comptava amb el suport de Junts, CUP, ERC, PDECat, Podem, Bildu, Més País i Compromís.

 09:54 
Absolt el pare que s'enfrontava a 6 anys de presó per abusar sexualment de la filla durant quatre anys a Girona

L'Audiència ha absolt el pare que s'enfrontava a 6 anys de presó per abusar sexualment de la filla durant quatre anys a Girona. Les acusacions sostenien que els tocaments van començar l'any 2015, quan la nena tenia 11 anys, i que el darrer episodi va tenir lloc el 2019. La sentència conclou que no s'ha provat que, durant les visites que el processat feia als fills, entrés a l'habitació, es tombés al llit de la menor i li fes tocaments i petons al coll. El tribunal exposa que les contradiccions en el relat de la víctima i la "falta de record" no permeten fonamentar una condemna. També apunta que hi hauria un possible ànim espuri en la denúncia si la menor intentava evitar que la fessin anar a viure a França pels mals resultats acadèmics.

 09:44 
El Suprem arxiva la investigació contra Casado per les afirmacions sobre el castellà a les aules catalanes

El Tribunal Suprem s'ha declarat incompetent per investigar l'exlíder del PP Pablo Casado per les seves afirmacions sobre el castellà a les aules catalanes pel fet que ha perdut la seva condició d'aforat, ja que Casado va renunciar al seu escó al Congrés quan va perdre la presidència del PP a principis d'abril. La Generalitat i JxCat es van querellar contra ell per injúries i calúmnies -també per incitació a l'odi en el cas del partit- per haver afirmat que hi havia professors a Catalunya amb "instruccions de no deixar anar al lavabo a nens perquè parlen castellà". En una interlocutòria, el Suprem conclou que "escau arxivar les querelles presentades sense perjudici del dret que assisteix als querellants a reproduir la seva petició davant l'òrgan corresponent".

 08:32 

 08:15 

 07:44 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:14 

 21:53 
Maria Rovira, premiada com la millor podcaster a la primera edició dels Premis Sonor

Maria Rovira, més coneguda com a "Oye Sherman", ha guanyat el guardó a millor podcaster que s'ha atorgat en el marc de la primera edició dels Premis Sonor. La gala, que s'ha celebrat aquest dilluns a l'Antiga Fàbrica Damm de Barcelona, ha servit per establir un rànquing del top 10 dels podcasts en català. Prop de 200 candidatures i 2.268 propostes al Premi del Públic han conformat els candidats de la primera edició del certamen. A banda de Rovira, produccions de Ràdio Primavera Sound, de l'Arxiu Municipal de Barcelona, de Catalunya Ràdio i de la revista Sàpiens també han estat entre els guardonats. Els premis els impulsa el magazín digital La Mira amb la col·laboració de Catalunya Ràdio.

 21:42 
ERC suspèn de militància una regidora del Vendrell per infraccions "molt greus" del codi ètic

Esquerra Republicana ha suspès de militància la regidora del Vendrell Eva Mata per infraccions "molt greus" del codi ètic del partit. L'Executiva Nacional ha aprovat aquest dilluns obrir un expedient disciplinari a la regidora vendrellenca i diputada provincial. L'informe del Responsable de Compliment del Codi Ètic i del Codi de Conducta considera acreditades infraccions com deixadesa de funcions en càrrecs públics retribuïts, usurpació de funcions orgàniques o l'execució d'accions contràries a la normativa interna del partit. A l'espera que es pronunciï la Comissió de Garanties, l'Executiva ha acordat imposar mesures cautelars com la suspensió de militància i de les funcions institucionals que exercia.

 20:04 

 19:54 
Brussel·les reactiva la via judicial contra el Regne Unit per incomplir el protocol del Brexit

La Comissió Europea reactiva la via judicial contra el Regne Unit per incomplir el Protocol d'Irlanda del Nord. Després que el govern britànic hagi presentat aquest dilluns un projecte de llei que modifica unilateralment el pacte post-Brexit acordat amb Brussel·les, el vicepresident de l'executiu comunitari encarregat de les relacions amb el Regne Unit, Maros Sefcovic, ha anunciat la represa del procediment d'infracció contra el país iniciat el març de 2021 i suspès al setembre per "l'esperit de cooperació constructiva" per trobar una solució. "L'acció unilateral del Regne Unit va directament en contra d'aquest esperit", ha dit Sefcovic.

 19:02 

 17:11 
La Diputació de Barcelona destina prop de 900.000 euros per fomentar la seguretat i la salut a les platges

La Diputació de Barcelona destinarà aquest estiu 895.257 euros, un 3,5% més que l’anterior, per fomentar la seguretat i la salut a 113 platges de 25 municipis de la demarcació (les platges de Barcelona en queden excloses). El 96% del pressupost es destinarà al suport econòmic per finançar el servei de salvament i socorrisme dels ajuntaments i la resta a la senyalització dels punts de socorrisme i a repartir elements de prevenció de la salut dels usuaris. Així, es repartiran 13.000 ventalls amb consells per protegir-se del sol i 8.000 polseres per identificar els infants i facilitar la seva trobada en cas de pèrdua. En relació a la protecció del sol, es faran 150 tallers adreçats a escolars d’entre 6 i 10 anys per fomentar hàbits saludables.

 17:00 
Barcelona endurirà les accions contra les pintades

L’Ajuntament de Barcelona endurirà les accions contra totes aquelles persones que realitzin pintades a l'espai públic. En cas que es tracti d'un mer deslluïment, realitzat per algú de forma habitual en una ubicació no autoritzada, la Guàrdia Urbana interposarà una denúncia de caràcter administratiu: imposant una sanció – d'entre 300 i 500 euros -, intervenint el material de forma cautelar i elaborant un reportatge fotogràfic per determinar els efectes de reparar els danys. D’altra banda, quan suposi un desperfecte greu o bé es faci en un lloc catalogat, el consistori planteja la possibilitat d’instruir diligències penals que podrien comportar multes més elevades o penes de presó, en cas que s’hagi fet malbé patrimoni històric o cultural.

 16:52 
L'eurodiputat d'ERC Jordi Solé presenta la seva querella pel "Catalangate" i demana que la investigació se centri en el CNI

L'eurodiputat d'ERC Jordi Solé, a través de l’advocat Andreu Van den Eynde, ha presentat aquest dilluns la seva querella pel 'Catalangate'. Tal com van fer-ho el president del grup parlamentari i del Consell Nacional del partit, Josep Maria Jové, i l’eurodiputada Diana Riba, la querella s’ha presentat al jutjat de guàrdia de Barcelona amb el requeriment que es remeti i s’acumuli a les causes obertes al jutjat número 32 de la mateixa ciutat. Solé també amplia l’acció legal contra l’empresa NSO, propietària del programari espia Pegasus, sol·licitant que la investigació es centri en el CNI. La querella de Solé recull l’exigència d’investigació efectiva que Jové i Riba van fer arribar per escrit a la jutgessa d’instrucció el 9 de juny.

 16:23 
Detenen 12 lladres durant el cap de setmana a Barcelona que acumulaven 94 antecedents per robatoris amb força

Els Mossos d’Esquadra han detingut aquest cap de setmana 12 lladres multireincidents a Barcelona en el marc del Pla Tremall contra la multireincidència, segons ha publicat la policia catalana a Twitter. Entre els 12 detinguts acumulen 94 antecedents policials. S’han realitzat 8 detencions, és a dir, alguns d’aquests delinqüents van ser detinguts sols i altres ho van ser en grup. La majoria dels casos es va correspondre a intents de robatori d’una motxilla o a l’estrebada d’un mòbil o un rellotge. El gruix de les detencions es va fer als districtes de Ciutat Vella, l’Eixample i Sant Martí.

 15:47 
Els comuns reclamen a Aragonès que s'oposi al Quart Cinturó del Vallès: "El que necessiten els treballadors és Rodalies"

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha reclamat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que s'oposi al Quart Cinturó del Vallès. "El que necessiten els treballadors del Vallès és l'accés a la xarxa de Rodalies i no continuar apostant pel vehicle privat", ha dit en una roda de premsa a la seu del partit aquest dilluns. El portaveu dels comuns ha assegurat que ERC del Vallès "històricament" ha estat en contra del Quart Cinturó i ha lamentat que "semblés" que Aragonès ara demana aquesta inversió. Pel que fa als pressupostos del 2023, Mena ha avisat que negociaran "proposta a proposta". "No donarem un txec en blanc al Govern", ha reiterat en línia amb el que va defensar diumenge la presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach.

 15:09 
El govern espanyol planteja noves quotes pels autònoms d'entre 245 i 565 euros al mes 

El ministeri de Seguretat Social ha presentat una nova oferta de quotes a la Seguretat Social per la reforma segons els ingressos reals dels autònoms, amb la intenció que sigui l'última i permeti tancar un acord en els pròxims dies o setmanes. L'últim plantejament rebaixa lleugerament la quota mínima, augmenta una mica la més alta pels treballadors amb més guanys i planteja quantitats més reduïdes pels anomenats trams entremigs. En resum, les quotes anirien dels 245 euros als 565 al mes. També s'han concretat millores en l'"atur" per poder cobrar la prestació amb activitat parcial dels negocis.

 14:54 

 14:52 
Feijóo ordena retirar el recurs del PP que demanava l'absolució de Bárcenas

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha ordenat als serveis jurídics del partit que retirin el recurs que van presentar al Tribunal Suprem que demana l'absolució de l'extresorer Luis Bárcenas per aconseguir, per aquesta via, alliberar-se de la condemna de la formació com a partícip a títol lucratiu. Ho ha anunciat el vicesecretari de política institucional del PP, Esteban González Pons, que ha assegurat que la direcció de Feijóo "no tenia coneixement" del recurs, redactat el novembre del 2021. "Entenem que entra dins de la lògica de la defensa de l'honorabilitat del partit", ha dit, "però en aquest cas l'estratègia jurídica xoca amb la lògica política", i "ha de pesar més la política que l'estratègia jurídica".

 13:58 

 13:34 

 13:08 

 12:46 
El PP guanyaria còmodament a Andalusia, segons el CIS

L'enquesta del CIS de cara a les eleccions autonòmiques d'Andalusia marca una clara victòria del Partit Popular i la revàlida per a Juanma Moreno, actual president del govern andalús. Segons les dades, aconseguirien el 36,8% dels vots. En segon lloc se situaria el PSOE, amb un 25,2% dels vots i en tercer, entrant amb força, ho faria Vox, que sumaria fins a un 14,7%. Pel que fa als escons, la clara tendència de Ciutadans es repetiria a Andalusia: desapareix de la cambra. El PP lideraria amb 50 diputats, el PSOE amb 31 seria segona força i Vox en sumaria 17. Pel que fa a Podem (Per Andalusia), obtindria més d'un 10% dels vots i 8 diputats. Es colaria a la cambra, segons el CIS, Endavant Andalusia, amb 3 escons.

 12:45 

 12:15 

 12:05 

 11:02 
Presó per al detingut pel segrest d'un home en un hotel de Barcelona

El jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona, en funcions de guàrdia, va acordar aquest diumenge presó provisional comunicada i sense fiança per a l’home detingut dijous passat pel segrest d’una persona en un cèntric hotel a Barcelona. La causa està oberta pel delicte de segrest. Cap a dos quarts de nou de la nit de dijous el cos policial va rebre un avís a través del telèfon d'emergències 112 que informava que hi podria haver una persona retinguda en una habitació de l'hotel. Un cop hi van anar van trobar la persona emmordassada i lligada de mans i la van alliberar.

 11:01 
Calviño, sobre les inversions a Catalunya: "En faríem més si tinguéssim el suport d'altres institucions"

La vicepresidenta primera del govern espanyola i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha defensat la política d'inversions a Catalunya de l'executiu central i ha lamentat el rol d'altres administracions. "En faríem més si tinguéssim el suport d'altres institucions", ha apuntat Calviño, en una referència implícita a la Generalitat, sense citar-la. És la frase que ha fet servir per argumentar el compromís amb la proposta d'ampliació de l'aeroport del Prat, en una entrevista a Catalunya Ràdio.

 10:39 
La Generalitat publica les convocatòries per al concurs de mèrits d'estabilització 

El Departament de la Presidència ha publicat al DOGC les convocatòries del sistema selectiu excepcional del concurs de mèrits del procés d'estabilització de l'ocupació pública per a més de 9.700 places. Demà a les 9:00 hores s'obre el període d'inscripció per presentar les sol·licituds de participació. Les places convocades formen part de l'oferta d'ocupació pública d'estabilització aprovada pel Govern en el marc del procés de reducció de la temporalitat de l'ocupació pública. La informació sobre el procés d'inscripció està disponible a l'apartat del Procés d'estabilització de l'ocupació temporal de la pàgina web d'Administració i funció pública.

 10:41 

 10:27 
Presó provisional per l'acusat de segrestar un home en un hotel de Barcelona

El jutge ha acordat aquest diumenge presó provisional sense fiança per l'acusat de segrestar un home en un hotel situat a la Gran Via de Barcelona. Dijous, els Mossos van aconseguir alliberar la víctima, que es trobava emmordassada i lligada de mans en una de les habitacions, i van detenir un dels presumptes implicats, que ahir va passar a disposició judicial. La policia continua buscant més implicats en els fets. La causa està oberta per un delicte de segrest.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació