Dimarts, 30 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 10:08 
Els partits independentistes demanen que comparegui al Congrés el policia infiltrat a l’Esquerra Independentista

La CUP, ERC, Junts i PDECat han registrat, aquest dilluns, una petició per demanar la compareixença al Congrés dels Diputats del policia infiltrat en diverses organitzacions del moviment popular i independentista català, tal com va informar La Directa el passat 7 de juny.

 09:07 

 06:19 

 23:33 

 23:11 
Un accident entre un tren regional i una locomotora a Vila-seca deixa una vintena de contusionats

Un tren regional de la línia R16 de Rodalies de Catalunya que anava de Barcelona a Tortosa i una locomotora de l'empresa Captrain han col·lidit aquest diumenge sobre les 21.50 hores al baixador de Vila-seca (Tarragonès). Segons Renfe, al tren hi havia uns 100 passatgers al comboi i la topada ha deixat 20 contusionats de diversa consideració. L'operador ferroviari ha activat els protocols de seguretat en coordinació amb el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i Protecció Civil. Adif, per la seva banda, ha explicat que el xoc s'ha produït per un error de frenada de la locomotora de mercaderies i que la circulació per Vila-seca està suspesa en ambdós sentits. Precisament, Protecció Civil ha posat en alerta el pla d'emergències en transport de viatgers per ferrocarril (Ferrocat) arran de l'accident. Els Bombers de la Generalitat han activat 12 dotacions, entre les quals el Grup d'Actuacions Especials (GRAE), i està evacuant els passatgers i revisant els vagons.

 21:53 

 18:41 

 19:40 

 13:15 
Gemma Geis: "Al Govern li falta visió estratègica i donar sentit al vot del 14 de febrer"

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha admès que "al Govern li falta visió estratègica i donar sentit al vot del 14 de febrer". En una entrevista que publica aquest diumenge La Vanguardia ha afegit que els dos partits que formen l'executiu, ERC i Junts, són de "bastir ponts", alhora que ha afirmat que "jo soc independentista però com a consellera sé que moltes de les persones del sistema no ho són, cosa que no impedeix crear complicitats". En el primer any al Govern, Geis ha explicat que s'ha dedicat a "trepitjar" universitats i centres d'investigació i, per això, ha lamentat que "comparteixo el diagnòstic: falta finançament, personal i infraestructures". En aquest sentit, ha considerat que "cal pensar en una conselleria a 20 anys".

 20:50 

 20:11 

 18:32 

 18:14 

 17:11 

 14:56 
Estabilitzat un incendi declarat en una àrea boscosa a Vilanant

Els Bombers han estabilitzat un foc que s'ha declarat, aquest dissabte, al voltant de les 12 del migdia, en una zona boscosa a Vilanant, a l'Alt Empordà. És una àrea envoltada per camps, coneguda com els boscos de Can Mola i que s'està investigant. Fins al lloc s'han desplaçat onze dotacions i dos helicòpters del cos.  

 14:51 
Foment lamenta la fi del tractat d'amistat entre Algèria i Espanya, alerta de les conseqüències per Catalunya i demana solucions

Foment del Treball ha lamentat la decisió d'Algèria de posar fi al Tractat d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació amb Espanya, i ha demanat que es trobin solucions diplomàtiques "el més aviat possible". En un comunicat emès aquest dissabte, Foment ha posat l'accent en la necessitat de trobar alternatives per a acabar amb "la greu situació que estan sofrint les relacions entre Algèria i Espanya" perquè, avisa, pot tenir conseqüències greus per a les empreses catalanes. La patronal s'ha reafirmat en la seva postura d'apostar pel diàleg per a "restablir les relacions polítiques, de cooperació i comercials amb Algèria", i també ha instat les autoritats europees a prendre les mesures necessàries per a garantir el ple accés de les empreses espanyoles al mercat algerià.

 14:48 
Sánchez anuncia que el govern espanyol aprovarà dimarts una llei per evitar que es "privatitzi" la sanitat pública

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que en el Consell de Ministres del pròxim dimarts s'aprovarà una llei "per a blindar l'equitat, la cohesió i la universalitat de la sanitat pública i que, per tant, no es privatitzi per cap govern de dretes en cap comunitat autònoma". Així ho ha manifestat en un míting a Cártama (Màlaga), en què ha participat al costat del secretari general del PSOE d'Andalusia i candidat a la presidència de la Junta, Juan Espadas. A més a més, Sánchez ha afegit que l'ampliació de serveis de Salut Bucodental, un pla dotat amb 44 milions d'euros, també s'aprovarà en el pròxim Consell de Ministres. Aquesta mesura, que va ser anunciada per la ministra de Sanitat, Carolina Darias, la setmana passada, beneficiarà "de manera especial" a "més de 7 milions de persones".

 14:19 
Illa en una visita a Granada: "Catalunya no s'entendria sense les aportacions dels andalusos"

El líder del PSC al Parlament de Catalunya i cap de l'oposició, Salvador Illa, ha considerat que "Catalunya no s'entendria sense les aportacions importantíssimes dels andalusos", tot reivindicant els llaços entre Catalunya i Andalusia. Ho ha dit aquest dissabte en declaracions als mitjans a Granada, al costat de l'alcalde de la ciutat, Paco Cuenca, des d'on ha demanat als andalusos que vagin a votar a les eleccions andaluses del pròxim 19 de juny i que apostin pel candidat del PSOE, Juan Espadas. Illa ha destacat que en aquestes eleccions hi ha molt en joc i que els discursos "apassionats" d'altres formacions no serveixen per a res si no són capaces d'aconseguir que els ideals entrin per la porta de les llars en forma d'ocupació, de majors drets o de millors serveis.

 13:40 
"Caos" a Renfe: trens a vessar, corredisses i resignació a l'R2 nord i l'R11 per les obres de Sant Andreu

Els usuaris de les línies R2 nord i R11 veuen amb resignació les afectacions que comporten les obres d'Adif per avançar en la configuració definitiva del nou traçat de la línia d'ample convencional Barcelona-Granollers-Girona en el sector Sant Andreu de Barcelona. Aquest cap de setmana la circulació de trens està interrompuda entre Montcada i Reixac i el Clot-Aragó des de les 00:30 hores de dissabte fins a les 5:00 hores de diumenge. Això comporta que els viatgers han de canviar d'estació a Montcada i Reixac per seguir el trajecte, cosa que suposa creuar pel centre. Això comporta corredisses, llargues esperes i trens plens de gom a gom. La majoria d'usuaris critica la "manca d'informació" i el "caos".
 

 11:53 

 11:12 
Set quilòmetres de retenció a l'AP-7 per un accident que ha obligat a tallar la via a Castellet i la Gornal

L'autopista AP-7 està tallada a Castellet i la Gornal (Alt Penedès), en sentit nord, per un accident entre un camió i una furgoneta, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). L'avís del sinistre s'ha rebut a les 08:32 hores al quilòmetre 205 de l'AP-7 i ja provoca fins a set quilòmetres de cua en sentit Barcelona i cinc quilòmetres de congestió cap a Tarragona. La topada entre el camió i la furgoneta –encara es desconeix la gravetat de l'accident- s'ha produït en una zona de retenció provocada per un camió incendiat anteriorment al quilòmetre 204 de l'AP-7. La incidència s'ha produït a les 04:57 hores, només deixa un carril obert a la circulació i els efectius d'emergència ja estan retirant el tràiler.

 10:14 
La segona semifinal d'Eufòria bat rècord històric d'audiència: ​398.000 espectadors de mitjana

Eufòria continua batent rècords. Aquest divendres, la segona semifinal del concurs musical de TV3 ha batut rècord històric d'audiència, amb una quota de pantalla del 25,7% i 398.000 espectadors de mitjana. La quota infantil de nens de 4-12 anys també és destacable: 75,3%. 

 20:23 
Algèria abaixa el to: lamenta la "precipitació" de la UE i garanteix el subministrament de gas a Espanya

La missió algeriana davant la UE ha lamentat aquest divendres a la tarda la "precipitació" amb què la Comissió Europea ha reaccionat "sense consultar ni verificar prèviament" a la suspensió del país nord-africà del tractat d'amistat amb Espanya. Les declaracions algerianes reaccionen a l'avís que ha fet hores abans la UE, que ha avisat el règim de l'Alger que està "preparada" per fer front a "qualsevol mesura coercitiva" contra Espanya. La missió algeriana ha lamentat que la UE s'ha posicionat sense comprovar si el trencament del tractat d'amistat afectava "directament o indirecta! els compromisos de l'Acord d'Associació Algèria-UE. A més, els representants algerians han assegurat que el país seguirà subministrant gas a Espanya.

 20:02 

 20:01 
El Tribunal de Comptes manté Puigdemont, Comín i Puig a la causa per les despeses de l'1-O

El Tribunal de Comptes ha rebutjat els recursos de reposició Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig contra la causa que investiga les despeses a l'exterior que el govern de l'aleshores president Puigdemont hauria fet per al referèndum de l'1-O. El recurs es presentava, en concret, contra la decisió d'admetre a tràmit la demanda de la Fiscalia per responsabilitat comptable contra 35 líders del moviment independentista català. El Tribunal tomba tots els arguments dels investigats, que apel·laven a una presumpta vulneració de drets fonamentals i, en el cas de Puigdemont i Comín, a la condició d'eurodiputats. Al costat d'ells tres, també havien presentat recurs de reposició Martí Anglada i Josep Manuel Suárez, igualment tombats.

 19:48 
Junqueras manté tota la confiança en Rufián: "Em sento molt orgullós de la gent que sap rectificar"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha expressat aquest divendres "tota" la confiança en Gabriel Rufián, portaveu del partit a Madrid, que aquest dimecres va qualificar Carles Puigdemont de "tarat" per haver proclamat la independència i després va demanar disculpes. "Em sento molt orgullós de la gent que sap rectificar", ha apuntat Junqueras en una entrevista a Televisió de Mataró.

 

 

 19:22 

 16:44 

 16:29 
Europa avisa Algèria que respondrà a "qualsevol mena de mesura coercitiva" contra l'Estat

La Comissió Europea ha fet públic un comunicat en què acusa Algèria de violar "en principi" l'acord d'associació del país amb la Unió Europea (UE). El text el firmen l'alt representant de la política exterior de la UE, Josep Borell, i el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, on han admès que viuen amb "màxima preocupació" la decisió que ha pres Algèria de trencar l'acord d'amistat signat amb Espanya. Els representats europeus també asseguren que estan llestos per "fer front a qualsevol mena de mesura coercitiva" que prengui Alger contra un estat membre. 
 

 15:21 

 14:58 

 14:42 

 14:29 

 14:19 

 14:06 

 13:52 

 13:44 
La secretària general del Parlament no assumeix cap responsabilitat pel cas del seu fill uixer en l'escrit de dimissió

La secretària general del Parlament, Esther Andreu, no assumeix cap responsabilitat pel que fa al cas de la plaça interina d'uixer del seu fill. En l'escrit amb què presenta formalment la seva dimissió, amb data del 7 de juny, Andreu defensa que no havia d'informar la mesa que el seu fill es presentava a la borsa de treball. "Aquesta opció és la més respectuosa envers els propis aspirants que també tenen dret que es respecti llur intimitat, imatge i dades personals", afegeix. Per contra, argumenta "manca d'entesa" amb el lletrat major del Parlament, Miquel Palomares, i critica que la mesa decidís encarregar un informe a l'Oficina Antifrau sobre la polèmica per la plaça del seu fill.

 13:36 
Catalunya i Flandes reforcen la cooperació i reivindiquen la "veu" de les regions a la UE

El Govern ha signat aquest divendres el pla de cooperació 2022-2024 amb l'executiu de Flandes. La signatura l'ha fet el secretari d'Acció Exterior, Gerard Figueras, i la seva homòloga flamenca, Julie Bynens, a la seu del govern de Flandes a Brussel·les. Es tracta de la renovació d'un acord de col·laboració entre ambdós governs que va començar l'any 2008. El pacte de col·laboració entre ambdós governs, que estarà en vigor fins a finals del 2024, inclou diversos àmbits d'actuació, entre ells cultura, digitalització, afers socials, joventut, recerca, turisme, ciència i innovació i afers socials.

 12:12 

 12:50 

 12:11 

 11:52 

 10:19 
Aragonès proposa una "declaració dels Pirineus" per impulsar el progrés econòmic en aquestes comarques

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha proposat donar forma a "una declaració dels Pirineus" per identificar prioritats de les comarques pirinenques i impulsar el progrés econòmic en aquest àmbit territorial. Així ho ha expressat en una conferència pronunciada aquest divendres en l'obertura de la segona jornada de la Trobada Empresarial al Pirineu a la Seu d'Urgell. Aragonès ha demanat que aquest acord vagi "més enllà dels colors polítics del Govern" i tingui l'objectiu d'arribar al 2030 amb millors condicions que les actuals per millorar la competitivitat i el benestar de la població de les comarques d'aquest territori.

 09:23 

 09:11 
L'IPC definitiu de maig es queda en el 8,7%, amb carburants i alimentació a l'alça

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha confirmat les dades del mes de maig. L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,8% al maig en relació amb abril i va incrementar la seva taxa interanual 0,4 dècimes, fines al 8,7%. El percentatge, fet públic aquest mateix divendres, coincideix amb el que ja s'havia avançat. Els increments registrats en carburants, aliments i begudes no alcohòliques són els principals impulsors del creixement. No obstant això, el percentatge definitiu de maig encara és per sota del pic de març, quan l'IPC va arribar a assolir el 9,8% interanual. la seva taxa més elevada en 37 anys. En canvi, les dades demostren que han baixat els preus de l'electricitat.

 08:55 

 08:17 

 07:34 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:04 

 20:52 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació