Dimarts, 30 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 20:23 

 20:03 

 18:43 

 18:21 
El Congrés convalida el decret del topall del preu del gas en plena crisi diplomàtica amb Algèria

El Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dijous el decret de creació de "l'excepció ibèrica", que permet limitar el preu majorista del gas per limitar l'impacte sobre el preu de l'electricitat que paguen els consumidors. La mesura s'activarà el dia 14 de juny i el govern espanyol preveu que redueixi entre un 15% i un 20% la factura elèctrica. La vicepresidenta Tercera, Teresa Ribera, ha afirmat que es tracta d'un mecanisme "essencial" per plantar cara als efectes de la guerra d'Ucraïna, perquè la situació era "insostenible" amb els preus de l'electricitat registrant màxims històrics. El decret s'ha convalidat amb els vots de la majoria de la investidura i l'abstenció del PP i Vox. En total, 197 vots a favor, 2 en contra i 143 abstencions. L'aprovació del decret coincideix amb la decisió d'Algèria de congelar el tractat d'amistat amb Espanya, fet que afecta és relacions comercials i podria suposar la congelació de les exportacions de gas.

 16:47 
Entitats del barri rebutgen la proposta de l'Ajuntament per pacificar la ronda de Sant Antoni que inclou un carril bus i hores de càrrega i descàrrega

Una quarantena d'entitats a favor de la pacificació total de la ronda de Sant Antoni s'oposen i rebutgen la proposta de l'Ajuntament de Barcelona que inclou un carril bus i hores de càrrega i descàrrega per als comerços. En un comunicat emès aquest dijous, les entitats asseguren que la decisió que ha pres el consistori no genera "cap consens": "L’Ajuntament no només vol acabar amb un espai que ha donat vida als barris de Sant Antoni i el Raval, sinó que a més vol fer-ho ignorant la mobilització que més de 300 veïns i veïnes van protagonitzar a la Ronda el 29 de maig". Més enllà de no acceptar la proposta de l'Ajuntament, les entitats rebutgen assistir a la reunió fins que no es convoquin totes les entitats participants en la protesta i se'ls expliqui "clarament quin és el projecte de reforma que l’Ajuntament pretén portar endavant".

 16:39 
Una independentista és jutjada pels aldarulls post-sentència a Barcelona i diu que no hi ha prova gràfica

Una militant de la CUP, Gina L., ha estat jutjada aquest dijous a l’Audiència de Barcelona per haver fet presumptament una barricada amb contenidors en una mobilització a Barcelona als aldarulls post-sentència, el 19 d’octubre de 2019. Ella no ha declarat però la seva defensa ha denunciat que a la causa no hi ha cap prova gràfica que la impliqui en els fets. La fiscalia, que demana 2 anys de presó, ha basat la seva acusació en un informe dels Mossos d’Esquadra que aquell dia eren a la concentració que es va fer davant del Departament d’Interior. Dos agents del cos han declarat en el judici que l’activista portava una peça de roba per tapar-se la cara però que la van identificar perquè se li veien els ulls i el serrell.

 16:20 
La meitat dels treballadors considera que les empreses donen poc o cap suport a les persones amb càncer

El 47% dels treballadors creu que les empreses donen poc o cap suport a les persones diagnosticades de càncer. És una de les dades que recull el primer baròmetre sobre càncer i treball publicat a Catalunya. L'estudi, impulsat per la Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer (FECEC), també mostra que una de cada deu persones que han tingut càncer han hagut de canviar de tipus de feina, dins l'empresa o a fora. La gerent de la FECEC, Clara Rosàs, ha demanat mesures, com plans d'acompanyament o la possibilitat d'un retorn progressiu, per revertir aquesta situació. També ha advertit que, tot i que cada vegada es comparteix més el diagnòstic en l'entorn laboral i que es va "normalitzant", "l'estigma encara hi és i té marge de millora".

 14:49 

 14:24 

 13:59 
El Banc Central Europeu apujarà els tipus d'interès per primera vegada en 11 anys aquest juliol

El Banc Central Europeu (BCE) ha confirmat el full de ruta que portava dibuixant des de fa setmanes. Apujarà els tipus d'interès per primera vegada en 11 anys aquest juliol. Fins ara, era del 0% des de fa més de sis anys. El consell de govern, reunit aquest matí a Frankfurt, ha aixecat les mínimes sospites que hi havia en la matèria: "En línia amb la seqüència de polítiques seguides fins ara, el consell de govern pretén augmentar els tipus d'interès oficials del BCE en 25 punts bàsics en la seva reunió de política monetària de juliol". La lluita contra la inflació, que està en el 8,1% a l'eurozona, i unes perspectives a mitjà termini no esperançadores, han fet que la institució prengui aquesta decisió. El BCE és l'últim dels grans bancs en fer-ho, però la progressiva retirada d'estímuls ja és una realitat. 

 13:39 

 13:44 
Les associacions veïnals de Barcelona reclamen al govern de Colau menys "centralitat" en l'urbanisme i més inversió social als barris més pobres

La Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) reclama al govern d'Ada Colau menys "centralitat" en l'urbanisme i més inversions als barris més pobres. Lisa Marrani, de la comissió d'urbanisme de la FAVB, ha constatat aquest dijous en roda de premsa que hi ha hagut una "acceleració" de projectes després de la pandèmia, però ha explicat que són "molt fragmentats" i sense una visió global. Camilo Ramos, responsable de la comissió d'urbanisme i vicepresident segon de la federació, ha afegit que les prioritats que els veïns consideren necessàries són diferents. Per això, la FAVB demana que Barcelona canviï les prioritats urbanístiques i prioritzi les més lligades a prioritats socials, amb inversions en barris amb rendes més baixes.

 13:26 

 13:19 

 13:04 
Dolors Feliu té "dubtes seriosos" que Rufián vulgui la independència

La nova presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha assegurat aquest dijous que té "dubtes molt seriosos" que el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, vulgui la independència després que aquest titllés de "tarat" l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, per la declaració d'independència del 2017. A banda de Rufián, en una entrevista a Ràdio4, també ha considerat que "és greu que hi hagi persones al Congrés que posen sobre la declaració d'independència aquests dubtes, riures i aquest menyspreu". Feliu ha admès que potser hi ha independentistes que consideren que va ser un error la proclamació d'independència perquè no es va fer efectiva, però ha dit no està segura que els provoqui "tant de menyspreu". Amb tot, la presidenta de l'ANC ha sostingut que "segurament hi ha gent que ho hagués fet diferent, però una persona que vol la independència tracta aquests temes amb bastant respecte".
 

 12:33 
Yolanda Díaz presentarà el 8 de juliol a Madrid Sumar, el seu nou projecte que anirà més enllà de Podem

La vicepresidenta del govern espanyol i actuar líder de Podem, Yolanda Díaz, començarà el seu nou projecte Sumar el 8 de juliol. Ho farà des de Madrid, en un acte que encetarà el que anomena "procés d'escolta", segons ha informat la SER. Serà el primer acte de tota una gira per l'Estat que durarà sis mesos i vol escoltar les propostes i impressions de la societat per crear un nou projecte que vagi més enllà de Podem per a les eleccions espanyols, previstes per a finals del 2023. 

 12:24 

 11:56 

 10:53 
La Fiscalia Europea investiga nous contractes de material sanitari d'Ayuso amb empreses que no eren del sector

La Fiscalia Europea ha admès dues denúncies del grup de Podem a l'Assemblea de Madrid sobre contractes que el govern d'Isabel Díaz Ayuso va fer el 2020 per l'adquisició de material sanitari contra la Covid amb empreses que no tenen relació amb el sector sanitari. La Fiscalia investigarà possibles fraus amb diners dels fons europeus per set contractes que sumen 18 milions d'euros a empreses Vin Dore 24K, que es dedica a la fabricació de vi amb pols d'or, i Global Media, dedicada al sector audiovisual. També s'investigarà la contractació dels vols que van servir per transportar el material.

 10:51 
Albiach creu que Aragonès ha donat Rufián "per amortitzat" i assegura que ERC es planteja "si és el millor candidat"

La presidenta parlamentària dels comuns, Jéssica Albiach, ha considerat que el president del Govern, Pere Aragonès, ha donat Gabriel Rufián "per amortitzat". En una entrevista d'aquest dijous a SER Catalunya, la líder dels comuns ha afegit que "pensar que es pot fer política a cop de tuit i d'ocurrència és un error", després de les paraules d'ahir del portaveu d'ERC al Congrés. En aquesta línia, Albiach també ha assegurat que ERC es planteja si Rufián "és el millor candidat". D'altra banda, la líder dels comuns ha convidat el president espanyol, Pedro Sánchez, a rectificar la seva posició amb Algèria perquè no té el suport ni d'Unides Podem, ni de part del propi PSOE: "Ha de refer ponts amb Algèria".

 10:38 
Edgar Fernández no es presenta davant del jutge per vuitena vegada en els processos judicals contra l’independentisme

El regidor de la CUP de Reus, Edgar Fernández, estava citat aquest dijous als jutjats per la causa judicial contra l'independentisme reusenc. El cupaire ha plantat per vuitè cop el jutge com a "senyal de protesta i denúncia". Fernández recorda que hi ha més de 30 independentistes encausats en cinc causes diferents en el marc de les mobilitzacions de la tardor de l'any 2019. Tant Fernández com la resta d'encausats han denunciat de forma reiterada la "clara voluntat atemoridora dels Mossos d’Esquadra amb la construcció d’aquesta macrocausa". L'anticapitalista avisa que exigiran responsabilitats polítiques quan es tanqui definitivament el procés judicial.

 09:46 
Aragonès sobre el cas d'espionatge: "En els pròxims dies presentaré la querella contra NSO i serà ampliable"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha informat en declaracions a Catalunya Ràdio que presentarà una querella contra NSO, l'empresa que comercialitza el software Pegasus amb què es va espiar a líders independentistes catalans. També ha assegurat que qui, finalment, acabi assumint responsabilitats serà "la justícia espanyola o l'europea". La querella, ha afirmat, serà "ampliable en funció de les diligències". En el seu cas particular, ha apuntat al CNI, que pot haver "actuat de forma fraudulenta". En aquesta línia, no descarta querellar-se contra el govern espanyol i els ha tornat a demanar la desclassificació dels documents dels serveis d'intel·ligència referits al cas.

 09:55 
Netflix estrenarà una sèrie sobre els Caçafantasmes

Netflix prepara una sèrie d'animació de la saga Caçafantasmes. La ficció estarà produïda per la pròpia Sony Pictures Animation i comptarà amb Jason Reitman i Gil Kenan, encarregats de dirigir i escriure el retorn de la franquícia el 2021, com a productors executius. De moment, se sap poc de la trama de la nova sèrie d'animació, quedant-se també en una incògnita si seguirà la cronologia de la saga o si farà un salt en el temps o serà un spin-off. Tampoc no s'ha revelat qui seran els guionistes i directors d'aquesta producció per a la pantalla petita. Només consta que Netflix es farà càrrec de la ficció juntament amb Ghost Corps, Inc. i la mateixa Sony.

 09:25 
Aragonès: "Mentre depengui de mi, no m'aixecaré mai de la taula de negociació"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que mentre depengui d'ell, no s'aixecarà "mai" de la taula de diàleg amb el govern espanyol. Així i tot, ha dit que només es reunirà "quan hi hagi avenços" perquè "Catalunya necessita propostes sobre la taula". Aragonès ha afirmat que des de setembre, quan es va reunir per darrera vegada la taula de negociació, hi ha hagut interlocució, però "no s'ha avançat res". De totes maneres, ha tornat a reivindicar la seva ferma convicció que el procés de negociació ha de continuar "sempre" avançant. I si no hi ha cap progrés per part del govern espanyol, "es trobarà la resposta de la societat catalana". 

 

 09:12 
Pere Aragonès sobre els problemes a l'AP-7: "Treballem per reordenar la presència de camions sobretot en moments de molt de trànsit"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que el Servei Català de Trànsit treballa per "reordenar la presència de camions sobretot en moments de molt trànsit" a l'AP-7. Ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dijous, en ser preguntat per l'incendi d'un camió a l'AP-7 a Barberà del Vallès (Vallès Occidental), que ha provocat fins a 11 quilòmetres de retencions des de Parets del Vallès. A mitjà, llarg termini, Pere Aragonès també ha anunciat solucions, com ara que el trànsit de mercaderies circuli més pel ferrocarril. En aquesta línia, també ha assegurat que ja s'està treballant a través de la taula estratègica del corredor mediterrani, convocada aquest dimecres. Com a problema que cal solucionar, el president de la Generalitat ha apuntat a la manca d'execució de les inversions en rodalies, quelcom que, segons ell té relació directa amb el que passa a les carreteres.

 08:41 

 07:27 
Tallada l'AP-7 a Barberà en sentit Tarragona

Un accident, on s'ha incendiat un camió, ha obligat a tallar aquest matí l'AP-7, a l'alçada de Barberà del Vallès, al km 146 i en sentit Tarragona. En sentit Girona només hi ha un carril habilitat. Podeu seguir l'estat del trànsit en directe, en aquest enllaç.

 07:26 
Les portades

Algèria i el preu del gas i l'electricitat marquen el recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:04 

 22:38 
Open Arms presenta el nou vaixell insígnia de l'organització al Port de Barcelona

Open Arms ha presentat aquest dimecres al Port de Barcelona el nou vaixell insígnia de l'organització: l'Open Arms Uno. El fundador de l'organització, Oscar Camps, l'ha presentat en un acte acompanyat del president Pere Aragonès i l'alcaldessa Ada Colau, així com el president del Port, Damià Calvet, i Enrique Piñeyro, president de l'ONG Solidaire. Camps ha agraït la "generositat" de Piñeyro, que ha cedit el vaixell, i ha explicat que no ha estat fàcil trobar una embarcació per rescatar "amb dignitat" ni tampoc matricular-lo a Barcelona, però s'ha mostrat satisfet del resultat final. "És un vaixell que representa una ciutadania i un poble i serà l'ambaixador allà on vagi perquè podem arribar a qualsevol racó del món", ha assenyalat.

 22:21 
Turull creu que Rufián ha quedat "retratat": "La mostra més gran és que l'han desautoritzat des de casa seva"

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat que les declaracions de Gabriel Rufián sobre Carles Puigdemont deixen "retratat" al portaveu d'ERC a Madrid. "La mostra més gran és que l'han desautoritzat des de casa seva", ha assegurat el també exconseller en referència a les paraules de Pere Aragonès en què ha desautoritzat Rufián. El líder dels republicans al Congrés dels Diputats ha assegurat que "tarat" és qui va proclamar la independència.

 21:45 
Mor la pintora i dibuixant Aurora Altisent

La pintora i dibuixant catalana Aurora Altisent ha mort aquest dimecres als 93 anys. Filla del compositor Joan Altisent i de la també pintora Carme Balmas, va dedicar gran part de la seva obra a la reproducció d'espais i edificis emblemàtics de Barcelona, com La Pedrera i el Palau de la Música Catalana. El 1999 va ser reconeguda amb la Medalla d'Honor de Barcelona i l'any següent amb la Medalla d'Or al Mèrit Artístic, també atorgada per l'Ajuntament de Barcelona.

 20:07 
Bruce Springsteen esgota les entrades per als dos concerts a l'Estadi Olímpic de Barcelona

El cantant nord-americà Bruce Springsteen ha esgotat en poques hores les entrades que ha posat a la venda aquest matí per als dos concerts que celebrarà amb l'E Street Band el 28 i el 30 d'abril l'any vinent a l'Estadi Olímpic de Barcelona. A les set de la tarda ja no es podien trobar passis per als espectacles a cap dels webs oficials de venda, per bé que en quedaven alguns en altres llocs de revenda. El concert del 28 d'abril serà el tret de sortida de la gira europea que durà Springsteen a diversos estadis del vell continent. Les entrades d'aquest espectacle s'han esgotat ja a mig matí, moment en què els organitzadors han anunciat la segona actuació, per al dia 30.

 19:41 

 19:16 

 18:32 
Acaba sense acord l'última reunió de mediació entre Educació i els sindicats abans de la vaga de dijous

La reunió d'aquesta tarda entre el Departament d'Educació i els sindicats d'educació ha acabat sense acord. Era la darrera reunió abans de la jornada de vaga d'aquest dijous, en què els treballadors tornaran tornaran als carrers per exigir una negociació "real" al conseller Josep Gonzàlez Cambray i que s'atenguin les seves reclamacions. Aquestes passen per la reversió de les retallades, que es revoqui l'ordre d'avançar el calendari escolar o la reducció d'una hora a Primària i Secundària, entre d'altres.

 17:42 
Iceta defensa que la llei audiovisual "no acabarà amb la producció independent": "A vegades s'exagera"

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha defensat que la llei audiovisual "no acabarà amb la producció independent". "En defensa dels legítims interessos a vegades s'exagera", ha afirmat aquest dimecres a la sessió de control al Congrés. Iceta ha argumentat que els productors independents "mai han tingut més recursos que amb aquest govern" i ha assegurat que "en tindran més". "La producció independent no està en perill mentre mantingui els nivells de qualitat i excel·lència que està demostrant", ha insistit Iceta en resposta a EH Bildu, que ha recordat les crítiques del sector a la norma, ja que denuncien que obre la porta a considerar productores independents aquelles que treballen pels grans grups mediàtics.

 17:20 

 15:51 
Pau Gasol i Ada Colau sumen esforços per incentivar una bona alimentació, la salut mental i la creació d'entorns escolars sans a Barcelona

L'estrella del bàsquet, ja retirada, Pau Gasol ha visitat aquest dimecres l'escola La Pau, un dels centres que participen en el projecte SEISM, impulsat per la fundació que lideren ell i els seus germans, amb l'objectiu de promoure hàbits saludables, la "millor condició possible" per a "perseguir els somnis" dels més joves. "Estem encantats de poder complementar la feina que fa l'Ajuntament de Barcelona. Cal entendre la importància de menjar bé, la salut mental i crear entorns escolars sans. Estar en la millor condició possible per perseguir els vostres somnis", va explicar el germà gran dels Gasol a l'acte amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. L'alcaldessa de Barcelona ha destacat el reforç de programes perquè els nens "puguin ser feliços". En aquesta línia, va recordar que la ciutat catalana va ser l'any passat Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible.

 15:44 

 15:14 
L'OCH critica que la llei catalana encara no prohibeixi les teràpies restauratives de les persones LGTBI

L'Observatori contra l'Homofòbia de Catalunya (OCH) ha criticat aquest dimecres que la llei catalana contra la LGTBI-fòbia no prohibeixi encara les anomenades teràpies restauratives, que volen convertir en heterosexuals i cisgèneres les persones LGTBI. El president de l'OCH, Eugeni Rodríguez, s'ha felicitat pel fet que el Parlament aquest dimecres a la tarda rebutgi l'esmena a la totalitat presentada per Vox contra l'actualització de la llei del 2014. Segons Rodríguez, la llei va ser pionera a Europa però s'ha quedat antiquada perquè no ha concretat el règim sancionador ni ha permès atendre adequadament totes les persones LGTBI que han estat discriminades per la seva condició sexual.

 15:08 
Rufián demana disculpes: "M'he equivocat amb unes declaracions molt desafortunades"

El president d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha demanat "disculpes" per les declaracions "molt desafortunades" que ha fet qualificant de "tarat" a l'expresident Carles Puigdemont per haver proclamat la independència. "Demano disculpes a qui s'hagi pogut sentit ofès començant per Puigdemont, Pere Aragonès i Oriol Junqueras. Crec que es podia explicar de maneres molt diferents i jo ho he explicat de la pitjor manera. O sigui que perdó", ha afegit en declaracions des del Congrés. Rufián ha admès que s'ha equivocat després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'hagi desautoritzat dient que "discrepa absolutament" de les paraules de Rufián.

 12:57 
La plataforma Pública i en Català veu "un enorme pas enrere" la llei per donar resposta a la sentència del 25%

La plataforma Pública i en Català considera que la llei del català a l'escola representa "un enorme pas enrere en la normalització de la llengua". COS, SEPC, CGT, USTEC i Intersindical asseguren que la proposició de llei que s'ha aprovat aquest dimecres el Parlament "és un clar retrocés respecte del marc legal vigent" perquè suposa el "final legal" de la immersió lingüística i obliga a aplicar la sentència del 25% de castellà a les aules. "Deixa els directors al descobert davant d'una possible desobediència", ha dit la delegada d'ensenyament de la CGT, Marta Jové. Per aquest motiu, la plataforma reclama un comitè jurídic que afronti les possibles denúncies contra els equips directius i els docents que es neguin a complir la sentència.

 12:48 
Aragonès reconeix que el govern espanyol "no ha donat garanties de no repetició" pel Catalangate i confirma que presentarà una querella

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que el govern espanyol no ha posat "cap garantia de no repetició" sobre el Catalangate i ha confirmat que presentarà una querella davant dels tribunals per "arribar fins al final" i que es puguin desclassificar els documents secrets que van avalar l'espionatge. Sobre el cas d'infiltració d'un policia espanyol en l'esquerra independentista i el moviment de defensa de l'habitatge i ha enviat un missatge de suport i solidaritat davant les "ingerències il·legítimes". A preguntes de la CUP, que ha posat en dubte la viabilitat del diàleg amb l'Estat i ha exigit que el Govern "investigui" les ingerències de la policia espanyola en l'esquerra independentista, Aragonès ha assegurat que les diverses conselleries estan investigant els fets. "El Govern no té cap complicitat amb aquesta qüestió. Obtindrem tota la informació", ha assegurat. El president també ha dit que l'agenda del retrobament és la del govern espanyol i "no s'està concretant" i ha insistit que la Generalitat continuarà defensant l'autodeterminació i l'amnistia.

 12:22 
Aragonès demana respecte per a Puigdemont: "M'hi reuniré les vegades que faci falta"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat la figura de l'expresident i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, davant dels atacs de Ciutadans. En la sessió de control d'aquest dimecres, Aragonès ha demanar "respecte" per al president a l'exili i ha assegurat que s'hi reunirà "les vegades que faci falta" quan viatgi a Brussel·les. "Puigdemont no pot ser aquí per culpa de la repressió de l'Estat", ha recordat Aragonès a preguntes de Carlos Carrizosa. El president també ha ressaltat el desplegament que el Govern està fent d'una agenda internacional per situar Catalunya de nou a Europa.

 12:21 
Puigneró reclama al PSC que se sumi al "consens" sobre el traspàs de Rodalies a la Generalitat

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha reclamat a PSC-Units que se sumin al "consens" sobre el traspàs de Rodalies a la Generalitat. "Estem en negociacions amb Madrid per veure com serà el model de Rodalies del futur, és un dels consensos importants del país", ha dit Puigneró als socialistes esperant que es posin d'acord igual que s'ha fet amb el català. Preguntat pel diputat del PSC Jordi Terrades sobre la línia de ferrocarrils Llobregat-Anoia, Puigneró ha assegurat que aquest continuarà sent "una prioritat" per al Govern "igual" que en les legislatures passades. Tot i això, Terrades ha recriminat a Puigneró que el nivell d'execució de les inversions als ferrocarrils és "millorable". També ha criticat que no existeixi una "comissió d'investigació d'accidents de ferrocarrils".

 11:35 
Cambray garanteix que hi haurà oferta de monitors per l'avançament de curs del setembre

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray, ha refermat la decisió d'avançar el curs escolar a principis de setembre i ha garantit que es podrà assumir l'oferta de monitors a través de les entitats de lleure. "L'avançament és una bona mesura per a l'alumnat i permet la conciliació al 100%", ha dit Cambray, que ha repassat les mesures adoptades pel Departament en els darrers mesos i ha assegurat que s'estan adoptant d'acord amb la comunitat educativa "malgrat el soroll d'alguns". Cambray ha estat un dels protagonistes de la jornada, amb protestes a l'hemicicle per part dels sindicats d'educació, que n'han demanat el cessament. Aquesta tarda continuarà la mediació amb els representants dels treballadors, a poques hores de la darrera jornada de vaga prevista a l'educació.

 11:39 

 11:29 
Elena condemna els abusos d'un metge d'Interior i recorda que se'l va suspendre de feina i sou 

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha condemnat els abusos sexuals d'un metge a diverses agents dels Mossos i ha advertit que això pot passar "arreu" i obliga a tothom a estar atents. El Departament ha aplicat una sèrie de mesures que s'han anat implementant des del juny de l'any passat, i s'ha aplicat mecanismes interns. Elena ha admès que hi ha hagut queixes per part de les víctimes que s'han intentat "solventar". A preguntes del diputat del PSC Ramon Espadaler, que ha criticat la inacció d'Interior en aquest afer i ha exigit responsabilitats, Elena ha desgranat les accions fetes des de la conselleria, des de l'assistència legal a la víctima fins a l'obertura d'expedients. "Vam suspendre de feina i sou el presumpte delinqüent", ha recordat Elena, una mesura que feia molts anys que no es feia. 

 11:25 
Almenys un mort i vuit ferits en un atropellament múltiple a prop d'una església de Berlín

Almenys una persona ha mort i vuit han resultat ferides aquest dimecres després que un vehicle hagi atropellat un grup de persones als voltants de l'església Kaiser Wilhelm de la capital d'Alemanya, Berlín, segons han confirmat les autoritats. El lloc va ser escenari de l'atemptat perpetrat el 2016 contra un mercat nadalenc berlinès, fet que es va saldar amb dotze víctimes mortals. Anis Amri, un ciutadà tunisià que havia reclamat asil al país, va encastar un camió a la plaça situada davant d'aquesta església, a prop del principal carrer comercial a l'oest de la capital alemanya.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació