Dimarts, 30 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 11:14 
Bruce Springsteen oferirà un segon concert a l'Estadi Olímpic el 30 d'abril

Bruce Springsteen i la E Street Band han confirmat un segon concert a l'Estadi Olímpic de Barcelona després de l'alta demanda d'entrades per a la primera actuació, prevista per al divendres 28 d'abril i que donarà el tret de sortida a la gira europea. Les entrades per al segon concert ja estan a la venda i des de la promotora Doctor Music es garanteix que no s'hi afegirà cap altra data. El tour portarà el Boss a actuar en ciutats com Dublín, París, Ferrara, Roma, Amsterdam, Landgraaf, Zurich, Düsseldorf, Göteborg, Oslo, Copenhaguen, Hamburg, Viena, Munich i Monza. Properament, s'anunciaran més ciutats i noves dates al Regne Unit i Bèlgica.

 11:09 

 10:34 
Aragonès celebra l'acord pel català i deixa la porta oberta perquè pugui ampliar-se

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha volgut agrair als diputats que han permès l'acord pel català a l'escola i n'ha destacat la "responsabilitat" i la defensa del model educatiu de Catalunya. "El consens representa un acord de país que és obert i vol sumar els que encara no hi són", ha dit, i ha ressaltat que el Parlament no pot "dimitir" de la responsabilitat de legislar per evitar que els tribunals siguin els que fan les lleis. "Avui situem el català com a eix vertebrador del model d'escola catalana davant de riscos i amenaces dels darrers anys", ha afirmat, i ha demanat treballar per un model educatiu "de qualitat" que garanteixi la cohesió social. "La llengua i les llengües no han de ser utilitzades de manera partidista per atacar la cohesió social", ha dit.

 10:21 
La CUP, al Govern: "Després de l'aprovació de la llei, les escoles que apliquen el 25% de castellà deixaran de fer-ho?"

El diputat de la CUP Carles Riera ha alertat del context de retrocés en l'ús del català i d'aplicació de la immersió, i ha lamentat que en aquesta situació el Govern i el Parlament no opti per blindar el català a l'escola. "Les escoles que ja apliquen el 25% rebran instruccions del president i el conseller per deixar de fer-ho?", ha preguntat Riera. El diputat ha recordat que el Consell de Garanties ha dit que la nova llei estableix un ús "més apli" de castellà al sistema educatiu. Per la CUP, la nova legislació incorpora la sentència del TSJC i la seva recepta és impulsar una nova legislació que blindi el català com a llengua vehicular, així com incrementar els recursos per poder aplicar la immersió. "L'alumnat es trobarà amb diferents projectes lingüístics en funció del centre on vagi", ha alertat. La CUP ha denunciat que el Govern, amb la nova llei, "obre la porta al bilingüisme a l'escola i a la segregació per raó de llengua". 

 10:17 
Rufián diu a Sánchez que "no es pot ser pacifista i de l'OTAN, socialista i de la CEOE"

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha afirmat que "hi ha una alternativa als tancs" a Ucraïna, que és "tocar l'única bandera que els oligarques que coneixen, que és tocar els seus diners". Ho ha dit en el debat que se celebra al Congrés, en què ha reclamat a Pedro Sánchez que "deixi de fixar-se tant en l'OTAN" i que lideri una resposta europea a la guerra d'Ucraïna, que se centri en soscavar el poder econòmic dels oligarques. Ha reclamat que "no es pot ser socialista i de la CEOE a la vegada, pacifista i de l'OTAN". Rufián ha defensat una autonomia energètica europea com a base d'un futur diferent del que prepara l'ultraliberalisme i ha dit que si ha d'haver un fort deute, que aquest deute sigui "verd". Sobre el canvi de política espanyola al Marroc, ha dit que l'únic canvi és que sigui la gendarmeria marroquina en lloc de la Guàrdia Civil la que colpegi els qui vulguin saltar les tanques. Informa Pep Martí 

 10:17 

 10:11 
ERC celebra el consens assolit en la defensa de la llengua i torna a demanar a la CUP que s'hi sumi

La diputada d'ERC Mònica Palacín ha celebrat que avui s'aprovarà per àmplia majoria la nova llei pel català. "El marc legal per encabir-hi el decret del Govern", ha dit, i ha lamentat els "intents de boicot" que han dilatat el calendari. Palacín ha reivindicat l'esforç fet per assolir aquest acord, que recull el "consens" del Parlament i té l'aval del Consell de Garanties Estatutàries. "Hem recuperat el consens que el país, la llengua i l'escola mereixen", ha remarcat. Palacín ha admès que el consens ha perillat, però ha volgut posar l'èmfasi en què s'ha recuperat. En aquest sentit, ha demanat a la CUP que se sumi als acords, especialment al decret llei del Govern que s'ha de convalidar properament al Parlament. Palacín ha ressaltat la feina feta els darrers mesos pel secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila. La nova llei, ha dit, situa el català com a llengua vehicular i el castellà com a "llengua d'aprenentatge" en funció del que determinin els projectes lingüístics de cada centre, i rebutja els percentatges.

 09:59 
Un diputat de Junts s'abstindrà a la llei del català per donar suport a un activista en vaga de fam per la llengua

El diputat de Junts Francesc Ten ha anunciat que farà un vot d'abstenció "simbòlic" a la nova llei del català en suport a l'activista Salvador Ribot, que fa tretze dies que fa vaga de fam per mostrar l'oposició precisament a la nova llei del català, negociada i votada per Junts. Ten ha aprofitat l'ocasió per demanar a Ribot que abandoni la vaga de fam. Malgrat el gest, el diputat ha defensat la nova legislació i ha assegurat que blinda el català com a llengua vehicular i protegeix els docents, i ha carregat contra el "filibusterisme" parlamentari de la "ultradreta lingüística". Ten ha defensat que Junts es desmarqués del primer acord per poder arribar al nou acord i ha agraït al partit la "fermesa". "La llengua ens defineix i ens fa comunitat, sense llengua no tenim nació i sense nació no tindrem independència", ha dit.

 09:41 
Sánchez treu pit del canvi de política al Sàhara i el PP l'acusa de "fracassar"

Pedro Sánchez ha defensat aquest dimecres al Congrés el gir efectuat en el contenciós del Sàhara i l'alineació d'Espanya amb el Marroc. Ha fet un balanç "positiu" del canvi produït, ha dit que calia un gir "després de 47 anys de guerra" i ha reiterat que la posició de Rabat en el conflicte és la "més realista i creïble", tot assegurant que hi ha un consens de fons sobre el Sàhara que implica una solució "mútuament acceptable i d'acord amb les Nacions Unides". Sánchez, que ha ssegurat que li va deixar clar a Mohamed VI que Ceuta i Melilla "són espanyoles", ha intervingut a petició del PP. Cuca Gamarra, secretària general del PP, ha qualificat el govern de coalició de ser una "emboscada permanent", tot recordant totes les tensions internes viscudes entre el PSOE i Podem, des del paper de l'estat espanyol davant la guerra a Ucraïna fins a la cimera de l'OTAN. Ha considerat un "fracàs" el canvi de política perquè ni tan sols s'ha reobert la duana comercial amb Ceuta i Melilla i ha reclamat una "política exterior si no d'Estat com a mínim digna". Informa Pep Martí 

 09:53 
Els comuns asseguren que la nova llei no introdueix el castellà a les aules, sinó que blinda la immersió

La diputada del comuns Jéssica González ha defensat la nova llei del català i ha dit que preserva la immersió lingüística. González ha dit que ni l'escola ni la llengua és propietat de ningú i que la nova llei protegeix el model d'immersió i els docents, i prioritza els criteris pedagògics per definir el model educatiu. La diputada ha reivindicat el paper de la comunitat educativa, qui garanteix dia a dia el model d'escola, i ha criticat les retallades que pateixen i les decisions "aleatòries" de Cambray. "No introduïm el castellà a les aules en detriment del català: donem les eines als docents perquè adaptin el coneixement lingüístic a les seves realitats i protegir-los dels embats judicials constants", ha dit. González ha dit que defensar la llengua significa també defensar altes drets i llibertats, i reconèixer que la immigració no és un "llast" sinó una oportunitat pel català. 

 09:39 
Sánchez reclama a l'oposició que doni suport a la pròrroga del pla anticrisi

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha reclamat a tota l'oposició que doni suport a la pròrroga del pla anticrisi que l'executiu vol allargar fins a passat l'estiu. Sánchez ha intervingut al Congrés per informar del Consell Europeu del 30 i 31 de maig. Ha assegurat que la Comissió Europea aprovarà en breu l'anomenada "excepció ibèrica", el topall del preu del gas que permetrà reduir el preu de l'electricitat. Segons Sánchez, això suposarà la rebaixa d'entre un 15 i un 20% per a les famílies i les empreses. Ha destacat que, a més, la mesura serà una forta protecció de cara al futur enfront possibles increments del gas en els mercats internacionals. Així que Brussel·les ho avali, entrarà en vigor automàticament després de la convalidació del reial decret llei aprovat pel govern espanyol i que es produirà aquest dijous. Sánchez ha assegurat que la "unitat" de la comunitat internacional ha estat essencial per afrontar l'atac de Vladímir Putin a Ucraïna i ha admès el "cost" que suposa aturar Moscou, però que seria superior si no s'hagués actuat. Sánchez ha informat d'un nou paquet d'ajudes a Ucraïna per valor de 9.000 milions d'euros que la UE està preparant. Informa Pep Martí

 08:51 

 07:42 

 07:20 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:02 

 22:58 

 21:57 

 21:07 

 20:56 

 20:33 

 19:50 

 19:32 
En Comú Podem es desmarca de Podem i votarà en contra de tramitar la llei del PSOE per abolir la prostitució 

Els diputats d'En Comú Podem votaran no a l'admissió a tràmit de la proposició no de llei del PSOE per l'abolició de la prostitució. Els catalans entenen que la solució a aquest fenomen no és una perspectiva "punitiva" i que l'aprovació d'aquesta proposta suposaria un "greu retrocés en els drets de les dones". "No volem criminalitzar ni estigmatitzar cap dona, volem escoltar-les", han dit fonts dels comuns, confirmant que es desmarcaran de Podem.

 19:15 

 19:10 

 18:18 

 18:10 
Barcelona amplia la xarxa de carrils bici al barri de Sants

L'Ajuntament de Barcelona ha iniciat aquest dimarts les obres per implantar un nou tram de carril bici al carrer de Sants. Les obres, que finalitzaran a finals de juliol, permetran incorporar un tram de carril segregat i unidireccional per unir la capital amb Esplugues de Llobregat i l'Hospitalet a través de la carretera de Collblanc. En sentit l'Hospitalet, el nou tram anirà pel lateral amb un carril específic per a bicicletes, mentre que en sentit ciutat es mantindrà el carril actual compartit entre bus, taxi i bici. 

 17:54 

 17:38 
Vilalta diu que li sorprendria que Junts volgués "posar en risc" un Govern "independentista i republicà"

La portaveu d'ERC al Parlament, Marta Vilalta, ha afirmat que al seu partit li sorprendria que un partit que forma part del Govern, en referència a Junts, vulgui "posar en risc" un executiu "independentista i republicà". D'aquesta manera s'ha referit a la ponència política de Junts que aposta per un "canvi de rumb" al Govern i "replantejar" pactes si no ajuden a la independència. El text de la ponència es votarà a la segona part del congrés de Junts que es farà al juliol. Vilalta ha assegurat que "respecta" els processos interns dels partits i ha reivindicat que el Govern liderat per Pere Aragonès fa un any que camina i que està duent a terme transformacions.

 16:59 

 16:47 

 15:24 
Moren dues persones en un tiroteig en un supermercat a Alemanya

Dues persones han mort en un tiroteig en un supermercat d'Alemanya, concretament a la localitat de Schwalmstadt-Treysa. Segons ha anunciat la policia regional, per ara encara es desconeix el context dels fets i no hi ha indicis sobre què ha pogut motivar els trets. Els agents, a més, han assenyalat que no hi ha perill per a la població que el supermercat es troba acordonat com a part del dispositiu policial.

 14:41 
Cs diu que el dictamen del Consell de Garanties té "febleses" i "arguments discutibles" i portarà la llei del català al TC

El portaveu de Cs al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha assegurat que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) que avala la llei del català té "febleses" i utilitza "arguments discutibles". En roda de premsa al Parlament ha remarcat que l'argumentació de l'ens "fa seguidisme dels arguments al debat públic" i ha recordat que es tracta d'un document consultiu. A més, ha anunciat que quan cop s'aprovi la llei al ple la portaran al Tribunal Constitucional. Vox i el PPC ja han explicat que pretenen fer el mateix. Segons Cs, el castellà no serà vehicular a l'educació si no hi ha el 25% de classes en aquesta llengua com a mínim.

 14:24 
El PP portarà la llei sobre el català al Constitucional

La diputada del PPC, Lorena Roldán, ha assegurat que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) que ha avalat la llei del català pactada per ERC, JxCat, PSC i ECP no és "res que no esperessin". Roldán ha afirmat que al seu partit tenien "bastant clar" quina seria la resolució, però que havien de "posar fre al despropòsit". El PPC ha afirmat que portarà la llei i el decret del Govern al Tribunal Constitucional (TC) i assegura que el govern d'Espanya "hauria de garantir que a Catalunya es compleixin les resolucions judicials i no es vulnerin els drets lingüístics". Roldán ha criticat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "defensi el separatisme i sigui col·laborador necessari a través del PSC".

 14:36 

 14:23 
El PSC celebra el dictamen "contundent" del Consell de Garanties sobre la llei del català

La portaveu del PSC-Units, Alícia Romero, ha celebrat el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE), que ha avalat per unanimitat a llei del català pactada per ERC, Junts, socialistes i ECP. La dirigent socialista ha assegurat que l'informe del CGE és "contundent i clar", que se cenyeix a la Constitució i a l'Estatut i reconeix que la norma estableix que el castellà "ha de tenir una presència adequada als currículums". Romero ha confiat que dimecres es pugui aprovar la llei al Parlament, que tots els grups mantinguin el compromís i que donin "la solemnitat que demana". Romero també ha carregat contra Vox, Cs i PPC, que són els grups que van reclamar el dictamen al CGE, per paralitzar la norma "per filibusterisme". "Van aturar aquesta tramitació, i per sort avui es tornarà a engegar i esperem que es pugui aprovar", ha continuat.

 14:17 

 14:03 
Vox es querellarà contra Cambray per "desobeir" la sentència del 25%

El portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha anunciat que Vox es querellarà contra el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray, per "desobeir" la sentència que imposa el 25% del català a l'escola. Aquesta ha estat la reacció del partit d'ultradreta després de conèixer el vistiplau del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) a la llei del català a l'escola, un dictamen que considera "paper mullat". Tot i que el partit d'extrema dreta creu que l'òrgan "no serveix per a res", Vox, juntament amb Cs i PP, va demanar l'opinió del CGE per "posar traves" a l'acord d'ERC, Junts, PSC i comuns. Després que Vox, Cs i PPC demanessin la setmana passada aquest dictamen es va aturar la tramitació de la proposició de llei sobre el català. "Ja sabíem que seria positiu, no té cap credibilitat", ha dit Garriga, reiterant que Vox intentarà "aturar" la norma al Tribunal Constitucional.

 13:50 
L'Audiència de Barcelona rebutja el recurs del violador d'Igualada i confirma la presó provisional

La secció setena de l'Audiència de Barcelona ha confirmat la presó provisional per al presumpte violador d'una menor d'edat a Igualada la nit de la Castanyada del 2021. D'aquesta manera, la sala ha rebutjat el recurs d'apel·lació que va presentar la defensa de l'acusat en contra de la presó provisional comunicada i sense fiança que el 23 d'abril passat va dictar el jutjat número 4 d'Igualada. La mesura es va prendre després d'escoltar la declaració del presumpte violador. La causa està oberta per agressió sexual i assassinat en grau de temptativa. L'advocat de l'acusat va al·legar indefensió del seu client, ja que no havia pogut tenir accés a totes les actuacions abans de prestar declaració.

 13:38 
Plaja, sobre els Jocs d'Hivern: "El 2034 queda molt lluny, no està a l'agenda d'aquest Govern"

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha dit que el 2034 "queda molt lluny" i que no està a l'agenda de l'executiu català una candidatura dels Jocs d'hivern per a aquest any. En roda de premsa posterior al consell executiu, Plaja ha insistit que l'aposta del Govern és per al 2030 i ha admès que tot plegat "sembla un culberot". "Demanem que hi hagi les coses clares el més aviat possible. Catalunya aposta per aquesta candidatura. Amb l'Aragó si accepta les condicions fixades o sense l'Aragó", ha insistit. Segons ha avançat el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, molt aviat hi haurà una reunió telemàtica entre totes les parts per valorar la nova proposta d'Aragó.

 13:37 
El Govern celebra l'aval del CGE a la llei del català: "Cal combatre els atacs dels tribunals"

El Govern ha celebrat l'aval del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) a la llei del català pactada per ERC, Junts, PSC-Units i comuns. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu d'aquest dimarts, la portaveu, Patrícia Plaja, ha argumentat que "cal combatre els atacs dels tribunals" a partir del paquet d'accions que engloba aquesta llei, així com el decret del Govern -que el CGE també està estudiant. Plaja ha insistit que la defensa de l'escola catalana ha de comptar amb la "màxima unitat possible". Així mateix, la portaveu ha subratllat que l'executiu ja "preveia i esperava" que el Consell de Garanties donés llum verda al text.

 13:30 

 13:27 

 13:19 
Els comuns demanen a Vox, Cs i PP que "deixin de fer el ridícul" intentant frenar la llei del català

El portaveu dels comuns, David Cid, ha demanat a Vox, Cs i PPC que "deixin de fer el ridícul" i abandonin "l'estratègia de la dilació i de posar traves" a la llei i al decret sobre el català. Cid ha traslladat la "tranquil·litat absoluta" que la feina feta per PSC-Units, ERC, JxCat i En Comú Podem amb la norma sobre el català està "ben feta". "És sòlida i tenim un text robust", ha dit. D'altra banda, En Comú Podem negocia amb el Govern el seu suport a la convalidació del decret de mesures per pal·liar el conflicte a Ucraïna, que va al ple aquesta setmana. Ara per ara, els comuns hi votarien en contra, segons Cid, perquè "es queda curt". Els comuns consideren que el decret és "una mostra més de la paràlisi del Govern": "És insòlit, arriba 100 dies més tard des que va començar el conflicte bèl·lic". I ha criticat que el text "no té ambició i es queda curt" per afrontar aquesta situació. "Planteja mesures tímides, com si la inflació no estigués gairebé al 10%", ha afegit.

 12:16 

 12:13 

 10:34 
Uns 200 treballadors de BASF reclamen una pujada salarial per compensar l'increment de l'IPC

Uns 200 treballadors de BASF s'han mobilitzat aquest dimarts al matí per reclamar un increment salarial que compensi la pujada de l'IPC del 2021 per tal de no perdre poder adquisitiu. Els empleats han tallat la carretera N-340 a primera hora, han fet una marxa lenta d'un quilòmetre per davant les instal·lacions de la química i finalment s'han concentrat a la porta principal fins a les nou del matí.

 10:10 
El jutge cita a declarar com a testimoni el ministre Félix Bolaños pel cas Pegasus 

El jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama ha acordat l’aixecament del secret del cas Pegasus i ha citat a declarar el 5 de juliol com a testimoni el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en el marc de la investigació sobre l’espionatge a Pedro Sánchez i diferents ministres del govern espanyol. Calama també ha acordat ampliar la comissió rogatòria enviada a Israel perquè una comissió judicial, encapçalada per ell, es desplaci al país per prendre declaració com a testimoni al CEO de l’empresa NSO, que desenvolupa i comercialitza Pegasus. El jutge ja va demanar fa unes setmanes informació a Israel sobre aquest programari. La setmana passada, Calama va prendre declaració a l’exdirectora del CNI i el funcionari dels serveis secrets encarregat d’elaborar els informes sobre aquest cas.

 09:47 

 09:19 

 09:19 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació