Dimecres, 31 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 08:38 

 07:26 
"Canto jo i la muntanya balla", "Carrer Robadors" Mònica López i Jesús Carmona, guardonats als Premis Max

Les arts escèniques catalanes han estat reconegudes aquest dilluns amb diversos Premis Max. De cinc nominacions, Canto jo i la muntanya balla ha rebut els Max a la millor direcció d’escena, millor disseny d’espai escènic i millor composició musical per Judit Neddermann. Carrer Robadors ha rebut el Max per la millor adaptació o versió d’obra teatral. L’actriu Mònica López ha rebut el premi a la millor actriu pel seu paper a De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Jesús Carmona, a millor intèrpret masculí de dansa per Baile de bestias. La companyia de Carmona també ha guanyat a millor espectacle de dansa per Baile de bestias. Alter de la companyia barcelonina Kamchàtka ha guanyat el Max al millor espectacle de carrer.

 07:25 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, marcades per Boris Johnson i les eleccions andaluses.

 07:03 

 22:46 

 22:10 

 18:53 

 18:01 

 17:37 

 16:08 
Yolanda Díaz defensa que cal tenir en compte el nivell de renda en l'aplicació de la subvenció als carburants

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha defensat que en la pròrroga del decret anticrisi caldria tenir en compte el nivell de renda en l'aplicació de la subvenció dels carburants. "No és correcte continuar subvencionant sense biaix de renda", ha dit Díaz aquest dilluns en una atenció als mitjans a Galícia, en què també ha qüestionat subvencionar combustibles fòssils. En aquest sentit, la vicepresidenta segona de l'executiu espanyol ha reclamat bonificar l'ús del transport públic i també un impost extraordinari a les elèctriques. Díaz ha explicat que la part de l'executiu d'Unides Podem està negociant amb el PSOE. "Creiem que cal fer un pas més", ha remarcat.

 15:39 

 14:18 
Salut fa una crida als joves nascuts entre el 2002 i el 2005 perquè es vacunin contra la meningitis

El Departament de Salut fa una crida als joves nascuts entre el 2002 i el 2005 perquè es vacunin contra la meningitis. Per arribar a aquest col·lectiu ha enviat una circular informativa als centres educatius que acullen aquests joves, segons ha avançat Betevé i ha confirmat l'ACN. La vacuna antimeningocòccica tetravalent es va incloure el 2020 al calendari vacunal per acord estatal. Aquesta vacuna s'ha anat posat a Catalunya en dues cohorts: els joves de 6è de primària i els de 2n d'ESO . Era necessari però fer una repesca activa de les persones fins als 18 anys no vacunades. L'objectiu d'aquesta crida i aquesta circular és contribuir en aquesta repesca i assolir la màxima cobertura en aquests edats, segons indiquen des de Salut.

 13:39 
Podem donarà suport a la tramitació de la llei del PSOE per abolir la prostitució mentre els comuns mantenen l'interrogant sobre el seu vot

Tant Podem com IU -integrades dins del grup parlamentari d'Unides Podem- votaran al Congrés a favor de la presa en consideració de la llei del PSOE per abolir la prostitució, per bé que han emplaçat el seu soci de govern a debatre amb profunditat el contingut de la norma per assolir el màxim consens possible. Per part seva, els comuns, integrats també en el grup confederal d'Unides Podem, mantenen una posició més propera a regular la prostitució. De moment, no han revelat el sentit del vot en la fase de tramitació d'aquesta proposta, segons han explicat diverses fonts de la formació a Europa Press.

 12:35 
Catalunya lidera el rànquing de desnonaments a l'Estat durant el primer trimestre de l'any

Durant el primer trimestre de l'any hi ha hagut 2.410 desnonaments a Catalunya, un 21,8% del total de desnonaments del conjunt de l'Estat. Catalunya, de fet, lidera el rànquing estatal per davant del País Valencià (1.863), Andalusia (1.858) i Madrid (1.005), segons el darrer informe del Consell General del Poder Judicial. La mitjana catalana és d'un desnonament cada 55 minuts. Tres de cada quatre llançaments són per processos derivats de la Llei d'Arrendaments Urbans mentre que en la resta de casos es tracta d'execucions hipotecàries. En el conjunt de l'Estat, el total de desnonaments és d'11.072, unes xifres molt similars (+1%) a les d'ara fa una any.

 12:33 
Repsol portarà petroli de Veneçuela a Europa per reduir la dependència de Rússia

Repsol portarà petroli de Veneçuela a Europa amb l'aval dels Estats Units per compensar la dependència de Rússia, segons ha avançat Reuters, que també explica que l'autorització s'estén a la companyia italiana Eni. Així doncs, l'energètica espanyola serà una de les dues companyies autoritzades per reprendre l'intercanvi de petroli per deute que es va aturar fa dos anys quan el govern estatunidenc va intensificar les sancions contra Veneçuela. Les fonts citades per Reuters expliquen que els enviaments podrien començar en un mes i hauran d'anar específicament a Europa. Tant Repsol com Eni tenen empreses conjuntes amb la petrolera estatal veneçolana PDVSA.

 11:49 
Trànsit preveu el retorn de 295.000 vehicles a l'àrea de Barcelona

El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramon Lamiel, preveu la tornada de 295.000 vehicles a l'Àrea Metropolitana de Barcelona entre les 12.00 hores i la mitjanit en l'operació tornada d'aquest dilluns 6 de juny, festiu a Catalunya per la Segona Pasqua, davant del que demana "molta prudència al volant". Ho ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio aquest dilluns, on ha confirmat que "la mobilitat es preveu altíssima", i ha demanat als conductors ser responsables i informar-se de l'estat de les carreteres abans d'iniciar el trajecte.

 11:39 
Zapatero avisa Feijóo que "es comença" qüestionant les dades de l'atur "i s'acaba amb els resultats electorals"

L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha advertit aquest dilluns al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que "es comença" qüestionant les dades de l'atur "i s'acaba qüestionant els resultats electorals", després que el líder popular hagi assegurat que l'executiu de Pedro Sánchez "maquilla" l'atur. Durant una intervenció en un esmorzar informatiu del Fòrum Europa, al qual ha acudit el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, Rodríguez Zapatero ha retret a Feijóo les seves paraules, tot assegurant que es tracta d'un fet "greu" en una democràcia "dir que uns dades es maquillen".

 11:27 

 10:12 
Boris Johnson se sotmetrà aquest dilluns a una moció de confiança promoguda pel seu propi partit

El primer ministre britànic, Boris Johnson, se sotmetrà aquest dilluns a una moció de confiança impulsada per un grup de parlamentaries del seu propi partit. Graham Brady, president de l'òrgan intern Comitè 1992, ha anunciat que s'ha superat el llindar legal del 15% de parlamentaris tories que demana un vot de confiança contra el primer ministre. La votació es farà entre les sis de la tarda i les vuit del vespre –hora britànica– i els resultats s'anunciaran immediatament després. L'operació arriba després de nombroses peticions de dimissió després dels escàndols de l'anomenat partygate, les festes a la residència oficial del primer ministre durant el període de restriccions per a la contenció de la pandèmia al Regne Unit.

Més informació, aquí:



 

 09:54 
La Moncloa preveu introduir "ajustaments" al decret per pal·liar els efectes de la guerra

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha avançat aquest dilluns que el seu executiu no preveu prorrogar tal com està ara el decret de mesures anticrisi que va activar al març, sinó que l'actualitzarà per introduir-li "ajustaments" o "ampliar alguna qüestió". En una entrevista a TVE, Rodríguez ha demanat al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que demostri que no manté la mateixa actitud que el seu predecessor, Pablo Casado, i s'obri a donar suport a la convalidació del decret quan arribi al Congrés dels Diputats.

 09:54 
La Moncloa preveu introduir "ajustaments" al decret per pal·liar els efectes de la guerra

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha avançat aquest dilluns que el seu executiu no preveu prorrogar tal com està ara el decret de mesures anticrisi que va activar al març, sinó que l'actualitzarà per introduir-li "ajustaments" o "ampliar alguna qüestió". En una entrevista a TVE, Rodríguez ha demanat al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que demostri que no manté la mateixa actitud que el seu predecessor, Pablo Casado, i s'obri a donar suport a la convalidació del decret quan arribi al Congrés dels Diputats.

 09:22 

 08:15 

 22:46 

 22:11 

 21:32 

 21:01 

 20:53 

 20:25 

 18:41 
El portaveu de Junts reclama a ERC que també insti Rufián a no equivocar-se d’adversari

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha reclamat a ERC que insti el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, a no equivocar-se d'adversari. Rius ha apel·lat Marta Vilalta, portaveu d'ERC, després que aquesta hagi demanat a la nova direcció de Junts, encapçalada per Laura Borràs i Jordi Turull, que "no s'equivoquin d'adversaris". La republicana ha demanat a Junts "lleialtat" al Govern, tot recordant-los que l'adversari no és ERC, que és "companya de viatge" en el camí cap a la independència, sinó "aquells que espien, reprimeixen i no compleixen amb els compromisos". 
 

 18:27 

 17:12 

 16:50 

 16:31 

 16:18 

 16:12 

 15:53 

 15:31 

 14:47 

 14:19 
El Primavera Sound 2022 tanca el primer cap de setmana amb 66.000 assistents dijous, 74.000 divendres i 80.500 dissabte

L'edició del 2022 del Primavera Sound ha tancat el seu primer cap de setmana amb 66.000 assistents als concerts de la nit de dijous, 74.000 divendres i 80.500 dissabte, segons ha informat el festival en un comunicat. L'organització ha agraït la "paciència" dels assistents per "superar els reajustos propis d'una primera jornada", en referència a les queixes per cues en la jornada de dijous a les barres i als accessos del festival. El Primavera Sound ja va demanar disculpes divendres. El festival es reprendrà el proper cap de setmana amb més concerts al Parc del Fòrum, tot i que al llarg de la setmana la programació continuarà en 14 sales i espais de la capital catalana.

 13:39 

 13:10 
Illa acusa Puigdemont de “recrear-se en la confrontació permanent” pels retrets sobre el dèficit d’inversions

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, acusa l’expresident de la Generalitat i exlíder de JxCat, Carles Puigdemont, de “recrear-se en la confrontació permanent” després del retrets al PSOE pel dèficit d’inversions a Catalunya. Illa creu que la solució per a Catalunya no passa per “persistir en repetir errors” del passat i emplaça la nova direcció de Junts per Catalunya (JxCat) a mirar el futur: “No hi ha un altre camí que no sigui el del retrobament i la concòrdia”. Malgrat les desavinences, Illa desitja “molta sort” a la nova direcció dels nacionalistes i els demana “col·laboració i lleialtat” en la nova etapa.

 13:05 

 12:52 
Vilalta reclama a la nova direcció de Junts "lleialtat al Govern" i els hi demana un "ferm compromís" contra la corrupció

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha reclamat a la nova direcció de Junts que "no s'equivoquin d'adversaris" i els ha demanat "lleialtat" al Govern. En declaracions als mitjans, ha expressat el seu respecte als processos interns de la formació liderada ara per Laura Borràs i Jordi Turull i ha esperat que el Congrés serveixi per endreçar l'espai de la "dreta" independentista. Amb tot, la republicana ha recordat a Junts que els adversaris no són ells, que són "companys de viatge" i els ha demanat que segueixin tenint "les prioritats clares" i amb un "ferm compromís" contra la corrupció. Vilalta també ha lamentat les crítiques contra ERC i ha reivindicat la "unitat estratègica" de l'independentisme per fer front comú davant dels incompliments del govern espanyol.

 11:48 

 11:45 

 10:58 

 10:42 

 10:42 

 10:37 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació