Dimarts, 23 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 18:25 
L'esport català avisa dels riscos de la nova llei espanyola de l'esport

L'esport català s'ha reunit aquest dimarts per mostrar el seu rebuig davant del nou projecte de llei espanyola de l'esport. La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) ha expressat el seu malestar davant d'una llei que, si tira endavant, suposarà l'eliminació del reconeixement internacional de l'esport, un greuge econòmic per a l'esport base i formatiu i un abús econòmic pel fet de formar part de les federacions espanyoles de cada esport. "Si la llei prospera, tornarem a les èpoques més fosques de la dictadura franquista, en què el català no es podia projectar el món", ha dit Gerard Esteve, president de l'UFEC, que també ha demanat la intervenció directa del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

 18:30 

 18:15 
El SEPC fa volar avions de paper a l'estació de Sants en defensa del català

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha fet volar desenes d'avions de paper a l'interior de l'Estació de Sants de Barcelona en defensa de la llengua catalana. "Volem demostrar que fem una passa endavant per tots els que vindran perquè la llengua és el futur del nostre poble", ha indicat la portaveu nacional de l'entitat, Marta Daviu. L'acció s'ha desenvolupat després d'una roda de premsa en què el col·lectiu ha presentat un full de ruta que fa una crida a l'organització col·lectiva i la desobediència. El document aposta per la insubmissió dels centres educatius, per un model plenament en català, sense percentatges ni bilingüisme, amb material didàctics en aquesta llengua i on la formació dels docents en matèria lingüística estigui garantida.

 18:02 
La CUP presenta una esmena a la totalitat a la reforma del codi penal i planteja derogar la sedició i la llei mordassa

La CUP ha presentat una esmena a la totalitat contra la reforma del codi penal pactada entre els governs espanyol i català. La proposta dels anticapitalistes planteja derogar la sedició i també la llei mordassa. Segons els cupaires, la reforma que plantegen el PSOE, Unides Podem i ERC, que deroga la sedició i reforma els desordres públics, "va contra el dret de protesta", perquè permet als jutges continuar perseguint manifestats. "La sedició i la llei mordassa no s'han de reformar o substituir, s'han de derogar", sosté la CUP. "El PSOE té por a milers de persones mobilitzades", apunten els anticapitalistes, que participaran d'una concentració aquest dijous a la delegació del govern espanyol contra una reforma que, sostenen, criminalitza el dret de protesta.

 17:52 

 17:48 

Plataforma per la Llengua rep més de 330 queixes per discriminacions lingüístiques a la universitat

Plataforma per la Llengua ha rebut 333 queixes per discriminacions lingüístiques a la universitat en el primer curs de la campanya ‘La universitat, en català’, impulsada per l’entitat juntament amb el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) i el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA) a territoris de parla catalana. Durant aquest primer curs, la campanya ha registrat 174 queixes per canvis de llengua (el 52,3% del total), 81 queixes per la manca d'oferta d'assignatures en català (el 24,3%) i 78 queixes per la vulneració d'altres drets lingüístics (el 23,4%).

 17:05 
ERC insisteix en la possibilitat d'arribar a un acord pels pressupostos aquesta setmana: "No donem mai res per impossible"

ERC no tira la tovallola i considera que encara hi ha marge per arribar a un acord pels pressupostos abans que acabi la setmana. Així ho ha expressat aquest dimarts en roda de premsa la portaveu Marta Vilalta, tot i que els partits de l'oposició amb els quals negocia l'executiu de Pere Aragonès hagin assegurat que ho veuen complicat. "No donem mai res per impossible. Treballem per fer-ho possible", ha sostingut Vilalta, que ha assegurat que si es treballa des de "l'honestedat" es podrà arribar a acords. Ara bé, també ha criticat que Junts i PSC no els hagin fet arribar propostes per als comptes, ja que sense elles, "és difícil negociar". Informa Carme Rocamora.

 16:58 

 15:19 
Susanna Segovia presidirà la comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església del Parlament

La diputada d'En Comú Podem Susanna Segovia serà la presidenta de la nova comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església, que s'ha posat en marxa aquest dimarts al Parlament. Segòvia ha estat escollida per unanimitat en una sessió que s'ha allargat poc més de cinc minuts. Ara els partits hauran de començar a definir una pauta de treball. La proposta impulsada pels comuns i registrada conjuntament amb ERC i la CUP, és pionera a l'estat i pretén esdevenir un exercici de "veritat, justícia i reparació". Quan es va registrar va rebre també el suport del PSC, Junts i Cs, i els vots contraris de Vox i PP. Ramon Espadaler, d'Units, es va abstenir perquè creu que la comissió pretén exercir una "cacera del col·lectiu de l'Església". La comissió té per objectiu "esclarir l'abast de la pederàstia dins l'Església catòlica" per "conèixer la veritat" i "depurar responsabilitats". Informa Carme Rocamora.

 14:34 

 13:47 

 13:41 
ERC reelegeix Josep Maria Jové com a president del consell nacional i convoca la segona fase del congrés pel 28 de gener

El Consell Nacional d'ERC ha reelegit Josep Maria Jové com a president de l'òrgan amb un 96,6% dels vots. Ho ha fet en la primera trobada de l’organisme després de la renovació de 30 dels seus consellers i conselleres en la jornada electoral del 29è Congrés Nacional d’Esquerra, celebrada el darrer 6 de novembre. A més, el Consell Nacional ha avalat que la convocatòria del plenari del congrés nacional del partit pel proper dissabte 28 de gener de 2023 a Lleida.
 

 

 13:10 

 12:55 
La diversitat de vehicles complica la circulació per Barcelona i augmenta la inseguretat dels usuaris

El 65% dels ciutadans creuen que cada cop és més complicat circular per Barcelona amb vehicle privat o a peu a causa dels diversos tipus de carrers, usos de les vies, velocitats i prioritats de circulació. En una enquesta feta pel RACC, el 66% consideren que la ciutat no està adaptada ni preparada per fer conviure diversos tipus de transport en un mateix espai. De fet, des del 2017 la sensació de seguretat circulatòria ha baixat i tots els usuaris reconeixen que incompleixen parcialment la normativa. Els punts més crítics són les cruïlles, rotondes i zones pacificades. Per això, el RACC recomana itineraris més segurs, intuïtius i fàcilment interpretables.
 

 12:41 
Ciuró assegura que el retuit de Puigdemont a un article favorable a sortir del Govern va decantar la consulta interna a Junts

Lourdes Ciuró, exconsellera de Justícia, ha assegurat aquest dimarts en una entrevista al programa Cafè d'Idees de RTVE que el reuit de Carles Puigdemont a un article favorable a sortir del Govern -escrit per Josep Rius, vicepresident de Junts- va decantar la consulta interna sobre el futur de l'executiu. "Qui va encapçalar [sortir del Govern] va er Puigdemont amb un retuit de Josep Rius. L'entorn de Puigdemont va ser el que va marcar la voluntat del president de sortir, i recordo que ja no volia entrar [a l'executiu]. Moltes persones paragmàtiques van votar sortir per aquest retuit"", ha indicat.

 

 12:14 
La Fiscalia porta al Suprem l'absolució de Torrent i la mesa del Parlament

La Fiscalia Superior de Catalunya ha anunciat aquest dimarts la presentació d'un recurs davant del Tribunal Suprem contra l'absolució per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dels quatre membres independentistes de la Mesa del Parlament del 2019. Fa uns dies el TSJC els va absoldre del delicte de desobediència per permetre debatre sobre monarquia i autodeterminació. La fiscalia demanava un any i vuit mesos d'inhabilitació per a Roger Torrent, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, més 30.000 euros de multa, i un any i quatre mesos per a Adriana Delgado més 25.000 euros de multa. Els motius del recurs de cassació són la infracció d'un precepte constitucional, la infracció de llei i el trencament de forma per haver denegat a la fiscalia una diligència de prova.

 11:36 
El fill d'Adolfo Suárez dimiteix com a diputat del PP per raons "professionals i familiars"

El diputat del PP i membre de la Mesa del Congrés Adolfo Suárez Illana, fill de l'expresident del govern espanyol Adolfo Suárez, presentarà en els pròxims dies a la Mesa del Congrés la seva renúncia a l'acta de diputat. Així ho ha anunciat el PP en un comunicat que explica que Suárez ja ha comunicat aquesta decisió al president del partit, Alberto Núñez Feijóo, amb qui també ha acordat el seu relleu al capdavant de la Fundació Concòrdia i Llibertat. Suárez ha fet pública una carta on explica que abandona per motius "professionals i familiars", demana perdó pels "errors comesos" i expressa la seva "gratitud" als qui l'han acompanyat. El PP li ha agraït també el seu "esforç i dedicació" com a membre de la Mesa.

 11:15 
Van den Eynde critica davant l'Eurocambra el funcionament dels secrets oficials espanyols: "Tenim molt de l'era de Franco"

L'advocat Andreu van den Eynde ha criticat davant del Parlament Europeu el funcionament de dels secrets oficials, que ha assegurat que encara manté un l'essència de "l'era de Franco". Així ho ha sostingut durant la comissió de l'Eurocambra que investiga el ciberespionatge amb Pegasus, que aquest dimarts celebra una sessió monogràfica de l'afectació a l'estat espanyol. Van den Eynde, que és víctima del Catalangate, ha explicat que demanen ajuda a les instàncies europees perquè al govern espanyol s'ha mirat cap a una altra banda i no s'han donat explicacions: "A Espanya no es pot donar l'excusa de secret oficial per cometre un delicte. Punxar el telèfon d'un advocat és un delicte", ha sostingut. Informa Carme Rocamora.

 11:03 
Una fuita de gas al Port de Barcelona obliga a activar el pla d’alerta

Una fuita de gas al Port de Barcelona sense ferits ha obligat a activar el seu Pla d’Autoprotecció en estat d’alerta. La fuita s’ha produït al Moll de Barcelona pel trencament d’una canonada en unes obres de la zona. La companyia de gas ha tancat la vàlvula i els Bombers de Barcelona han fet mesuraments que han descartat el perill. Protecció Civil ha activat el pla Procicat en estat de prealerta.
 

 10:45 
Van den Eynde denuncia davant l'Eurocambra la passivitat del govern espanyol enfront del Catalangate: "No hi ha hagut cap investigació"

L'advocat Andreu van den Eynde, víctima del Catalangate, ha denunciat aquest dimarts davant del Parlament Europeu l'espionatge contra els partits independentistes i les "diferents velocitats" per part del govern espanyol a l'hora d'iniciar una investigació segons la procedència de les víctimes, en referència a si són independentistes o membres de l'executiu espanyol. "No hi ha hagut cap investigació interna i sumo la meva veu per les 65 víctimes d'espionatge que avui no poden parlar", ha dit l'advocat que porta la defensa dels principals líders d'ERC. La seva intervenció s'ha produït durant la comissió parlamentària europea que investiga el ciberespionatge amb Pegasus, que celebra avui una sessió monogràfica sobre l'estat espanyol. La intenció dels partits independentistes era que poguessin intervenir més víctimes del Catalangate, però el PP i el PSOE ho han vetat per introduir altres ponents com el catedràtic jubilat Gregorio Martín, que ha assegurat que l'informe de Citizenlab conté "fal·làcies" i ha sostingut que té la "sospita" que el govern espanyol no ha fet servir Pegasus. Informa Carme Rocamora.

 09:22 
El PP i Vox es quedarien a les portes de la majoria absoluta, segons una nova enquesta

Nous sondeigs de cara a les pròximes eleccions generals al govern espanyol. GESOP pronostica que el Partit Popular i Vox es quedarien a les portes d'una majoria absoluta, allunyant-se així de diverses enquestes que apuntaven aquesta possibilitat. El partit que lidera Alberto Núñez Feijóo guanyaria els comicis amb 126-129 escons i el PSOE de Pedro Sánchez cauria fins als 106-108. Tot i això, Unides Podem es mantindria en els 35 diputats i, sumat a diverses altres formacions, podria mantenir el pacte de l'actual legislatura. ERC perdria només un escó (11-12), Vox cauria en picat fins als 39-41 (perdent una desena), Junts baixaria un o dos diputats (6-7), Ciutadans desapareixeria del Congrés i Més País aconseguiria fins a 4 escons.

 08:20 
Dotze dotacions de Bombers treballen en un incendi en una nau industrial a Montornès del Vallès

Dotze dotacions dels Bombers de la Generalitat treballen en l'extinció d'un incendi en una nau industrial a Montornès del Vallès (Vallès Oriental), segons ha informat el cos d'emergències. La nau afectada és del sector del metall. Els bombers han apagat ja el foc que hi havia a la primera planta i treballen ara a les golfes de l'edifici. No consten ferits ni afectació a naus properes.
 

 07:35 
Filmin celebra els seus 15 anys amb un projecte de futur: més de 15.000 títols, l'expansió fora de la península i sense haver variat cap cèntim la seva quota

Un total de 10.017 pel·lícules, 445 sèries i 669 curtmetratges configuren el catàleg de Filmin. Més de 15.000 títols que permeten a la plataforma catalana pionera celebrar el quinzè aniversari amb una salut inimaginable fa pocs anys. En una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies, el cofundador de Filmin, Juan Carlos Tous, afirma que l'efemèride els arriba en un moment "dolç", amb uns abonats que "no paren de créixer", catapultats per l'efecte de la pandèmia. Entre els plans de futur de la companyia hi ha els d'expandir-se més enllà del seu mercat actual, circumscrit per ara a Espanya i Portugal. Com a curiositat, la plataforma manté un subscriptor fidel, que s'hi va registrar el primer dia i no s'ha donat mai de baixa.

 07:26 
Restablerta la circulació ferroviària entre Calella i Sant Pol des de l'inici del servei

La circulació ferroviària entre Calella i Sant Pol de Mar (Maresme) s'ha restablert des de l'inici del servei d'aquest dimarts, segons ha informat Renfe. Una avaria en la infraestructura que gestiona Adif va obligar a interrompre el servei aquest dilluns a la nit. Es va haver d'oferir servei alternatiu per carretera. Tècnics d'Adif han reparat l'avaria i això ha permès iniciar el servei sense incidències.

 23:00 

 22:33 
Tallada la circulació de l'R1 de Rodalies i RG-1 en ambdós sentits entre Calella i Sant Pol de Mar

Protecció Civil ha avisat la nit d'aquest dilluns d'una avaria a les instal·lacions d'Adif que ha provocat el tall de la circulació de trens de Rodalies per l'R1 i RG-1 en ambdós sentits de la via entre els municipis de Calella i Sant Pol de Mar. Per aquest fet, ha activat el pla Ferrocat. A les 22:30 hores, es mantenen aquests talls.

 22:13 

 20:12 
L'Edu d'«Eufòria» fitxa pel nou Super3

L'InfoK del nou Super3, SX3, ha anunciat aquest dilluns el fitxatge d'Edu Esteve, popular per la seva participació en la primera edició d'Eufòria. El jove cantant tindrà una col·laboració cada dues setmanes al programa, on parlarà de música a través de reportatges i entrevistes a grups catalans. El primer reportatge serà sobre Sopa de Cabra, que dissabte celebrarà al Palau Sant Jordi de Barcelona els 30 anys del disc Ben endins.

 19:31 

 19:03 

 18:18 
The Weeknd cantarà a Barcelona l'estiu de 2023

El cantant, compositor i productor musical canadenc The Weeknd actuarà a l'Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona el proper 20 de juliol, segons han anunciat aquest dilluns els promotors de l'esdeveniment. El xou de Barcelona forma part de la prolongació de la gira d'estadis per Europa i l'Amèrica Llatina After Hours Til Dawn Tour que l'artista farà durant l'any vinent i que, dins l'Estat, també el durà a l'espai Cívitas Metropolitano de Madrid el 18 de juliol. Les entrades es posaran a la venda el divendres 2 de desembre pels canals habituals, però hi haurà una prevenda disponible un dia abans. Part de la recaptació d'aquesta segona etapa de la gira es destinarà al Fons Humanitari XO contra la fam mundial.

 17:25 

El BCE preveu seguir apujant els tipus d'interès: «Continuen sent clau per fer front a la inflació»

El Banc Central Europeu (BCE) preveu seguir apujant els tipus d'interès de cara als pròxims mesos per frenar la inflació, que el darrer mes d'octubre va assolir una taxa rècord del 10,6%. "Els tipus continuen sent l'eina clau per fer front a la pujada de preus", ha assegurat aquest dilluns la presidenta de l'organisme monetari, Christine Lagarde, durant un diàleg que ha mantingut amb eurodiputats del Comitè d'Afers Econòmics i Monetaris. No obstant això, la màxima dirigent del banc central també ha advertit que els efectes d'aquesta mesura encara trigaran "un temps" a fer efecte i ha reiterat que l'estratègia del BCE ha d'anar acompanyada de polítiques fiscals alineades amb la reducció de la inflació.

 17:17 

 17:06 

 17:01 

 15:07 
Xavier García Albiol anuncia que té varicel·la

L'exalcalde de Badalona i alcaldable del PP per les pròximes eleccions municipals de 2023, Xavier García Albiol, ha comunicat amb una piulada a Twitter aquest dilluns que s'ha contagiat de varicel·la, als 54 anys. Per aquest motiu, ha explicat, no podrà continuar amb les seves activitats diàries com a regidor. Tanmateix, Albiol ha volgut aprofitar per agrair el tracte al personal sanitari de l'hospital de Can Ruti Germans Tries, on li han diagnosticat el virus.

 13:17 

 12:39 
El comuns exigeixen al Govern que comenci a treballar "amb la voluntat política que els pressupostos requereixen"

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha exigit al Govern que comenci a treballar "amb la voluntat política que els pressupostos requereixen" i ha assegurat que espera un "canvi d'actitud". "El que volem és veure avenços i concrecions. Cal que el Govern deixi clar que vol continuar avançant en la negociació pressupostària", ha dit Mena en una roda de premsa a la seu del partit. Els comuns reclamen a l'executiu que "es posi les piles". "Són les nostres propostes les que estan guiant les negociacions", ha lamentat Mena. Aquest dilluns a la tarda es tornen a reunir comuns i Govern i des dels comun asseguren que és una "nova oportunitat" perquè l'executiu demostri que té "voluntat real de fer uns pressupostos de progrés".

 11:11 
Els metges convoquen una vaga per al 25 i 26 de gener

El sindicat Metges de Catalunya ha convocat una vaga de facultatius els dies 25 i 26 de gener a tots els centres sanitaris del país, des de l'atenció primària fins als hospitals. Tal com ha indicat el secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, el sistema de salut es troba "en una davallada sense fre" i amb unes llistes d'espera "vergonyoses". El sindicat, majoritari a Catalunya, ja va advertir setmanes enrere que s'organitzaria aquesta aturada perquè els professionals "han arribat al límit". Ara, Metges de Catalunya fa una crida als facultatius perquè "encapçalin una mobilització històrica" per reconstruir el sistema, ja que considera que la situació actual és "insostenible" per la "sobrecàrrega assistencial, la falta de metges i la precarietat de les condicions laborals dels professionals". Les aturades, que s'organitzen en dues jornades, poden tenir evolució "en funció de la situació", segons Lleonart.

 10:58 
Més de 300 morts i 11 desapareguts per un terratrèmol a Indonèsia

L'Agència Nacional de Gestió de Desastres d'Indonèsia (BNPB) ha actualitzat el balanç de morts pel sisme del passat dilluns a 321 víctimes mortals. "Aquest dilluns s'han trobat tres cossos més", ha explicat el cap de la BNPB, Abdul Muhari, en una roda de premsa. En aquest sentit, el nombre de desapareguts, que fins ara era de 14 persones, s'ha reduït a 11. L'agència ha xifrat els desplaçats en un total de 73.874, ja que 62.628 habitatges han resultat danyats, sigui totalment o parcialment, a conseqüència del terratrèmol.

 09:26 
Laura Borràs, sobre la polèmica per l'autoria del compte de Twitter de Joana Masdeu: "Rai López Calvet no és un dels meus col·laboradors"

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha esquivat qualsevol vincle amb la polèmica generada arran del compte de Twitter de Joana Masdeu, un perfil fals que es feia passar per periodista per defensar Francesc de Dalmases i criticar dirigents de Junts. NacióDigital va certificar que el mòbil associat al compte de Joana Masdeu era el de Rai López Calvet, una persona de l'entorn més immediat de Borràs. En una entrevista a Els Matins de TV3, Borràs ha marcat distàncies amb l'afer. "[Rai López Calvet] no és un dels meus col·laboradors", ha afirmat la presidenta del partit en dues ocasions. Borràs ha defensat la innocència de López Calvet, que és conseller nacional de Junts. També ha negat que pressionés l'advocada Magda Oranich, redactora de l'informe intern del partit sobre el cas Dalmases. "Reclamar un encàrrec en temps i forma no és pressionar", ha expressat.

 09:18 
Laura Borràs evita pronunciar-se sobre el cas Dalmases: "No reobriré aquesta polèmica"

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha evitat pronunciar-se sobre el cas Dalmases després que la mesa del Parlament acordés sancionar el diputat amb 600 euros i una amonestació. En una entrevista a Els Matins de TV3, la primera després d'aquest afer, Borràs ha dit que es mantindrà "silent" sobre aquesta carpeta per no donar-li "més volada": "No reobriré aquesta polèmica". La líder de Junts sí que ha destacat que, sobre la intimidació de Francesc de Dalmases a una periodista del FAQS se n'ha generat una "polèmica instrumentalitzada" que s'ha utilitzat per "perjudicar" el seu partit i a ella mateixa. Sobre Dalmases ha apuntat que "s'està recuperant d'una afecció cardíaca i està de baixa".

 09:10 
Laura Borràs admet que la contractació del pèrit ultra en la defensa de la seva causa és una "qüestió terriblement dolorosa i incòmoda"

La presidenta de Junts, Laura Borràs, s'ha pronunciat per primera vegada sobre la contractació com a pèrit d'Emilio Hellín, exmembre de Fuerza Nueva i responsable de la mort de Yolanda González, en el procés de defensa en la causa de la Institució de les Lletres Catalanes. Hellín s'ha encarregat del peritatge dels correus electrònics de Borràs, una prova clau en el judici que començarà el 10 de febrer. En una entrevista a Els Matins de TV3, la líder de Junts ha dit que aquesta és una "qüestió terriblement dolorosa i incòmoda". "Me'n vaig assabentar quan es va produir la filtració de la Fiscalia", ha afegit la presidenta del Parlament suspesa sobre la identitat d'Hellín i el vincle amb la seva defensa. Ha mostrat, en qualsevol cas, absoluta "confiança" en el seu equip d'advocats. "Aquesta polèmica apareix ara perquè es vol desviar l'atenció sobre aquest peritatge", ha afegit Borràs, que ha defensat la seva trajectòria antifeixista. "No es retirarà la prova. Ni ha passat ni es passarà", ha reblat sobre la feina feta per Hellín.

 22:44 
​​​​​​​

 22:04 
La CUP acusa el Govern d'"aplanar el terreny de la repressió"

La diputada de la CUP-NCG Laia Estrada ha acusat el Govern d'estar "pacificant i aplanant el terreny de la repressió al conjunt de les classes populars" pel suport d'ERC a la supressió de la sedició proposada pel PSOE i Unides Podem. Amb el suport dels republicans, el Congrés va començar a tramitar la reforma del Codi Penal. Estrada ha criticat que des de la Generalitat s'estan desplegant "polítiques de l'agenda del retrobament" i seguint l'"agenda de Foment i de la patronal". Per això, ha cridat a fer una "impugnació tant del model autonòmic com del marc estatal i del propi sistema capitalista".

 22:04 
​​​​​​​

 22:04 
​​​​​​​

 22:03 
​​​​​​​

 14:57 
L'ANC denuncia a l'ONU el Catalangate: "Estableix un precedent perillós per a la dissidència"

L'ANC ha denunciat al fòrum de l'ONU sobre Drets Humans, Democràcia i Estat de Dret la falta de "reparació" i d'assumpció de "responsabilitats" a l'Estat pel Catalangate. En l'última sessió del fòrum a Ginebra de divendres, la secretària nacional de l'ANC, Eva Pruneda, va explicar que l'entitat independentista ha estat una de les "víctimes de l'espionatge indiscriminat" i que "la negativa de les autoritats espanyoles a investigar l'escàndol estableix un precedent perillós per als defensors de la dissidència". Pruneda també va reclamar més "cooperació entre l'ONU i el Parlament Europeu per determinar una norma bàsica" sobre l'ús de Pegasus que garanteixi la "protecció dels drets fonamentals".

 14:50 
El PSC insta Aragonès a dir "si compta o no" amb ells pels pressupostos

El PSC ha reclamat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que "digui d'un cop si compta o no amb el primer grup del Parlament" per negociar els pressupostos. En una atenció als mitjans des de Sant Boi de Llobregat, l'alcaldessa i viceprimera secretària de l'Àrea d'Organització i Acció Electoral del PSC, Lluïsa Moret, ha criticat que "la tònica habitual" d'ERC és la "inacció, fer les coses tard i no arribar a temps". A més a més, ha desaprovat els canvis d'opinió "successius" dels republicans a l'hora de negociar els comptes catalans. De fet, a parer seu, són "incapaços de prendre decisions". A banda d'això, la socialista també ha contraposat l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) amb la poca voluntat perquè s'aprovin els comptes a Catalunya.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació