Dimecres, 31 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 11:24 
Educació i sindicats reprenen la mediació amb motiu de les dues jornades de vaga pendents

El Departament d'Educació i els sindicats reprenen aquest dimecres la mediació amb motiu de les dues jornades de vaga que encara hi ha sobre la taula. Les dues parts es trobaran novament a la seu del Departament de Treball, segons han informat fonts properes. USTEC, CCOO, la Intersindical, Professors de Secundària, UGT, CGT i la USOC van convocar un nou cicle d'aturades per aquest final de curs i encara resten per portar-se a terme una aturada parcial de dues hores aquest dijous i una nova jornada completa de vaga el 9 de juny. En la darrera vaga, dijous passat, els sindicats van retreure a la conselleria que no havia convocat la mediació.

 10:34 
Bolaños, sobre el 25% de castellà: "Les sentències no es discuteixen, s'han de complir"

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha remarcat que la sentència del TSJC que obliga les escoles a fer el 25% d'assignatures en castellà "s'ha de complir". "Les sentències no es discuteixen, es compleixen", ha subratllat en una entrevista a Onda Cero. Sobre el decret aprovat pel Govern ha apuntat que serà el tribunal qui decideixi si es dona execució a la sentència. Pel que fa a la llei pactada per PSC, ERC, Junts i comuns, Bolaños ha assegurat que es tracta d'un "pas endavant". "Per primera vegada a la història es parla del castellà al sistema educatiu català, com a llengua d'ensenyament i vehicular", ha assegurat. Bolaños també ha criticat que s'estigui utilitzant les llengües per crear "enfrontaments".

 10:17 
Controlat l’incendi entre Juncosa i Ulldemolins, que ha afectat 5,9 hectàrees

Els Bombers han controlat l’incendi de vegetació entre Juncosa i Ulldemolins (Priorat) que es va declarar dimarts i que ha afectat 5,9 hectàrees, segons els Agents Rurals. Es manté un dispositiu d’11 dotacions que treballen al perímetre del foc, gairebé tot ancorat en zona de conreu. La hipòtesi principal de l’origen de l’incendi és una crema de restes vegetals. Els Bombers van rebre l’avís dimarts pocs minuts després de dos quarts de tres de la tarda. Van arribar a activar fins a una vintena de dotacions terrestres amb efectius del GRAF i tres mitjans aeris.

 09:59 

 09:45 
Eva Parera, candidata de Valents a l'Ajuntament de Barcelona, afirma que ERC i Junts formen un Govern d'extrema dreta

La candidata de Valents a l'alcaldia de Barcelona, Eva Parera, ha assegurat que ERC i Junts forment un Govern d'"extrema dreta". En declaracions a La2 i Ràdio 4, ha declarat que ERC és un partit "profundament xenòfob" amb tot allò que fa referència a Espanya i ha afegit que Junts és un partit d'extrema dreta. Ha dit també que l'actual Govern s'ha saltat la llei perquè ha fet "un cop d'estat" i els ha acusat de demostrar "actituds d'extrema dreta" per exemple amb el tema del castellà a les aules. "El Govern està dient que no vol aplicar una assignatura més de castellà, això no és discriminació? No és extrema dreta?", ha preguntat.

 09:07 

 07:45 

 07:44 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols. 

 07:04 

 22:06 

 21:43 
Ferit lleu el conductor d'un autobús de Tarragona en xocar contra una rotonda

El conductor d'un autobús de l'Empresa Municipal de Transport de Tarragona (EMT) s'ha estampat contra la rotonda de l'avinguda Catalunya al voltant de quarts de nou del vespre d'aquest dimarts. L'home ha estat traslladat pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a l'Hospital Universitari Joan XXIII en estat lleu. Segons fonts municipals, el conductor s'hauria trobat malament i hauria perdut el control del vehicle, que ha recorregut uns metres en direcció contrària fins que ha xocat contra la rotonda. Les mateixes fonts han explicat que el vehicle portava pocs passatgers, els quals han resultat il·lesos, i que el vehicle anava a poca velocitat.

 21:09 
Raquel Sánchez, sobre la manca d'inversions a Catalunya: "No podem fer un relat només al voltant de les xifres"

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, s'ha referit a la manca d'execució d'inversions a Catalunya –només un 35% del total previst el 2021- i ha volgut rebaixar la polèmica. "No podem fer un relat només al voltant de les xifres. Si s'expliquen aïlladament no transmeten la realitat de com estan avançant els projectes", ha assenyalat Sánchez en la inauguració del Saló Internacional de la Logística (SIL). "A mi m'agradaria deixar palès que, des del 2018, aquest govern ha invertit i executat a Catalunya més que en qualsevol altra comunitat autònoma", ha volgut deixar clar la ministra de Transports, que també ha reclamat no utilitzar les infraestructures com una "arma llancívola" entre territoris.

 19:59 

 19:06 

 18:33 

 18:17 
Puig compra una participació majoritària de la marca de luxe sueca Byredo

L'empresa catalana de moda i bellesa Puig ha anunciat aquest dimarts que ha adquirit una participació majoritària de la marca de luxe sueca Byredo, fundada a Estocolm el 2006. En un comunicat, la companyia especifica que el fundador de Byredo, Ben Gorham, i Manzanita Capital continuaran sent accionistes. Així Gorhan seguirà ocupant al capdavant del lideratge creatiu i Manzanita seguirà "compromesa amb el creixement i la visió de lideratge a llarg termini de Byredo", segons Puig, que veu aquesta operació com un reforç en el segment d'alta gamma. L'empresa catalana també ha expressat el compromís de seguir donant suport al desenvolupament i posicionament de marca de Byredo.

 17:08 
Els líders Unió Europea acorden que la península Ibèrica asseguri el subministrament energètic del continent

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea han acordat aquest dimarts aprofitar el potencial renovable de la península Ibèrica "per contribuir a la seguretat de subministrament" en el marc de l'estratègia per reduir l'elevada dependència de combustibles fòssils de Moscou. Així figura a les conclusions de la Cimera de líders de la UE en què els 27 han advocat per "aprofitar el potencial de la Península Ibèrica per contribuir a la seguretat i subministrament de la Unió Europea" a la "capacitat de producció d'energia renovable ".

 16:28 
Giró acusa el govern espanyol de tractar els catalans com a "menors d'edat"

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha assegurat aquest dimarts que després d'ocultar les balances fiscals d'enguany el govern espanyol pot acabar optant per amagar també altres dades contràries als seus interessos, com les inversions territorialitzades. Tanmateix, ha recordat que la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, va apostar per no difondre aquesta informació per evitar "confrontació política". Segons Giró, aquesta decisió mostra falta de compromís amb els "valors fonamentals" de la democràcia. "Si el coneixement pot fer-nos mal, és millor que ens mantinguem en la ignorància", ha asseverat durant l'aniversari de l'Institut d'Economia de Barcelona (IEB) on també hi participa el governador del Banc d'Espanya.

 15:20 

 15:15 

 14:50 

 14:41 

 13:44 

 13:39 

 13:21 

 13:14 
Entitats demanen al TSJC la nul·litat de la sentència del 25% perquè el president de la sala es va situar al tribunal

La Plataforma per la Llengua i els sindicats USTEC, Intersindical i SEPC han presentat aquest dimarts un incident de nul·litat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per demanar que s'anul·li la sentència del 25% de castellà a les aules. Basen el recurs en què el president de la sala contenciosa-administrativa del TSJC, formada per 25 magistrats, va decidir que ell mateix formaria part dels cinc magistrats del tribunal que va acordar la sentència. Tot i que reconeixen que el president ho va fer emparant-se en la llei creuen que aquest sistema vulnera la Constitució. A més, retreuen al Govern que no hagi explicat quina és la seva estratègia judicial per aturar la sentència i que ho faci sense les entitats educatives.

 12:57 

 12:46 
Els comuns confirmen que donaran suport al decret llei del Govern per protegir el català i els docents

En Comú Podem ha anunciat que donarà suport al decret llei del Govern que ha de servir per defensar el català i protegir els docents davant la sentència del TSJC que imposa un 25% de castellà a les escoles. Jéssica Albiach ha argumentat que no deixaran "a la intempèrie" els centres educatius i ha de ser Educació qui "doni la cara" i també defensar un model centrat en garantir la plena competència de les dues llengües tenint present criteris pedagògics. "La resta és una anomalia, qui legislem som nosaltres", ha dit Albiach. Informa Sara González


 

 12:48 

 11:19 
Dispositiu policial contra el tràfic de drogues en un polígon industrial de Mataró

 La Guàrdia Civil i la Policia Local de Mataró estan portant a terme un operatiu antidroga a Mataró, segons han confirmat fonts properes. El dispositiu ha començat cap a les sis del matí i s'està portant a terme al polígon industrial Pla d'en Boet de la ciutat.

 10:45 
Bonaventura Clotet revela que li van proposar ser candidat a l’Alcaldia de Barcelona: "És ridícul i no té sentit"

El cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol i director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, ha revelat aquest dimarts que li van proposar ser candidat a l’Alcaldia de Barcelona, tot i que no ha aclarit quin partit li va fer la proposta. En declaracions a Ràdio 4 i a TVE, Clotet ha criticat que els partits vagin a buscar una persona que no té experiència en política “perquè té una visibilitat que pot encaixar amb la ciutadania i el poden acabar votant”. “És que és ridícul i no té sentit”, ha subratllat.

 10:29 

 10:22 

 08:59 

 08:26 

 07:42 

 07:12 
Les portades

Disparitat de criteri entre la premsa catalana i l'espanyola sobre l'execució del pressupost a Catalunya, al recull de portades dels principals diaris de paper.

 07:03 

 22:22 
Aragonès exigeix "explicacions immediates" a la ministra de Transports per l’incompliment en les inversions a Catalunya

Pere Aragonès exigeix "explicacions immediates" a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, davant les dades publicades aquest dilluns que certifiquen l'incompliment en les inversions a Catalunya. En una publicació a través de Twitter, el president de la Generalitat ha recordat que el 86% dels incompliments corresponen a Renfe i ADIF. L'Estat només executa un terç de les inversions previstes a Catalunya el 2021 mentre el govern espanyol gasta a Madrid un 84% més del que tenia pressupostat, triplicant la despesa per habitant destinada als catalans.

 20:18 
Rússia tanca l'aixeta del gas als Països Baixos i Dinamarca després que es neguessin a pagar en rubles

Rússia tanca l'aixeta del gas als Països Baixos i Dinamarca, en ple debat entre els diferents estats de la Unió Europea sobre quina és la fórmula més encertada per impulsar un nou paquet de sancions contra el règim de Vladímir Putin. En dos comunicats emesos aquest dilluns, els principals proveïdors de cada país –GasTerra els Països Baixos i Orsted a Dinamarca- han indicat que aquesta decisió respon a la negativa per part d'ambdues companyies de pagar el gas procedent de Rússia en rubles. Malgrat l'anunci, les dues empreses asseguren que el subministrament està assegurat gràcies a acords que han signat amb altres clients. A banda dels Països Baixos i Dinamarca, Rússia també manté tallat el subministrament a Finlàndia, Polònia i Bulgària.

 20:03 
Renfe tanca l'abril amb pèrdues d'1,53 milions d'euros

Renfe ha tancat el mes d'abril amb pèrdues d'1,53 milions d'euros, segons ha explicat el president de Renfe, Isaías Taboas, al Consell d'Administració de l'empresa. Amb uns ingressos totals de 343,86 milions i unes despeses de 316,89, ha aconseguit un Ebitda positiu de 26,97 milions, que després d'amortitzacions i despeses financeres es queda en el resultat negatiu esmentat. En el mateix mes de l'any anterior, la xifra va ser de -45,85 milions. De la seva banda, Renfe Viatgers ha aconseguit un benefici net l'abril del 2022 de 3,74 milions d'euros. És la primera vegada que aconsegueix un resultat positiu mensual des del febrer del 2020. La xifra s'assoleix malgrat l'augment de la despesa en energia de tracció, un 260% superior al març.

 19:42 

 18:27 

 15:35 
Iceta dona "màxim suport" al COE per configurar la candidatura dels Jocs d'Hivern

El ministre Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha expressat aquest dilluns que dona "màxim suport" al Comitè Olímpic Espanyol (COE) a l'hora de configurar una "candidatura guanyadora" per als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. Des de Tarragona, Iceta no ha volgut "alimentar baralles entre territoris" i ha destacat que l'organisme estatal no farà propostes que siguin perjudicials per als diferents governs autonòmics. El ministre ha apostat per una proposta "solvent i el més acordada possible" i ha remarcat que la candidatura" és espanyola" i "l'ha de presentar el COE". La Generalitat ja ha aplanat el terreny per possible una candidatura en solitari si l'Aragó es desmarca de l'acord.

 15:35 
Ciutadans també vol portar el decret del català al Consell de Garanties Estatutàries

El grup parlamentari de Ciutadans també pretén portar el nou decret llei del català al Consell de Garanties Estatutàries després que el Govern hagi aprovat el text en un consell executiu extraordinari. El president de la formació taronja, Carlos Carrizosa, ha anunciat aquest dilluns a la tarda que el seu partit prendrà la mateixa mesura que ja va adoptar la setmana passada amb la proposició de llei registrada per PSC, ERC, Junts i comuns. Carrizosa entén que el Govern intenta esquivar la sentència del 25% de castellà a les aules i ha afirmat que no pensa permetre que es "trepitgin" els drets lingüístics dels ciutadans castellanoparlants.

 13:53 

 13:35 
Fácil, la nova sèrie de Movistar+ sobre quatre amigues amb diversitat funcional que viuen a la Barceloneta

La directora de cinema Anna Rodríguez Costa ha presentat aquest dilluns la nova sèrie original de Movistar+ Fácil. La producció se centra en la vida de quatre dones amb diversitat funcional que volen viure en un pis de la Barceloneta i compta amb les interpretacions de Natalia de Molina, Anna Castillo, Anna Marchessi i Coria Castillo. Així, les aspiracions d’independència de les dones xoquen contra totes les normes establertes. El relat presenta uns personatges que recobreixen qui són en un món que ja ha decidit què poden fer sense comptar amb elles. El repartiment es completa amb les actuacions de Bruna Cusí, Martí Cordero, Eloi Costa, Cesca Piñón, Clara Segura, Ágata Roca, David Bagés o Albert Pla. A banda de la direcció de Rodríguez Costa amb Laura Jou, està escrita amb Cristina Pons a partir de la novel·la Lectura fácil de Cristina Morales.

 13:31 
El tabac mata més de 14.000 persones a tot l'Estat a l'any per malalties cardiovasculars

El tabac provoca al voltant de 54.000 morts a l'any a Espanya. El 27,5%, unes 14.000, per malalties cardiovasculars, inclosa la diabetis. Són dades de l'estudi recentment publicat a la Revista Espanyola de Cardiologia. Les malalties cardiovasculars esdevenen com la segona causa de mort provocada pel tabac, per darrere del càncer i per davant de les malalties respiratòries. Tot i que són els homes qui més moren a causa del tabac, pel que fa a les malalties cardiovasculars, són les dones les més afectades, amb gairebé un 5% més de proporció de les defuncions. 

 13:21 
El PSC acusa el Govern d'actuar amb "improvisació" amb el decret llei del català i avisa que no hi donarà suport si pretén "incomplir la sentència"

El PSC es desmarca del decret llei del català que el Govern aprova aquest migdia i que ha de servir per situar en la conselleria d'Educació la responsabilitat dels projectes lingüístics dels centres davant el requeriment del TSJC a l'executiu per complir la sentència del 25% de castellà. Els socialistes catalans han acusat d'"improvisació" el Govern i han advertit que no hi donaran suport si el decret llei serveix per "esquivar" o "incomplir" la sentència. "Les sentències s'han de complir", ha afirmat Lluïsa Moret, viceprimera secretària d'Organització i Acció Electoral del PSC en la roda de premsa d'aquest dilluns. Moret ha detallat que el partit no coneix el contingut del decret: "No sabem formalment el que diu". Els socialistes sí que van firmar l'acord al parlament per tramitar una proposició de llei en defensa de la immersió que situava el castellà com a llengua d'"ús curricular". Informa Joan Serra Carné

 13:23 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació