Dimecres, 31 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 13:12 
L'Acadèmia del Cinema Català incorpora Isona Passola i Colita com a membres d'honor

A més de la productora i la fotògrafa, també es distingirà a l'actor Fermí Reixach, la directora d'art Bel·lo Torras, els productors Quique i Toni Camín, el director de fotografia Jaume Peracaula i el crític Juan Ferrer. Així ho ha comunicat l'Acadèmia, que els ha definit com a "referents d'un gran valor". Aquesta categoria honorífica ha reconegut prop de 70 artistes i treballadors de la indústria cinematogràfica, per a visibilitzar el sector. L'acte de nomenament se celebrarà el 8 de juny a la Universitat de Barcelona.

 13:12 
L'Acadèmia del Cinema Català incorpora Isona Passola i Colita com a membres d'honor

A més de la productora i la fotògrafa, també es distingirà a l'actor Fermí Reixach, la directora d'art Bel·lo Torras, els productors Quique i Toni Camín, el director de fotografia Jaume Peracaula i el crític Juan Ferrer. Així ho ha comunicat l'Acadèmia, que els ha definit com a "referents d'un gran valor". Aquesta categoria honorífica ha reconegut prop de 70 artistes i treballadors de la indústria cinematogràfica, per a visibilitzar el sector. L'acte de nomenament se celebrarà el 8 de juny a la Universitat de Barcelona.

 12:32 
Sánchez promet un augment de la despesa en defensa a un mes de la cimera de l'OTAN

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit aquest dilluns en la necessitat d'incrementar la inversió en defensa, per a complir amb els compromisos adquirits per l'Estat amb l'OTAN, que reclama als socis que hi destinin un 2% del PIB. El president espanyol ha recordat que l'agressió de Rússia a Ucraïna reforça la necessitat de "millorar la capacitat de dissuasió" amb eines militars "modernes", que "només s'adquireixen mitjançant un augment de la inversió en defensa".

 12:05 

 11:57 
Comín mostra la seva indignació per les paraules de Rufian

L'eurodiputat de Junts, Toni Comín, ha carregat amb duresa contra Gabriel Rufian després de les seves paraules al Congrés dels Diputats contra Jaume Asens. En un fil de piulades elaborat aquest diumenge a la nit, Comín considera "inclassificable" que ni Rufian "ni els membres del seu partit" hagin rectificat fins ara les seves paraules. "Deixa d'anar tant a Waterloo" li va dir el republicà al membre dels comuns de la cambra espanyola. "Us imagineu algú de l'entorn de l'exili dient públicament a Jaume Asens 'no vagis tant a Lledoners'? Hauria estat deplorable", ha sentenciat Comín.
 

 11:51 

 11:40 

 11:35 

 11:28 
La CUP es desmarca del Govern i no veu opcions de continuar col·laborant-hi en aquesta legislatura

La CUP marca distàncies amb el Govern de la Generalitat liderat per Pere Aragonès i no veu opcions de continuar col·laborant-hi en aquesta legislatura. Així ho ha expressat el diputat Carles Riera en una entrevista a Ser Catalunya. "S'ha acabat el bròquil. Davant la dimissió del Govern de la Generalitat, l'alternativa és la CUP", ha expressat Riera, que ha assegurat que ERC i Junts han dimitit de l'agenda independentista. El dirigent independentista diu que s'ha apartat la CUP de les negociacions de l'acord parlamentari pel català a les escoles. "ERC i Junts han apostat pel PSC. El pitjor és que han ignorat a la comunitat educativa", ha afirmat el diputat.

 09:07 

 08:23 
Els líders de la UE es reuneixen a Brussel·les amb la vista posada en la guerra d'Ucraïna i les sancions a Rússia

Aquest dilluns arrenca la cimera extraordinària de la Unió Europea, una trobada que s'allargarà fins demà i que concentrarà els líders de govern de tots els estats del club comunitari a Brussel·les. La reunió, anunciada el mes d'abril pel president del Consell Europeu, Charles Michel, tindrà la guerra d'Ucraïna com a denominador comú, amb debats que se centraran en qüestions com l'energia, la defensa i la seguretat alimentària. Tot i que no figura a l'ordre de la cimera, els caps d'estat també parlaran sobre la implementació del sisè paquet de sancions, una proposta que inclou l'embargament de les importacions de petroli i que països com Hongria ja han avisat que "no es poden aprovar".

 08:21 
La consellera d’Igualtat i Feminismes acusa l'Estat d’haver "dimitit de les seves responsabilitats" amb els refugiats ucraïnesos que arriben a Catalunya

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha acusat l'Estat d'haver "dimitit de les seves responsabilitats" amb els refugiats ucraïnesos que arriben a Catalunya. Ho ha dit en una entrevista a l'ACN, on ha recordat que l'executiu català no ha rebut "ni un euro" del fons europeu que s'ha activat per a la protecció temporal de les persones desplaçades. En aquest sentit, només un 28% (unes 5.000 persones) s'allotgen en recursos facilitats dins del pla estatal mentre que el 72% restant han anat a cases de familiars i coneguts, atesos per la Generalitat i els mateixos municipis. La consellera també ha explicat que el Govern està explorant diverses vies per reforçar aquest suport davant la "negligència" de l'executiu espanyol.

 07:36 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:04 

 19:51 
Clouen les votacions de la consulta d'Aiguafreda per decidir si continua al Vallès Oriental o marxa a Osona

Desenes de veïns d'Aiguafreda voten aquest diumenge si es mantenen a la comarca del Vallès Oriental o volen passar a ser d'Osona. Tot i que es pot participar presencialment o telemàticament a la consulta, molts ciutadans han preferit posar el seu vot a l'urna que s'ha instal·lat al vestíbul de l'ajuntament des de les nou del matí fins a les 20:00 hores. L'alcalde, Miquel Parella, ha assegurat en declaracions a l'ACN que ha tingut "molta participació presencial", cosa que l'ha sorprès gratament. A parer seu, "és un bon símptoma" perquè en experiències similars anteriors els veïns preferien votar telemàticament. Els resultats de la votació, que es coneixeran dimarts, no són vinculants, però la voluntat del consistori és fer cas del resultat.
 

 19:48 
Una dona morta i un home ferit crític en un xoc frontal entre una motocicleta i un cotxe al Papiol

Un xoc frontal entre una motocicleta i un cotxe al Papiol (Baix Llobregat) ha acabat amb una dona mort i un home en estat de ferit crític, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. L'avís del sinistre s'ha rebut a les 14:47 hores d'aquest diumenge al quilòmetre 3,8 de la C-1413a, de Molins de Rei a Rubí. Per causes que encara s'investiguen, hi ha hagut una col·lisió frontal entre el turisme i la motocicleta, que s'ha incendiat. La víctima mortal era veïna de Rubí de 31 anys. Pel que fa al ferit crític, l'helicòpter del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) l'ha evacuat a l'hospital de Bellvitge.

 17:14 
Incendi en una nau de reciclatge del Port de Barcelona

Un incendi crema aquest diumenge a la tarda en una nau de reciclatge del Port de Barcelona. Segons han informat fonts municipals a l'ACN, el foc no ha causat ferits i hi ha nou dotacions dels Bombers de Barcelona treballant-hi per apagar-lo. L'incendi en les instal·lacions d'una empresa ha provocat una columna de fum visible des de bona part del litoral de l'àrea metropolitana.

 17:07 
Més de 40 entitats participen en una jornada reivindicativa per la pacificació total de la ronda de Sant Antoni

El veïnat de la ronda de Sant Antoni ha sortit al carrer aquest diumenge per reclamar la pacificació total de la zona. Un total de 43 entitats s'han unit en una jornada reivindicativa amb activitats musicals, gastronòmiques i culturals a peu de carrer que tenen per objectiu que s'elimini la llosa actual i que la ronda sigui més amable per la gent del barri. Han demanat espais amplis i més arbres, plantes i bancs, entre d'altres. També han posat el focus en què aquesta reforma és necessària per crear espais de convivència per al veïnat i reduir la contaminació ambiental i acústica. Un altre punt important, han dit, de les seves demandes, és que la zona delimita els barris del Raval i de Sant Antoni: “Els dos amb més densitat poblacional de la ciutat i també dels que tenen un índex de contaminació més elevat”, ha detallat Fem Sant Antoni.

 14:34 
 

 14:28 
Illa, sobre ERC i Junts: «Em sorprèn que alguns que tenen responsabilitats importants al Govern comencin barallant-se»

El secretari general del PSC i cap de l'oposició, Salvador Illa, ha criticat aquest diumenge el creuament de declaracions que ERC i Junts. "Em sorprèn que alguns que tenen responsabilitats molt importants al Govern i en governs municipals comencin barallant-se i encetant una comtessa electoral, queda un any, calma i serenitat", ha dit en la Festa de la Rosa del PSC a Cerdanyola del Vallès. També ha insistit en que l'acord per la llengua que estableix el castellà com a llengua curricular compleix amb la sentència del 25% i que no s'ha fet "ni per esquivar ni per incomplir" les resolucions judicials. Sobre el primer aniversari del Govern de Pere Aragonès ha retret que, al seu parer, no ha pres cap "mesura tangible" que hagi canviat la vida de la gent.

 14:00 

 13:05 

 13:01 

 12:34 
Un ferit greu per cremades en un incendi en un garatge a les Borges del Camp

Un home va quedar ferit de gravetat ahir dissabte al vespre en un incendi en un garatge a les Borges del Camp (Baix Camp). L'avís del foc es va rebre a les 20.49 hores en una casa aïllada situada al camí de Riudecols. El foc es va produir en una garrafa de benzina i l'afectat va patir cremades de segon grau intentant apagar-la. Al lloc es van desplaçar 8 dotacions dels Bombers de la Generalitat –que no van haver d'apagar cap flama, ja que l'incendi estava sufocat- i 3 ambulàncies del SEM, que van traslladar l'home ferit greu a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.

 12:28 

 12:22 

 11:32 
Colau nega que els propers comicis siguin un plebiscit sobre la seva figura: "El tema no seré jo sinó el model de ciutat"

Dues setmanes després d'haver anunciat que pretén presentar-se a la reelecció com a alcaldessa, Ada Colau ha apuntat que espera millorar els resultats a les eleccions perquè el debat "no està polaritzat entorn del tema nacional". "La proposta de diàleg s'obre camí i ha rebaixat la tensió i les pròximes eleccions han d'anar de Barcelona", ha subratllat. A més, també ha negat que els propers comicis siguin un plebiscit sobre la seva figura. "El tema no seré jo sinó el model de ciutat", ha assegurat. Colau també ha fet referència a la candidatura per als Jocs d'Hivern i ha qualificat de "despropòsit" les negociacions fallides entre la Generalitat i el govern de l'Aragó.

 10:54 

 10:26 

 10:13 

 10:03 

 09:51 

 08:53 

 08:33 

 18:24 
Marc Márquez tornarà a passar per quiròfan i diu adeu a la temporada de MotoGP

Marc Márquez ha tornat a caure. Aquesta vegada, als classificatoris previs al Gran Premi d'Itàlia. A conseqüència d'això, haurà de tornar a passar per quiròfan i per la mateixa lesió que arrossega des de fa mesos: el braç dret. Serà la quarta vegada que ho fa i, espera, la definitiva. En un comunicat emès a les seves xarxes socials, el pilot de Cervera ha assegurat que el seu estat físic "ha millorat"; no obstant això, continua amb "limitacions importants" a l'húmer dret que no li permeten pilotar la moto com desitja. Per això, el seu equip mèdic ha decidit fer una nova intervenció. "No és una decisió gens fàcil per mi, però estic amb la màxima predisposició i il·lusió per continuar esforçant-me per tornar a competir al màxim nivell", ha conclòs.
 

 14:07 

 13:38 
Sánchez assegura que està «normalitzant la vida» a Catalunya i acusa el PP de «posar en risc la unitat d'Espanya»

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que amb el seu executiu "s'està normalitzant la vida" a Catalunya i ha acusat el PP de ser qui "posa en risc la unitat d'Espanya". Sánchez també ha assenyalat que "la gran diferència entre ells i nosaltres és que a ells els aproven una DUI i nosaltres estem normalitzant i retrobant la vida a Catalunya". En un acte des d'Andalusia acompanyat pel candidat socialista a la Junta, Juan Espadas, ha criticat que quan els governs del PP han comptat amb el suport parlamentari de partits nacionalistes "no hi havia cap perill per a la ruptura de l'Estat", mentre que quan el suport ha estat a executius socialistes "diuen que perilla la unitat d'Espanya". El president de l'executiu espanyol ha carregat contra els d'Alberto Núñez Feijóo: "Ells diuen que amb nosaltres perilla la unitat de l'Estat, però és amb ells i les seves polítiques que es posa en risc". 

 13:15 

 11:55 
Junts: «No tenim cap garantia d'esquivar la sentència del 25%, però no ens podem quedar de braços plegats»

La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, ha reconegut que amb la nova proposició de llei de política lingüística a les escoles no hi ha cap garantia per esquivar la sentència del 25% de castellà a les aules del país. "Malauradament, la justícia sempre actua amb molta injustícia respecte a Catalunya, la llengua catalana i el model d'escola catalana. No tenim cap garantia, però el que no podem fer és quedar-nos de braços plegats", ha assenyalat Sales al programa L'hemicicle de Catalunya Informació. De fet, la portaveu de Junts ha posat d'exemple el recurs de Vox, Ciutadans i PP al Consell de Garanties Estatutàries, que ha paralitzat l'aprovació de la llei. "Per la llengua s'hi val tot, aquesta gent ho ha demostrat sempre", ha etzibat Sales.

 11:42 

 11:22 

 10:25 

 10:20 

 10:02 

 09:28 

 08:50 

 08:34 

 08:27 

 21:55 
La policia de Texas admet que va ser una mala decisió no entrar abans a l'aula del tiroteig

El coronel Steven McCraw, del Departament de Seguretat Pública de Texas ha assegurat que els agents de policia van arribar "en qüestió de minuts" a l'escola primària d'Uvalde. Així i tot, ha admès que va ser una "decisió errònia" no irrompre immediatament i per la força a l'aula en què es produïa el tiroteig. Ho ha explicat en una roda de premsa aquest divendres, on també ha dit que l'atacant va arribar a disparar "més de 100 vegades". Una afirmació que es basa, asseguren les autoritats policials, en "l'evidència d'àudio" que tenen del tiroteig. L'autor dels trets, també hauria comprat un total de 1.657 cartutxos, 315 es van trobar a l'interior de l'escola i 142 estaven fets servir.

 21:37 
Protecció Civil desactiva el Plaseqcat un cop controlada la fuita d'oli tèrmic a les Borges Blanques

Protecció Civil ha desactivat aquest divendres la fase d'alerta del Pla de risc químic de Catalunya (Plaseqcat) activat des d'ahir per una fuita d'oli tèrmic en una empresa de les Borges Blanques. Entre la nit i el matí la fuita ha estat resolta i durant tot el dia tres dotacions dels Bombers, a banda d'efectius del Grup de Riscos Tecnològics, han estat de retén fent tasques de seguretat a l'empresa, que cap a tres quarts de vuit del vespre han abandonat l'indret. La fuita es va produir en una empresa ubicada al quilòmetre 4 de la carretera LV-7023. En un primer moment, es va recomanar als veïns de Juneda, Puigverd de Lleida, Castelldans i les Borges Blanques que es quedessin a casa si tenien molèsties o eren a prop de la zona.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació