Dimecres, 31 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 16:28 
L'Aragó intentarà evitar "per tots els mitjans" que es plantegin proves olímpiques a les seves estacions sense consentiment del govern Lambán

El govern de l'Aragó veu "inviable" una candidatura olímpica en què hi participin les estacions aragoneses al marge d'un possible acord institucional amb el Comitè Olímpic Espanyol (COE) i Catalunya. En aquest sentit, el conseller d'Esports del govern aragonès ha dit que aquesta proposta seria un "disbarat" encara més gran que el que va plantejar el president del COE, Alejandro Blanco, inicialment. Felipe Faci ha assegurat que faran servir "tots els mitjans" per evitar aquest escenari. El conseller aragonès ha fet aquestes declaracions després de la reunió mantinguda, juntament amb el president Javier Lambán, amb alcaldes i representants turístics del Pirineu d'Osca, on hi ha les estacions d'esquí que podrien acollir proves dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030.

 16:06 

 15:22 
El Suprem anul·la els nomenaments de l'Agència de Protecció de Dades repartits entre el PSOE i el PP

El Tribunal Suprem ha acordat anul·lar l'acord del consell de ministres del 22 de febrer passat pel qual es va comunicar al Congrés dels Diputats els noms dels candidats a la Presidència i Adjuntia de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD). Els magistrats han considerat que el procediment pel qual el PP i el PSOE van acordar els nomenaments està viciat d'arrel en apartar-se de la normativa vigent. Així ho ha decidit la Secció Quarta de la Sala Contenciosa Administrativa després de deliberar dimarts sobre el recurs presentat per Leonardo Cervera, un dels aspirants a ser president de l'Agència de Protecció de Dades.

 14:36 

 14:36 
Rússia elimina la restricció d'edat per ingressar a l'exèrcit

La Duma (la cambra baixa del sistema parlamentari rus) ha eliminat la restricció d'edat per poder ingressar a les forces armades de Rússia. Fins ara, els ciutadans que volien convertir-se en soldats militars de manera professional havien de tenir entre 18 i 40 anys, o entre 18 i 30 per a les persones que provenien de l'estranger. Ara, donada la situació en la invasió de Rússia i en la manca d'efectius professionals i preparats, el parlament rus ha decidit trencar aquesta restricció i permetre que les persones entre 40 i 65 anys sol·licitin formar part de l'exèrcit. Els homes, fins als 65 anys i les dones fins als 60.

 14:36 

 14:03 
Una llamborda al Poble-sec recorda la casa en què va viure el «fotògraf de Mauthausen», Francesc Boix

Els i les alumnes de l'Institut XXV Olimpíada de la Font de la Guatlla han col·locat aquest matí una llamborda al carrer de Margarit del Poble-sec en record a la casa en què va viure el conegut com a "fotògraf de Mauthausen", Francesc Boix, en presència de la seva neboda. Els estudiants estan duent a terme aquesta iniciativa durant tota la setmana, davant les cases de Carme Boatell Teixidó i José Alcubierre Pérez. Ambdós, juntament amb Boix, vivien a Barcelona abans de ser deportats pel règim nazi a camps de concentració i d’extermini. La llamborda, coneguda com a Stolpersteine, és un petit monument creat per l'artista alemany Gunter Demnig en memòria de víctimes del nazisme.
 

La llamborda en record al fotògraf de Mauthausen. Foto: Ajuntament de Barcelona

 14:11 
L'ANC carrega contra la proposició de llei pel català a l'escola: "És un pas enrere"

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha criticat la proposició de llei pel català a l'escola acordada per PSC, ERC, Junts i En Comú Podem. "És un pas enrere", ha afirmat Feliu en una entrevista al diari Ara. "L'únic que es fa és intentar complir la imposició del TSJC de la manera que es noti menys", ha afegit la presidenta de l'ANC sobre la resposta política a la sentència del 25% de castellà. Feliu ha reclamat que es treballi perquè no es faci "un pas enrere gegant" en la immersió. Un dels conceptes que rebutja l'ANC és que s'hagi inclòs el castellà com a "llengua d'ús curricular". "El PSC intenta marcar un gol", ha afegit la presidenta de l'entitat sobiranista.

 13:38 

 12:55 
Urkullu creu que revisar els indults és un «absolut error» i reivindica la política basada en el «diàleg»

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha considerat que revisar els indults als líders polítics independentistes condemnats per l'1-0 és un "absolut error" i ha reivindicat la política basada en el "diàleg" en contra de la "judicialització" del conflicte. El lehendakari ha titllat d'"absolutament incomprensible que els indults es revisin" per un canvi en la composició del tribunal. En una jornada sobre els fons Next Generation organitzada pel diari El Confidencial a Bilbao, Urkullu ha considerat que "és un exercici democràtic" respectar a qui la societat ha escollit que estigui a les institucions, "siguin d'on siguin, en aquest cas de la societat catalana". Per tot, s'ha mostrat convençut que "revisar de nou els indults, després de tot el que ha estat el procés i les conseqüències humanes, socials i polítiques en les quals ha derivat és un absolut error".

 12:44 
10 formacions proposen una reforma de reglament del Congrés perquè s'hi pugui intervenir en català, gallec i basc

Deu formacions amb representació al Congrés dels Diputats (ERC, Junts, PDeCAT, CUP, PNB, Bildu, Podem, Més País, Compromís i BNG) han registrat aquest dimecres una proposició de reforma del reglament del Congrés perquè contempli la possibilitat d'intervenir i presentar documents en català, gallec i basc. Els signants proposen que s'estableixi un sistema de traducció simultània seguint la línia dels passos que ja s'han fet al Senat. Tot plegat després que dimarts de la setmana passada la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, retirés la paraula al diputat de la CUP Albert Botran per intervenir en català. A l'exposició de motius, les formacions recorden que la Constitució proclama la voluntat de protegir les llengües de "tots els espanyols i pobles d'Espanya" i que aquestes han de ser objecte "d'especial respecte i protecció".

 12:33 

 11:41 
Calviño veu «sorprenent» que el Tribunal Suprem revisi els indults: «Són elements en què el protagonisme és de l'executiu»

La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha qualificat aquest dimecres de "sorprenent" la decisió del Tribunal Suprem d'admetre a tràmit els recursos presentats contra els indults del 1-O perquè són elements en què el "protagonisme" recau sobre el govern. Calviño, en una entrevista a Telecinco, ha manifestat "respecte total" per les accions judicials i ha dit estar a l'espera per veure "quina és l'anàlisi" final. 
 

 11:48 

 11:02 
ERC presenta una proposició de llei al Congrés perquè els joves de 16 anys puguin votar

El partit d'ERC al Congrés dels Diputats ha interpel·lat, de manera urgent, el govern espanyol aquest dimecres en matèria de polítiques per les persones joves. Una de les demandes dels republicans, feta de la mà de Marta Rosique, és que es baixi l'edat de vot ls 16 anys per "equiparar drets i deures" i aconseguir més participació política de la joventut. També ha exigit a l'executiu que cedeixi els 6.000 habitatges buits que la Sareb té a Catalunya per lloguer social i que es derogui la llei mordassa. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha contestat a la diputada assegurant que "els joves de 16 anys "han de poder votar per coherència" perquè, ha detallat, "poden casar-se, votar i pagar impostos, però no poden decidir què es fa amb ells". Belarra ha deistjat que puguin tenir aviat aquest debat perquè "la democràcia espanyola s'enfortiria amb aquesta mesura". En matèria d'habitatge, la ministra ha explicat que dins la llei de l'habitatge que està impulsant l'executiu espanyol, es preveu comptar amb un parc públic d'habitatge de lloguer amb la col·laboració de la Sareb. La ministra també ha detallat que el text prendrà la regulació del preu del lloguer impulsada pel Parlament de Catalunya com un "far" on referenciar-se. "Jo crec que va ser un èxit", ha assegurat. I sobre la resta de mesures proposades pels republicans, la diputada de Podem ha assegurat que "és conscient que queda un ampli camí per recórrer" i que la pròxima "prioritat" serà la derogació de la llei mordassa.

 

 11:19 
La Trinca trenca rècords d'audiència de la temporada a TV3: més d'un milió de persones segueixen l'especial d'aquest dimarts a la nit

L'especial dedicat a La Trinca que va emetre TV3 ahir a la nit va suposar la millor nit per a la cadena en tota la temporada. Primer, amb el Sense Ficció anomenat Torna La Trinca, que amb un 23,6% de quota i 526.000 espectadors va ser el més vist des del 15 d’octubre del 2019, quan es va emetre 1-O, cas obert. La nit dedicada a La Trinca es va completar amb l’emissió del film La Trinca: Biografia no autoritzada, que van seguir 210.000 espectadors, va fer un 17,7% de quota i també va liderar la franja. L’audiència acumulada dels dos espais dedicats al grup de Canet de Mar va ser d’1.006.000 espectadors. 

 10:39 
Bolaños defensa la legalitat dels indults als líders independentistes: «Van servir per superar la tensió»

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha defensat que els indults que el govern espanyol va concedir als líders independentistes són "absolutament legals". En declaracions als passadissos del Congrés aquest dimecres al matí, Bolaños ha respectat el canvi de criteri del Tribunal Suprem en admetre ara a tràmit els recursos contra la mesura de gràcia. Tanmateix, Bolaños ha subratllat que els indults "no només van ser legals sinó que van complir la finalitat que avui Catalunya sigui un lloc molt més habitable". "Van servir per a una finalitat superior, que és aconseguir superar la tensió insuportable que es vivia i passar a una nova etapa", ha dit.

 

 10:51 
La CUP critica el Govern per reproduir un "model caduc" amb l’aposta per la Copa Amèrica de Vela a Barcelona

La CUP ha verbalitzat una crítica al Govern per l'aposta per celebrar la Copa Amèrica de Vela a Barcelona, un projecte compartit amb l'Ajuntament de la capital catalana. La formació anticapitalista ha lamentat que l'executiu reprodueixi un "model caduc" amb grans esdeveniments que han patit pèrdues en el passat. La diputada Eulàlia Reguant ha posat d'exemple l'edició de València, amb la "infausta fotografia" de Rita Barberà i Francisco Camps. "Quin model volen projectar?", s'ha preguntat la diputada. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha defensat el projecte i ha recordat que "les males praxis" en edicions passades no es reproduiran a Catalunya. "Aprofitarem el potencial de la Copa Amèrica. Sabrem aprofitar l’enorme projecció a escala global de l’esdeveniment”, ha afirmat Torrent. El conseller ha retret a la CUP que hagi triat exemples vinculats a casos de corrupció. "Aprofitarem el trampolí que suposa aquest esdeveniment per generar impacte econòmic en el present i oportunitats de futur", ha afegit. Informen Oriol March i Joan Serra Carné

 10:08 
Carolina Telechea (ERC): El retorn del rei emèrit és «l'inici d'una operació d'Estat per blanquejar-lo»

La diputada per ERC al Congrés dels Diputats Carolina Telechea, ha assegurat aquest dimecres que el retorn del rei emèrit la setmana passada a Espanya és "l'inici d'una operació d'Estat per blanquejar-lo", ja que durant la seva estada a la localitat gallega de Sanxenxo ha pogut "passejar-se amb llibertat" i el mes de juny planeja tornar. Mentrestant, ha dit Telechea a la sessió de control del Congrés, "les nostres exiliades no poden tornar a casa i als nostres presos polítics se'ls revisaran els indults". Per la diputada, "es tracta de ser demòcrata" i el PSOE "passarà a la història pel paper vergonyós que ha fet" i Podem "per la seva inacció". La republicana, ha assegurat, que "qui té el cul llogat, no seu quan vol" i ha afirmat que "el problema no són les clavegueres de l'Estat, l'Estat són les clavegueres". El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha considerat que les apreciacions d'ERC són "extremistes" i "allunyades de la realitat", i ha explicat que el govern espanyol treballa, juntament amb la Casa Reial, perquè assoleixi "els més alts estàndards" de les monarquies europees. Exemple d'això, ha assegurat, és el reial decret aprovat el passat abril per millorar la transparència i bon govern de la institució. També ha volgut posar èmfasi en el fet que el president, Pedro Sánchez, va ser el primer a demanar explicacions al rei emèrit i, ara, ha afirmat, ho segueix defensant.
 

 10:01 

 09:58 
El president del COE culpa Lambán de la ruptura i vol mantenir el projecte amb Catalunya i estacions aragoneses

El president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, ha responsabilitzat el president d'Aragó, Javier Lambán, de la ruptura de l'acord tècnic que s'havia assolit per a la candidatura dels Jocs Olímpic d'Hivern al 2030, i ha apuntat que el seu objectiu ara és impulsar el projecte inicial amb participació de Catalunya i l'acord directe amb estacions d'esquí aragoneses sense passar pel govern aragonès. En declaracions a Catalunya Ràdio, Blanco ha afirmat que el dia 1 comunicarà al president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, la determinació de presentar candidatura.

 09:31 
Incrementa el risc de patir un trastorn per videojocs entre els menors de 14 i 18 anys, segons Salut

El 15% de nois i el 3% de noies d'entre 14 i 18 anys són propensos a patir un trastorn per l'ús de videojocs, segons xifres de l'Informe monogràfic d'addiccions comportamentals de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. El 2018, les dades eren del 13% i del 2,6%, respectivament. La Conselleria de Salut també ha informat en un comunicat aquest dimecres que l'ús de videojocs, no només s'ha incrementat en els dos últims anys, sinó que està "àmpliament normalitzat": fins al 98% dels nens i el 78% de les nenes han jugat l'últim any. L'ús compulsiu d'Internet també creix, sobretot en les nenes, en un 32% dels casos i en un 22% dels nens. El 2018, va ser del 27% i del 21% respectivament. Un percentatge "molt per damunt" de les xifres que s'obtenen de l'enquesta a persones d'entre 15 i 64 anys. En canvi, el joc amb diners i la proporció de joves que podrien patir una addicció ha disminuït: el 2018 el 8% de nens i el 2% de nenes tenien una possible addicció mentre que el 2021 aquest percentatge és d'un 5% i un 2%, respectivament. Amb aquestes dades, l'Agència de Salut Pública de la Generalitat ha desenvolupat la Guia preventiva sobre entorns digitals, dirigida a professionals de l'educació que treballen amb adolescents d'entre 12 i 18 anys per oferir unes pautes generals per emprendre noves normatives en l'ús de les pantalles.

 09:41 
La CUP carrega contra l'acord pel català perquè "legisla" en contra de la llengua del país: "Qui està legislant és el TSJC"

La nova llei del català no és ben vista per la CUP, com ha reiterat Dolors Sabater des del faristol, perquè s'adapta el marc legal a la sentència del TSJC. "Qui està legislant són els magistrats, qui premerà el botó de la votació seran les togues", ha lamentat Sabater. "Es legisla en contra del català, i són els partits del Govern els qui ho impulsen", ha apuntat la diputada anticapitalista, que ha acusat l'executiu de traslladar la responsabilitat als centres. "És una irresponsabilitat deixar la iniciativa en mans de les escoles. S'obre la porta a la segregació escolar per raó de llengua", ha indicat la diputada anticapitalista, segons la qual el castellà passa a ser vehicular. Informa Oriol March des del Parlament.

 09:27 
Junts s'erigeix en garant del català a l'escola i ERC es reivindica com a "constructora de consensos" en el debat sobre la nova llei al Parlament

Segons la portaveu parlamentària de Junts, Mònica Sales, la clau de l'acord pel català és que es "deixa de banda" una sentència que va en contra d'una "llengua minoritzada". "Celebrem poder donar resposta als docents que veuen qüestionada la seva feina", ha apuntat Sales, que veu un "blindatge amb totes les garanties" al català a l'escola. Tot i això, ha admès que no es poden descartar més "ingerències judicials". "La seguretat dels centres és cabdal en un context de màxima indefensió. La defensa del català té un aliat en Junts, per això hem treballat sense descans", ha remarcat. Junts va signar el primer acord però, al cap d'unes hores, se'n va desmarcar, i el seu paper ha estat clau per arribar a l'entesa rubricada aquest dimarts. Marta Vilalta, portaveu d'ERC, ha posat l'accent en com s'ha "recosit" el consens. "Volem seguir sent constructors de consensos, perquè en la defensa del català no hi sobra ningú", ha recalcat Vilalta. Informa Oriol March des del Parlament.

 09:15 
Rufián celebra l'acord per blindar el català a l'escola i recorda que el castellà no està perseguit a Catalunya

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha celebrat aquest dimecres l'acord assolit entre ERC, Junts, PSC i els comuns per a una nova llei sobre el català a l'escola. En declaracions als passadissos del Congrés, Rufián ha recordat que s'ha recuperat un consens "que ja va passar fa 40 anys a Santa Coloma, quan molta gent de fora de Catalunya va entendre que el català era una llengua minoritària que calia protegir". "El castellà no està perseguit a Catalunya, i cal entendre que el català no és patrimoni de l'independentisme perquè si no estem fent un mal favor a la llengua", ha dit.

 09:12 
El PSC i els comuns certifiquen que s'ha "trencat" la política de blocs amb l'acord a quatre pel català a l'escola

Esther Niubó, diputada del PSC i una de les negociadores de l'acord amb ERC, Junts i comuns pel català a l'escola, ha posat de manifest que hi guanyen tant les llengües com la ciutadania. "La proposta preserva el sistema català, i reconeix el castellà com a llengua d'aprenentatge. El castellà no pot rebre el tractament d'estranger, perquè és propi de molts catalans", ha remarcat Niubó, que ha recordat la gran quantitat d'entitats i de persones implicades en l'acord, entre les quals l'exconsellera Irene Rigau. "No es defensen les llengües les unes contra les altres. S'equivoca qui defensa el català en contra del castellà, com també ho fa qui defensa el castellà en contra del català. Es trenca la política de blocs", ha assenyalat la diputada socialista. "Esperem que aquest acord sigui el primer de molts que trenca aquests blocs", ha apuntat Jéssica Albiach, cap de files dels comuns a la cambra catalana.

 08:30 

 07:56 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper català i espanyols.

 07:39 
Desactivada l'alerta del pla Inuncat, que queda en prealerta per la possibilitat de pluges durant el matí

Protecció Civil ha desactivat la fase d'alerta del pla d'emergències Inuncat, que queda en prealerta per la previsió que les precipitacions encara es mantinguin durant el matí en alguns punts del país. Les precipitacions més intenses han viatjat de sud-oest a nord-oest però cap estació ha superat el llindar de nivell de 20 litres/metre quadrat en mitja hora. Les pluges no han provocat incidències destacades.

 07:02 

 22:34 
La Intersindical rebutja l'acord del Parlament per "incloure el castellà com a llengua vehicular" a l'escola catalana

La Intersindical se suma al "rebuig" contra l'acord d'ERC, Junts, el PSC i ERC al Parlament, el qual consideren que serveix per "incloure el castellà com a llengua vehicular" a l'escola catalana. "Representa la fi d'un model que persegueix la cohesió i el dret de tot l'alumnat a tenir accés a la llengua catalana", asseguren en el marc d'un comunicat de la plataforma Pública i En Català.

 22:31 
Lluís Llach, en contra de l'acord del Parlament sobre la llengua

El cantautor i exdiputat de Junts pel Sí, Lluís Llach, s'ha manifestat en contra de l'acord entre ERC, Junts, el PSC i els comuns al Parlament sobre la llengua. "És magnífic que els polítics nostrats pensin que amb una llei dubtosa podran evitar la imaginativa obsessió de la cúpula judicial per enderrocar la nostra llengua", ha assegurat a través de Twitter. Llach també ha donat suport als posicionaments d'Ustec i el SEPC contra la norma acordada.

 21:50 
El SEPC creu que l'acord sobre la llengua facilita aplicar el 25% de castellà: "Un gran pas enrere"

El Sindicat d'Estudiants dels Passos Catalans (SEPC) considera que la proposició de llei sobre la llengua a l'escola és "un gran pas enrere que implica la cobertura política necessària per aplicar sense problemes" la sentència del 25% de castellà del TSJC. En una piulada, el sindicat ha valorat que la llei que aquest dimarts han acordat el PSC, ERC, Junts i els comuns "claudica" en la defensa del català. Han lamentat que la proposició de llei reconeix "que el català deixi de ser l'única llengua vehicular i defineix el castellà com a llengua curricular. És a dir, vehicular".

 21:15 
Aragonès: "Hem assolit un gran acord de país per la defensa del català a l'escola"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat que s'hagi assolit un "gran acord de país" per la defensa del català a l'escola. Així s'ha referit al pacte entre ERC, Junts, PSC i comuns per una nova llei al Parlament per fer front a la sentència del 25% en castellà. "Per protegir la llengua catalana i garantir la cohesió social i la igualtat d'oportunitats tot esforç és poc i tot consens és imprescindible. El meu agraïment a la generositat i esforç de tothom", ha afegit a través de Twitter. La proposició de llei dels quatre partits estableix que el català és llengua vehicular i que el castellà és "d'ús curricular". Així mateix, diu que el castellà "és emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre".

 20:13 

 19:20 
Ustec veu el pacte per la llengua com "una presa de pèl inadmissible" que generarà "segregació"

El sindicat majoritari de docents, USTEC, s'ha mostrat aquest dimarts a la tarda contrari a l'acord polític que preveu considerar el castellà com a "llengua curricular" de l'ensenyament a Catalunya. La portaveu, Iolanda Segura, ha dit que no tenen "cap esperança" que Educació "defensi la vehicularitat del català a tots els centres" i tenen "molta por i preocupació perquè es generarà segregació per raó de llengua, cosa que és inadmissible". Segura veu l'acord com "una nova presa de pèl que va en la mateixa línia que l'última modificació de la proposta de llei", de finals de març. "No ens convenç, i continuem defensant que s'ha d'implantar bé la immersió", ha reblat. 

 17:43 
El parlament gallec designa Feijóo com a senador autonòmic

El parlament gallec ha designat aquest dimarts al líder del PP i expresident de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, senador per designació autonòmica. D'aquesta manera, Feijóo podrà confrontar cara a cara amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a les sessions de control a la cambra alta, que se celebren els dimarts a la tarda. La primera sessió de control en què participarà Feijóo amb Sánchez serà el 7 de juny.

 16:31 
La Fiscalia acusa el metge d'Interior d’abús sexual a una de les mosses i li demana dos anys de presó

La Fiscalia acusa el metge del Departament d’Interior detingut fa uns dies d’abús sexual a una de les tres mosses d’Esquadra que han presentat una denúncia contra ell. Es tracta de l’episodi més antic, que es remunta el setembre del 2019 i pel qual la fiscal li demana dos anys de presó. També sol·licita que el doctor i la Generalitat indemnitzin la víctima amb 5.000 euros per danys morals. Segons l’escrit, l’home –que exercia com a metge contractat pel Departament d’Interior a les dependències de la Unitat Bàsica de Salut– va visitar la víctima a la consulta al voltant de les 12 del migdia el 20 de setembre del 2019 i li va fer tocaments.

 15:33 

 14:55 

 14:52 

 14:45 

 14:45 

 14:45 

 13:55 
Una vintena de discoteques distribuiran tapes per als gots per evitar agressions sexuals

Una vintena de discoteques repartiran tapes per als gots per evitar que algú hi pugui introduir drogues amb l'objectiu de cometre una agressió sexual, segons ha avançat el secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, a TV3. Aquesta mesura forma part d'un seguit d'accions emmarcades en la implementació d'uns distintius internacionals de seguretat en aquests establiments. Així, els locals que s'hi adhereixen rebran formació al respecte i també adoptaran altres eines com el conegut com a Ask for Angela, que permet al personal saber que si algú pregunta per Angela és per alertar que està en perill. La previsió és poder tenir aquestes eines en un termini d'un mes o mes i mig.

 13:10 

 12:52 

 12:46 
En marxa una operació antiterrorista a Cornellà i Castelldefels de forma coordinada amb un dispositiu a França

Una operació antiterrorista de la Guàrdia Civil està en marxa aquest dimarts a Cornellà de Llobregat i Castelldefels de forma coordinada amb un dispositiu a França, segons han informat a l’ACN fonts policials. S’esperen diverses detencions i escorcolls. L’operatiu a l’Estat està tutelat per l’Audiència Nacional, han explicat les mateixes fonts.

 12:43 
El PSOE torna a aliar-se amb la dreta per frenar la investigació de les clavegueres de l'Estat

La Junta de Portaveus del Congrés ha rebutjat aquest dimarts amb els vots del PSOE, PP, Vox i Cs la creació d'una comissió d'investigació sobre les anomenades clavegueres de l'Estat. Podem, ERC, Bildu, ERC, Junts, PDeCAT, BNG i Compromís havien presentat la proposta per aclarir la relació de l'excomissari José Manuel Villarejo amb la policia, les mesures que ha pres el Ministeri de l'Interior sobre les presumptes irregularitats de Villarejo, investigar la possible existència d'una trama parapolicial al marge de la legislació i posar mesures per evitar "trames d'espionatge irregulars".

 12:16 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació