Dimecres, 31 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 11:28 
Jordi Sànchez arriba al Parlament amb l'acord pel català encara encallat

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha arribat al Parlament en ple vaivé de negociacions per tancar un text definitiu per defensar el català a l'escola. Els negociadors d'ERC i de Junts porten tot el matí intercanviant propostes per trobar un desllorigador a una entesa a quatre que incorpori tant el PSC com els comuns. L'esborrany sobre el qual han pivotat les converses en els últims dies estableix que el català és "la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu i la d'ús normal en l'acollida de l'alumnat nouvingut". Pel que fa al castellà, s'estableix que ha de tenir una "presència adequada" als currículums i projectes lingüístics dels centres per tal de garantir que, al final de l'educació obligatòria, es domina tant de forma oral com escrita, de la mateixa manera que el català. Informa Sara González

 11:15 
Mbappé, assumpte d'Estat: el jugador confirma que Emmanuel Macron li va demanar que es quedés al PSG

L'assumpte Mbappé ha trasbalsat el món del futbol en l'última setmana. El jugador francès va decidir rebutjar l'oferta del Reial Madrid i acceptar, així, la renovació sucosa del seu actual club, el PSG, per quedar-se a França. El davanter francès ha confessat, a més, que el seu possible traspàs es va convertir pràcticament en un assumpte d'Estat. En una trobada amb periodistes, Mbappé ha admès que el president de la república francesa, Emmanuel Macron, va aconsellar-li que es quedés al PSG i no marxes al club blanc. "Ens comuniquem sovint. Ell volia que em quedés. Això era part de les negociacions", ha assegurat el jugador, que ha admès que entén que "el futbol ha canviat la societat".

 11:08 
Colau envia cartes al Govern, el Ministeri de Transports i el Port de Barcelona per abordar la limitació de creuers a la ciutat

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha enviat cartes al president de la Generalitat, Pere Aragonès; la ministra de Transports, Raquel Sánchez, i el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, per abordar la limitació de creuers a la ciutat. "Estic convençuda que coincidiràs amb mi que el model sense límits que hem tingut fins ara no és sostenible", ha escrit Colau als tres destinataris, a qui ha demanat "fer front a la situació amb una regulació que limiti l'activitat". 

 10:51 

 10:35 
Revolució a Escòcia: l'Església aprova el matrimoni entre persones del mateix sexe

Moment sense precedents en l'avenç dels drets del col·lectiu LGTBIQ+ al Regne Unit. L'Església d'Escòcia aprova els matrimonis del mateix sexe després d'una assemblea general celebrada a Edimburg. Amb 274 vots a favor i 136 en contra, els membres eclesiàstics del país podrien casar persones del mateix sexe i oficiar els seus enllaços. Obren la porta, també, a que els membres de l'església que s'hi vulguin negar puguin fer-ho. La mesura arriba 6 anys després que la mateixa Assemblea General aprovés que els seus sacerdots es poguessin casar amb persones del mateix sexe. 

 10:31 

 09:45 

 09:20 

 09:11 

 08:59 

 08:58 

 08:32 

 08:14 
Operatiu a Girona i altres punts del país contra una organització criminal que operava a diferents demarcacions en delictes contra la salut pública

Els Mossos d'Esquadra i la policia duanera de l'Agència Tributària estatal han desplegat a primera hora d'aquest dimarts un operatiu contra una organització criminal que operava a diferents demarcacions de Catalunya en delictes contra la salut pública. Segons fonts properes, els agents estan intervenint a Girona i altres punts del país.

 07:24 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, marcats per la visita familiar del rei emèrit.

 07:03 

 22:39 

 22:09 

 20:58 

 20:36 

 20:23 

 20:21 

 19:38 
Talls als túnels de Glòries i de Lesseps per tasques de manteniment aquest dilluns a la nit

L'Ajuntament de Barcelona ha comunicat diverses afectacions a la mobilitat de la ciutat per obres. Alguns dels punts més importants on el trànsit es veurà afectat són els túnels de Glòries i de Lesseps, que aquest dilluns a la nit patiran talls -parcials o totals- per tasques de manteniment. A més, alguns carrers de la ciutat quedaran també tallats i d'altres reduiran algun carril. Els districtes més afectats són l'Eixample, Horta-Guinardó, Sant Andreu, Sarrià-Sant Gervasi i Sants-Montjuïc. 
 

 19:14 

 18:23 
Acaba sense acord l'onzena reunió per pactar una candidatura conjunta dels Jocs d'Hivern

Ha acabat sense acord l'onzena reunió entre representants dels govern estatal, de la Generalitat de Catalunya i del govern de l'Aragó amb el Comitè Olímpic Espanyol (COE) per presentar una candidatura conjunta per celebrar els Jocs d'hivern als Pirineus davant del Comitè Olímpic Internacional (COI). El president del COE, Alejandro Blanco, ha dit que continuarà la tasca per poder presentar un projecte "tècnicament immillorable, sostenible en el social, l'econòmic i el mediambiental, que contribueixi a la regeneració del territori i que, alhora, respongui als requeriments i normes del COI". El govern aragonès va rebutjar la proposta tècnica pactada per totes les parts per entendre que no es preveien prou proves a les pistes aragoneses.

 18:17 

 17:20 
Les obres de la reforma de la Rambla començaran després de l'estiu

Les obres de la reforma de la Rambla començaran després de l'estiu, durant el darrer trimestre d'aquest any 2022. Així ho ha confirmat el regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, després de participar en un acte aquest dilluns. L'Ajuntament ja havia anunciat que l'esperada transformació de la Rambla començaria enguany, però encara no havia matisat en quin moment. La reforma es farà per trams i començarà per baix, pel tram Colom-Santa Madrona. El projecte preveu treure de la Rambla els antics ocellaires per tirar endavant la remodelació de l'espai i té un pressupost de 44,56 milions d'euros.

 17:01 
Antifrau diu que l'ICS no ha justificat prou el pagament avançat de 35 milions d'euros per a material sanitari el març del 2020

L’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) farà seguiment de la contractació d'urgència d'una empresa el març del 2020 per facilitar a la Generalitat mascaretes, vestits protectors i respiradors per afrontar l'emergència de la covid. Antifrau conclou la investigació oberta la mateixa primavera del 2020 assegurant que es van obviar tots els mecanismes de prevenció, detecció i lluita contra la corrupció. L'OAC diu que la Generalitat no ha justificat suficientment la contractació de Basi Devices i l'abonament anticipat de 35 milions d'euros. A més, ha informat a l'Agència Tributària del possible pagament indegut de l'IVA, que des del 23 d'abril del 2020 era del 0% per compres intracomunitàries de material sanitari.

 16:31 
Presó provisional comunicada i sense fiança per al presumpte autor de l'apunyalament al guàrdia de seguretat a Igualada

El Jutjat d'instrucció 3 d'Igualada en funcions de guàrdia ha ordenat presó provisional comunicada i sense fiança per al presumpte autor de l'apunyalament al guàrdia de seguretat privada de l'estació de FGC d'Igualada. El detingut, de 20 anys, té una causa oberta per un presumpte delicte de lesions. Els fets van passar el dijous passat a la tarda. Els Mossos van rebre l'avís d'una agressió contra un guàrdia de seguretat, que va rebre dues ganivetades per l'esquena. La víctima va rebre atenció sanitària sense que es temés per la seva vida i l'agressor va fugir. Tot seguit, es va iniciar un dispositiu de recerca i la policia va detenir el presumpte autor l'endemà a la tarda a Igualada. Aquest dilluns ha passat a disposició judicial.

 16:17 
Les obres de la reforma de la Rambla començaran després de l'estiu

Les obres de la reforma de la Rambla començaran després de l'estiu, durant el darrer trimestre d'aquest any 2022. Així ho ha confirmat el regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, després de participar en un acte aquest dilluns. L'Ajuntament ja havia anunciat que l'esperada transformació de la Rambla començaria enguany, però encara no havia matisat en quin moment. Preguntat per l'ACN al febrer sobre si el consistori s'esperaria a després de l'estiu per iniciar les obres, Rabassa va assenyalar que començarien un cop estiguessin "tots els processos administratius i les licitacions". La reforma es farà per trams i començarà per baix, pel tram Colom-Santa Madrona. El projecte preveu treure de la Rambla els antics ocellaires per tirar endavant la remodelació de l'espai i té un pressupost de 44,56 milions d'euros.

 16:12 

 15:44 

 15:09 

 14:30 

 14:03 

 14:03 
Retards superiors a 45 minuts en diverses línies de Rodalies per un atropellament

L'R2, L'R2 Sud, l'R2 Nord i l'R11 acumulen retards que en alguns casos poden superar els 45 minuts per l'atropellament d'una persona, segons informa Rodalies de Catalunya. En un primer moment, s'ha hagut de tallar la circulació entre Granollers centre i Cardedeu. Passades les 13.30 hores s'ha pogut restablir la circulació en aquest tram però es mantenen les afectacions, que poden superar els 45 minuts.

 13:56 

 13:06 
El PSC considera que el primer any del Govern Aragonès s'ha caracteritzat per la "inacció"

Després de la reunió de la seva executiva nacional, el PSC ha valorat el primer any del Govern Aragonès. Els socialistes catalans entenen que l'executiu format per ERC i Junts s'ha caracteritzat per la "inacció" i la "no-gestió". "És un Govern que està aturat en la confrontació i el soroll", ha afirmat Lluïsa Moret, viceprimera secretària d'Organització i Acció Electoral dels socialistes catalans, que ha recordat que el seu partit està centrar en la construcció d'una alternativa. Informa Joan Serra Carné

 12:23 
Ucraïna condemna a cadena perpètua al primer soldat rus jutjat per crims de guerra

La justícia ucraïnesa ha condemnat a cadena perpètua el primer soldat rus que ha estat jutjat per crims de guerra des de la invasió i la posterior guerra a Ucraïna, que ja s'allargà en més de tres mesos.

 12:10 
Tallada la Ronda de Dalt per l'incendi d'un vehicle

Caos a la Ronda de Dalt per un vehicle que s'ha incendiat aquest dilluns al migdia. La Guàrdia Urbana de Barcelona ha informat del tall de la B-20 en sentit Llobregat a l'altura de l'entrada 1, i també de dos carrils en sentit Besòs per facilitar la feina dels Bombers de Barcelona. Els agents estan desviant el trànsit.

 11:41 

 11:39 
Un detingut a Vilanova i la Geltrú per difondre contingut jihadista a través d'Internet

La Guàrdia Civil ha detingut una persona a Vilanova i la Geltrú (Garraf) per la seva presumpta participació en la difusió de contingut jihadista a través d'Internet, segons han apuntat fonts del cos. L'operatiu policial s'ha desplegat aquest dilluns al matí, al barri del Tacó de Vilanova, on s'estan fent escorcolls. En concret, la presència policial és visible al carrer Fuensanta, cantonada amb l'avinguda Vilafranca. Les mateixes fonts han indicat que no s'esperen més detencions.

 11:11 

 07:38 
Retards de fins a 45 minuts en els trens d'alta velocitat Barcelona-Figueres pels actes vandàlics de diumenge

Els actes vandàlics a les instal·lacions de la línia d'alta velocitat al tram Vilobí-Figueres Vilafant continuen provocant retards. Aquest dilluns, s'acumulen demores d'entre 30 i 45 minuts en els trens que circulen entre Barcelona i Figueres/Vilafant, segons ha informat Renfe. Puntualment, els viatgers d'algun servei es veuen encaminats al trens regionals de la línia R11, com s'ha fet amb l'Avant que sortia de Barcelona a les 7.05 hores amb destí Figueres. El sabotatge es va produir la matinada de diumenge, quan uns desconeguts van cremar arquetes de cablejat en diferents punts de la via a la zona d'Aiguaviva (Gironès).

 07:36 

 07:11 
Les portades

La calor i la visita del rei emèrit a Felip VI, notícies destacades al recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:03 

 19:31 
25 quilòmetres de retencions a la C-32 i 19,5 a l'AP-7

Circulació intensa en algunes carreteres catalanes aquest diumenge a la tarda. Segons el Servei Català de Trànsit, la C-32 acumula 25 quilòmetres de retencions al Maresme, entre Alella i Arenys de Mar, en sentit Barcelona. A l'AP-7, que pràcticament cada diumenge registra congestions a la zona de la Roca del Vallès, hi ha 19,5 quilòmetres de retencions a Montornès del Vallès, també cap a Barcelona. L'autopista, però, no té incidències destacades en el traçat sud, de la capital catalana al País Valencià, i Trànsit tampoc ha informat de problemes de circulació en vies habitualment denses en diumenge, com la C-16, que uneix la Cerdanya amb l'àrea metropolitana de Barcelona a través del Berguedà i el Bages.

Altres notícies que et poden interessar






 

 15:38 
Albiach demana als altres partits l'últim esforç per arribar a un acord del català al marge de "projectes personalistes"

La presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat als altres partits un "últim esforç" per arribar a un acord per preservar la immersió lingüística i ha afirmat que el català ha de quedar "fora de projectes partidistes i personalistes". La líder dels Comuns ha assenyalat aquest diumenge que en les últimes hores s'han intensificat les reunions, però que queden "alguns serrells" per arribar a l'acord. Amb tot, s'ha mostrat convençuda que trobaran la fórmula per "blindar el català i protegir les direccions dels centres" i espera que, davant del "descrèdit" que viu la política, els partits demostrin que són "útils". Albiach confia que el ple del Parlament de la setmana que ve inclourà el text legislatiu per al català. Sobre el retorn del rei emèrit a Espanya i la seva reunió amb Felip VI ha dit que és "una demostració de l'aval a la corrupció del seu pare i de la seva complicitat". Per la líder dels Comuns, Joan Carles de Borbó és un "delinqüent i defraudador confés" que fa una "desfilada d'opulència" que "incomoda a qualsevol demòcrata". 

 13:28 
El nou vaixell de rescat de l'Open Arms atraca al port de Barcelona

El nou vaixell de rescat de l'Open Arms ha arribat aquest diumenge al migdia al port de Barcelona procedent de les drassanes de Borriana, a Castelló. El buc "Open Arms Uno", el més gran de la flota amb 66 metres d'eslora i que pot arribar a acollir fins a 1.000 refugiats, ha quedat atracat al Moll d'Espanya, a tocar del Maremàgnum. S'hi estarà uns dies abans de salpar cap al Mediterrani per fer tasques de salvament. "Després de vuit mesos intensos, i de superar molts obstacles i dificultats administratives, per fi el nou Open Arms Uno ha arribat al seu port de base de referència a Barcelona, on recalarà uns dies abans de dirigir-se en missió cap al Mediterrani", ha assenyalat Òscar Camps, fundador de l'ONG humanitària Proactiva Open Arms.

 13:03 
Feijóo lamenta que es critiqui al rei emèrit: «Després de 40 anys ja està bé de qüestionar la Constitució»

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha dit que no veu "raonable" que es continuï qüestionant al rei emèrit i ha defensat que pugui visitar Espanya "quan ell consideri oportú", d'acord amb "els seus drets i llibertats". Així ho ha manifestat aquest diumenge a la seva arribada al Palau de Congressos de Pontevedra, on se celebra el congrés que ratificarà a Alfonso Rueda com el seu successor al capdavant del PP de Galícia. "És una pena que perdem el temps en això", ha asseverat Feijóo, que ha subratllat que l'emèrit "no té cap causa pendent amb la Justícia" i, a més, ha exercit com a rei durant dècades. Així, el líder del PP ha reiterat que s'"utilitza la figura de Joan Carles I i la visita al seu país per a qüestionar la prefectura de l'Estat" i ha assegurat que "és evident que estem davant d'això de sempre, després de 40 anys ja està bé de qüestionar la Constitució del nostre país", ha enlletgit. "El Rei vindrà a Espanya quan consideri oportú, i si ve a Galícia no hem més que donar-li la benvinguda i ser una terra d'acolliment com ho hem estat sempre", ha conclòs Feijóo.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació