Dimecres, 31 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 10:30 
Els barcelonins donen cada vegada més suport al feminisme i a la immigració, segons una enquesta

Més feministes, oberts a la diversitat, però també més descreguts i individualistes. Així són els barcelonins segons l'Enquesta de Valors Socials 2021, que mostra els canvis en les opinions dels ciutadans des de fa prop de 25 anys. L'enquesta confirma un suport creixent al feminisme i millora la percepció de la immigració. La majoria de barcelonins se situa a l'esquerra de l'espectre polític però cada cop estan més allunyats de la política, dels partits i de les institucions. Els moviments de defensa dels animals són els que reben més suport, per sobre dels ecologistes i pacifistes. La família, el desenvolupament personal, els estudis i els amics són, per aquest ordre, els aspectes més importants de la vida dels barcelonins.

 10:29 
Retards d'una hora als trens d'alta velocitat Barcelona-Figueres per uns actes vandàlics

Els trens d'alta velocitat entre Barcelona i Figueres/Vilafant acumulen aquest diumenge retards de més d'una hora per uns actes vandàlics. El sabotatge s'ha produït de matinada al tram entre Vilobí d'Onyar i la capital de l'Alt Empordà i ha afectat el sistema de senyalització, segons ha informat Renfe. Uns desconeguts han cremat arquetes de cablejat en diferents punts de la via, a la zona d'Aiguaviva (Gironès). El Centre de Control d'Adif va informar de la incidència cap a la una de la matinada i els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per identificar els autors del boicot. El primer comboi d'AVE amb sortida a les 05.30 hores de Figueres ja s'ha vist afectat per la incidència.

 19:04 
Milers de persones es manifesten fora de Mestalla en contra del propietari del Valencia CF, Peter Lim

Una concentració multitudinària d'aficionats i aficionades del Valencia CF s'han manifestat als afores de Mestalla en contra de Peter Lim, màxim accionista del club, i la gestió de Meriton, l'empresa de Singapur que ostenta les accions, al club blanc-i-negre. La manifestació ha estat convocada pels col·lectius Libertad VCF, l'Agrupació de Penyes, It Must Be Love 86, VCF Sud, Ciberche, Últimes Vesprades a Mestalla i Viachers VCF a les 17:00 hores, poc abans de l'inici del darrer partit que disputa aquest dissabte el València a casa. La crida ha ocasionat que la graderia de l'estadi hagi quedat pràcticament buida, amb més persones fora que dins. Els col·lectius han recriminat en un comunicat als gestors del club el seu "menyspreu absolut" pel club, la seva història i el seu futur. 

 17:32 
Giró assegura que coneix les vies per crear un banc públic a Catalunya i explica que la voluntat és tirar-lo endavant

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha admès que "no és fàcil ni senzill per a una nació sense estat" com Catalunya crear una banca pública, però ha assegurat que sap com és pot fer i que coneix les vies per aconseguir-ho. De fet, ha explicat que la voluntat és tirar-lo endavant si té el temps suficient per fer-ho possible. Ho ha dit durant la visita a l'Aplec del Caragol de Lleida, en què també ha considerat que Catalunya "té una closca esquerdada a sobre, que és l'estat espanyol" i "hauria de fer igual que els cargols, que la canvien quan la tenen esquerdada". Giró ha assenyalat que "quan més aviat canviem la closca, molt millor per a tots perquè ens podrem alliberar d'una closca que ens fa mal, que ens oprimeix i que no ens deixa avançar com ens mereixem i necessitem". 

 16:50 
Interromput el servei d'AVE entre Barcelona i Madrid per una avaria

Una avaria que afecta el sistema d'electrificació ha provocat la interrupció del servei d'AVE entre Madrid i Barcelona. L'avaria afecta un tren d'un operador ferroviari aliè a Renfe, segons ha informat la companyia. Davant d'aquesta incidència, l'empresa ferroviària està gestionant un servei alternatiu per carretera per garantir la mobilitat dels clients afectats. A més, Renfe permet els canvis i les anul·lacions sense cost. La companyia ha destacat que tècnics d'Adif i de l'operador ferroviari afectat estan treballant en la resolució de la incidència.

 16:20 
Torna el Cruïlla XXS amb nou hores de concerts a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm

El Cruïlla XXS va néixer el 2020 com a solució davant les restriccions establertes per la pandèmia. El que semblava una solució provisional, va néixer per quedar-se i aquest dissabte ha arrencat la seva tercera edició amb una macro jornada de nou hores de música en directe a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona. Una quinzena de bandes i solistes, molts d'ells emergents, actuaran en els tres escenaris d'aquest emblemàtic espai de l'Eixample que té un aforament per 2.800 persones. Del cartell d'aquest tret de sortida del Cruïlla destaca La Ludwig Band, Xarim Aresté o Oliva Trencada, que comptarà amb la complicitat de Joan Miquel Oliver. Tot plegat per tres euros amb consumició inclosa.

 15:17 
Els Agents Rurals augmenten l'alerta de risc d'incendis fins a 19 comarques

19 comarques de Catalunya queden en alerta de risc d'incendis, al nivell 2 de Pla Alfa, per les altes temperatures que assolen el país aquest cap de setmana. Els Agents Rurals informen que han anul·lat més de 7.000 activitats per la perillositat d'iniciar-se un foc i demanen prudència i responsabilitat a la ciutadania.
 

 14:15 
Marc Buch, nou alcalde de Calella en substitució de Montserrat Candini

El Ple de l'Ajuntament de Calella ha escollit aquest dissabte Marc Buch com a nou alcalde de la ciutat. Buch substitueix Montserrat Candini, que el passat 11 de maig va renunciar definitivament al càrrec per combatre un càncer. La de Buch ha estat l'única candidatura que s'ha presentat al ple, i ha estat escollit com a nou batlle per majoria absoluta, amb nou vots a favor, corresponents als grups de Junts per Calella-PDECat, el PSC i Cs. Fins ara, Buch era el primer tinent d'alcaldia del consistori, que governen conjuntament Junts-PDeCAT i el PSC. El nou alcalde ha estès la mà a l'oposició, les entitats i les associacions del municipi per dialogar els grans projectes de ciutat.

 14:00 
Torí s'omple de blaugrana per aconseguir la segona Champions consecutiva

La ciutat italiana de Torí s'ha omplert d'aficionats blaugrana aquest dissabte amb la mirada posada en què l'equip femení aconsegueixi la que seria la segona Champions consecutiva. A partir de les 19 hores, les de Jonathan Giráldez es jugaran el màxim trofeu europeu contra les franceses del Lió.

 13:46 
El Memorial Internacional de la Sida reclama a Salut que redueixi les llistes d'espera per accedir a la pastilla contra el VIH

El 29è Memorial Internacional de la Sida, celebrat aquest dissabte a Barcelona, ha reclamat "un darrer esforç" a les institucions per vèncer el virus. A l'acte, celebrat al Jardí d’Aclimatació del Parc de Montjuïc, s'hi han aplegat familiars i amics de persones mortes per la Sida i una representació de la societat civil, partits i institucions. El director de l'ONG Projecte dels NOMS, Ferran Pujol, ha demanat al Departament de Salut que faci un "esforç suplementari" per reduir les "llargues" llistes d'espera que hi ha per accedir a la profilaxi preexposició (PrEP), la pastilla que evita ser contagiat pel virus a la població de risc.

 13:43 
Centenars de persones celebren de nou la Bressolada reivindicant la «importància del català» a la Catalunya Nord 

Centenars de persones han celebrat aquest dissabte "amb l'ànim molt alt" una nova edició de la Bressolada. Alumnes, pares i professors s'han trobat per reivindicar la festa de les escoles que ensenyen en català a la Catalunya Nord. Tot plegat, després de dos anys sense poder-ho fer per les restriccions obligades per la pandèmia. L'estany de Sant Esteve del Monestir s'ha convertit, de nou, en un espai on s'han fet desenes d'activitats, entre les quals concerts, xerrades o un dinar popular. La directora general de la Bressola, Eva Bertrana, ha reivindicat la importància d'aquests centres i més després de la polèmica amb l'Ajuntament de Perpinyà que intenta evitar que obri el primer liceu en català a la ciutat. 

 11:53 
Iceta, sobre l'emèrit: "No m'incomoda que hagi tornat a Espanya, sinó la manca d'explicacions"

El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha opinat sobre el retorn del rei emèrit, Joan Carles I, a Espanya, amb estada al club nàutic de Sanxenxo i breu visita a Madrid per reunir-se amb Felip VI. "A mi no m'incomoda que l'emèrit hagi tornat a Espanya, sinó que no es donin les explicacions que la ciutadania mereix", ha assegurat Iceta aquest dissabte als micròfons de Catalunya Ràdio. "Convindria que una persona que ha defraudat la confiança de moltíssima gent i amb la seva especial responsabilitat donés explicacions al respecte", ha continuat Iceta, que també ha fet seva la "gran vergonya" de Carmen Calvo amb l'ovació a l'emèrit a la població gallega. "A Sanxenxo no se m'hi ha perdut res", ha etzibat el titular de Cultura i Esports.

 08:39 
Condemnat a nou anys i mig de presó per violar una amiga tornant de festa a Sant Feliu de Guíxols

L'Audiència de Girona ha condemnat a 9 anys i mig de presó l'acusat de violar una amiga tornant de festa a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) el 20 d'abril del 2019. Condemnat i víctima, de 19 i 18 anys en el moment dels fets, tenien una "relació d'amistat i confiança des de feia anys". Aquella nit van sortir per Platja d'Aro i, com en altres ocasions, la noia va anar a dormir a casa del seu amic. Segons la sentència, quan van arribar al pis, el processat la va intentar agredir sexualment però "no ho va aconseguir". Més tard, ja cap a les deu del matí, la va tornar a immobilitzar subjectant-la pels braços i la va violar "malgrat el forcejament que va desplegar la víctima per evitar-ho i sense tenir en compte les seves negatives constants".

 22:43 

 22:22 
Detingut el presumpte autor de l'apunyalament al guàrdia de seguretat de l'estació d'FGC d'Igualada

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest divendres a la tarda a Igualada l'home que presumptament va apunyalar el guàrdia de seguretat privada de l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) de la capital de l'Anoia ahir. Es tracta d'un individu de 20 anys del qual la policia no n'ha facilitat més detalls fins ara. Els Mossos van rebre l'avís cap a dos quarts de tres del migdia i, quan van arribar al lloc dels fets, l'agressor ja havia fugit. L'home li va clavar dues ganivetades per l'esquena. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va traslladar el ferit al CAP Igualada Centre sense que es temés per la seva vida. Els Mossos van obrir una investigació per localitzar l'agressor que ha donat fruits aquest divendres a la tarda.

 20:47 

 18:39 
Cobi torna als carrers de Barcelona amb una col·laboració entre Javier Mariscal i el grafiter Cornbread

Cobi, la que va ser la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992, ha tornat a la capital catalana de la mà del seu creador, Javier Mariscal. Als 72 anys, l'artista explora un nou terreny: el grafiti. La Canal Gallery de Barcelona ha engegat una iniciativa de col·laboració entre Mariscal i el grafiter nord-americà Cornbread (Darryl McCray), que han realitzat dues intervencions a dos carrers de la Ciutat Vella. Una d'elles, al costat de la galeria -al carrer del Palau-, on precisament aquest divendres Cornbread inaugura una exposició. Balu, director de la galeria, ha explicat a l’ACN que Mariscal és un artista de Canal Gallery i que volien aprofitar la visita de Cornbread i la seva exposició per fer possible la trobada entre els dos artistes i que col·laboressin amb alguna intervenció al carrer. Mariscal havia dibuixat anteriorment el seu icònic personatge al carrer Montcada, davant del Museu Picasso, on es pot veure un Cobi conduint un descapotable. 

 

 18:49 

 18:26 
El Suprem rebutja apartar una magistrada clau en la resolució dels recursos contra els indults

La Sala III del Tribunal Suprem ha desestimat la recusació que la Fundació Catalana de l'Esplai (FUNDESPLAI) havia presentat contra la magistrada conservadora Inés Huerta Garicano per impedir que formi part de les deliberacions sobre els recursos presentats per PP, Cs, Vox i l'exdelegat del govern espanyol Enric Millo, entre altres, contra els indults als condemnats pel procés. Garicano és una peça clau de les deliberacions perquè va substituir la jutgessa progressista Ángeles Huet, fet que ha provocat un canvi en les majories que permet que el sector conservador forci ara la revisió dels indults a partir de juny.

 16:46 
Borrell avisa que la seguretat alimentària mundial està "en perill" per la guerra d'Ucraïna

L'alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha avisat aquest divendres que la seguretat alimentària mundial està "en perill" per la guerra d'Ucraïna. "Els mercats estaven ja sota tensió abans de la guerra, però l'agressió russa a Ucraïna ha empitjorat molt aquesta crisi i ara suposa un perill per a la seguretat alimentària de milions de persones en molts punts del món", ha indicat Borrell, tot assenyalant que Rússia està impossibilitant el cultiu agrícola i l'exportació de productes d'Ucraïna. D'altra banda, l'alt representant ha instat els 27 a "mantenir la unitat en tots els fronts" davant l'atac rus. "Això farà que s'agreugi la pobresa i la desigualtat. Els més afectats seran els països més vulnerables", ha remarcat Borrell sobre la crisi alimentària derivada de la guerra.

 15:21 
Les patronals alerten de "deficiències històriques" a les residències per la fi de les aportacions per Covid

Les patronals ACRA, CSC i Unió han alertat de l'aparició de "deficiències històriques" a les residències i centres de dia per la fi de les aportacions addicionals per Covid-19. El Govern ha decidit eliminar des d'aquest divendres aquestes aportacions, que es destinaven a contractar més personal o a pal·liar l'augment de costos per la compra de material de protecció o higiene en el context de la pandèmia. Les organitzacions asseguren que amb la seva eliminació, no es podrà mantenir la ràtio de professionals necessària que havia permès millorar l'atenció de la gent gran, així com tampoc altres mesures. Per això, han reclamat un fons extraordinari per part de l'executiu català per mantenir les accions implementades.

 15:18 
El Síndic proposa crear una comissió que fiscalitzi i supervisi la tasca policial per evitar vulneracions de drets humans

Rafael Ribó, Síndic de Greuges, ha proposat aquest divendres que es creï una comissió de supervisió de la policia de Catalunya dins de la pròpia entitat del Síndic. Ribó ho ha demanat a la comissió d'estudi del model policial i ha detallat als diputats que per crear aquest òrgan s'hauria de canviar la llei del Síndic. Ribó ha afegit que creu que seria un bon mecanisme extern per supervisar la tasca policial i que aquest òrgan hauria d'emetre informes i dictàmens sobre casos que se li plantegessin. Ha afegit que s'hauria de debatre si també hauria de tenir capacitat sancionadora. Segons Ribó, segueix havent "angles morts" que permeten vulneracions de drets humans per part de la policia.

 14:01 
La candidatura de Vox a Andalusia, en perill després que donin de baixa l'empadronament d'Olona

L'ajuntament de Salobreña, a Granada, ha donat de baixa l'empadronament de la candidata de Vox a les eleccions andaluses del 19-J, Macarena Olona, que s'havia registrat a casa de l'exlíder del partit d'ultradreta a aquest municipi per poder concórrer als comicis. En un comunicat, l'Ajuntament de Salobreña, governat pel PSOE, considera que Olona va fer un empadronament fictici, perquè el mateix expresident de Vox havia admès que la candidata no viu al municipi. El règim electoral andalús exigeix que els candidats estiguin empadronats a Andalusia. Un cop donada de baixa del padró, ara s'obre un termini de 15 dies perquè Vox presenti al·legacions.

 13:39 

 13:22 
Finlàndia afirma que Rússia li tallarà el subministrament de gas aquest cap de setmana

Rússia tallarà l'enviament de gas a Finlàndia a partir d'aquest dissabte. Segons ha comunicat l'empresa energètica Gasum, de propietat estatal, Gazprom els ha informat aquest divendres que detindrà el subministrament aquest dissabte a les 7 h. En el comunicat, l'empresa assegura que farà arribar gas als seus consumidors a través d'altres fonts a través del gasoducte bidireccional Balticconnector, que va de Finlàndia a Estònia. L'empresa ha anunciat que podrà continuar les seves operacions perquè ja s'havia preparat per a aquest escenari.

 13:05 
Carmen Calvo, exvicepresidenta del govern espanyol: "Avui pugen les temperatures a tot el país, gran xafogor a Sanxenxo"

Carmen Calvo s'ha pres amb humor el retorn de Joan Carles I a Espanya. L'exvicepresidenta primera del govern espanyol i diputada del PSOE al Congrés ha vinculat l'arribada de l'emèrit amb la calor: "Avui pugen les temperatures a tot el país, gran xafogor a Sanxenxo". La dirigent socialista va ser rellevada en l'última reestructuració que va fer Pedro Sánchez a l'executiu que presideix.

 12:40 
Joan Carles I, rebut a Sanxenxo entre crits de "Viva España"

Joan Carles I ja és a Espanya i aquest divendres al matí s'ha fet el regal de sortir uns minuts als carrers de Sanxenxo per ser aplaudit entre crits de "Viva España". L'emèrit va arribar al poble gallec aquest dijous al vespre per participar aquest cap de setmana en una competició de regates. Es tracta del primer cop que l'emèrit trepitja el país del qual va ser cap d'Estat des que fa gairebé dos anys va fugir enmig d'investigacions judicials ja arxivades.

 11:39 
Els partits independentistes demanen al Defensor del Poble que exposi al Congrés la seva investigació sobre el Catalangate

ERC, Junts, PDeCAT, CUP, EH Bildu, i el BNG han registrat aquest divendres una petició al Congrés dels Diputats perquè el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, exposi la seva investigació sobre el Catalangate a la Comissió Mixta (Congrés-Senat). La decisió arriba tot just dos dies després que Gabilondo anunciés en un comunicat que la seva verificació havia conclòs que l'espionatge del CNI a 18 independentistes, amb el vistiplau de la justícia, s'havia fet d'acord amb la constitució i la llei. No obstant això, el Defensor del Poble també deixava per escrit que calia actualitzar la legislació vigent en aquesta matèria i recomanava reflexionar sobre si el control judicial dels serveis d'intel·ligència espanyols és "suficient o insuficient".

 11:57 
Catalunya registra 16 ingressats més per Covid i sis crítics més, amb 41 morts més des de dimarts
CONTAGIS
2.668.391
(+18.467)
INGRESSATS
1.517
(+232)
UCI
40
(+7)
DEFUNCIONS
27.636
(+63)
Rt
1,22
(+0,16)
REBROT EPG
 415
(+101)
 
VACUNACIÓ
DOSI 1
6.506.298
(+889)
DOSI 2
5.966.510
(+3.026)
Actualització: 21/06/2022

VACUNACIÓ PRIMERA DOSI
6.505.409
(+457)
87,9%
(=)
VACUNACIÓ PAUTA COMPLETA
6.422.937
(+918)
86,8%
(=)
VACUNES ÚLTIMA SETMANA
3.739
(-390)
Actualització: 14/06/2022
TERCERES DOSIS
3.416.649
(+5.308)
____
____
(____)
DOSIS PER FARMACÈUTIQUES
Dosis Pfizer/BioNTech: 8.891.292
Dosis Moderna/Lonza: 4.732.238
Dosis Oxford/AstraZeneca: 1.631.878
Dosis Janssen: 349.273
Actualització: 14/03/2022

 11:23 
Rufián, sobre el retorn del rei emèrit a l'Estat: «Sembla Pablo Escobar»

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha dit que el rei emèrit, Joan Carles I, "sembla Pablo Escobar". Ha qualificat d'indecent tot el que l'envolta i ha insistit que doni explicacions sobre la seva conducta. "A molts monàrquics decents els sembla absolutament indecent tot el que envolta aquest senyor", ha assegurat en una entrevista a La 2 i Ràdio 4 aquest divendres, i ha afegit que la monarquia com a institució té un problema endèmic. Rufián, també ha criticat que el PSOE sigui "republicà en campanya i monàrquic ala Moncloa" i ha descrit el posicionament de Podemos com a correcte i decent. Sobre el Catalangate, el portaveu d'ERC al Congrés ha assegurat que els contactes entre la Generalitat i l'executiu espanyol són constants i ha mostrat el seu suport al fet que la taula de diàleg es reuneixi, sense concretar dates ni tempos. Rufián també ha explicat que anunciarà després de l'estiu si accedeix a ser el candidat republicà a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet, una idea que considera perquè, ha detallat, és una proposta que ve del líder del partit, Oriol Junqueras. Així mateix, ha considerat que no és sa que un mateix partit hagi ostentat durant tant de temps el govern municipal. Sobre l'estat de les negociacions per a acordar una resposta a la sentència del 25% de castellà a l'escola, ha defensat un acord el més ampli possible: "Si ens dediquem només a fer això de sempre amb els de sempre ens equivoquem". 

 11:15 
Cabezas preveu que es doni algun cas de verola del mico a Catalunya en els propers dies

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha afirmat que segurament apareixerà algun cas de verola del mico a Catalunya en els propers dies. En declaracions a RAC1, ha afirmat que encara no hi ha cap cas confirmat però ha afegit que sempre hi ha algun pacient amb alguna malaltia similar "que cal estudiar". En tot cas, ha assegurat no estar preocupada perquè es tracta d'una malaltia poc freqüent i coneguda, de la que ja s'havien donat casos en països occidentals. Aquests casos acostumen a ser brots "petits i en un entorn concret". Ara, ha explicat que s'està a l'espera de saber el protocol que estableixi la comissió de Salut Pública i si s'acaba establint la necessitat de vacunar els contactes estrets, també quedarà saber quin vaccí que s'hauria de comprar.

 11:11 
La justícia ​revoca l'absolució d'Eugenio Pino pel cas del "pendrive" dels Pujol i el condemna a un any de presó

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha revocat l'absolució de l'exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional entre 2012 i 2016 pel cas del pendrive amb dades sobre la família Pujol que va servir perquè la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) presentés un informe incriminatori a l'Audiència Nacional. A diferència de l'Audiència de Madrid, el TSJM considera que Pino va cometre un delicte de revelació de secrets i el condemna a un any de presó, una multa de 7.200 euros i a indemnitzar Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran de l'expresident de la Generalitat, amb 2.000 euros. 

 10:55 

 10:28 
L'alcalde de Sanxenxo avança que Joan Carles I tornarà a visitar Espanya el 10 de juny

L'alcalde de Sanxenxo, Telmo Martín, ha avançat que Joan Carles I tornarà a visitar Espanya el 10 de juny per assistir al Campionat del Món de Vela que es farà al municipi del 10 al 18 de juny. Martín ho ha explicat aquest divendres al matí en una atenció als mitjans a l'exterior de la casa de Pedro Campo, amfitrió del rei emèrit a Sanxenxo, després de veure a Joan Carles I. "M'ho acaba de confirmar", ha dit l'alcalde sobre la nova visita de l'exmonarca a Espanya. Martín ha explicat que Joan Carles I participarà en la regata de vela d'aquest divendres i que vol ser al Campionat del Món al juny per "defensar el títol".

 09:49 
Sanitat confirma 7 casos de verola del mico a Madrid i estudia 21 casos sospitosos més

El Ministeri de Sanitat ha confirmat aquest divendres que fins al moment les anàlisis que està duent a terme l'Institut de Salut Carlos III han confirmat 7 casos de verola del mico. A més, segons el Ministeri, hi ha 21 mostres més que han donat positiu a una verola no humana i que ara s'han de seqüenciar per determinar quina mena de verola és. Hi ha dues mostres sospitoses més que tornaran a ser analitzades. Sanitat ja ha anunciat que prepara la compra de milers de vacunes contra la verola tradicional per frenar l'expansió del brot. L'alerta va començar el 18 de maig al Regne Unit amb 4 casos confirmats, i en tres dies la Ponència d'Alertes del Consell Interterritorial de Salut va elaborar un protocol per a la detecció precoç de casos.

 07:43 

 07:18 

 07:18 

 07:17 
Les portades

La tornada del rei emèrit monopolitza el recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:02 

 20:16 
Apunyalen el guàrdia de seguretat de l'estació d'FGC d'Igualada

Un home ha apunyalat aquest dijous al migdia el guàrdia de seguretat privada de l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) a Igualada. Els Mossos han rebut l'avís a les 14:32 hores i, quan han arribat al lloc dels fets, l'agressor ja havia fugit. L'home li hauria clavat dues ganivetades per l'esquena. El SEM ha traslladat el ferit al CAP Igualada Centre i no es tem per la seva vida. Els Mossos han obert una investigació per localitzar l'agressor.

 20:14 

 19:09 

 18:42 
Giró reitera davant De Guindos la voluntat de convertir l'ICF en una banca pública

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, s'ha reunit a Frankfurt amb el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), l'exministre espanyol Luis de Guindo, a qui li ha certificat la "determinació del Govern de fer una banca pública del segle XXI a Catalunya", segons un comunicat de premsa. Giró li hauria detallat les diferents vies en què treballa per fer-ho viable, després que el Banc d'Espanya li tombés recentment la llicència bancària, així com han tractat la política monetària del BCE i les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna i la inflació.

 18:45 

 17:10 

 16:46 
La policia militar israeliana no investigarà l'assassinat de la periodista palestina Shireen Abu Akleh, segons un diari local

La policia militar d'Israel no preveu obrir una investigació criminal sobre la mort de la periodista palestina Shireen Abu Akleh, segons el diari local Haaretz. La treballadora d'Al Jazeera era cobrint una batuda a Yenin (nord de la Cisjordània ocupada) la setmana passada, perfectament identificada com a premsa, quan va rebre l'impacte de les bales d'un policia israelià. El mateix cos de seguretat va reconèixer en un estudi preliminar que aquesta podria haver estat la causa de la mort i ara podria evitar retre comptes per l'ocorregut. A hores d'ara, l'exèrcit no ha ni confirmat ni desmentit la informació. Les reaccions, però, ja han començat a arribar. El ministeri d'Exteriors palestí, per exemple, ha reclamat en un comunicat que "s'expliquin els fonaments jurídics per arribar a aquesta decisió, ignorant desenes de testimonis, proves i resultats de l'autòpsia". I arreu del món, centenars de celebritats estan recollint firmes per reclamar la investigació. Entre els signants, hi ha Isabel Coixet, Pedro Almodóvar o Eric Cantona. 

 16:37 
Tots els grups parlamentaris del Congrés, menys PP i VOX, signen una declaració en contra de la LGTB-fòbia

Tots els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats, menys PP i VOX, han signat una declaració en contra de la LGTB-fòbia, coincidint amb el Dia Mundial en què es commemora que l'OMS va treure l'homosexualitat de la llista de malalties mentals. Enguany, es reclama el dret de les persones a "expressar lliurement l'orientació i la identitat sexual sense patir, per això, cap tipus de violència o discriminació". Al document, les formacions exigeixen "la fi de les teràpies de conversió i l'esterilització forçada de les persones del col·lectiu". També valoren positivament els avenços del col·lectiu LGTBI+ en una gran quantitat de països arreu del món, alhora que lamenten que hi hagi 69 estats en què l'homosexualitat encara està penada. En el cas espanyol, també es congratulen dels avenços, però destaquen que "encara estan lluny de complir l'objectiu final" que és "acabar amb els delictes d'odi i discriminació als quals, diàriament, s'enfronten les persones del col·lectiu", que van augmentar un 40% el 2021 respecte a l'any anterior. 

 16:40 
L'OTAN confirma contactes amb Turquia per desbloquejar l'adhesió de Suècia i Finlàndia

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha assegurat aquest dijous que hi ha contactes amb Turquia per resoldre les seves "preocupacions de seguretat" sobre l'adhesió de Suècia i Finlàndia a l'aliança. En una roda de premsa des de Dinamarca, Stoltenberg ha dit que "s'han de tenir en compte els interessos de seguretat i les preocupacions de tots els aliats" i ha confiat que hi hagi una "decisió ràpida per donar la benvinguda" a Suècia i Finlàndia, que han formalitzat la petició d'adhesió aquesta setmana. Turquia justifica les seves "preocupacions" sobre l'entrada de Suècia i Finlàndia a l'aliança pels vincles que diu que tenen amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan, considerat terrorista per part de Turquia.

 15:52 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació