Dimecres, 31 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 20:24 
Un centenar de persones es concentren a Barcelona en rebuig a les violències per LGTBI-fòbia

Un centenar de persones s'han concentrat aquest dimarts al vespre a Barcelona en rebuig de les violències per LGTBI-fòbia en el dia mundial d'aquesta reivindicació. La concentració, celebrada a l'encreuament entre el carrer del Parlament i el carrer Comte Borrell, ha aplegat lesbianes, transsexuals, gais i altres membres del col·lectiu que han denunciat, a través d'un manifest, que el 41% de persones LGTBI de l'Estat han rebut assetjament per la seva condició en l'últim any. El president de l'Observatori contra l'Homofòbia, Eugeni Rodríguez, ha demanat més recursos al govern per al col·lectiu i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, present a l'acte, ha respost que el seu departament ha triplicat el pressupost en la matèria.

 20:16 
FGC preveu restablir dimecres al matí el servei entre Sant Boi i Molí Nou

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) preveu restablir durant el matí de dimecres el servei de la línia Llobregat-Anoia al tram entre Sant Boi i Molí Nou, interromput des de dilluns a les sis de la tarda per un xoc de trens que va comportar la mort d'un maquinista, 9 hospitalitzats i 77 ferits més de caràcter lleu. FGC ha anunciat que restablirà totalment el servei a la línia un cop acabi de retirar els dos trens i de revisar la infraestructura. Segons les previsions de la companyia, les tasques per retirar els dos trens acabaran aquesta nit. Des del moment del sinistre, el tram entre les estacions de Molí Nou i Sant Boi s'ha cobert amb servei alternatiu per carretera.

 20:13 
Barcelona aprova enderrocar dos murs de La Model per "obrir-la a la ciutat"

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat per unanimitat una proposició d'ERC en virtut de la qual s'enderrocaran dos murs de la presó en desús de La Model per "obrir-la a la ciutat". En concret es tiraran a terra els murs situats als carrers Provença i Rosselló amb l'objectiu de crear-hi dues noves places que ajudin a generar espai públic. La republicana Eva Baró ha criticat el "baix" nivell d'implicació del consistori en la transformació de l'antiga presó, i ha recordat que, cinc anys després que deixés de funcionar com a centre penitenciari, "ni tan sols hi ha els projectes executius encarregats". Baró ha acusat el consistori de "desinterès" i de "falta de diligència" davant "el que hauria de ser el nou gran pol d'equipaments de la ciutat". La proposició d'ERC també conté l'exigència de redactar un pla d'usos provisionals per poder aprofitar l'espai. Baró ha lamentat que, fins al moment, aquests usos s'han "acabat reduint a la mínima expressió fins a nivells merament anecdòtics: visites guiades i esdeveniments ocasionals".

 20:01 

 19:38 

 17:09 
ERC demana a Junts que "retorni al consens" de l'acord parlamentari sobre el català

La diputada d'ERC Raquel Sans ha assegurat que el partit treballa per "mantenir els grans consensos de país" i ha insistit que la immersió és un "model d'èxit". Des d'ERC defensen que cal una llei per blindar la immersió i s'ha referit a l'acord assolit amb Junts, PSC i comuns per modificar la llei de política lingüística, un acord del qual Junts s'ha desmarcat. "Hem parlat amb tothom perquè entenem que la defensa de la llengua ha de ser una prioritat per tots. És una qüestió de país, ens necessitem a tots", ha dit, i ha demanat directament a Junts que "torni al consens". L'horitzó és el 31 de maig. "No va de partits, va de país i necessitem el consens de tothom", ha insistit Sans, que ha reclamat també la importància de ser "proactius" en la defensa del català.

 16:52 
Junts descarta sumar-se a l'acord parlamentari per reformar la llei de política lingüística malgrat l'ultimàtum de 24 hores i prioritza un pacte amb ERC en forma de decret llei

El grup parlamentari de Junts ha certificat aquest dimarts a la tarda que no se sumarà a l'acord per reformar la llei de política lingüística com a resposta legislativa a la interlocutòria del TSJC pel 25% de castellà, malgrat l'ultimàtum de 24 hores formulat per ERC, PSC i comuns. El plantejament fixat per les tres formacions per defensar el consens per la immersió incloïa una via alternativa, com una possible reforma de la llei d'educació de Catalunya (LEC) en lloc de la llei de política lingüística, però Junts no pretén explorar aquest escenari. La portaveu de la formació, Mònica Sales, ha afirmat que la prioritat del seu grup és tancar un pacte amb ERC en forma de decret llei. "La negociació que tenim en curs és amb ERC i el Govern és la del decret llei, que ha estat rebuda amb bons ulls", ha afirmat Sales. La diputada ha apuntat que, un cop segellada aquesta entesa, s'obrirà la iniciativa a altres forces polítiques, entitats i la comunitat educativa. "Nosaltres no aprovarem la reforma de la llei de política lingüística, però en aquestes 24 hores, estem oberts a treballar", ha afegit la portaveu, que també ha demanat un front unitari a Madrid per aconseguir la reforma de la llei Celáa, a la qual ERC havia donat suport.

 15:59 
El parlament de Finlàndia aprova la proposta d'entrar a l'OTAN amb un 95% dels vots a favor

El parlament de Finlàndia ha aprovat aquest dimarts la proposta d'entrar a l'OTAN amb un 95% dels vots a favor. Dels 199 diputats que té la cambra, 188 han donat llum verda a la proposta, mentre que vuit l'han rebutjat i tres més estaven absents. Malgrat l'ampli suport que ha tingut la decisió, el primer ministre del país, Pekka Haavisto, ha recordat que no hi ha motius per celebrar el resultat perquè "hi ha guerra a Europa". Per altra banda, Haavisto ha subratllat que l'adhesió a l'OTAN –pendent ara del vistiplau de la resta d'estats membres- no canviarà l'actitud de Finlàndia en la resolució de conflictes. "Som una nació pacífica que sempre buscarà solucions diplomàtiques a cada conflicte", ha apuntat.

 15:57 
Batet talla la paraula a Botran per parlar en català al ple del Congrés

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha tallat la paraula al diputat de la CUP Albert Botran per expressar-se en català al ple de la cambra baixa aquest dimarts a la tarda durant el debat d'una iniciativa del PP per reforçar la inspecció educativa de l'Estat. Batet ha demanat fins a tres ocasions a Botran que canviés al castellà perquè "el reglament l'obliga", però el cupaire ha continuat en català. "M'agradaria expressar-me en la meva llengua, que per això ho és", ha dit Botran, sota les protestes d'altres diputats. Batet ha respost que els diputats al Congrés "s'han d'expressar en llengua castellana, que és la de tots". Finalment, la presidenta del Congrés ha tallat el micròfon a Botran i l'ha obligat a abandonar la tribuna.

 15:50 

 15:37 
Les exportacions de vi i cava catalans creixen més d'un 6,5% interanual fins al febrer

Les exportacions de vi i cava catalans han crescut en valor i volum més d'un 6,5% fins al febrer respecte al mateix període del 2021, segons les últimes dades disponibles per Prodeca i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Si es compara amb el 2020, les exportacions vitivinícoles catalanes han superat el sotrac de la pandèmia i han experimentat un increment del 18,97% del valor i un 11,42% del volum. La cancel·lació dels aranzels imposats per Trump ha estat clau per la recuperació, augmentant significativament la quota del mercat nord-americà (un +44,96%), segons Prodeca. Els vins i caves de Catalunya s'exporten a 145 mercats del món, essent els Estats Units, Alemanya i Regne Unit els principals mercats de destí.

 14:46 

 14:43 
Avís preventiu per partícules a 40 municipis de Barcelona per la desena onada de pols africana de l'any

El Departament d'Acció Climàtica ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en l'ambient atmosfèric als 40 municipis que conformen la Zona de Protecció Especial de la conurbació de Barcelona. La mitjana diària dels nivells de PM10 durant aquest dilluns van ser superiors al valor de 50 micrograms/metres cúbic a dos punts de mesurament, ambdós a la zona especial, degut a la intrusió de pols d'origen africà. La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats. Aquesta és la desena intrusió de pols africà des del gener, quatre de les quals han provocat l'activació d'avisos preventius.

 14:31 

 14:25 
El govern espanyol assegura que la trobada entre Aragonès i Sánchez només queda pendent de "quadrar agendes"

La trobada entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès per tractar el Catalangate només queda pendent de "quadrar agendes", segons ha informat la portaveu del govern espanyol Isabel Rodríguez. Ambdós dirigents van mantenir aquest dilluns una trucada per l'accident de trens a Sant Boi de Llobregat, però no es va tractar cap altre assumpte. Sobre si hi haurà noves actuacions pel cas d'espionatge a l'independentisme, Rodríguez ha defensat l'"exercici de transparència" que creu que ha fet ja l'executiu estatal i ha assegurat que tenen la "consciència ben tranquil·la". Informa Lluís Girona.

 14:22 

 14:16 
Silenci de la Moncloa sobre el retorn de l'emèrit a Espanya: "És una decisió personal"

El govern espanyol prefereix mantenir silenci sobre el retorn de Joan Carles I a Espanya i ho emmarca en una "decisió personal". Segons la portaveu de l'executiu estatal, Isabel Rodríguez, de l'actuació de l'emèrit se n'encarrega la Casa Reial, i, per tant, entén que no és feina la Moncloa pronunciar-s'hi. L'emèrit va anunciar aquest dilluns que dissabte tornarà a trepitjar l'Estat des que va fugir fa gairebé dos anys escanyat per les investigacions judicials que l'envoltaven. Passarà primer per Galícia per assistir a una competició de regates i posteriorment es desplaçarà fins a Madrid per probablement ser rebut pel seu fill Felip VI. Informa Lluís Girona.

 13:43 
El Govern felicita Chanel per l'actuació a Eurovisió: "Esperem veure-la ben aviat al Palau de la Generalitat"

El Govern de la Generalitat ha felicitat Chanel pel resultat obtingut al festival d'Eurovisió d'aquest cap de setmana. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha qualificat de "brillantíssima" l'actuació de l'artista d'Olesa de Montserrat i ha avançat una recepció a la plaça de Sant Jaume: "Esperem veure-la ben aviat al Palau de la Generalitat". Informa Joan Serra Carné

 13:43 
El Govern sosté que el primer acord amb l'Aragó pels Jocs d'Hivern encara és vàlid, però deixa la candidatura en solitari en mans de la decisió del COE

El Govern continua esgotant les opcions per fer viable la candidatura per als Jocs Olímpics d'Hivern. L'executiu ha defensat aquest dimarts que el primer acord amb l'Aragó pel projecte olímpic encara és vàlid i ha deixat la decisió final -inclosa l'alternativa de la candidatura en solitari- en mans de la decisió que prengui el Comitè Olímpic Espanyol (COE). Aquest divendres estava previst que finalitzés el termini per tancar la proposta amb l'aval del COE, i l'Aragó continua sense sense rubricar l'entesa inicial, per bé que al Govern no es descarta que el període de deliberació s'allargui. "Esperem que en els pròxims dies els interrogants es resolguin", ha afirmat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja. Informa Joan Serra Carné

 13:38 
Ucraïna confisca la fortuna del bilionari rus propietari dels supermercats Dia

Un tribunal d'Ucraïna ha confiscat els actius financers del bilionari rus Mikhail Fridman -per un valor de 400 milions d'euros-, la majoria dels quals eren d'empreses de Xipre que es trobaven al país. La fiscal general ucraïnesa Iryna Venediktova ha explicat a Facebook que Fridman ja havia patit una sanció per part de la Unió Europea, arran de la invasió de Rússia. El multimilionari rus, fa uns mesos, va concedir una entrevista a Bloomberg on lamentava ser objectiu de les sancions de la majoria de països del món. Ell mateix criticava que aquesta política de restriccions no és efectiva. "Si les persones que estan a càrrec de la UE creuen que, a causa de les sancions, podria acostar-me a Putin i dir-li que aturi la guerra, i que funcionarà, llavors em temo que tots tenim un gran problema", va explicar al mitjà nord-americà.

 13:38 

 12:44 
El Govern valida el recurs de reposició contra l'ordre del TSJC d'aplicar el 25% de castellà per evitar canvis a l'escola abans de finals de curs

El Govern ha iniciat la resposta política a la interlocutòria del TSJC que reclama l'aplicació del 25% de castellà per la carpeta judicial. Conscient que encara no hi ha pacte per reformar la legislació al Parlament i que la via del decret llei no està enllestida, els serveis jurídics de la Generalitat han presentat aquest dimarts el recurs de reposició contra l'ordre judicial, amb la intenció que els canvis sol·licitats pel tribunal no s'apliquin en les poques setmanes que falten per acabar el curs escolar. El recurs tramitat pel Govern sosté que l'Assemblea per una Escola Bilingüe, l'entitat que ha forçat la resposta del TSJC, no és un actor "acreditat" per forçar canvis d'aquesta naturalesa en el sistema educatiu. L'executiu entén que, si no s'atén el que reclama la Generalitat, es vulnerarà la mateixa jurisprudència del Tribunal Suprem. "El Govern no s'atura. Farà tot el que sigui possible al seu abast per protegir el català. L'opció de no fer res no es contempla", ha afirmat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Informa Joan Serra Carné

Més informació, aquí:


 

 12:09 
Colau no es creu que les declaracions de Maragall fossin un "malentès" i reitera que espera unes disculpes

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, assegura que no es creu que les declaracions d'Ernest Maragall sobre la participació d'ella en el Barcelonagate fossin cap "malentès". En declaracions als mitjans després de participar en un acte, ha explicat que Maragall li va dir que tot plegat havia estat un malentès. "Jo he escoltat les seves declaracions i no és cap malentès, tothom ha entès el mateix: que estava insinuant que jo tenia algun tipus de relació d'aprofitament de l'espionatge polític", ha afegit, qualificant-ho de "molt greu". Per això, ha reiterat que espera unes disculpes. En paral·lel, Colau ha qüestionat que el rei emèrit "pretengui tornar amb total impunitat sense donar cap explicació".

 12:07 
Catalunya registra 66 ingressats més per Covid (1.110) i 1 crític menys (25), amb 44 morts més des de dimarts

Salut ha declarat 66 ingressats més per Covid i el global se situa en 1.110. El nombre de crítics a l’UCI baixa fins a 25, un menys que els informats divendres passat, quan es va fer públic l’últim balanç. S'han registrat 8.130 nous casos i el global arriba a 2.592.983 des de l'inici de la pandèmia. El nombre de morts és 27.303, que són 44 més notificades en els últims dies. L'Rt baixa a 1,04, nou centèsimes menys, i el risc de rebrot retrocedeix 11 punts (384). El 19,38% de les proves han donat positiu l'última setmana. La incidència acumulada a 14 dies puja de 376 a 395, i la de 7 dies ho fa de 195 a 196. Salut comunica ara les dades dos cops per setmana i concentra les proves en vulnerables i pacients greus.

CONTAGIS
2.668.391
(+18.467)
INGRESSATS
1.517
(+232)
UCI
40
(+7)
DEFUNCIONS
27.636
(+63)
Rt
1,22
(+0,16)
REBROT EPG
 415
(+101)
 
VACUNACIÓ
DOSI 1
6.506.298
(+889)
DOSI 2
5.966.510
(+3.026)
Actualització: 21/06/2022

 09:58 
Bou diu que repetiria com a candidat per Barcelona si el PP li fes més costat

El regidor del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, ha afirmat que repetiria com a candidat amb la condició que tingués el suport del PP. En una entrevista a 'Ràdio 4 i La 2', ha admès que li agradaria sentir-se més "recolzat" pel partit i que ho podria fer més. Així mateix, ha afegit que no anirà a picar cap porta per demanar ser el candidat. Bou, que va encapçalar la llista del PP per Barcelona a les últimes eleccions municipals, ha recordat que s'hi va presentar com a independent. Sobre pactes post-electorals, ha dit que donaria suport a Ada Colau per evitar que Ernest Maragall fos alcalde i "entrés el procés a la ciutat". Tot i reconèixer que en diferents aspectes, Maragall seria millor alcalde que Colau.

 09:01 
Tots els ferits de l'accident de tren de Sant Boi ja estan donats d'alta

Tots els ferits de l'accident causat pel xoc entre dos trens de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) a l'estació de Sant Boi de Llobregat aquest dilluns han estat donats d'alta. Així ho ha explicat la presidenta de l'empresa pública, Marta Subirà, a RAC1 l'endemà de l'incident que es va saldar amb un mort i una vuitantena de ferits, dels quals 9 van haver de ser hospitalitzats. Els tècnics de l'empresa estan treballant perquè es reprengui el servei "el més aviat possible" fet que Subirà espera que "pugui ser en les pròximes hores". D'altra banda, la presidenta de Ferrocarrils ha afirmat que no els consten queixes de maquinistes per mal estat de les vies.

 08:47 

 07:49 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, marcades pel xoc de trens a Sant Boi.

 08:32 
Els sindicats educatius tallen la Gran Via i la Ronda Litoral coincidint amb la represa de les mobilitzacions

Els sindicats eductius han tallat la Gran Via i la Ronda Litoral de Barcelona amb motiu de la represa de les mobilitzacions unitàries contra la política educativa del Govern. Aquest dimarts hi ha convocada una aturada parcial de 8 a 10 hores als centres educatius. No hi ha prevista cap mobilització central sinó que es fan piquets i concentracions en diferents punts del país. La protesta és la primera de les quatre que hi ha convocades aquests maig i juny: el 25 de maig hi haurà una nova jornada de vaga, el 2 de juny una nova aturada de 8 a 10 hores i el 9 de juny una darrera jornada de vaga.

 07:49 
ACTUALITZACIÓ:

 07:11 

 21:53 

 19:24 

 18:56 

 18:39 

 16:41 

 15:52 
Suècia fa oficial que demanarà unir-se a l'OTAN

Suècia ha anunciat aquest dilluns que sol·licitarà l'ingrés formal a l'OTAN, tres mesos després de l'esclat de guerra d'Ucraïna. "El govern ha decidit que Suècia ha d'ingressar a l'OTAN", ha assenyalat la primera ministra del país, la socialdemòcrata Magdalena Andersson, en una roda de premsa posterior a una reunió extraordinària de l'executiu. Segons ha detallat Andersson, la decisió compta amb el suport de les principals formacions polítiques. La resolució del país escandinau arriba l'endemà que Finlàndia també fes oficial la seva intenció d'ingressar a l'aliança malgrat les amenaces del president rus, Vladímir Putin.

 14:41 

 14:05 

 13:32 

 13:31 
El PSC s'obre a introduir canvis en la reforma de la llei de política lingüística per comptar amb el suport afegit de Junts: "Nosaltres som un partit de fiar"

El PSC defensa que l'acord per reformar la llei de política lingüística tiri endavant amb el màxim consens possible, encara que Junts s'hagi despenjat de l'entesa amb els socialistes, ERC i comuns. Per això, el partit està disposat a introduir canvis en l'acord a quatre assolit fa gairebé dos mesos al Parlament, sempre que les modificacions no alterin la part substancial del pacte. "Nosaltres som un partit de fiar", ha afirmat Lluïsa Moret, viceprimera secretària d'Organització i Acció Electoral del PSC en la roda de premsa d'aquest dilluns. "Sempre hi ha marge per a l'acord", ha insistit Moret, que no ha posat data per segellar l'entesa ni ha concretat si forçaran amb ERC i comuns un ple extraordinari aquesta setmana per validar l'entesa, encara que Junts no hi sigui. Els socialistes pretenen "esgotar totes les possibilitats" per assolir un acord ampli. Informa Joan Serra Carné

 13:06 
ERC acusa Junts de "trencar el consens" en defensa de la immersió i veu com una "possibilitat" forçar un ple extraordinari

ERC acusa Junts d'haver "trencat el consens" en defensa de la immersió a l'escola catalana i veu com una de les "possibilitats" forçar un ple extraordinari per modificar la llei de política lingüística, com es va pactar el 24 de març amb Junts, comuns i PSC. Un ple "ampliat" la setmana que ve seria una altra opció, ha assegurat la portaveu adjunta d'ERC, Marta Vilalta, que ha insistit que ha de quedar clar que "no hi caben percentatges". La dirigent republicana ha acusat Junts d'haver trencat el consens "per motius externs a la llengua" i l'ha emplaçat a explicar-los. Informa Sara González

 13:18 
Badalona serà la seu de la Copa del Rei de bàsquet el pròxim any

Badalona acollirà la Copa del Rei de bàsquet de l'any que ve, que se celebrarà entre el 16 i el 19 de febrer de 2023. La candidatura de la ciutat catalana s'ha avantposat a altres com la que també havia presentat Barcelona. L'últim cop que Badalona havia acollit la competició va ser fa més de 30 anys, la temporada 1984-1985.

 12:54 
ERC encara aspira a "reconstruir el consens" amb Junts per defensar la immersió

ERC ha assegurat que encara aspira a "reconstruir el consens" amb Junts per defensar la immersió i que no ho donen "per impossible" després que aquests anunciessin la setmana passada que es despengen de l'acord a quatre al Parlament. "Farem una regulació amb el màxim rang legislatiu possible per defensar-ho amb les millors garanties i el màxim nivell", ha assegurat la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta. La dirigent republicana ha assegurat que, si troben que "no tothom treballa per aquest consens", es buscaran "les millors alternatives" perquè no s'imposin percentatges de llengües a l'escola. No ha aclarit, però, si estan disposats a tirar endavant l'acord al Parlament amb PSC i comuns i modificar la llei de política lingüística en el proper ple. Informa Sara González

 13:02 
Tres agents de la Guàrdia Urbana ferits a Badalona després d'intervenir en un botellot

Una vintena de joves s'havia reunit aquest diumenge al vespre per fet botellot a la Rambla del Gorg de Badalona. El soroll i la música va alertar els veïns de la zona, que van acabar trucant a la policia. Dues patrulles de la Guàrdia Urbana s'hi van desplaçar i a l'hora de fer les identificacions, alguns dels participants de la festa s'hi van negar i van atacar els agents. Finalment altres patrulles de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra van fer també acte de presència al lloc. Tres agents de la policia local van resultar ferits lleus i hi ha dos detinguts per aquest incident, segons ha informat el consistori. "No permetrem aquest tipus de conductes a al ciutat", ha dit l'alcalde, Rubén Guijarro, a través de les xarxes socials.

 12:40 
Maragall apunta al govern espanyol com a "responsable directe" de l'espionatge per obtenir un "profit polític" a Barcelona

El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha assenyalat el govern espanyol com a "responsable directe" de l'espionatge polític que es va produir durant les negociacions per l'alcaldia el maig del 2019 per obtenir-ne un "profit". Els perjudicats, ha assegurat, són, en primer lloc, la ciutadania i la democràcia, i els "perjudicats circumstancials" ERC i ell com a alcaldable. El "beneficiari directe", ha subratllat, és Jaume Collboni com a líder del PSC a la capital, i la beneficiària "indirecta" Ada Colau, perquè "va acabar acceptant" els vots de Manuel Valls i retenint l'alcaldia. Informa Sara González

 12:53 
Neus Munté assumeix la presidència del grup municipal de Junts a l'Ajuntament de Barcelona en substitució d'Elsa Artadi

Neus Munté assumeix la presidència del grup municipal de Junts a l'Ajuntament de Barcelona en substitució d'Elsa Artadi. El relleu, anunciat aquest dilluns, també inclou que Jordi Martí continua com el portaveu del grup, Francina Vila és la portaveu adjunta, Ferran Mascarell se situa com a coordinador institucional i Joan Rodríguez assumeix l'enllaç amb el partit a Barcelona i a escala nacional, un cop s'incorpori com a regidor. Tal com ha explicat Munté en roda de premsa, Rodríguez, que es quedarà amb l'acta de regidor d'Artadi, no es podrà incorporar fins després del plenari d'aquest maig, que se celebra el dia 27.

 12:27 

 11:27 
La CUP insta Aragonès a presentar-se a una qüestió de confiança "el més aviat possible"

El diputat de la CUP Carles Riera ha instat el president del Govern, Pere Aragonès, a presentar-se a una qüestió de confiança "el més aviat possible". En una entrevista a El Nacional, Riera diu que Aragonès "ha canviat el rumb i ha decidit no complir amb l'acord d'investidura" i per això "el que ha de fer és sotmetre's a una qüestió de confiança". A més, ha assegurat que ara mateix no tindria el suport dels anticapitalistes. "El Govern demanava dos anys per presentar els resultats de la taula de diàleg", raona, i afegeix: "Aquesta taula ja no existeix, així que els dos anys s’han acabat i és necessària la qüestió de confiança".

 11:09 
Subirats veu "fora de to" les declaracions de Maragall i creu que no és acceptable el que s'ha insinuat sobre Colau

El ministre d'Universitats, Joan Subirats, ha considerat que les declaracions del líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, sobre el presumpte espionatge del CNI sobre l'alcaldia han estat "una mica fora de to". En declaracions als mitjans, Subirats ha afegit que les insinuacions sobre la connivència de Colau són "anar una mica més enllà del que és acceptable" i ha demanat "tranquil·litat". El ministre ha dit que tot el que fa referència a Pegasus i l'espionatge "s'ha d'esclarir" i exigir responsabilitats si s'escauen, ha recordat però que l'espai dels comuns ja ha demanat investigacions. D'altra banda, ha afirmat que els estudiants tindran capacitat per assegurar que es compleix la llengua que marca la guia docent d'una assignatura.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació