Les eleccions del 14-F donen dos diputats al Pallars, on l'independentisme torna a vèncer
Junts per Catalunya guanya amb el 31,8% dels vots a les comarques pallareses, seguit d'ERC amb el 25,59% | El PSC s'adjudica la tercera posició al Jussà i la CUP al Sobirà | La participació cau gairebé un 20% respecte a les eleccions del 2017 a causa de la pandèmia
Tomàs Garcia / Jordi Ubach15 de febrer de 2021 a les 09:11
Un veí de Tremp a punt per votar al pavelló del Casal aquest diumenge | Jordi Ubach
Els partits independentistes tornen a guanyar al Pallars. A les dos comarques, la candidatura preferida pels ciutadans ha estat Junts per Catalunya (JxCat), amb el 31,8% dels vots. La segueixen ERC (25,59%), PSC (12,68%), CUP (11,58%), En Comú Podem (ECP) (6,82%) i el PDECat (4,5%). La participació a les comarques pallareses ha caigut més d'un 20% respecte al 2017 a causa de la Covid-19, però se situa per sobre de la mitjana nacional.
Junts per Catalunya i ERC han estat els dos els partits més votats en el conjunt del Pallars, mentre que el tercer lloc varia a les dos comarques. En el cas del Jussà, ha estat per al PSC, que ha aconseguit el 16,06% dels vots (918), mentre que la CUP l'ha assolit al Sobirà amb el 14,02% (503).
Al Pallars Jussà, el 58,29% dels electors han acudit a les urnes, una xifra molt menor respecte a les eleccions del 2017. Al Pallars Sobirà, tot i que la participació ha sigut lleugerament més alta (65,53%), l'abstenció s'ha enfilat gairebé fins al 35%. Al llarg del dia, les dades ja preveien una menor afluència de votants respecte als comicis anteriors. Al matí amb prou feines superava els 22 punts, mentre que a la tarda no arribava a la meitat del cens.
A les principals poblacions pallareses els resultats han estat semblants a les anteriors eleccions. A Tremp, Junts s'ha endut el 33,36% dels vots, mentre que a Sort ho ha fet amb el 29,46%. ERC ha aconseguit ser segona força en totes dues poblacions, tot i que la diferència ha estat de menys de dos punts a la capital del Sobirà.
De la mateixa manera que en el 2017, la CUP ha sigut tercera força a Sort, mentre que a Tremp ha escalat fins a la quarta posició, darrere del PSC. Els socialistes també han millorat notablement les seves xifres a la ciutat (19,27%), on fa tres anys van ser superats per Ciutadans.
A escala municipal, Junts ha sigut la força més votada en 22 dels 29 municipis pallaresos, mentre que els republicans ho han estat en sis. La dada més destacada en aquest sentit és la victòria de la CUP a Farrera, i que representa l'únic municipi de la demarcació de Lleida on els anticapitalistes han obtingut el primer lloc amb el 34,48% dels vots. Sota aquestes línies pots consultar els resultats al Pallars per comarques i municipis.
L'altra notícia destacada de la jornada electoral és l'entrada al Parlament de dos pallaresos. Es tracta d'Antoni Flores (ERC) i Sílvia Romero (PSC), tots dos regidors de l'Ajuntament de Tremp. Els resultats dels republicans i dels socialistes a la circumscripció de Lleida els han obert les portes de l'hemicicle. Qui no hi entrarà, però, serà Jeannine Abella, número sis per Junts, que ha vist com el seu escó ha anat a parar als socialistes, precisament en favor de Sílvia Romero, tercera a la llista.
Tot i guanyar en nombre de vots (44.787), Junts ha obtingut el mateix nombre de diputats que ERC a Lleida (5), seguits pel PSC amb tres. Els dos escons restants han estat per a la CUP, que torna a tenir representació lleidatana des de les eleccions del 2015, i per a VOX, que ha arrabassat l'escó que inicialment havia obtingut Marc Solsona per al PDECat. Per altra banda, Ciutadans ha perdut els tres escons que havia aconseguit el 2017 i es queda sense representació lleidatana.
El PSC guanya a Catalunya i empata amb ERC en escons
A nivell nacional, el PSC ha estat la força més votada amb el 23,02% dels suports, obtenint 33 escons. Així i tot, els resultats d'ERC (33), JxCat (32) i la CUP (9) fan possible una nova majoria independentista al Parlament i superen per primer cop el 50% en vots i en escons. Per altra banda, VOX irromp per primer cop a l'hemicicle amb 11 diputats, mentre que En Comú-Podem obté la mateixa representació que el 2017 (8).
El més damnificat en els comicis ha estat Ciutadans, que ha baixat fins als sis diputats. La formació taronja ha perdut 30 diputats i gairebé un milió de vots. Pel que fa al Partit Popular, ha perdut un escó i es tornarà a quedar sense grup parlamentari propi. Finalment, el PDECat, tal com preveien la majoria d'enquestes, s'ha quedat sense representació al Parlament al no poder superar el llindar del 3% de vots.