El
Departament de Salut instal·larà mòduls de suport en tres centres d'atenció primària (CAP) del Pallars per tal de traslladar l'activitat relacionada amb el coronavirus fora dels centres. L’actuació s’està duent a terme al conjunt de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran i ja se n’han començat a instal·lar dos als CAP d’Oliana i la Seu d’Urgell. Al Pallars, aquesta setmana es començarà a instal·lar al CAP de Sort i durant el mes d’abril es farà als CAP de Tremp i la Pobla de Segur.
En total, amb el que també s’instal·larà a l’abril al Pont de Suert, seran sis els mòduls que es destinaran al Pirineu, tres dels quals al Pallars. S'ubicaran en espais de titularitat pròpia o bé municipal, gràcies a la col·laboració entre el Departament de Salut i els ajuntaments.
La majoria dels mòduls tindran 45 metres quadrats de superfície i constaran d'una consulta de respiratori, dos punts per a la realització de proves PCR i un espai d'atenció al pacient. En el cas de la Pobla de Segur, l’annex farà 15 metres quadrats i es destinarà exclusivament a fer-hi proves de detecció del virus.
L'ús d'aquests espais addicionals té una durada prevista d'entre dos i quatre anys. La seva distribució s'ha basat en la capacitat dels centres de poder separar circuits d'activitat de pacients amb sospita de Covid-19 i en la disponibilitat d'un espai exterior proper que compleixi els requisits necessaris per acollir un mòdul d'aquestes característiques.
El desplegament de mòduls s'emmarca en el Pla d'Enfortiment i Transformació de l'Atenció Primària, que va més enllà de l'impacte que genera la Covid-19, i que suposa
una inversió de 910.000 euros al Pirineu. L'objectiu d'aquest pla és el de millorar l'accessibilitat i els processos d'una peça fonamental del sistema públic de salut com és l'atenció primària, augmentar-ne la resolució i atendre bé la cronicitat.
El pla inclou un seguit d'accions i mesures estructurals i de futur, com la incorporació de 24 professionals de diverses especialitats que ja ha tingut lloc entre finals de l'any 2020 i principis del 2021. A més, el pla inclou implantar noves eines tecnològiques per guanyar accessibilitat telefònica i digital, optimitzar i redefinir processos de treball per ser més resolutius, i habilitar espais de treball dins i fora dels CAP per afrontar l'actual situació de pandèmia.
Millorar l'atenció al pacient crònic és un altre dels pilars del nou model d'atenció primària que es planteja. En aquest sentit, es posarà en marxa un programa específic d'atenció a la cronicitat que contribuirà a reduir les visites a urgències i les hospitalitzacions evitables d'aquest grup d'usuaris i que anirà acompanyat d'un programa de suport assistencial a les residències.
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi