Les cases rurals de les comarques pallareses i de tota la demarcació de Lleida segueixen sumant cada setmana noves reserves de cara a la primavera i moltes ja tenen els caps de setmana plens des de mitjans de març fins a Sant Joan. Això, malgrat no saber si finalment els clients, que són en un 90% de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, podran desplaçar-se a les comarques lleidatanes.
Per això, la
Federació de Cases Rurals de Lleida descarta que el Govern faci "excepcions" amb el sector i diuen que "cal ser realistes" i esperar a que la situació de pandèmia "es normalitzi" per poder reprendre l'activitat, és a dir, fins que s'aixequin les restriccions de mobilitat i de reunió. Els efectes de la pandèmia van fer que l'any passat l'ocupació en aquests establiments caigués en més d'un 60% respecte el 2019.
La Federació de Cases de Turisme Rural de Lleida pronostica una "allau" de reserves quan s'aixequin les restriccions de mobilitat i la prohibició de trobades de més de sis persones. El seu president, Jaume Ramon Solé, però, és prudent i no creu que les mesures restrictives es flexibilitzin fins que la situació de la pandèmia "estigui completament normalitzada" i hi hagi un nombre significatiu de persones vacunades.
Solé veu difícil que aquestes condicions es compleixin per la campanya de Setmana Santa, malgrat assegura que "cal esperar i veure que passa". "Tothom té la casa reservada per aquestes dates, fins i tot de cara el mes d'abril i maig ja tenim reserves, encara que a mesura que va passant el temps anem cancel·lant i hem d'anar renunciant", ha indicat. De fet, ha afegit que degut a l'alt nombre de cancel·lacions els allotjaments ja no cobren la paga i senyal per avançat.
Tot i la incertesa, la part positiva és que els establiments segueixen sumant noves reserves cada setmana i molts ja tenen els caps de setmana plens des de Sant Josep fins a Sant Joan. "Tenim clients fidels que ja pregunten quan podran venir", indica Solé, que es mostra convençut que "quan la situació millori hi haurà una allau de reserves".
Per altra banda, també necessiten que les trobades socials puguin ser de més de sis persones perquè als allotjaments amb més places els hi surtin els números. Del contrari, Solé diu que les cases poden seguir funcionant però "sense tenir uns ingressos que cobreixin els costos".
Un altre aspecte positiu i que ha fet que des de l'inici de la pandèmia no hagi tancat cap casa rural de la Federació, és que els propietaris de la majoria dels establiments no viuen exclusivament d'aquest sector. Tot i això, Solé diu que cal mirar "cas per cas" i que els que han sortit més perjudicats són els que tenen els allotjaments lligats a negocis de restauració.
L'ocupació cau en més d'un 60% durant el 2020
Gairebé un any després de l'inici de la pandèmia, el president de la Federació de Cases Rurals de Lleida ha indicat que l'ocupació durant el 2020 no va arribar al 40% respecte l'any anterior. I és que a banda de l'inici d'any i fins al confiament, l'únic altre moment dolç que el sector ha viscut ha estat a l'estiu, quan els allotjaments de muntanya van fregar la plena ocupació i els de les comarques de Lleida es van situar al voltant del 80%. Les posteriors restriccions de mobilitat i de reunió però, van tornar a deixar les cases buides, mentre per Nadal les reserves van ser "minses", ha indicat Solé.
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi