L'Associació de Municipis per l'Energia Pública (AMEP) ja és una realitat. Aquest dimarts s'ha constituït el que vol ser el motor per impulsar la municipalització de l'energia passant per la titularitat, la propietat i la gestió del servei de les xarxes de distribució d'energia elèctrica. En una roda de premsa posterior a la seva constitució a Terrassa, la ciutat que lidera l'associació, el seu president, Carles Caballero, ha estat clar: "L'AMEP ha arribat per fer de l'energia un model just, democràtic i sostenible".
Des de la seva posada en marxa ara fa un any, ja s'han adherit 74 municipis d'arreu de Catalunya entre els quals destaquen les quatre capitals de demarcació -Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona- i sense que n’hi hagi cap de les comarques pallareses. En total representen més tres milions de catalans i es compta amb un pressupost de 81.000 euros anuals.
Els municipis aposten perquè "en contraposició al model actual, la transició ens porti a un escenari on quedi garantit el dret social a l'accés a l'energia, on no hi hagi pobresa energètica, on la ciutadania i les empreses puguin, lliurement i fàcilment, generar la seva pròpia energia verda i compartir-la amb els seus veïns, on les xarxes de distribució de l'energia no estiguin exclusivament en mans de les multinacionals, i la ciutadania pugui participar en la seva regulació i modernització". "La transició energètica no serà possible sense una intervenció, per això volem impulsar una transició energètica democratitzadora", ha afegit Caballero.
Per la seva banda, el regidor de Transició Energètica de l'Ajuntament de Barcelona i secretari de l'AMEP, Eloi Badia, ha afirmat que "l'associació té per objectiu donar resposta a una mancança molt important i vol tenir el control i gestió pública per participar activament en la transició energètica".
Producció d'energia autòctona
En paraules de l'alcaldessa de Tàrrega i vicepresidenta de l'AMEP, Alba Pijuan, "cal democratitzar l'energia i això passa per la producció d'energies renovables autòctones i abandonar l'energia nuclear". Pijuan ha alertat que actualment a l'estat espanyol només es produeix un 18% d'energies renovables i un 8% a Catalunya, malgrat que el compromís amb la Unió Europea és arribar al 42%.
Pijuan ha posat l'exemple de la comarca de l'Urgell on es reben ofertes per posar parcs eòlics en detriment de camps de ramaderia i agricultura. Els municipis adscrits han denunciat que l'estat espanyol es troba en un gran contrasentit en ser dels països amb més hores de sol de la UE, però on es paga la quarta tarifa més cara d'Europa.
Amb tot, però, la legislació que determina la xarxa de distribució de l'energia a l'estat espanyol depèn del Congrés dels Diputats. És per això que des de l'AMEP es vol incidir, també políticament per canviar la distribució i recuperar així la titularitat de la xarxa. "Ens sembla important posar en coneixement públic i denunciar l'opacitat de les comercialitzadores que es tradueix en impunitat", ha insistit el president de l'associació.
Amb tot, el grup motor de l'associació treballarà per poder canviar la comercialització elèctrica dels municipis amb la producció d'energies renovables en edificis municipals o posar en marxa auditories de la xarxa elèctrica.
Municipis adherits:
Argençola, Artés, Avià, Barberà del Vallès, Barcelona, Cabrera d'Anoia, Cardedeu, Carme, el Prat de Llobregat, Fogars de la Selva, Gelida, Mediona, Monistrol de Calders, Navàs, Olost, Olvan, Palau-Solità i Plegamans, Pujalt, Ripollet, Sant Cugat del Vallès, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Fruitós de Bages, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Just Desvern, Sant Mart de Tous, Sant Pere de Torelló, Sant Pol de Mar, Sant Quint de Mediona, Sant Quirze de Besora, Sant Quirze del Vallès, Santa Eugènia de Berga, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Sitges, Sobremunt, Taradell, Terrassa, Tona, Torrelles de Llobregat, Ullastrell, Vacarisses, Vilada, Viladecavalls, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Celrà, Girona, Hostalric, La Vall d'en Bas, Llagostera, Palau de Santa Eulàlia, Sant Miquel de Campmajor, Verges, Vilablareix, Viladamat, Aitona, Bellpuig, Castelló de Farfanya, Les Avellanes i Santa Linya, Lladurs, Lleida, Maldà, Menàrguens, Ponts, Tàrrega, Tornabous, Torrebesses, Altafulla, La Pobla de Montornès, Poboleda, Puigpelat, Senan, Tarragona, Ulldemolins i les entitats Asociación Nacional de Autoconsumidores, Associació Catalana d'Enginyeria Sense Fronteres i Associació de Micropobles de Catalunya
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi