Divendres, 22 de novembre de 2024
eleccions 14-f: entrevista

Antoni Flores: «Cal centrar els esforços en unes infraestructures dignes i un bon accés a les tecnologies»

Conversem amb el futur diputat al Parlament per ERC, que formarà part de l'hemicicle amb la també pallaresa Sílvia Romero (PSC)

Jordi Ubach / Jose Bergés 26 de febrer de 2021 a les 10:01
Antoni Flores, als estudis de Ràdio Tremp durant l’entrevista realitzada aquest dimarts | Jordi Ubach
Tremp tindrà dos diputats al Parlament de Catalunya per primer cop a la història. Es tracta de Sílvia Romero (PSC) i Antoni Flores (ERC), tots dos regidors de l’Ajuntament de Tremp. Un fet sense precedents, motiu pel qual des de Pallars Digital hem entrevistat tots dos candidats. Amb ells tractarem d'aprofundir i conèixer quines propostes tenen per defensar els interessos del Pallars i del Pirineu des de l’hemicicle. Unes entrevistes fetes conjuntament amb Ràdio Tremp.

Després de la conversa amb Sílvia Romero, avui és el torn d’Antoni Flores, regidor de l’Ajuntament de Tremp des del 2015, on entre d’altres, s’encarrega de les àrees d’Hisenda i Patrimoni, Obres i Urbanisme, Mobilitat o Recursos Naturals. És enginyer tècnic industrial, mecànic de professió i ha cursat un postgrau en riscos laborals. Milita a ERC des de 1992 i és també vicepresident del Consell Comarcal del Pallars Jussà.

A nivell nacional ERC ha estat segona força a les eleccions amb un empat en escons amb el PSC. Com valores els resultats?

Molt positivament. Quan jo vaig entrar al partit, l'any 1992, ERC tenia 11 diputats, que eren els únics independentistes que hi havia al Parlament. Aquest cop la victòria independentista ha estat clara, amb 74 diputats i més del 51% dels vots. A més, després de 80 anys, ERC tornarà a liderar el país, assumint la presidència del Govern. Entenc que els resultats han avalat l'aposta estratègica d’ERC, de negociació, diàleg i referèndum per resoldre el conflicte polític. Hem demostrat que tenim capacitat per teixir aliances i acords i no volem girar full com altres opcions polítiques han proposat.

Pel que fa a la demarcació de Lleida, heu aconseguit mantenir els cinc diputats que teníeu.

Hem empatat amb la primera força, amb qui hem retallat molt en distància de vots. Hem de continuar treballant sabent que hi ha marge de millora per aconseguir millors resultats. Hem de tenir en compte que han estat unes eleccions en plena pandèmia, amb una data imposada pels aparells de l’Estat, que van considerar que pels seus interessos era la millor opció fer-ho el 14-F. És una mostra més de la judicialització de la política, però malgrat això, hem mantingut el percentatge de vot. En definitiva, el resultat és millorable, però estem molt contents.

Tremp té dos diputats per primer cop a la historia. Com ho valores?

Hem de tenir present que a Tremp l'últim diputat que hi va haver va ser el senyor Verdeny, ara fa 40 anys. Ara serem dos diputats, i crec que tenir gent en els llocs de decisió sempre és positiu i és bo per a la població. També cal tenir en compte que hi ha dos companys més de la Seu d'Urgell, per tant, el Parlament tindrà quatre representants del Pirineu. Ens hem de fer sentir. Segur que hi haurà molts punts en comú.

Quines propostes pel Pallars portaràs al Parlament?

Més que pel Pallars pròpiament, tinc clar que represento a l'Alt Pirineu i l'Aran i m'agradaria ser la veu de les seves comarques, de la gent i de les institucions locals, per defensar els interessos d'aquesta àrea a partir de les seves especificitats. Una de les primeres coses que em plantejo és vetllar pel desplegament al Pirineu dels departament de la Generalitat, per apropar l’administració al territori, que estigui al costat de la gent i que defensi els seus interessos. Treballaré per un país just i equilibrat i per uns serveis públics amb els mitjans i recursos necessaris per donar la màxima qualitat possible i que ningú es quedi fora, visqui on visqui.

Considero que hi ha dos pilars bàsics on centrar els esforços, perquè tenen una repercussió transversal. La primera és disposar d'unes infraestructures dignes, amb bones condicions i segures, tant de carreteres que porten a nuclis habitats, com les que vertebren el Pirineu o les que ens comuniquen amb la resta del país. La segona, l'accés digne a les tecnologies de la informació i la comunicació, tenir una bona cobertura que ens doni les mateixes condicions que a la resta del país i que permeti un teletreball que també pot ajudar al repoblament. 

També cal millorar o enfortir el transport públic amb Lleida i Barcelona i vertebrar les connexions pirinenques. Per últim, crec que cal adaptar la legislació a les singularitats i la realitat específica del món rural. Un exemple és la normativa urbanística del Pirineu, les ràtios escolars o les subvencions, que no tenen en compte l’existència dels nuclis agregats dels municipis.

Despoblament i crisi econòmica són alguns dels principals problemes que s’hauran d’afrontar els propers mesos. Com es pot afrontar això des del Parlament?

A ERC tenim clar que hem de governar i fer polítiques per transformar i reconstruir aquest país. Cal ajudar a la gent a superar aquesta triple crisi sanitària, econòmica i social degut a la pandèmia. A nivell pirinenc cal l'actualització de la Llei d’Alta Muntanya i el desenvolupament de l'Agenda Rural amb eines i recursos que ens permetin actuar i superar els problemes. L’Agenda Rural ha de permetre que les zones rurals siguin fonts de riquesa, amb ocupació estable i de qualitat, que es puguin posar condicions perquè hi hagi un relleu generacional digne, i potenciar i fer visible el paper de la dona rural. Cal que el jovent es pugui establir al Pirineu i desenvolupar-hi el seu projecte de vida. Primer cal identificar els problemes i després dotar dels recursos necessaris.

Acompanyat a això, com ja he dit, hem de tenir uns serveis públics de qualitat, recolzar el sector primari, que es de primera línia i ha de ser un dels pilars de la nostra economia. I repeteixo, i ho faré tant com calgui: necessitem unes infraestructures dignes. Carreteres que estiguin en bones condicions i que siguin segures, però també un bon accés a les tecnologies de la informació i la comunicació.

Un altre dels temes d’actualitat és el de la gestió de les energies renovables. Com afronta el teu partit aquesta problemàtica i com es pot abordar des del Parlament?

Nosaltres no estem en contra de les energies renovables. Això sí, ens agradaria una implantació ordenada, no a qualsevol preu. Som un territori que fa més de 100 anys que contribueix amb l'energia renovable amb la industrialització del país mitjançant les centrals hidroelèctriques. Hem d'optimitzar aquestes infraestructures, aquí hi tenim un repte.

Pel que fa a les sol·licituds per implantar plaques fotovoltaiques al Pallars Jussà, som partidaris de que s’instal·lin preferentment en espais propers als llocs de consum i, si és possible, on ja s’hagi produït alguna mena de transformació sobre el medi ambient, com teulades en polígons industrials o mitjanes de carreteres. S’haurien de contemplar aquestes opcions abans d’instal·lar plaques en terrenys agrícoles, tal com fan en altres països.

Els objectius marcats pel Decret Llei de finals de 2019 són de produir el 50% d’energia renovable al 2030 i del 100% al 2050, però hem de de tenir present que l'energia més sostenible és aquella que no es gasta. Hauríem d’anar fent un canvi de costums per fer un consum més racional de l'energia i reduir la seva demanda. Potser caldria revisar aquest decret llei sobre la transició energètica per fixar millor les condicions de planificació i de com assolir el model energètic més democràtic i participatiu on la ciutadania se situï al centre. En definitiva, aconseguir també una energia "quilòmetre 0".

En quines comissions parlamentàries t’agradaria formar part al Parlament?

S'ha de veure... però m'agradaria estar en qualsevol comissió que tingui a veure amb el territori i el món rural.

Se’t gira feina. Mantindras l’acta de regidor a l’Ajuntament de Tremp? Com compaginaràs la feina? Perquè també ets vicepresident al consell comarcal.

Feina sí, no em fa por, però sí una mica de respecte. Continuaré com a tinent d’alcalde de Tremp, formant part d’aquest equip de govern que treballa i fa avançar el municipi, però deixaré la vicepresidència del consell comarcal, que quedarà en bones mans. Ho podria compaginar, però veig que no arribaria a tot arreu i m'estimo més que ho agafi alguna altra persona que hi pugui treballar.

TEST RÀPID

Com et desplaçaràs fins a Barcelona?

D'entrada, si m'ho puc combinar per horaris, amb tren. Però molt probablement alguns cops hauré d’agafar el cotxe i, quan faci bon temps, la moto.

Quin diputat (no del teu partit) t’agradaria conèixer?

Més d’un. Però si n'he de triar un, per començar, m’agradaria conèixer i tenir una llarga conversa amb la Dolors Sabater. 

A quin lloc de l’hemicicle t’agradaria seure?

Cada grup parlamentari té assignat un sector. M’asseuré on em diguin, però si pogués triar, m’agradaria fer-ho el més a prop possible de la primera fila.

Si et fessin seure al costat dels diputats de Vox, què faries?

Res d’especial, seuria al meu seient i faria la meva feina amb normalitat.

Ensenyaràs als diputats algunes paraules en pallarès?

Parlaré com tinc costum i el pallarès apareix arreu. No tindré cap inconvenient en fer-ne d’ambaixador. També vull aprendre d’altres territoris.
  Escolta l’entrevista sencera sota aquestes línies:

 

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació