Diumenge, 22 de desembre de 2024
agricultura social

Alba Jussà genera ocupació per a persones vulnerables amb la venda de llavors tradicionals recuperades

El projecte ‘Llavors d’Oportunitats’ es va iniciar l'any 2018 amb la creació d'un banc de llavors que ja compta amb 50 varietats

Redacció 12 de març de 2021 a les 10:32
Aquest dijous s’han presentat les quatre varietats de llavors recuperades | Alba Jussà
Dos anys després de l’inici del projecte Llavors d’Oportunitats, Alba Jussà ha començat a comercialitzar les primeres quatre varietats de llavors tradicionals recuperades de petits horts de padrins i padrines del Pallars Jussà i que han aconseguit cultivar i multiplicar a l’hort que l’entitat té a Tremp. Concretament, han posat a la venda a diferents botigues del Pallars la bleda d’Erinyà de la vall d’Erinyà, el pebrot bitxo de Puigcercós, la tomata rosada de l’horta del Flamisell i la tomata pruna de la Pobla de Segur.

Llavors d’Oportunitats és un projecte d’agricultura social impulsat per la cooperativa Alba Jussà, del Grup Alba, i que compta amb la col·laboració de l’Estació Biològica del Pallars Jussà, Salvatgines i el Col·lectiu Eixarcolant.


El projecte va néixer l’any 2018 amb l’objectiu de generar ocupació per a persones amb dificultats en l’accés al treball i per contribuir en el desenvolupament sostenible del Pallars Jussà. Actualment s’ha aconseguit generar un lloc de treball i ja es compta amb més de 50 varietats recuperades que conformen el Banc de Llavors de la comarca. A més, és un dels projectes socials principals que es porta a terme des del centre ocupacional i el club social d’Alba Jussà, on hi col·laboren una vintena de persones amb discapacitat que porten a terme diferents tasques, des del conreu de l’hort, fins a la recollida de les llavors i el manipulat dels packs que van a les botigues.

El procés s’inicia amb la prospecció de diferents zones del Pallars Jussà per visitar els horts dels padrins i padrines i identificar aquelles llavors que s’hagin guardat generació rere generació. Salvatgines i el Col·lectiu Eixarcolant són els encarregats d’aquesta primera fase que es realitza anualment fins a recórrer tota la comarca.

Totes les llavors identificades i localitzades passen a formar part del Banc de Llavors del Pallars Jussà, que gestiona l’entitat Alba Jussà. L’objectiu del banc és, per una banda, conservar i renovar les varietats que en formen part, i per una altra, multiplicar-ne algunes per posar-les a la venda i així promoure’n el seu cultiu. Les verdures i hortalisses que es generen a l’hort en tot aquest procés es venen i reparteixen i s’està treballant també per poder obtenir un producte propi elaborat a partir d’aquestes com melmelades o salses.

En el projecte Llavors d’Oportunitats també hi han col·laborat altres institucions com el Geoparc Orígens o el projecte d’Al teu gust de l’Ajuntament de Tremp. També ha rebut el reconeixement de diferents premis com el IV Premi Candi Villafañé de la Paeria de Lleida, Verema Solidària o un dels Premis La Confederació 2020, en la categoria de Transformació Social.


Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació