Dimecres, 22 de gener de 2025
pesca

Arrenca la temporada de pesca sense ús de plom per evitar la contaminació de les aigües

Aquest dissabte també ha començat la prohibició de fer foc al bosc fins el 15 d'octubre

16 de març de 2021 a les 09:47
La temporada de pesca de truita ja ha començat | Agricultura
Aquest passat dissabte s’ha iniciat el període hàbil de pesca de la truita a Catalunya en una temporada en què entra en vigor la prohibició de l’ús del plom amb l’objectiu d’evitar la contaminació de les aigües i l’afectació al medi natural. Els pescadors hauran d’utilitzar altres materials alternatius a totes les aigües de salmònids -truites- aquesta temporada. En el cas de pescar en aigües de ciprínids, aquesta prohibició entrarà en vigor l’1 de gener de 2022.

D’aquesta manera, el Departament d’Agricultura s’avança a les noves directrius de la Comunitat Europea en el marc de la legislació sobre productes químics de la Unió Europea (UE), que persegueixen la reducció significativa de la contaminació per aquest mineral. El plom s’ha utilitzat durant dècades en els arts de pesca i, segons les estimacions de l'Agència Europea de Químics, entre 21.000 i 27.000 tones es dispersen a l’any en el medi ambient dins la UE.


El plom és un metall tòxic que s’acumula al medi ambient i als teixits de peixos i crancs i és tòxic per als organismes que habiten a l’aigua i a la terra. Els efectes nocius que té sobre el cos humà són molt variats, i en destaquen les afectacions al sistema nerviós (inclòs el cervell), l’aparell reproductor i els fetus. Aquest metall pesant pot arribar a ser cancerigen. En els últims anys, la UE ha optat per prohibir o restringir l’ús del plom en molts àmbits, com la gasolina, les pintures, els comestibles o les joguines.

En el cas de la pesca, hi ha materials alternatius com el tungstè o l’ús de les pedres de riu per substituir el plom. La indústria i els comerços estan prou preparats per poder oferir alternatives al plom. No obstant això, la conselleria ha considerat oportú establir un període transitori perquè el sector es pugui adaptar al canvi, tant les botigues de pesca com els pescadors mateixos.

El passat 5 de febrer, es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la nova Resolució per la qual s’ordena la pesca en aigües continentals per a la temporada 2021. D’aquesta manera, els pescadors ja poden conèixer totes les condicions i regulacions adoptades per a aquesta temporada.
 

En general, el límit de captures per a la truita comuna (Salmo trutta) continuarà sent de quatre exemplars per pescador i dia d’una mida superior o igual als 22 centímetres a les zones de pesca controlada de salmònids. Pel que fa a les zones intensives, s’estableix un límit de captures de quatre truites per pescador i dia, d’una longitud igual o superior als 19 centímetres.

Pel que fa a l’expedició de permisos de pesca, el Departament d’Agricultura manté els canals de l’any passat: telemàticament; presencialment, als serveis territorials o a les oficines comarcals del departament on és imprescindible demanar cita prèvia per a ser atès, i en alguns establiments de zones de muntanya mitjançant la col·laboració de les societats de pescadors.

Es continua mantenint l’obligació de sacrificar tots els exemplars d’espècies exòtiques invasores capturades a Catalunya, independentment de la mida. El foxí (Phoxinus bigerri, Phoxinus septimaniae i Phoxinus phoxinus) passa a tenir el mateix tractament que la resta d’espècies exòtiques invasores. A banda, tots els exemplars morts d’espècies exòtiques invasores capturats durant la jornada de pesca podran ser transportats fins al lloc d’eliminació com a residu orgànic.

Comença la prohibició de fer foc al bosc

El Departament d’Agricultura també ha informat que des d’aquest dissabte 15 de març, fins al 15 d’octubre, no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat.
 

Prohibit fer foc al bosc. Foto: Domènec Llop


Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació