Dimecres, 22 de gener de 2025
electricitat

​Acord entre la Torre de Capdella i Endesa per pagar el deute que reclama la companyia en concepte d'IVA

El pacte preveu que el consistori aboni en 18 mesos més de 300.000 euros corresponents al període 2015-2020, mentre la CUP denuncia talls de llum i acusa l’equip de govern de “vendre’s” a Endesa

Jordi Ubach Llorens Jordi Ubach Llorens 17 de març de 2021 a les 08:01
Edifici de l’Ajuntament de la Torre de Capdella | Ajuntament
L’Ajuntament de la Torre de Capdella i l’Associació de Veïns Afectats pel Conveni de la llum han arribat a un acord amb Endesa per liquidar el suposat deute d'IVA que la companyia reclama corresponent al període entre el 2015 i el 2020. Com fa quatre anys, l'acord contempla un període d’un any i mig perquè els veïns puguin liquidar els rebuts sense interessos.

L’acord, que se signarà el proper divendres en el transcurs del ple municipal, preveu que el consistori aboni en 18 mesos la quantitat de 300.834'81 euros a Endesa, en concepte de consum elèctric dels equipaments municipals, lluny del què estableix el contracte del 1927, encara vigent, que atorga determinats drets als veïns en l'accés a l'electricitat a canvi de l'ús dels recursos del municipi per part de l'empresa elèctrica.


Malgrat l’acord que està a punt de signar, l’ajuntament reconeix que les factures emeses per Endesa “estan mal facturades” perquè la companyia calcula la base imposable de l’IVA de manera errònia. Assegura que el pacte assolit després de pràcticament quatre mesos de negociacions “no és un reconeixement de deute”, sinó que és “un acord de pagament” per evitar talls de subministrament elèctric al municipi.

L’ajuntament assegura que Endesa ha fet “reiterats avisos” de talls de llum, amb els quals pretén “cobrar les factures”, i explica en un comunicat als veïns que es reserva la potestat de poder reclamar en qualsevol moment. Aquest pagament, segons el consistori, “no significa que ens rendim”, sinó que continuarà lluitant, “si fa falta arribant als tribunals europeus”. 

La CUP acusa l’equip de govern de “vendre’s” a Endesa mentre es produeixen els primers talls de llum

La CUP ha criticat el pacte entre l’Ajuntament de la Torre de Capdella, l’Associació de Veïns Afectats pel Conveni i Endesa. Els cupaires, a l’oposició, acusen la companyia elèctrica de tallar la llum a fins a cinc veïns com a “mesura de coacció” per forçar la resta d'afectats a pagar. Els talls s’han produït a la Pobleta de Bellveí i Paüls de Flamisell, on aquest dimarts a la tarda ha tingut lloc una concentració de suport a un dels veïns afectats. La convocatòria s'ha fet sota el lema Els drets dels veïns no es venen, es defensen! i alguns dels afectats han expressat el seu malestar a través de les xarxes socials.
 
Els anticapitalistes lamenten l'anunci que l’alcalde, Josep Maria Dalmau, i el president de l'associació, Josep Peró, han traslladat als beneficiaris del contracte de la llum del 1927. La formació considera que, el van fer "amb menys d'una setmana d'antelació de la data de signatura del pacte per deixar sense marge de maniobra l'oposició i els veïns que no hi estan d'acord, que no són pocs".

Des de la CUP del municipi assenyalen que, "quatre anys després, la història es repeteix i l'equip de govern, ara d'ERC, reedita un pacte sota la justificació d'evitar talls de llum". Els anticapitalistes acusen el govern municipal de "vendre's a l'imperi elèctric d'Endesa" i en denuncien la "incapacitat" de defensar els interessos del municipi i dels seus veïns davant les "amenaces i coaccions" de la companyia. Per això, la CUP demana a l'equip de govern republicà que "faci un pas al costat i dimiteixi”.
 

Veïns concentrats a Paüls aquest dimarts a la tarda. Foto: Veïns afectats


L’equip de govern de l'ajuntament ha respòs a les acusacions de la CUP i ha manifestat a través d’un dels seus canals de comunicació de Whatsapp que no dimitirà. Defensen que “no som els secretaris de ningú, només dels veïns i veïnes de la Vall Fosca” i acusen a la CUP de “vendre fum” i “no donar la cara”.

Un preu més baix per l’ocupació de terrenys municipals

L'origen d'aquest litigi rau en l'aplicació de l’IVA, que Endesa fa a preu de mercat i no segons el conveni del 1927, que establia un preu molt més reduït per l'ocupació dels terrenys municipals on la companyia va instal·lar-hi les centrals hidroelèctriques. Així, els veïns van decidir no seguir abonant l'impost en base al preu de mercat.

Es tracta d'un conflicte que fa 12 anys que dura, des de la liberalització del sector elèctric, i que la CUP confia que es resoldrà amb la sentència del TSJC fruit d'una demanda contenciosa administrativa que veïns autoliquidants van interposar contra Endesa i l'Agència Tributària.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació