Després dels talls elèctrics que
Endesa va realitzar dimarts a cinc famílies de la Torre de Capdella que es neguen a pagar el rebut de la llum, aquest dijous s’ha produït un nou cas. Uns talls de llum que afecten un mínim de sis habitatges i que ahir van tornar a mobilitzar un grup de veïns del municipi. En aquesta ocasió es van concentrar a la Pobleta de Bellveí, en solidaritat amb els afectats i per denunciar una situació que consideren que ha generat l’equip de govern. Els veïns van tallar durant uns minuts la carretera L-503 al seu pas per la població.
La CUP, a l’oposició, ha criticat l’”acció coercitiva” que exerceix la companyia amb els talls de llum a aquests clients. La formació acusa alguns membres de l’equip de govern de l’ajuntament d’actuar com a “col·laboradors” i “fent de secretaris de la multinacional a la vall". Per aquest motiu, els cupaires han interposat una denúncia contra els dos tinents d’alcalde i contra el responsable d’Endesa per tallar la llum en període hivernal i a les portes d’una onada de fred. Segons la CUP, els regidors “actuen sol·licitant als veïns afectats un justificant de pagament del suposat deute per autoritzar novament a l’empresa que els restableixi el servei”.
El passat divendres, l’
Ajuntament de la Torre de Capdella i l’Associació de Veïns Afectats pel Conveni de la llum
van anunciar un acord amb Endesa per liquidar el suposat deute d'IVA que la companyia reclama corresponent al període entre el 2015 i el 2020. Aquest acord, que se signarà aquest divendres en el transcurs del ple municipal, preveu que el consistori aboni en 18 mesos la quantitat de 300.834'81 euros a Endesa en concepte de consum elèctric dels equipaments municipals. La signatura del conveni entre l’Ajuntament de la Torre de Capdella i Endesa invalidarà per complet, segons la CUP, el contracte històric de 1927.
Un preu més baix per l’ocupació de terrenys municipals
L'origen d'aquest litigi rau en l'aplicació de l’IVA, que Endesa fa a preu de mercat i no segons el conveni del 1927, que establia un preu molt més reduït per l'ocupació dels terrenys municipals on la companyia va instal·lar-hi les centrals hidroelèctriques. Així, els veïns van decidir no seguir abonant l'impost en base al preu de mercat.
Es tracta d'un conflicte que fa 12 anys que dura, des de la liberalització del sector elèctric, i que la CUP confia que es resoldrà amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) fruit d'una demanda contenciosa administrativa que veïns autoliquidants van interposar contra Endesa i l'Agència Tributària.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi