Senyor director,
Antigament a les nostres contrades les famílies anaven a rentar la roba al riu, una feina dura pel transport de la bugada fins al lloc de rentar. Després, encara era molt més dur rentar, la posició i la temperatura de l'aigua a l’hivern, i tornar a casa amb la roba molla.
Sortosament, els ajuntaments o la iniciativa privada dels mateixos veïns van construir a molts pobles els rentadors o safaretjos, que a més a més de fer safareig pròpiament dit, feien molt més fàcil i còmode fer la bugada.
A l'antic
blog de Son podeu trobar la història del nostre rentador explicada per un padrí que va participar com a aprenent, que era la figura tan important en el món laboral de l'època i ara malauradament desapareguda. Així doncs, com a aprenent ajudava a la edificació del rentador.
L'Associació de Veïns, amb l'ajut de l'ajuntament d'aquella legislatura, va recuperar el deteriorat rentador, fent el llosat nou, posant-hi enllumenat, uns bancs i restaurant també el com. En definitiva, recuperant història i alhora un lloc on es podia llegir el diari a la fresca.
Malauradament, amb l'excusa de que el rentador és un espai que mena a una parcel·la privada, no s’hi actua. Però el seu propietari ens va donar permís per ordenar-lo, ja que serveix per accedir a “la font de Pedra”, per tant, es desmunta fàcilment aquest argument. L'altre argument és que actualment a Son hi fan falta aparcaments (???). L'espai, com demostra la foto que adjunto a continuació, s'està deteriorant.
Estat actual del rentador de Son. Foto: Josep M. Montané
Voldríem, doncs, sensibilitzar a les institucions i als veïns en general en el fet de que paga la pena preservar la història. La memòria històrica és la nostra vida, la nostra manera de ser i no la podem malmetre.
Josep M. Montané
Veí de Son