L’
Ajuntament de la Torre de Capdella ha ratificat l’
acord amb Endesa per liquidar el deute d'IVA que la companyia elèctrica reclama corresponent als rebuts de la llum del període entre el 2015 i el 2020. Així es va decidir durant el ple celebrat el passat divendres i gràcies als vots favorables d’ERC, que governa amb majoria absoluta, i en contra de la CUP i Junts per la Vall Fosca, a l’oposició. La CUP va demanar sense èxit que s’ajornés la votació, mentre que Junts va criticar l’actitud de l’equip de govern.
Així, el consistori abonarà en 18 mesos -entre el proper mes d’abril i el setembre de 2022- la quantitat de 300.834'81 euros a Endesa, en concepte de consum elèctric dels equipaments municipals, lluny del què estableix el contracte del 1927, encara vigent, que atorga determinats drets als veïns en l'accés a l'electricitat a canvi de l'ús dels recursos del municipi per part de l'empresa elèctrica.
Malgrat l’acord signat, l’ajuntament reconeix que les factures emeses per Endesa “estan mal facturades” perquè la companyia calcula la base imposable de l’IVA de manera errònia. Assegura que el pacte assolit “no és un reconeixement de deute”, sinó que és “un acord de pagament” per evitar talls de subministrament al municipi.
En aquest sentit, cal recordar que la setmana passada Endesa
va tallar la llum a sis famílies que s’han negat a pagar el rebut. El consistori ha anunciat que continuarà lluitant i reclamant, si fa falta, als tribunals europeus.
Protestes al carrer
Tot i que la sessió es va celebrar sense públic degut a la pandèmia, a l’exterior s’hi van agrupar desenes de persones que van manifestar així el seu malestar per aquest acord. Consideren que la signatura del conveni entre l’Ajuntament de la Torre de Capdella i Endesa invalidarà per complet el contracte històric de 1927.
La CUP, a l’oposició, s’ha mostrat sempre crítica amb el paper de l’equip de govern en aquest conflicte, i ha acusat recentment alguns regidors d’actuar com a “col·laboradors” i “fent de secretaris de la multinacional a la vall”.
Veïns de la Vall Fosca protestant divendres a l’exterior del ple. Foto: Cedida
Un preu més baix per l’ocupació de terrenys municipals
L'origen d'aquest litigi rau en l'aplicació de l’IVA, que Endesa fa a preu de mercat i no segons el conveni del 1927, que establia un preu molt més reduït per l'ocupació dels terrenys municipals on la companyia va instal·lar-hi les centrals hidroelèctriques. Així, els veïns van decidir no seguir abonant l'impost en base al preu de mercat.
Es tracta d'un conflicte que fa 12 anys que dura, des de la liberalització del sector elèctric, i que la CUP confia que es resoldrà amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) fruit d'una demanda contenciosa administrativa que veïns autoliquidants van interposar contra Endesa i l'Agència Tributària.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi