El procés de vacunació semblava que tornava a agafar velocitat, un cop deixada enrere la suspensió de les dosis d'AstraZeneca, però aquest dijous s'ha sabut que el
Ministeri de Sanitat no enviarà a Catalunya 148.000 vacunes promeses per la setmana que ve. Amb les dades d'aquest dijous, s'està a punt d'assolir les 700.000 persones amb la primera vacuna al cos, xifra que equival a un 9% del total de la població. Una dada que situa encara lluny la immunitat de grup, però que suposa una acceleració respecte el ritme previ, ja que dimecres ha estat el dia de més dosis administrades de tot el procés, amb 41.822.
Pel que fa a la segona vacuna que atorga la immunitat plena, l'han rebuda ja 380.908 catalans, el 4,9% de la població total. D'aquests, 55.058 són usuaris de residències, un dels col·lectius que van ser prioritaris d'inici i que estan ja pràcticament immunitzats: un 98,6% han rebut la primera dosi i el 92,5%, la pauta completa. Això ja es nota en les dades de mortalitat, que han caigut molt, i ara el nou repte és vacunar la gent gran -i més vulnerable-, en un primer moment la de més de 80 anys. En tot cas, el ritme de vacunació és diferent a nivell territorial.
De fet, 14 comarques ja tenen més del 10% de la població amb la primera vacuna, en especial el Pallars Jussà, que ha assolit el 15,4%, però també la Ribera d'Ebre (12,9%), l'Alta Ribagorça (12,3%), els Garrigues (12,2%), la Terra Alta (11,8%), el Segrià (11,6%) o el Baix Ebre (11,3%), tal com es pot comprovar al mapa inicial. En canvi, tres comarques no arriben al 7%: el Solsonès (6,4%), el Baix Penedès (6,7%) i la Selva (6,8%).
Pel que fa a la població major de 74 anys, el 27,1% ha rebut la primera dosi i el 17,8%, totes dues. A nivell territorial, però, es disposa només de les dades de majors de 64 anys -i excloent els usuaris de residències- i ja n'hi ha dues amb més d'un 20% d'aquest col·lectiu amb la primera vacuna: el Pallars Jussà (25,9%) i l'Aran (20,5%), amb les Garrigues (19,5%) just per darrere. En canvi, el percentatge és molt baix al Solsonès (3,9%), i també -tot i que no tant- al Baix Penedès (7,8%), com es visualitza al següent mapa.
El rebuig a la vacuna, a més, és molt reduït. Només un 2,2% de catalans a qui s'ha ofert la vacuna l'han descartat. No tots, però, són antivacunes, ja que aquí també s'hi inclou aquells professionals de col·lectius essencials que recentment han superat la malaltia i persones amb contraindicacions -embaràs, lactància o reacció adversa, per exemple-. Tot i això, la diferència territorial és molt elevada, amb un rebuig del 5,6% a la Garrotxa, del 5,4% al Ripollès i del 5,3% a la Noguera, i de tan sols el 0,7% al Garraf, l'1,4% a la Terra Alta, l'1,5% al Baix Llobregat o l'1,7% al Barcelonès, com es pot comprovar al mapa inferior.
Igualment, si s'observen les dades a nivell municipal, la diferència és encara més elevada, malgrat que no es disposa d'informació dels pobles de menys de 200 habitants. Pel que fa a la resta, 75 ja han administrat la vacuna a més del 13% dels habitants, arribant al 34,3% a Sant Boi de Lluçanès, al 27,2% a Cubells (Noguera), al 25,9% als Guiamets (Priorat) i al 24,2% a Maldà (Urgell), mentre que 42 encara no han rebut ni una sola dosi. Aquesta dada i també les segones dosis administrades o el percentatge de vacunes rebutjades a nivell local es poden consultar al següent mapa.
El següent gràfic mostra com avança la quantitat de persones que ja han rebut la primera dosi a Catalunya, amb un augment destacat des de finals de febrer pel que fa al col·lectiu de 65 anys i més, centrant els esforços dels darrers dies en segones dosis. Altres dades com l'evolució del percentatge de rebuig o el ritme de vacunació al conjunt de l'Estat i del món
es poden consultar a la secció de dades específica de
NacióDigital.
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi