Els alcaldes del Pallars han denunciat "el turisme de vacunació" a les comarques pallareses aprofitant la Setmana Santa. Els darrers dies ja han detectat persones vingudes d'altres territoris de Catalunya que han escollit les comarques de muntanya per vacunar-se. Raimon Monterde, alcalde de
Sort, ha dit que és "incomprensible" que per una banda es limiti la mobilitat i per l'altra “es promogui pel que fa a la vacunació".
Monterde ha denunciat aquesta pràctica i ha afirmat que a un veí del Pallars "mai se li acudiria" anar a vacunar-se a Barcelona. El president del
Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carlos Isus, ha demanat al
Departament de Salut una solució i ha sentenciat que "les vacunes del Pallars han de ser per la gent del Pallars".
Aquesta denúncia l'han fet arribar la majoria d'alcaldes del Pirineu i presidents dels consells comarcals al Departament de Salut, durant el transcurs de la reunió de seguiment de la Covid-19 celebrada virtualment aquest dimecres. Els responsables polítics de l'Alt Pirineu i Aran, han dit "no entendre" la gestió que s'ha fet de les vacunes i demanen una rectificació imminent.
Aquesta mateixa queixa que els alcaldes han fet arribar a Salut l'han fet arribar també molts veïns als seus responsables polítics. Aquests han narrat que en alguns casos ha arribat a generar conflictes entre els ciutadans en veure que gent de fora la comarca era vacunada, mentre els del territori havien d'esperar.
Com funciona el procés de vacunació?
Les persones aptes per posar-se la vacuna poden rebre un SMS al seu telèfon mòbil, amb el qual es demana cita. També ho poden fer les persones dels col·lectius afectats encara que no hagin rebut el missatge. Ho fan a través d’una pàgina web que els ofereix diversos dies i hores, i els diversos punts de vacunació disponibles, alguns dels quals poden ser lluny de casa seva. La web desplega un menú amb el mig centenar d'espais habilitats per a la vacunació que es poden triar independentment de la localitat de residència i es van actualitzant periòdicament, així que si no es troba l'opció desitjada en un primer intent es pot seguir provant.
El gran interès per rebre la vacuna d'AstraZeneca va provocar la setmana passada que en pocs dies ja s’omplissin gairebé totes les cites a Barcelona i les zones més poblades de Catalunya, però encara quedaven vacunes disponibles en àrees més apartades de les conurbacions urbanes. Això ha provocat que poblacions com Tremp, Oliana o la Seu d’Urgell hagin rebut aquests últims dies persones d’arreu de Catalunya per posar-se la vacuna.
Demanen “prudència” per la situació del Pallars Sobirà
Cal recordar que el Pallars Sobirà és la
comarca amb el risc de rebrot més alt de tot Catalunya, superant els 2.300 punts, i que
Sort té tancats els parcs infantils i els equipaments municipals. Per tot, el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà Carles Isus, ha demanat "prudència" als turistes i que compleixin amb les mesures de seguretat. Una prudència que també demana Anna Cano, infermera del CAP d’Esterri d’Àneu, que demana que es compleixi de manera "estricta" totes les mesures de protecció. Cano ha recordat a la gent que visitarà el Pirineu que "no es relaxi” pel fet d'estar a la muntanya.
Cano ha explicat que l'augment de casos al Pallars representa "molta més feina" pel personal sanitari donat que coincideix el procés de vacunació amb la realització de una gran quantitat de proves PCR. Cano ha destacat la cooperació entre tot el personal de l'Àrea Bàsica del Pallars Sobirà per tirar aquesta situació endavant. El fet que l’hospital de referència estigui a Tremp, a una hora en cotxe en el cas d’Esterri d’Àneu, dona més feina als centres d'atenció primària de la comarca. Per aquest fet Cano, demana "responsabilitat". A l'Hospital Comarcal del Pallars hi ha actualment sis persones ingressades per la Covid-19, un dels quals de semicrític.
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi