Dimecres, 3 de juliol de 2024

L'exposició 'Els orígens de la Llengua Catalana' arriba a Tremp

La mostra dóna a conèixer el primers textos escrits en català, majoritàriament procedents del Pallars Jussà. El que es considera el primer prové de la Terreta

Pallars Digital 20 de gener de 2014 a les 09:26
El proper dissabte 25 de gener, a les 19h, a la sala de Plens de l´Ajuntament de Tremp tindrà lloc la inauguració de l´exposició itinerant Els orígens de la llengua catalana: 'Jo fideles vos seré'. 
 
Aquesta exposició mostra els documents medievals dels s. XI i XII, procedents de la zona del Pallars Jussà, que són els primers testimonis de l´accés de la llengua catalana a l´escriptura, ja que en contenen importants fragments. Té com a objectiu reivindicar-los com a valor patrimonial de la llengua catalana.
 
El que es considera el primer document escrit en català, el Jurament de Radulf Oriol a Ramon IV de Pallars Jussà (1028-1047), prové de la Terreta, concretament dels nuclis d´Orrit (terme municipal de Tremp) i d´Areny de Noguera. També s´hi mostren textos en català de la mateixa època, procedents d´Arbul, Castissent, Mur o Conques.
 
L´acte comptarà amb les intervencions de Joan Anton Rabella i de Ramon Sistac, de l´Institut d´Estudis Catalans, que contextualitzaran i explicaran la importància d´aquesta documentació.
 
L´exposició es va instal·lar per primer cop el 28 de setembre passat al Centre d´Interpretació de la Ribagorça a Areny de Noguera, on ha romàs de des llavors amb un gran èxit de públic. Ha estat produïda pels ajuntaments de Tremp i d´Areny, les diputacions d´Osca i Lleida, i l´Institut d´Estudis Catalans.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor