El confinament comarcal es mantindrà almenys una setmana més, però a l'horitzó ja hi ha una data per posar en marxa la desescalada. Si la situació de la pandèmia ho permet, el
Govern preveu començar a aixecar restriccions a partir del 26 d'abril. Els departaments de Salut i Interior ja treballen en aquesta desescalada, que es faria de manera "lenta i segura", i sempre que els indicadors epidemiològics ho aconsellin. El secretari general del
Departament de Salut, Marc Ramentol, ha constatat que no hi ha hagut un "creixement explosiu" dels casos després de Setmana Santa i que s'ha entrat en fase "d'estabilització".
Ramentol ha volgut agrair a la ciutadania el comportament aquests dies de festa. "De nou ha tornat a respondre amb solidaritat i amb civisme", ha apuntat. També ha agraït la feina als professionals sanitaris i ha reivindicat que per Setmana Santa es van administrar 270.000 vacunes. "Mai s'havien administrat tantes dosis", ha remarcat. Catalunya haurà administrat avui dos milions de dosis de la vacuna.
Pel que fa a l'impacte sobre el sistema assistencial, Ramentol ha apuntat que es podria estar ralentitzant tot i que les UCI continuen tensionades, amb 500 pacients només de Covid, i els hospitals ja han hagut de reprogramar intervencions per poder atendre els casos de coronavirus. "Cal consolidar aquestes dades i doblegar la corba de pressió a les UCI", ha demanat Ramentol. Així es podrà entrar en una fase de "regressió" de la pandèmia.
En els propers dies s'analitzaran les "alternatives normatives" que s'hauran d'activar a partir del 9 de maig, quan en principi s'ha d'aixecar l'estat d'alarma. "El 9 de maig la pandèmia encara estarà viva al nostre país", ha advertit Ramentol.
Comportament estrany a les UCI
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que el comportament d'aquesta quarta onada ha estat "estrany" a les UCI. "Ens va sobtar molt el comportament per Setmana Santa i abans, però ara sembla que s'ha estabilitzat. Necessitem dies per veure si s'estabilitza", ha apuntat. Abans de Setmana Santa hi va haver un creixement important de pacients a les UCI que no anava lligat a un augment important de nous contagis. "No hi havia molts contagis, però ingressaven moltes persones a l'UCI", ha dit.
Per què passa això? Argimon ha dit que hi ha moltes hipòtesis i es va posar sobre la taula la possibilitat que la variant britànica fos més agressiva. Després de diversos estudis,
The Lancet ha conclòs que aquesta variant "no és més virulenta". El principal problema és, com ha detallat Argimon, és que la tensió a les UCI és molt elevada perquè encara "no s'ha fet net" respecte la tercera onada. "El problema no és el nombre de pacients que han entrat ara a l'UCI, sinó l'acumulació entre onades", ha afirmat.
Catalunya es podrà confinar tot i la caiguda de l'estat d'alarma
Catalunya podrà confinar tot el país un cop hagi caigut l'estat d'alarma, si la situació ho requereix. Així ho ha assegurat la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, que ha posat de manifest que les comunitats autònomes disposaran dels mecanismes per poder tancar perimetralment els territoris. Aquesta mesura, en teoria, no es podia dur a terme a partir del 9 de maig, data en la qual desapareix l'estat d'alarma.
En declaracions a Canal Sur, Calvo ha afirmat que "si el Consell Interterritorial decideix que hi ha alguna comunitat en situació de particular incidència pot adoptar el que s'anomena 'acció coordinada' que la Sala Tercera del Tribunal Suprem ha dit que és d'obligat compliment". Aquest, segons Calvo, és "un instrument molt interessant, obligatori, contundent i alhora flexible", de manera que "tenim armes jurídiques suficients".
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi