Senyor director,
Expressions com "dormir com un tronc" o "estar a la figuera" són dites que algun cop hem dit. L'arbre forma part de la nostra llengua, territori, paisatge, dels parcs i carrers dels nostres pobles. Us preguntareu el motiu de l'escrit: per què estimem els arbres? Per què el malestar ocasionat a una part del veïnat de la Pobleta de Bellveí es podia haver evitat? Els fets són senzills. Dos arbres de l'entrada del poble han estat tallats. En sabíem alguna cosa, els veïns, del(s) motiu(s) de la tala? La resposta és negativa. Les acàcies (espècies no autòctones) formaven part del poble. Avis i àvies buscant-hi l'ombra, adolescents aixoplugant-s'hi, infants enfilant-s'hi...
La indignació d'una part de veïns i veïnes ha estat: no saber! Em pregunto com és possible que en l'era de les xarxes socials es doni una tal manca d'informació. I la participació ciutadana? Potser cal fer-ne revisió!
En un context d'emergència climàtica i crisi sistèmica, potser cal remarcar la importància de l'educació i acció ambiental per preservar el paisatge natural i humanitzat. Perquè els ja "no-arbres" de la curba que han format part del poble, deixen pas, sense saber per què, a un nou espai. I, així, és com a poc a poc anem perdent part del nostre patrimoni.
Veïns i veïnes de la Pobleta de Bellveí
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi