Dijous, 21 de novembre de 2024
os bru

​Confirmen la mort de cinc caps de bestiar per quatre atacs d'os a l'Aran

Els indicis apunten a què el responsable seria el conflictiu Goiat, el Conselh Generau planteja iniciar el protocol per capturar-lo i els ramaders demanen suport a l'administració

Redacció 11 de maig de 2021 a les 08:03
Un cap de bestiar atacat per l’os a l’Aran | Conselh Generau d'Aran
La darrera setmana hi ha hagut cinc baixes de bestiar a la Val d’Aran i tots els casos haurien estat provocats per quatre atacs d'os. Així ho assegura el Conselh Generau d'Aran que també apunta que els indicis indiquen que el responsable podria ser Goiat. Per això s'han enviat mostres a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per intentar confirmar l'autoria dels atacs.

Si es confirma, a causa del seu historial conflictiu i anormalment depredador, el Conselh ja ha avançat que iniciarà el protocol de captura de Goiat, per tornar-lo a localitzar amb el collaret GPS que va perdre l'octubre de l'any passat, tal com estableix el Protocol d'Intervenció amb ossos als Pirineus.

El primer atac va tenir lloc l'1 de maig a Gessa on va morir un marrà. Diumenge, van morir quatre cabres a Les, i al terme de Betlan una ovella va agonitzar fins a la mort, també diumenge, a tan sols 50 metres del nucli del poble. Segons el conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental, Francés Bruna, el repunt d'atacs coincideix amb una "disminució d'atacs" en una zona de França en la qual se sospitava que estava l'os Goiat. Bruna ha afegit que no descarten que darrere dels casos hi hagi Goiat i per això s'han recollit mostres que analitzarà la UAB.

Segons el Conselh Generau d'Aran, aquesta època és molt sensible pel que fa als atacs d'ossos, ja que encara queden uns dies perquè comencin els agrupaments de ramats vigilats per pastor, una mesura amb la qual el govern aranès pretén disminuir el nombre d'atacs, tal com ha passat altres anys.

Unió de Pagesos demana suport a Agricultura

Davant aquests atacs, Unió de Pagesos ha demanat el suport del Departament d'Agricultura als ramaders afectats. El sindicat reclama a l'administració que actuï i prengui mesures "abans que la situació es torni insostenible" i que reconegui tots els atacs directes i indirectes provocats per aquest animal, així com els danys colaterals que suposa la presència de l'os al Pirineu.

Segons l'últim cens del Departament de Territori, al Pirineu hi ha una població de més d'una seixantena d'ossos. Unió de Pagesos considera que el debat sobre la coexistència d'ossos amb els caps de bestiar "ha d'anar més enllà de la presència d'aquest animal". Per això, exigeix al Govern una gestió completa que prevegi, des de quin és el nombre màxim d'exemplars que pot conviure al Pirineu en funció de les activitats econòmiques que s'hi desenvolupen, fins a les conseqüències que es poden derivar d'aquesta convivència. 

En aquest sentit, l'organització agrària assenyala que "una gestió correcta no passa tan sols per la retirada dels exemplars que causin més problemes -com preveu el protocol aprovat l'octubre del 2018- sinó que cal que els ramaders puguin tenir informació sobre on són els ossos per prendre mesures per defensar els seus animals i no posar en perill la seva pròpia vida”. 

Al mateix temps, Unió de Pagesos considera que les mesures de coexistència presentades per Territori com ara l'agrupament de ramats, gossos mastins i l'ús de tancats elèctrics "són impossibles d'aplicar, sobretot en el cas de bestiar boví i equí", ja que "no és viable agrupar i protegir els ramats a la nit, com es fa amb els d'oví". A això, des del sindicat hi afegeixen el fet que "els moviments nocturns dels ossos són totalment imprevisibles".

Els atacs arriben amb la sortida de la hibernació de l'os, amb l'animal amb necessitat d'alimentar-se i amb uns boscos catalans que, a diferència dels cantàbrics, no tenen fruits ni són especialment frondosos, remarquen des d'Unió de Pagesos. "L'os és un carnívor oportunista que adapta la seva dieta en funció de l'estació de l'any i la disponibilitat d'aliment, fet que fa vulnerables els animals domèstics", afegeixen.

Demanen als afectats que difonguin imatges dels atacs 

Unió de Pagesos ha tornat a fer una crida als ramaders afectats per atacs de fauna salvatge, ja sigui per ossos o bé per altres animals, perquè difonguin a les xarxes o facin arribar al sindicat fotografies i vídeos dels atacs patits pels seus ramats per tal de poder-les compartir a les xarxes socials i fer una denúncia pública d'aquesta problemàtica. Amb aquest objectiu, l'organització agrària va posar en marxa l'etiqueta #proudanysdefauna. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació