Investigadors de l’
Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han identificat 13 noves varietats locals d'olivera al Pallars Jussà en una prospecció duta a terme durant la campanya de producció de l'oli 2020-2021. Les noves varietats s'incorporaran al Banc de germoplasma de varietats catalanes d'olivera, un reservori del material genètic dels olivars catalans gestionats per l'IRTA des del 1987 situat a Constantí (el Tarragonès), on actualment hi ha el material genètic de 65 varietats autòctones catalanes.
Aquestes 13 noves varietats s'afegeixen a les 15 que ja van identificar-se en la
primera prospecció que es va fer ara fa cinc anys, en la campanya 2015-2016, de les quals 11 no havien estat identificades fins llavors. Des del punt de vista qualitatiu, de la primera prospecció en destaca la varietat batejada amb el nom de Cua de cirera. Arran de la primera prospecció
es va crear una plantació experimental amb les varietats identificades.
Oriol Sullà, president de l'Associació de Productors d'oli del Pallars Jussà, ha dit que tenir varietats autòctones els permetrà treure al mercat olis diferents i que puguin arribar a ser un producte exclusiu. Sullà ha explicat que aquest estudi de varietats de l'IRTA ha ajudat als productors a posar nom a les varietats que ja conreaven i conèixer les propietats de cada oli. Collada, Asparadell, Bagí de raïm, Massanell, Perdiuenca, Mur, Graus o Roialeta són alguns dels noms de les 13 varietats identificades, pràcticament totes al municipi de Gavet de la Conca.
L'oli d'oliva al Pallars Jussà
El cultiu de l'olivera al Pallars Jussà té una llarga tradició, i s'hi conreen extensament varietats autòctones i al·lòctones. Compta amb 733 hectàrees de conreu d'olivera i 652 tones d'oliva, segons les darreres dades oficials de 2018. Es tracta d'un sector relativament petit on la majoria de productors són pagesos amb elaboració artesanal i venda directa i l'activitat no és la principal.
Un estudi sobre el sector de l'oli al Pallars Jussà, elaborat per l'IRTA el 2016, va detectar com a punt fort el creixent interès per les noves plantacions i l'estudi de les varietats locals i, com a oportunitats, l'existència de varietats locals de gran potencial de qualitat i comercial i un interès creixent per les produccions agroalimentàries locals amb relat.
La difusió d'aquest estudi i dels resultats de la prospecció feta en la campanya de l'oli 2015-2016, sumades a la motivació del sector oleícola pallarès i a la percepció del potencial de les varietats locals i el coneixement de l'existència de varietats autòctones pendents de catalogar i de ser estudiades, han generat un interès creixent per les varietats locals entre els olivicultors de la comarca.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi