Dilluns, 1 de juliol de 2024
aigua pública

Tremp planta cara a la judicialització per la municipalització de l'aigua

En un acte conjunt a Terrassa, més de 40 representants del món local catalans han denunciat "abús de dret" i "actituds agressives" per part de les empreses privades

Redacció 1 de juny de 2021 a les 17:43
Front comú del món local contra la judicialització per la municipalització de la gestió de l'aigua | Anna Mira
Més de 40 alcaldes, alcaldesses i representants del municipalisme català s’han donat cita aquest dilluns a Terrassa per presentar un manifest conjunt contra la judicialització de les remunicipalitzacions del servei local de l’aigua. Tot i que no hi ha pogut assistir cap representant, l’Ajuntament de Tremp és un dels consistoris que recolza aquesta protesta i que forma part de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), organitzadora de l’acte.

Entre els assistents, liderats per l’amfitrió de la trobada, l’Ajuntament de Terrassa, s’han pogut veure dos regidors de la ciutat de Barcelona; l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla; l’alcalde de Manresa, Marc Aloy; el president del Consell Comarcal d’Osona i alcalde de Sant Julià de Vilatorta, Joan Carles Rodríguez; a més de representants electes dels consistoris de Girona, Sant Boi de Llobregat, El Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Ripollet, Montcada i Reixac, Montornès del Vallès, Corbera de Llobregat o la Bisbal d’Empordà, entre d’altres.


El punt en comú de la majoria d’aquests municipis és que han vist com, durant els darrers anys, els seus processos de recuperació de la gestió directa del servei de l’aigua s’havien de decidir als jutjats. Tot i que es tracta d’una competència reservada als ajuntaments, i que la llei reconeix que són justament aquests els que han de decidir quin és el model de gestió que més s’escau, els convocats denuncien una estratègia de lawfare dirigida pels operadors privats, principalment Agbar, que recorren i impugnen sistemàticament les decisions dels consistoris. 

Si bé els conflictes judicials que han transcendit a l’opinió pública són els associats a les poblacions més grans, com el de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Terrassa o Girona, la realitat és que aquesta pràctica judicial s’ha estès arreu del país, fins i tot a municipis que amb prou feines arriben als 1.000 habitants. Al manifest presentat aquest dilluns, els municipis denuncien “l’obsessió d’Agbar d’avantposar els seus interessos i la seva necessitat de repartir beneficis i dividends, a costa de les decisions democràtiques dels ajuntaments i l’interès públic”.

A Tremp el servei d’aigua ja fa anys que és municipal. L’ajuntament el va delegar al Consorci per a la Gestió Integral d’Aigües de Catalunya (CONGIAC), un ens públic on estan adherits diversos ajuntaments catalans que han volgut municipalitzar el proveïment d’aigua. Segons ha avançat Segre i ha confirmat Pallars Digital de fonts municipals, ara la companyia Agbar manté a través de Sorea un pols judicial contra molts dels consistoris catalans que formen part del consorci, entre els quals el trempolí.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació