Dijous, 21 de novembre de 2024
contingut patrocinat

El sector primari al Pallars; sostenibilitat i adaptació al canvi climàtic

Pallars Actiu ha endegat un projecte de cultius ecològics per tal de contribuir cap a una transició ecològica en un sector amb història i que s’ha modernitzat amb el pas dels anys

Redacció 31 de maig de 2021 a les 12:11
Pla general d'un camp de cereal | ACN
Les funcions de l’agricultura són essencials, la producció d’aliments i el desenvolupament de les comunitats rurals amb pràctiques ambientalment sostenibles. L’agricultura té un paper fonamental en la lluita contra el canvi climàtic, la protecció del medi ambient i la preservació dels paisatges i la biodiversitat. També la necessitat de reactivar les zones rurals des d’un punt de vist social i econòmic i garantir el relleu generacional d’aquests indrets.

Durant la crisi de la Covid-19, el sector ha demostrat estar a l’altura dins la piràmide de responsabilitat social, garantint la producció i el subministrament de productes alimentaris de primera necessitat a la població. L’agricultura ecològica es presenta com un model de producció que aposta per la sostenibilitat del territori, fomentant una producció agroalimentària dirigida a l’obtenció de productes de qualitat respectuosos amb el medi ambient i la política d’adaptació al canvi climàtic.

El 2018 la superfície d'agricultura ecològica a Espanya es va incrementar un 7,9%, aconseguint els 2,2 milions d'hectàrees. Aquesta, va fer contribuir amb el 16,7% de tota la superfície dedicada a l'agricultura ecològica a la UE-28 i ser el país de major aportació, seguit de França (15,1%), Itàlia (14,6%) i Alemanya (9,1%). La resta de països aporten menys del 5%. En l'àmbit mundial, Espanya ocupa la cinquena posició per sota d'Austràlia, Argentina, Estats Units i Xina, països que compten amb una elevada superfície geogràfica i per tant, també agrària.

L'evolució del creixement els últims 10 anys d'aquest tipus d'agricultura ha crescut per sobre del 40%. En funció dels tres tipus amb els quals es classifica la superfície d'agricultura ecològica (primer any de pràctica, en conversió i ecològica), tres comunitats autònomes van representar l’any 2018 més del 73% de la superfície ecològica total, Catalunya en tercer lloc amb 210.818 hectàrees (9,4%).

 

Font: Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (2019). Agricultura Ecològica. Estadistiques 2018. Subdirecció General de Qualitat Diferenciada i Agricultura Ecològica. Recuperada a juny de 2020, de https://www.mapa.gob.es/ es/alimentacion/temas/produccion-ecologica/


Pallars Actiu ha elaborat un estudi de cultius ecològics per determinar la viabilitat d’aquests cultius als Pallars. Un treball que es presentarà el proper dilluns dia 7 de juny, a les 12h, a l’Epicentre (Passeig del Vall nº 13 de Tremp).
 

Cartell de la jornada de cultius ecològics. Foto: Pallars Actiu


Entre les diferents accions que l’entitat realitza per aquest sector aquest 2021 són la continuïtat de l’estudi de cultius ecològics amb el recolzament de la Diputació de Lleida, on s’analitzaran diferents varietats que poden sembrar-se al Pallars, estudiant-ne la seva viabilitat econòmica sense obviar els beneficis que generin aquests tipus de cultius en el medi ambient, i adaptant-se al canvi climàtic. Aquesta conversió a cereals ECO, si és rendible, ens servirà perquè el projecte de malteria artesana agafi més força per fer maltes de varietats específiques, com poden ser les maltes ecològiques.

Finalment, també estem explorant noves vies en la gestió de purins i en breu visitarem el projecte que s’està treballant a les Terres de Lleida que és el BIOHUB KM0, un hub d’innovació obert per al desenvolupament de biotecnologies, bioproductes i models de negoci, en un entorn rural amb una elevada concentració de producció agrícola i ramadera. L’objectiu és facilitar el desenvolupament d’un model de bioeconomia circular en termes justos i intel·ligents que permeti posar en valor les dejeccions ramaderes i altres subproductes agroalimentaris per a la producció de bioproductes i biomaterials d’alt valor afegit. Això contribuirà a l’articulació de noves cadenes de valor, i el que pretenem és veure si hi ha recorregut per treballar al Pallars degut a que aquest residu també hi és ben present.


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació