Diumenge, 22 de desembre de 2024
massificació

En marxa el pla de xoc del Govern per evitar la massificació dels parcs naturals

El Parc Natural de l’Alt Pirineu restringirà l’accés de vehicles a la capçalera de la Vall Ferrera amb un sistema de reserva d'aparcament

Redacció 11 de juny de 2021 a les 10:17
La consellera Teresa Jordà ha presentat el pla aquest dijous al Parc Natural de Cap de Creus | Govern
Tal com ja va avançar el Govern a finals de l’any passat, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha posat en marxa un pla de xoc per evitar la massificació dels parcs naturals catalans, amb l’objectiu de compatibilitzar la protecció del paisatge, la flora i la fauna, amb la pesca, l’agricultura, la ramaderia i les activitats d’oci i les turístiques. Els ajuntaments i la Generalitat aplicaran mesures diferents, en funció de la necessitat de cada espai, com la presència d’agents cívics, busos llançadora, pagament per accedir als pàrquings, accés amb reserva prèvia, millores en la senyalització i delimitació dels espais transitables.

En el cas del Parc Natural de l’Alt Pirineu, s'implementarà un sistema de reserva d'aparcament a la capçalera de la Vall Ferrera i es millorarà el control d'afluència en zones emblemàtiques com la vall de Bonabé, Boavi, la Vall de Tavascan, la Mollera d’Escalarre o Sant Joan de l’Erm. També s'està treballant per controlar l'accés motoritzat a l'aparcament de la Molinassa, una de les zones més freqüentades del parc, ja que és el punt de partida per fer l'ascensió a peu a la Pica d’Estats.


La relació de la pandèmia amb la massificació


La pandèmia i les restriccions de mobilitat han comportat problemes de massificació dels parcs naturals. L’increment de visites es deu, d’una banda, a la concentració dels visitants habituals, que han descartat altres destins; i, de l’altra, a l’arribada de nous perfils, menys conscients de la necessitat de preservar l’entorn.

Amb l’augment de les visites, també han crescut actituds inadequades com el passeig amb animals de companyia sense lligar, la circulació fora de pista, l’aparcament en llocs no autoritzats, l’abandonament d’espècies invasores com porcs vietnamites o tortugues de Florida, danys a pastures i destorb als ramats.

Precisament, una enquesta recent assenyala que el 84% dels visitants dels parcs naturals desconeix que la seva conducta pot malmetre la biodiversitat. En aquest sentit, en les properes setmanes, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural iniciarà una campanya de conscienciació, a les xarxes socials, adreçada als joves, sobre la necessitat de respectar i conservar els espais protegits.


Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació