Dimarts, 23 de juliol de 2024

Inaugurada a Tremp l'exposició 'Jo fideles vos sere' amb els documents més antics escrits en català

L'exposició mostra documents dels segles XI i XII, els primers testimonis de l'accés de la llengua catalana a l'escriptura

Pallars Digital 26 de gener de 2014 a les 09:30
La sala de plens de l'Ajuntament de Tremp va acollir ahir a la tarda la inauguració de l´exposició 'Els orígens del català: Jo fideles vos seré', a càrrec dels alcaldes de Tremp i Areny de Noguera i amb la participació de la Diputació de Lleida i l´Institut d´Estudis Catalans (IEC). 
 
La inauguració va comptar amb les intervencions del president de l'IEC, Joandomènec Ros; del delegat de l´IEC a Lleida, Ramon Sistac, i del cap l´Oficina d´Onomàstica de l´IEC, Joan Antoni Rabella, que van explicar i contextualitzar la importància d´aquesta documentació com a valor patrimonial de la llengua catalana.
 
Instal·lada a la sala de plens de l´Ajuntament de Tremp, on es podrà visitar fins el 28 de febrer, aquesta exposició mostra els documents medievals dels s. XI i XII, procedents de la zona del Pallars Jussà, que són els primers testimonis de l´accés de la llengua catalana a l´escriptura, ja que en contenen importants fragments. Té com a objectiu reivindicar-los com a valor patrimonial de la llengua catalana.
 
L´exposició recull el document més antic conservat en català, el Jurament de Radulf Oriol a Ramon IV de Pallars Jussà (1028-1047), un text breu, escrit majoritàriament en un català molt arcaic, que prové de la Terreta, concretament dels nuclis d´Orrit (terme municipal de Tremp) i d´Areny de Noguera. La mostra es tanca amb les Homilies d´Organyà, de final del segle XII o de començament del XIII, un document que antigament havia estat considerat el primer escrit en català.
 
L´exposició es va instal·lar per primer cop el 28 de setembre passat al Centre d´Interpretació de la Ribagorça a Areny de Noguera, on ha romàs de des llavors amb un gran èxit de públic. Ha estat produïda pels ajuntaments de Tremp i d´Areny, les diputacions d´Osca i Lleida, i l´Institut d´Estudis Catalans.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor