Divendres, 22 de novembre de 2024
talarn music experience

Els Pets revolucionen Lo Quiosc amb un repàs als seus 35 anys de trajectòria

Unes 400 persones es van entregar als de Constantí en la segona de les tres actuacions programades del Talarn Music Experience

Jordi Ubach / Tomàs Garcia Lo Quiosc, Talarn | 11 de juliol de 2021 a les 12:56
Els Pets al Talarn Music Experience 2021 | Tomàs Garcia
L'endemà de l’enèrgica actuació de Maika Makovski, que va ser l’encarregada divendres d’estrenar el Talarn Music Experience 2021, aquest dissabte ha estat el torn d'Els Pets, cap de cartell de l’edició d’enguany del festival i amb les entrades esgotades des de fa un mes i mig. Unes 400 persones vingudes d’arreu del Pallars, però també d’altres contrades, han presenciat un concert que ha repassat els èxits de la carrera artística dels de Constantí, que enguany compleixen 36 anys en actiu.
 
Els Pets es van posar el públic a la butxaca des del primer minut. La banda va desplegar el seu repertori per ordre cronològic, obrint el concert amb Wittgenstein, tema que encapçala el seu darrer àlbum Som. El concert va anar creixent a mesura que avançava, tant a nivell rítmic com pel que fa a l’entrega dels assistents. Amb Pau i Hospital del mar el públic es va posar de peu per primer cop, i des de llavors el concert es va convertir en una autèntica festa amb clàssics com Tarragona m’esborrona o S’ha acabat.
 
Abans de tancar l’actuació amb Bon dia, segurament un dels temes d’Els Pets que han fet més fortuna, van destacar dos moments. El primer va arribar amb Vespre, una de les balades més conegudes de la banda, quan Gavaldà va baixar al pati de cadires per animar a cantar al públic, amb qui fins i tot es va fer alguna selfie. El segon, amb Jo vull ser rei, quan el cantant va recordar amb certa ironia que ells van ser “els primers” en criticar a la monarquia. El grup va dedicar la cançó “als presos polítics que han pogut sortir de la presó” i “als que estan patint actualment la repressió”. 
 
Lo Quiosc va superar novament amb molt bona nota la segona nit del festival, mostrant una excel·lent organització i un tracte exquisit cap al públic. El nou format adaptat a la Covid-19 i la nova zona de concerts funcionen, i tot apunta que en les properes edicions es mantindrà així, tal com va afirmar divendres la directora del Talarn Music Experience, Cristina Torres. En aquest sentit, Torres va assegurar que el festival “ha trobat un nou espai i una nova dimensió”.
 

Els Pets al Talarn Music Experience 2021. Foto: Jordi Ubach


Minuts abans de l’actuació, els periodistes de Pallars Digital vam tenir el plaer de compartir uns moments amb Joan Reig, bateria d’Els Pets, que ens va concedir una petita entrevista. La reproduïm a continuació.

Entrevista a Joan Reig, bateria d’Els Pets


Fa exactament 30 anys vau actuar a la Festa Major de Tremp. Costa actuar en entorns de muntanya?

Ostres, ja pot ser! (Riu mentre li mostrem un original de la revista Lo Raier de 1991 que recull l’entrevista que Jordi Creus li va fer a Lluís Gavaldà). Veniu preparats! I què joves érem! Hi hem anat tocant a muntanya, però és cert que poc. Els concerts en entorns naturals compensen el fet d’actuar en un escenari amb menys espai, diferent al que podríem tenir en un pavelló o en un camp de futbol. Ens recorda i ens retorna als concerts que fèiem quan vam començar pels pobles. És xulo i pujar aquí dalt sempre està bé.

Vau començar l’any 1985. Què n’ha perdurat de la primera època d’Els Pets?

N’ha perdurat les ganes d’explicar coses i les ganes de fer passar-ho bé a la gent, tot passant-ho bé nosaltres a l’escenari. El dia que falti això segurament plegarem. Per molt que s’hagi convertit en un ofici, sense aquesta guspira no tindria sentit seguir. Afortunadament aquest moment encara no ha arribat, ens ho passem molt bé, la gent continua venint als concerts i quan fem discs la gent els compra. I tot això dona sentit a la feina que fas. En el fons, tenim 58 anys però som els mateixos xavals que quan vam començar, sense cap ambició artística ni professional, només amb ganes de passar-ho bé.
 

El periodista Tomàs Garcia entrevista Reig amb l’exemplar de Lo Raier a la mà. Foto: Jordi Ubach


A l’entrevista a Lo Raier, el Lluís li explicava al Jordi que tocàveu per la gent del poble i per la vida rural. Creus que això s’ha mantingut?

Segurament hem passat de la gent del poble a la gent del país. L’àmbit s'ha ampliat, però des de la mateixa perspectiva. Continuem explicant coses que passen al lloc d'on venim. Constantí era un indret rural, però ara és una zona semi industrial, a tocar de dos capitals. A mesura que evolucionava el nostre poble i la nostra societat, també va evolucionar la nostra manera de veure les coses i de plasmar-ho a les cançons.

Sempre heu reivindicat que la música és una eina de normalització lingüística. Passats tants anys, com ho valoreu?

Satisfactòriament. Cada generació ha tingut els seus artistes de música en català. Ara hi ha una altra generació. Nosaltres estem contents que després de 36 anys la gent ens continuï veient. Totes les cultures necessiten manifestacions culturals, sigui teatre, cinema o música, per enfortir el territori. Això és multiplica quan la teva cultura està en perill, perquè no té un estat propi que la defensi, més aviat el contrari. El meu fill juga més en castellà que en català, perquè la seva joguina avui en dia són les xarxes socials, les tauletes i els telèfons. Hi ha poca oferta en català, perquè no es pot competir amb altres llengües com el castellà o l'anglès. Ara els jocs tenen llengua pròpia. La pilota no tenia llengua. Queda molta feina per fer, anys de resistència i jo, em sap greu, però no sóc gaire optimista. No tenim les eines i l’estat no ens les donarà.

I tornant a Els Pets: el futur, què?

El futur? Jo crec que l’any que ve farem un disc. Aquesta gira és un recopilatori de celebració dels 35 anys. Repassem les cançons de gairebé tots els discs, començant per lo més modern i acabant per lo més antic. La gira estava prevista per l’any passat, però només vam poder fer quatre concerts. Vam decidir ajornar-la a aquest any, perquè vèiem que la gent en tenia ganes. És molt bonic perquè als concerts venen pares, fills i avis fins i tot. Englobem moltes generacions. Enguany estava previst presentar disc nou. Per tant, jo vull creure que ho farem l’any que ve. Quan acabi aquesta gira a l’hivern ens posarem a escriure i farem un disc nou.
 

Joan Reig, durant l’entrevista de Tomàs Garcia. Foto: Jordi Ubach


Clara Peya tanca avui la 5a edició del festival


El Talarn Music Experience 2021 viurà aquesta nit la última de les tres actuacions programades. L'empordanesa Clara Peya serà l’encarregada de tancar el festival presentant les cançons del seu darrer treball Perifèria, encara amb entrades a la venda.

Nou format adaptat a la pandèmia


La pandèmia ha obligat l’organització a reformular el format del festival, que enguany presenta el canvi d’ubicació de la zona de concerts com a principal novetat. L’escenari s’ha muntat al pàrquing inferior de Lo Quiosc, que compta amb cadires i una capacitat per a 400 persones i on es pot mantenir la distància òptima entre els assistents.

Aquest nou emplaçament ha obligat a reubicar l'antiga zona d’aparcament, que aquest any està situada a la zona del CITA, a uns 150 metres de Lo Quiosc. Els assistents no s’hauran de preocupar, ja que es posarà a la seva disposició un servei d’autobús llançadora gratuït amb viatges cada cinc minuts, de les 19h del vespre a 1h de la matinada.

Una altra de les novetats d’enguany és el Village, un nou espai amb una acurada oferta gastronòmica que reivindica la producció local i km 0 i que permet mantenir una bona circulació dins el recinte.
 

Lluís Gavaldà, cantant d’Els Pets, al Talarn Music Experience 2021. Foto: Tomàs Garcia


Mesures antiCovid


Lo Quiosc obre les portes a les 19h i tanca a les 2h, mentre que el servei de cuina tanca a la 1h. El concert d’aquest diumenge començarà a les 20:30h. La mascareta és obligatòria sempre i està prohibit fumar a la zona de concerts. Els assistents han d’estar asseguts per veure les actuacions musicals. Les cadires estan separades i no es poden moure per fer agrupacions. 

Pallars Digital, mitjà oficial del festival


Al llarg dels darrers quatre anys, el Talarn Music Experience ha programat més de 50 concerts on hi han passat unes 4.250 persones. Unes xifres que consoliden el festival com una de les propostes culturals més atractives del territori i que compta, a més, amb el suport del diari Pallars Digital, que és un any més el mitjà oficial oferint un seguiment diari.

 Comprar entrades pel Talarn Music Experience 2021

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació