Dimecres, 22 de gener de 2025
Coronavirus

Tremp torna al toc de queda

El Govern sol·licita autorització a la justícia per aplicar el confinament nocturn a partir de la 1h de la matinada en 161 municipis amb la previsió que s'allargui, en principi, durant una setmana

Barcelona, Catalunya | 14 de juliol de 2021 a les 20:22
Control policial nocturn | Adrià Costa
Només tres setmanes després de reobrir bona part de l'activitat frenada per la pandèmia i d'aixecar la majoria de restriccions que feia mesos que, amb més o menys intensitat, s'arrossegaven des de la segona onada de la Covid-19, el Govern ha decidit sol·licitar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'aplicació del toc de queda en 161 municipis, tots ells de més de 5.000 habitants, a partir de la una de la matinada durant -com a mínim- una setmana. L’únic municipi pallarès que es veu afectat per aquesta mesura és Tremp.



El motiu és l'escalada imparable de contagis, que ha col·lapsat l'atenció primària i s'ha instal·lat als centres hospitalaris malgrat l'acceleració de la vacunació. La petició per aplicar el confinament nocturn se suma a les noves restriccions anunciades dilluns, que ja han rebut l'aval del TSJC per poder-se aplicar immediatament. L'encarregat de verbalitzar el retorn al toc de queda ha estat el president Pere Aragonès en una declaració institucional des del Palau de la Generalitat.

"Ho fem amb el compromís de revertir la mesura tan aviat com sigui possible", ha apuntat el dirigent d'ERC, que ha puntualitzat que la restricció afectarà els municipis en els quals la incidència acumulada sigui de 400 casos acumulats -per 100.000 habitants- en els últims set dies. En el cas de la capital del Pallars Jussà, la incidència és de 517,60 casos. "Apliquem el toc de queda de manera meditada i raonada, sabem que és una mesura severa", ha admès el president de la Generalitat.

Si la justícia ho avala, el confinament nocturn es començarà a aplicar aquest mateix cap de setmana per evitar la interacció social, que és la causant de l'increment de contagis, especialment en aquell segment de la població que encara no disposa de la pauta completa de la vacuna. La reactivació econòmica és també un dels béns a "preservar", segons Aragonès.
 

Reunió de la comissió delegada del coronavirus. Foto: Govern


El compliment del toc de queda es farà a través dels dispositius de Mossos d'Esquadra i també de les policies locals. S'haurà de dur a terme, també, en 13 municipis sense tanta incidència però que són veïns d'altres que sí que compleixen els paràmetres. Pel que fa a les multes, no hi ha canvis respecte l'etapa anterior: se sanciona sota la mateixa base legal i l'import dels incompliments oscil·la entre els 300 i els 6.000 euros.

Hi ha possibilitat de saltar-se el toc de queda de manera justificada? El Govern, per canals oficials, ha estipulat aquestes circumstàncies: desplaçaments per assistència sanitària d'urgència o per anar a la farmàcia per raons similars; anar o tornar del centre de treball; els professionals o voluntaris que facin serveis essencials, ja siguin sanitaris o socials, si van degudament acreditats; els desplaçaments per la recollida i cura de menors en cas de pares separats, divorciats o amb residència a llocs diferents; i la cura de masvotes i animals de companyia, de manera individual de 4 a 6 de la matinada. Les mateixes excepcions que hi havia abans del 9 de maig, en essència.

La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, va explicar ahir al migdia que Aragonès havia encarregat un informe als serveis jurídics per tal de saber si era possible l'aplicació del toc de queda a Catalunya. Aquest informe era per analitzar la decisió del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) d'avalar el toc de queda a la comunitat. L'informe es va elaborar aquest dimarts mateix i va en la línia de tornar a les restriccions més dures des que es va acabar l'estat d'alarma, el 9 de maig. De fet, el document avala reclamar el confinament nocturn, sempre que es faci per municipis i en funció de la incidència epidemiològica, que aquests dies està disparada.

La cinquena onada ja afecta els hospitals


La cinquena onada ja toca de ple els hospitals catalans, on des d'aquest dimecres hi ha 127 persones més, amb la qual cosa ja hi ha 1.185 hospitalitzats per Covid-19. A més, deu persones més han entrat a l'UCI en les darreres hores. En total hi ha 219 persones en cures intensives, de les quals una desena tenen menys de 30 anys. Els nous contagis augmenten fins als 8.378 aquest dimarts (8.555 comptant els tests serològics), una xifra molt alta atès que Salut ja no fa proves als contactes estrets de positius que són asimptomàtics. El total de contagis durant la pandèmia se situa en 800.801. L'Rt torna a baixar fins a 1,40, i el risc de rebrot baixa fins a 1.338. En les darreres 24 hores s'han notificat sis morts i el total des de l'inici de la pandèmia és de 22.294. La incidència acumulada a 14 dies passa de 930,74 a 979,20. El 18,97% de les proves de la darrera setmana han donat positiu.


Pel que fa a les dades de vacunació, en les últimes 24 hores s'han administrat 18.578 primeres dosis, xifra que situa el total als 4.629.149; i 56.087 segones dosis. 3.799.980 catalans ja tenen la pauta completa, el 56,9% de la població major de 16 anys. L'avenç de la vacunació va permetre la reobertura per Sant Joan, que ara ha acabat derivant en una explosió de contagis pràcticament sense precedents i que ha afectat majoritàriament la gent jove, que és el segment que no ha estat vacunat massivament, tot i que ja se'ls han administrat primeres dosis.

"La cinquena onada ha estat molt complexa, ha afectat molt l'atenció primària i s'ha acabat traslladant a l'assistència hospitalària. La situació dels professionals és angoixant", va apuntar Plaja, que ha indicat que al Govern no li fa por "fer passos enrere". Al llarg de les últimes setmanes s'han celebrat festivals com el Cruïlla, amb presència de desenes de milers de persones, que no han acabat de concordar amb la situació de contagis i d'augment de pacients hospitalitzats.


El TC tomba el confinament total


La pandèmia continua ben viva i les restriccions han tornat. Precisament aquesta setmana, el Tribunal Constitucional (TC) ha abordat un tema transcendent: la legalitat del primer estat d'alarma adoptat pel govern espanyol el març de 2020. En una decisió aprovada per la mínima -sis magistrats a favor i cinc en contra- l'alt tribunal ha estimat parcialment un recurs presentat per Vox i ha sentenciat que el confinament total que es va adoptar va ser inconstitucional.

Els magistrats no estan en contra de les restriccions adoptades per frenar la primera onada de la pandèmia, però consideren que el marc legal en el qual es van adoptar -l'estat d'alarma- no era el correcte i que caldria haver instaurat un estat d'excepció, que permet suspendre drets fonamentals. La decisió del TC és un cop al govern espanyol, que s'ha mostrat "sorprès" pel posicionament de l'alt tribunal, i delimita el terreny de joc on s'hauran de moure les restriccions de drets en cas que calgui tornar a establir un confinament domiciliari com el de l'any 2020.

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació