Dimecres, 22 de gener de 2025

100 anys de la posada en marxa de la central hidroelèctrica de Capdella

Avui, 28 de gener de 2014, es compleixen 100 anys de l'inici de l'activitat de la gran central hidroelèctrica que va il·luminar Catalunya

28 de gener de 2014 a les 08:25
El 28 de gener de 1914 es posava en marxa la central hidroelèctrica de Capdella. A partir d'aquest moment, la vida dels catalans canviarà: la indústria, el transport públic i les llars catalanes tindran una electricitat més barata i neta, una electricitat que serà la guspira que endegarà la Segona revolució industrial. 
 
Els beneficis socials i econòmics de la producció d´energia elèctrica van ser incalculables, tant per a Catalunya com per a la Vall Fosca, tradicionalment agrícola i ramadera. Avui, 28 de gener del 2014, es compleixen 100 anys de la posada en servei del primer grup de producció de la central. 
 
La seva construcció va ser una obra titànica, construïda en un temps record de 23 mesos, en els quals els treballadors van haver de superar les inclemències del temps, l'orografia i el fet de treballar amb escassos mitjans tècnics. Van ser 4.000 els obrers arribats d'Andalusia, Aragó, Múrcia i de les comarques veïnes, que van treballar incansablement a més de 2.000 metres d'altura i amb temperatures extremes de fins a 30 graus sota zero.
 
El projecte va ser ideat pel polític i empresari de Sort, Emili Riu. Consistia en la connexió per sota terra de 15 estanys i el transport de l'aigua per un salt vertical de 840 metres, que fou durant molts anys el més gran d'Europa. La central hidroelèctrica, que funcionava amb una maquinària innovadora que provenia d'Europa, continua en funcionament i produeix 25.000 kWh (kilowatts-hora).
 
Capdella és la central pionera, la primera que genera electricitat per il·luminar tot Catalunya. Al Museu Hidroelèctric de Capdella es fa un repàs a tot el procés i s'explica la gran odissea de la construcció i les conseqüències socials i econòmiques que va suposar la posada en marxa de la central.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi