Divendres, 22 de novembre de 2024
Dansàneu

El Dansàneu aposta per la memòria democràtica

El Festival de Cultures del Pirineu recorda els afusellats a Sorpe l'abril del 1938 amb un espectacle amb Sílvia Bel i Roger Mas

Redacció 28 de juliol de 2021 a les 08:00
Roger Mas i Sílvia Bel, en l'acte del Dansàneu a Sorpe | Joan Blanco
El Dansàneu ha decidit enguany apostar per la memòria democràtica com un dels seus nous eixos. Aquest dilluns, el Festival de Cultures del Pirineu va viure una de les jornades més emotives amb la programació de dos actes vinculats a un dels capítols més tràgics de la història recent a les Valls d'Àneu: l'assassinat de deu veïns de la zona -la majoria d'ells, d'Isavarre- a Sorpe.

Recentment la direcció general de Memòria Democràtica ha aixecat la fossa de Prat de Fuster, d'aquí que el Departament de Justícia col·laborés directament en la realització d'un acte que va comptar amb les actuacions de Sílvia Bel i Roger Mas.


Un espectacle especial


L'actriu Sílvia Bel i el cantautor Roger Mas van fins al mateix escenari dels fets, el Prat de Fuster, un recital creat especialment per a l'ocasió, que va rememorar els fets ocorreguts en aquest indret d'Àneu l'abril de 1938.

L'acte va comptar amb la veu genuïna i inconfusible del cantautor solsoní acompanyat pel so de la seva guitarra, i la lectura de textos inèdits, diversos de caràcter històric i d'altres poètics, per part de l'actriu.

Més de 150 persones van assistir a la cita que va recordar in situ l'episodi en què deu veïns de les Valls d'Àneu van ser afusellats per soldats franquistes. Les víctimes van haver de cavar, a la borda d'Espà, la fossa en què deu d'elles serien posteriorment enterrades i que el Departament de Justícia ha excavat fa escassament nou mesos per recuperar-ne les restes.


El recital va anar precedit de la presentació del llibre monogràfic Prat de Fuster de Sorpe. Antropologia de l'aproximació i el record (Col·lecció Línia Consell, 6), editat pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu, i que documenta la investigació d'aquests fets. És per això que a l'acte de Prat de Fuster també es va comptar amb les aportacions de l'historiador Manuel Gimeno, així com de l'arqueòloga Anna Camats.

El recital va comptar amb les intervencions prèvies de Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Manel Gimeno, historiador, Anna Camats, arqueòloga i Antoni Font, director general de Memòria Democràtica.

Més memòria al Dansàneu


L'acte de Sorpte no és l'únic del Dansàneu vinculat a la memòria democràtica. En aquest sentit, el mateix dilluns la plaça Major d'Isavarre va ser l'escenari on l'actor lleidatà Ivan Caelles va interpretar Poldo.


Es tracta d'un monòleg teatralitzat escrit per l'escriptor Jaume Cabré (Les veus del Pamano, Jo confesso) per encàrrec del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, ens organitzador del Dansàneu. La peça recorda els fets de Prat de Fuster a través d'un testimoni en primera persona interpretat per Caelles.

 Tota la programació del Dansàneu.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació